Blogg

Välj en bra entreprenör vid badrumsrenovering i Stockholm

12 dec 2017

Att genomföra badrumsrenoveringar kan bli en dyr historia. Men det kan bli ännu dyrare om renoveringen inte genomförs korrekt från början. Om fel entreprenör anställs kan eventuella byggfel få stora konsekvenser en lång period efter det att projektet är slut. Handlar det dessutom om saker som vattenläckage och dylikt kan det verkligen bli en kostsam historia.

Detta grundas på att fel som dessa kan sprida sig till andra delar av hemmet och orsaka både svamp och mögel, vilket kan kräva en hel del drastiska åtgärder för att bli av med. Men självklart finns det olika tillvägagångssätt för att slippa dessa eventuella fel och på så sätt få chansen att njuta av det nya badrummet efter renoveringens slut.

Ta inte första bästa

För att hitta en värdig entreprenör som kommer hjälpa till med att skapa ditt drömbadrum finns det en del saker en kan göra. Till att börja med ä det bra att samla in offerter och referenser från ett flertal olika företag. Bor du exempelvis i Stockholm finns det gott om entreprenörer som erbjuder badrumsrenovering, så man bör ta in offerter från fler än en eller två entreprenörer som sysslar med badrumsrenoveringar just i Stockholms kommun med omnejd.

Genom att hålla kontakt med flera aktörer, blir det lättare att jämföra och även att till sist välja den entreprenör som känns bäst. Det är också bra att kolla kreditupplysningar på entreprenörerna för att se till att allt ser ut som det ska. Kontrollera direkt att hantverkarna som ska jobba med ditt badrum har våtrumsbehörighet och är ansvarsförsäkrade. Saknas detta kan de sållas ut omedelbart.

Ha alla detaljer klara från början

Det är även viktigt att förberedelserna innan renoveringens start är hundra. Gå igenom ritningar en extra gång. Om något inte skulle stämma skalenligt är det både lättare och billigare att flytta det på ritningen än efter det att badrummet står klart. Annat pappersarbete som är viktigt att få ordentligt gjort är avtalet. Här kan det vara ett smart drag att ta hjälp av en jurist, bara för att se till att allt går rätt till. I avtalet bör alla krav stå med, hur stora eller små de än är. Det kan gälla vilket slags kakel som ska användas till den totala kostnaden av projektet.

Att ha en löpande räkning kan slå hårt mot ekonomin och är därför inte att föredra när det kommer till projekt så stora som en totalrenovering av ett rum. Därför är det bästa alternativet att komma överens om ett fast pris, eller i alla fall ett takpris. På så sätt har du som konsument koll på den ekonomiska aspekten av projektet.

Kameran och pennan är dina bästa vänner

Medan badrumsrenoveringen pågår är det även bra att hela tiden hålla ett vakande öga på vad som händer. Dokumentera processen i bilder och ord ifall det senare skulle dyka upp något som inte stämmer. Genom att följa processen noga från start till slut går det att få reda på alla eventuella skavanker, även de som inte syns när renoveringen är helt klar.

Även om dessa punkter följs, så kan det fortfarande bli fel, men risken är betydligt mindre. Om någonting ändå skulle slå slint, så kommer dokumenteringen av renoveringen vara till stor hjälp vid eventuella konflikter.

Vanligt med gifter i marken

12 dec 2017

Allting som vi använder i form av exempelvis bekämpningsmedel och andra gifter försvinner inte som genom ett trollslag. Dessa gifter sugs upp av marken och fastnar, så att säga, under ytan.

Att det skett en liten revolution och där vi inte längre använder oss av samma extrema gifter för bekämpning gör inte på något sätt att vi är säkra; i och med att vi förr gjorde det så finns det en risk att dessa gifter ligger kvar och som riskerar att åsamka både oss, djur och växter skada. Detsamma gäller för utsläpp från fabriker, bilar och andra typer av avgaser, allting sugs upp och fastnar i jorden.

Utan att låta alltför dystopisk här; i Sverige är vi bättre på att dels förhindra utsläpp och dels så har vi också bra metoder för att återställa redan kontaminerad mark. Något som sker genom en så kallad marksanering och som vi ska titta lite närmare på här.

En marksanering återställer marken

Som markägare så finns det definitivt ett värde i att undersöka hur marken egentligen ser ut och om det kan behövas åtgärder för att återställa denna. I synnerhet om man tänkt sig att stycka av och kanske börja bygga på marken i fråga. Det kan nämligen inte göra utan att först undersöka och säkerställa att ingen kan komma att fara illa av de - eventuella - gifter som finns gömd under jorden. Skulle man bygga exempelvis bostäder, skolor och affärer på en kontaminerad mark - ja då skulle folk kunna bli sjuka av att bo- och vistas där.

Hur går då detta till? Jo, en marksanering följer vissa givna steg. Först så sker en noggrann undersökning där provtagningar sker och analyseras. Skulle det finnas gifter - exempelvis PCB, metaller, fenoler eller dioxiner - så upprättar man en plan för hur en marksanering ska se ut. Denna plan utgår dels från att ingen ska komma till skada i framtiden och dels också med tanke på markägaren - det ska vara så kostnadseffektivt som möjligt.

Dessutom så säkerställer man alltid en marksanering tillsammans med Miljökontoret i kommunen där den ska äga rum. Saneringen i sig tar därefter vid och sker enligt de noggrant utformade saneringskartor som tagits fram. Efter det så deponeras alla gifter och marken återställs - som ett sista steg - till normalt skick igen. naturligtvis så sker även omfattande uppföljning och olika provtagningar kommer att göras innan marken i fråga kan godkännas och bedömas som lämplig att bygga på.

Vi ska även tillägga att en marksanering och omfattningen av en sådan alltid sker utifrån hur det ser ut. I vissa fall kan det krävas en grundlig marksanering som tar lång tid - i andra fall så kan det handla om en mindre mängd mark som är kontaminerad - och av ett mindre skadligt ämne - och där går det snabbare. Det spelar dock ingen roll var i Sverige man bor och äger sin mark; gifter och metaller kan finnas överallt. Även om naturligtvis närhet till industrier och mark vid sådana gör en undersökning och en marksanering mer trolig.

Läs mer på http://www.marksanering.nu/.

Markiser är ett bättre alternativ

22 okt 2017

Bor man i villa så har man större valfrihet än vad man har i en bostadsrätt. Här kan man nämligen i många fall ändra även sin fasad utan att det är något problem. Naturligtvis inom rimlighetens gränser. Ett exempel på en sådan fasadförändring ska vi titta lite närmare på här; detta i form av solskydd. För många så är solskydd synonymt med persienner; ett solskydd som förvisso är väldigt effektivt sett till att blockera sol, ge svalka och hålla värme inomhus.

Men – det är även ett solksydd som lämnar mer att önska inom andra områden. Här kan vi nämna insyn kontra utsikt. Har du dina persienner nedfällda så kommer ingen att kunna se in – men du kommer heller inte att se ut; ett faktum som skapar instängdhet. Lägger man därtill att persienner ofta ger en skum, luguber känsla så har man ytterligare ett problem som man måste korrigera med hjälp av noggrant placerad belysning.

Nummer två på problemlistan med persienner är att de ofta går sönder och att de är svåra att laga då de väl gör det. Kort sagt – du kan inte se ut, dina persienner är fula och de går ofta sönder: frågan är varför du väljer sådana då alternativen som finns är så mycket trevligare? Ser man till exempelvis markiser så har sådana betydligt fler uppsidor. Vi kan säga att du bor i ett hus i Stockholm och väljer att montera två olika typer av markiser och att du på köpet får detta:

  • Fönstermarkiser. Genom att installera markiser ovanför dina fönster så blockerar du dels solen på ett bra sätt. Dels så får du också ett hus som blir avsevärt mycket vackrare. Det är ingen slump att man ser markiser på exempelvis olika slott. Här kan du välja mellan fallarmsmarkiser eller korgmarkiser. Och: de finns i alla tänkbara färger; något som gör de lätta att anpassa mot ditt hus i Stockholm.
  • Terassmarkis. Ovanför din uteplast så kan vi rekommendera att du monterar en terassmarkis. En sådan har en klar fördel gentemot ett tak; detta i form av att du själv kan bestämma hur mycket- eller hur lite solsken du vill ha. Du kan dra in markisen då du vill sola och om du vill slappna av med en bok i skuggan så är det bara att trycka på en knapp och se duken vecklas ut. Just det – dessa marksier är automatiska. Regn då? En tidigare brist gällande markiser har varit regn och snö; dessa typer av nederbörd gjorde ofta att markisen fick en kort livslängd. Numera dock så har man anpassat materialet även efter det nordiska klimatet och inte enbart efter hur vädret är i exempelvis södra Spanien. Du kan således vara på det trygga med att en regnig dag i Stockholm inte kommer att påverka din terassmarkis nämnvärt. Läs mer här!

Bygga balkong på villa

15 okt 2017

Har du köpt en villa med trädgård men drömmer om att bygga en balkong att sitta på om morgnarna och höra fåglarna kvittra när du dricker ditt morgonkaffe? Nyligen togs ett riksdagsbeslut om bygglovsbefrielse vid bl a balkongbyggande på villor och fritidshus, så inom en snar framtid är det fritt fram att bygga en balkong på ditt hus. Att bygga en balkong själv är dock inget vi rekommenderar, kraven på säkerhet är mycket hög och följderna av slarvigt hantverk kan bli katastrofala. Vid balkongbyggande skall alltid en entreprenör eller hantverkskunnig snickare kallas in.

Bygglov

Regeln är som sagt på väg bort, men än så länge krävs bygglov för att bygga balkong. Det bygglovsnämnden tittar på är hur mycket balkongen förändrar husets karaktär, och även hur väl stilen passar in i områdets övriga bebyggelse. Generellt är det dock ganska lätt att få bygglov för en balkong om alla handlingar är i ordning och ritningarna är noggrant utförda. Titta på din kommuns hemsida för anvisningar om hur du korrekt fyller i en bygglovsansökan. Känner du dig osäker kan entreprenören hjälpa dig med ansökningarna, de har i regel stor erfarenhet av detta.

Design

När man planerar sin balkong är det viktigt att man tänker på husets och områdets stil och ålder. Det vanligaste är att man bygger en träbalkong med bärande reglar ner mot marken. Det ger den bästa hållfastheten och säkerheten. Bor man i ett stenhus kan man bygga en frihängande balkong med hjälp av betongreglar som sticks in i fasaden, dock måste en ordentlig besiktning av husets skick och väggarnas bärförmåga göras först. Tänk också på att betong kräver regelbunden ytbehandling för att inte släppa in fukt, annars är det lätt att den börjar vittra sönder.

Dimensionerna är viktiga att tänka på, framför allt gäller det att inte bygga en balkong som ser överdimensionerad ut i förhållande till huset. Träet man använder måste vara väderbeständigt och dessutom ytbehandlat för att stå emot väderleken där du bor, i Sverige innebär det regn, vindar, snö och is. Balkongen måste vara designad så att den leder bort regnvatten och lätt torkar upp. Även dropp och regnvatten från taket måste ledas bort så att det inte samlas på balkongen.

Anlita ett proffs

Anlita en byggfirma specialiserad på balkongbygge så hjälper de dig att komma upp med en bra bygglovsansökan och en balkongritning som passar ditt hus. Själva byggandet av balkongen tar inte särskilt lång tid och oftast går det att bo kvar i huset under hela byggperioden. Oftast går det också att utföra arbetet såväl vinter som sommar.

Läs mer på http://www.byggabalkong.org/bygga-balkong-bostadsratt.

Trender inom garageportar

13 okt 2017

Det första intrycket är väldigt viktigt - inte bara då det kommer till människor; utan även om man ser till bostäder. Det spelar ingen roll hur vackert du har inomhus i din villa om din utsida ser tråkig ut. Har du flagnad färg på fasaden, en okrattad uppfart, ett tak i behov av reparation eller väldigt malplacerade och uttjänade garageportar - ja, då kommer bilden av ditt boende att baseras på detta. Kort och gott; exteriören är viktigare än vad man tror.

Det sista vi sa gällde garageportar och det är dessa vi ska fokusera på här. För; det finns ett problem i detta och där problemet gäller att A) hitta portar som matchar övriga fasaden B) hitta garageportar som är funktionella och C) hitta säkra portar till rätt pris. Utbudet har varit klent och det har gjort att väldigt få lyckats hitta balansen mellan dessa tre punkter. Nyckelordet ovan var ordet har - det har varit klent: men det är det inte längre.

Stor utveckling under senare år

Garageportar och designen för sådana har nämligen utvecklats ganska rejält under senare år - utan att göra avkall på funktion, på säkerhet och utan att prislappen skenat iväg. Tillverkarna har insett värdet av att designa garageportar som går att matcha mot alla typer av hus. Oavsett om det handlar om en putsad fasad, en fasad i tegel eller ett hus byggt av trä. Detsamma gäller färgen på huset. Du kan idag hitta snygga garageportar i alla typer av färger och med i stort sett vilken struktur som helst och utan att din budget sprängs.

Om man ser till designen och det första intrycket så spelar, som sagt, garageportar en stor roll. Men, vi måste ändå peka på de viktigaste punkterna: nämligen säkerhet och funktion. Vi gör detta genom att ta dessa detaljer i varsin enskild punkt för att lättare kunna visa på vikten av rätt val:

  • Funktion: En garageport idag ska inte innebära ett större projekt för att öppna eller stänga. Du ska inte behöva springa in- och ut från bilen för att stänga efter dig. dagens modeller sköter du med enkla knapptryck. Regnar det - ja, då sitter du lugnt kvar inne i bilen, trycker på en knapp och ser hur garageporten öppnar sig framför huven på bilen.
  • Säkerhet: Det finns en fara i att ha garaget anslutet direkt till sin villa. Detta i att flertalet inbrott sker just den vägen och där svaga garageportar är anledningen till att detta är möjligt. Man säkrar sin villa - köper säkerhetsdörrar, byter lås och investerar i dyra, säkra fönster; men man glömmer att garaget är en självklar väg in. Dagens garageportar är inbrottssäkra och är att anse som en rejäl investering i att förhindra ovälkommet besök. garaget är i många fall en svag punkt. Se till att göra den till en stark, funktionell och snygg sådan.

Sälj din bostad i Stockholm med hög vinst

24 sep 2017

Stockholm och bostadsmarknaden där är lite av ett kapitel för sig själv i Sverige. Ett historiskt sådant. Aldrig har man tidigare sett hur priserna legat – konstant under en längre tid – på denna höga nivå och det ser heller inte ut att vara någon sänkning av dessa i sikte. Stockholm har en enorm dragningskraft i dagsläget och man kan se detta genom att jämföra – procentuellt – med andra städer i Europa så ligger Stockholm på top-fem- listan över de snabbast växande städerna. En lista som man dessutom spås toppa redan om 14 år och där Stockholm vid den tidpunkten ska ha gått om London sett till tillväxt. Hur många flyttar rör då sig bakom dessa siffror?

Jo, i Stockholm så sägs det att en befolkning av motsvarande ett Skellefteå årligen flyttar in i staden. Eller, om man så vill, tre stycken fulla bussar - dagligen! Ser man dessa konkreta siffror så förstår man också att Stockholm även i framtiden kommer att växa, bli större och att man har en stor utmaning framför sig. De höga priserna för bostäder kommer nämligen inte av en en slump utan är frukten av dålig planering och dålig framförhållning. Menas med detta – Stockholm har för få bostäder i förhållande till hur många som bor och funderar på att flytta till staden, man bygger i för långsam takt och man har stora problem med hyresmarknaden – kombinationer som leder till att priserna på de befintliga bostäderna stigit till denna i det närmaste absurda nivå.

Problem som alltså för vissa istället stavas möjligheter och som i och med efterfrågan kan göra stora pengar. Kort sagt – personer som i dagsläget äger en lägenheter i Stockholm har alla möjligheter att göra en rejäl vinst vid en försäljning och av den anledningen så tänkte vi titta lite närmare på hur man göra just det. Vi tänkte ställa lite konkreta tips på hur man lyckas sälja en lägenhet i Stockholm med maximal vinst och därmed underlätta för de som står inför en försäljning.

Homestyling – ett måste i Stockholm

Om vi bortser från de vanligaste tipsen – mäklare, olika typer av renoveringsprojekt, en professionell fotograf – så finns det ett område som man inte har råd att ignorera eller negligera inför en bostadsförsäljning i Stockholm och detta i form av professionell homestyling.

En relativt ny bransch som verkligen visat sig fylla en funktion – en stor sådan där jämförelsen mellan priset för en lägenhet där homestyling skett och en där det inte ägt rum både är slående och markant. Kort sagt – den lägenhet där homestyling ägt rum säljs för mer pengar än vad den andra gör. Men vad är då homestyling och vad innebär det konkret?

Har du någon gång sett programmet Million Dollar Listing där tre stycken mäklare (bland annat en svensk, Fredrik Eklund) säljer bostäder i New York så har du också sett hur de jobbar med att göra varje objekt mer attraktivt. Mer attraktivt som i mer tilltalande för köparna. Man bortser således helt från den personliga smaken och man försöker istället utgår från vad köparna söker efter. Det här innebär i Stockholm att du anlitar en professionell person inom homestyling som kommer hem till dig och ser över hur din bostad ser ut, vilka möbler du har och vilken potential som finns.

En person inom homestyling bortser här helt från hur du möblerat och vad du gillar – hon ser enbart – objektivt – på potentialen och detta kan innebära att du får bära ut vissa möbler, att du tvingas möblera om eller att du får hänga om dina tavlor. Det vill säga; om du ha en soffgrupp som täcker en stor del av ditt vardagsrum så kommer du förmodligen att få rådet att flytta på en del av denna grupp då den står i vägen för något annat viktigt – nämligen ytan i din bostad. En person inom homestyling ser nämligen till att öppna upp, skapa rymd och ge din bostad den luft som spekulanter ofta söker och det är också något som verkligen ger en positiv effekt.

Krasst här: ingen köpare kommer att vara intresserad av vilka böcker du gillar, de kommer inte att bry sig om den där fåtöljen du ärvt av din mormor och de kommer att ignorera det faktum att du har en exklusiv silverservis stående på bordet – köparna kommer att vilja se yta och de kommer att vilja leka med sin fantasi kring hur deras egna möbler kommer att passa på denna yta. Precis som du själv agerar vid en lägenhetsvisning.

Homestyling handlar således i det stora hela om att kittla en köpares fantasi och tillåta dessa att leka med sina tankar om förändring. Kort sagt – dina möbler och ditt bohag är ointressant, åtminstone delar av det.

Homestyling i Stockholm är en investering

Homestyling är en väldigt billig tjänst i Stockholm sett till vad man får och i många fall så kan denna också inkluderas då man anlitar en mäklare. Det här tycker vi är intressant och ett bra bevis på att homestyling verkligen fungerar: att de stora mäklarhusen i Stockholm använder sig av tjänsten. En mäklare är – liksom du – ute efter att göra en så stor vinst som möjligt och det ligger således i dennes intresse att just din lägenhet blir så intressant som möjligt för så många köpare som möjligt.

Detta sker i allt mindre grad genom professionella fotografer (som naturligtvis också används) och allt fler mäklare inser istället vikten av ett stylat hem vid visningarna. De ser – helt enkelt – den stora skillanden som vi nämnde ovan använder sig därför av professionella homestylister innan dessa.

Kort sagt; det ligger i allas intresse att just din bostad når så många som möjligt, att den tilltalar fler personer och att den – framförallt! – säljs till ett så högt pris som möjligt. Homestyling har blivit ett väldigt viktigt verktyg i varje mäklares stora verktygslåda.

 

Utan väderskydd stannar Stockholm

20 sep 2017

Rubriken är naturligtvis aningen överdriven, men om man ser till de enorma projekt och nybyggnationer som just nu pågår och som planeras i Stockholm – både privata och av större entreprenörer – så förstår man att väderskydd har en väldigt stor roll i att de slutförs. Kort sagt, Sverige och Stockholm har ett nordiskt klimat och det innebär att vi har fyra årstider där främst vintern och hösten är svåra att handskas med och som gör att olika projekt blir svårare att genomföra.

Vi har – tyvärr – inte fördelen av att ha sol året om, men trots det så måste vi bygga bostäder, vi måste bygga sjukhus, vi måste bygga skolor och detta framförallt i Stockholm som är den stad som expanderar mest i Sverige – och nästan mest i hela Europa. I Stockholm kan man således inte säsongsjobba och bygga saker under vår/sommar och därefter låta olika byggen ligga i dvala under vintern för att sedan återupptas så fort snön smält.

Nej, och där kommer väderskydd in i bilden. Väderskydd är helt enkelt som ett extra tak som monteras över arbetsplatsen och över ställningarna där byggarbetarna utför sina förvärv och det gör dels deras jobb säkrare – man minskar risken för halkolyckor – dels behagligare i och med att de slipper bli blöta och framförallt så säkerställer man kvaliteten på deras jobb. Ska man gipsa eller gjuta en platta så kan man helt enkelt inte riskera att det kommer in onödigt väta i projektet och det är alltså där ett bra väderskydd den ultimata lösningen.

Även sett till byggnadens framtida status så fyller ett väderskydd en stor funktion. Menas med detta; ett projekt i Stockholm där man fuskat med sitt väderskydd riskerar att drabbas av framtida fukt- och vattenskador som en direkt orsak av detta och det här är – tyvärr – vanligare än vad man tror. Vanligare och totalt onödigt, ska man tillägga. Att hyra och få ett bra väderskydd installerat är nämligen ingen större kostnad och det är av den anledningen väldigt konstigt att frågan inte tas på allvar av byggherrar och entreprenörer i Stockholm.

Projektet blir effektivare, säkerheten bättre och slutprodukten kommer att klara sig utan exempelvis kostsamma fuktskador. Kort sagt, ställningar och väderskydd är absolut nödvändigt i vårt svenska klimat.

Väderskydd för privatpersoner

Det här tankesättet går även utmärkt att applicera till de hemmaprojekt som pågår runt om i Stockholm och här rekommenderas att man i samband med att man hyr ställningar även ser till att montera väderskydd över dessa. Ska du exempelvis måla om så är detta inte direkt något som du kan göra i regnet och har du otur så kan ett sådant vara väldigt ihållande – något som leder till ytterligare en minuspost i budgeten efter som att du kommer att få hyra ställningen under en längre tid.

Med ett rejält väderskydd hade du – trots regnet – kunnat måla ditt hus i Stockholm. Kostnaden är marginell i jämförelse med att förlänga hyran för en ställning och med tanke på hur nyckfull den svenska sommaren är så skulle många tjäna på att inte chansa och välja bort ett väderskydd.

Olika typer av fasader

16 sep 2017

Olika fasader kommer med vitt skilda egenskaper och krav på underhåll och omvårdnad. Har du en träfasad kan du räkna med att en fasadrenovering kommer behöva göras en eller ett par gånger under fasadens livstid. Har du en fasad av tegel kan du istället slappna av då det knappast finns särskilt mycket underhåll att utföra.

Nu är kanske en fasadrenovering inte något som skrämmer dig. En fasad i trä är något som många anser både vara vackrast och mest praktiskt att bygga huset med. Vilken fasad passar dig bäst?

Plastfasader

Plastfasader är ganska ovanliga att se i Sverige. Desto vanligare är det i områden med svåra väderförhållanden, där kusterna längs USA och Kanada är exempel. Kusterna i Sverige, vid Göteborg eller Stockholm till exempel, utsätts knappast för samma typer av väder.

Den som funderar på att skaffa en plastfasad behöver knappast lägga tid eller dyra pengar på fasadrenoveringar. Hård PVC eller vinyl har en livslängd på över ett sekel och kräver inget underhåll alls. Nackdelen med en plastfasad är estetiken. De allra flesta anser helt enkelt att plastfasader inte är lika vackert som trä- eller tegelfasader. En annan fördel med dessa är att alger och mögel har svårt att få fäste. Därutöver är de möjliga att återvinna.

Tegelfasad

Hus med tegelfasader är inte ovanligt att se. Särskilt vanligt är det kanske i förorter till större städer som till exempel Stockholm. Med det sagt går de att se över hela landet och inte bara i större städer som just Stockholm eller Göteborg. Ett hus med tegelfasad får en alldeles egen stil som skiljer sig mycket åt från exempelvis träfasader.

I likhet med plastfasader kräver tegelfasader knappt något underhåll. Det som kan behöva göras är att skrubba ytan med såpvatten och en borste om man vill fräscha upp fasaden något. Någon komplett fasadrenovering är det inte tal om ifall man har tegel.

Stenfasad

Gotland har uppmärksammats för sina många hus med stenfasader. Troligen har de byggts för att efterlikna de många kyrkor av sten på som finns på ön. Hus med stenfasader kan hittas i Stockholm, Göteborg och andra städer också, men Gotland har uppmärksammats just för det stora antalet stenfasader som finns där.

Att ha en stenfasad kommer med både för- och nackdelar. Den största fördelen är kanske att det är mycket svårt att slita ut. Det har en mycket lång livslängd och står pall mot hårt väder. Nackdelarna är till exempel att det är ganska dyrt, tungt och svårt att arbeta med.

Behöver du komma i kontakt med någon erfaren och kunnig som kan fasadrenovering? Läs mer här.

Ett pooltak ger mervärde

10 sep 2017

Ser man till en dröm som många svenska husägare när och har gemensamt så handlar det om att installera en pool på sin baksida. Ett projekt som ofta stannar just där och det är sällan denna dröm förverkligas; något som kommer av flera anledningar. Dels så tycker man att det är för dyrt. Dels så anser man att det handlar om en för kort säsong då sommaren i Sverige är den enda tiden som en pool kan användas och som ett tredje argument så pekar man på det faktum att vår svenska vinter även sliter mer på en pool än vad som är fallet i andra länder.

Tre påståenden som alla till viss del är korrekta men som även går att argumentera emot. Om vi börjar med kostnaden för en pool så är denna något som man kan påverka och det finns idag väldigt många modeller som skiljer sig markant åt i pris; storleken spelar naturligtvis en stor roll i priset – men även mellan två stycken av samma storlek så kan kostnaden skilja sig avsevärt. Tiden och säsongen för en pool är dessvärre inte mycket att göra något åt, man får helt enkelt acceptera att den svenska vintern inte bjuder in till bad och här får man således hoppas på en snabb vår samt en längre höst.

Gällande hur länge en pool håller så har man ett stort ansvar som poolägare och här är skyddet avgörande. Köper man en blå matta som man lägger ut över sin pool så får man också räkna med att poolen inte håller över en längre tid. Investerar man däremot i en riktigt pooltak så har man också goda möjligheter att poolen står emot tidens tand och att den håller lika länge som en pool skulle göra i exempelvis USA eller i Spanien.

Ett omslutande pooltak klarar av tuffa minusgrader, det står emot tyngd från exempelvis snö och dessutom så är ett pooltak användningsbart även under sommaren och under poolens högsäsong. Detta i och med att det – som sagt – omgärdar hela poolen och att man som poolägare därmed också slipper en massa extraarbete i form av att rengöra poolen från löv, smuts och annat som hamnat däri. Ett pooltak är – kort sagt – en väldigt god investering om man vi ha en pol i Sverige.

Ett pooltak ger säkerhet

Om man äger en pool och har småbarn så vet man att detta kan vara en underbar kombination. Barn älskar att bada, men tyvärr så är de sällan riskmedvetna och kan få för sig att även utan mamma och pappa ta sig ett dopp. Som alla förstår av detta så kan det sluta med en katastrof och man vet också att man som förälder lätt kan tappa översikten av sitt barn.

Här har man en räddning i form av ett pooltak och på samma sätt som ett sådant stänger ute skräp och smuts så kan man också om förälder låsa sitt pooltak och därmed stänga ute sitt barn då man själv inte är i närheten. Det här kan även vara bra då det gäller exempelvis hundar eller andra typer av djur som riskerar att hamna i poolen.

Spara pengar – kontakta en takläggare i Stockholm

2 sep 2017

Många husägare söker aktivt efter sätt att spara pengar och detta även med all rätt; att äga ett hus är dyrt som det är och att dessutom tvingas lägga mycket pengar på olika renoveringar är något man gärna slipper. Man kan här säga att en husägare i Stockholm är mindre benägen att öppna sin plånbok för en renovering då han säkerligen redan betalat runt sex miljoner kronor enbart för att sätta sitt namn på köpekontraktet. Det man ska veta här är att det gäller att skilja på nödvändiga och onödiga renoveringar också och här menar vi att vissa sorter måste genomföras – renoveringar för sin egen trivsel, renoveringar för att förfina eller renoveringar i syfta att förbättra.

Ett hus i Stockholm kanske måste byta badrum för att det äldre inte håller den standard som familjen kräver och faller då in under kategorin av en nödvändig renovering. Det som däremot skulle klassas som en direkt onödig renovering – och det är hit vi vill komma – är att husets tak skulle rasa in och han skulle tvingas ringa en takläggare i Stockholm för att ordna det. Renoveringar som är sprungna av bristande underhåll klassas alltid som onödiga och det som denne husägare i Stockholm borde ha gjort var att ringa denne takläggare innan och enbart för att genomföra en kontroll.

Genom att ringa denne takläggare i Stockholm redan i ett tidigt och förebyggande syfte så hade husägaren sparat en massa pengar och det är också det som är huvudtesen; som husägare måste man alltid ligga ett steg före. Med detta menar vi att man har koll på de delar av huset som tar mest stryk och som löper störst risk att gå sönder – man kollar taket i Stockholm med hjälp av en takläggare, man kollar ledningar- och rör med hjälp av en rörmokare och man ser över husets grund så att ingen fara för dränering föreligger.

Att ligga steget före är det bästa man kan göra som husägare och det enklaste sättet att slippa betala onödiga pengar för renoveringar som inte borde ha behövts. Ett tak som en takläggare i Stockholm kan reparera är trots allt billigare än ett tak som helt rasat in, eller hur?

En takläggare i Stockholm utför en koll varje år

Att man som husägare i exempelvis Stockholm har en regelbunden och löpande kontakt med en pålitlig takläggare är alltså en väg till att skaffa sig en sundare ekonomi; men frågan hur ofta och hur frekvent en sådan koll bör göras?

Här rekommenderas att man kontaktar denne takläggare en gång per år; taket tar mycket mer stryk än vad man tror och tvingas hela tiden utstå attacker i form av regn, snö och vind från Moder Jord. Det är – som sagt – bättre att reparera små saker med jämna mellanrum än att tvingas till en omfattande renovering.

Se taket, grunden och ledningarna i ditt hus lite som din bil – en årlig besiktning av exempelvis en takläggare i Stockholm kan ge dig ett billigare och mer hållbart hem. Läs mer på http://www.stockholmtakläggare.se/ som är experter inom takläggning.

En radonmätning rekommenderas

31 aug 2017

Det kan finnas en dold fara i ditt hus och ditt boende kan på sikt var skadligt för dig och din familj. Utan att skrämma upp dig för mycket så handlar det om att det kan finnas för höga halter va radon i sitt hus och där man ser att värdet överstiger de rekommenderade 200 BQ/m3.

Hur många drabbas då av för höga halter av radon och – framförallt – vilka kan konsekvenserna bli? Jo, om vi tar siffror från Strålskyddsmyndigheten så uppskattar de att cirka 400.000 boenden i Sverige har för höga halter av radon, av dessa så har man upptäckt 40.000 stycken – men man har bara åtgärdat ungefär 25.000 av dessa.

Baserat på dessa siffror så finns det således en risk att ditt hus är drabbat och det farliga med just radon är att det inte syns. Kort sagt; ni lever som vanligt och ni känner ingen lukt i ert boende och inga tecken som avslöjar att halterna av radon överstiger nämnda 200 BQ/meter3.

Riskerna? Ja, näst efter rökning så är radon den vanligaste orsaken till lungcancer och en kombination av dessa ökar riskerna för denna fruktansvärda sjukdom markant. Det finns alltså ett värde i att undersöka kring huruvida ditt hus har för höga halter av radon i sig eller om ni är säkra. En undersökning som kallas för radonmätning och som inte kommer att kräva mer av dig än att du öppnar dörren för det företag du anlitat.

En radonmätning märks inte

En radonmätning tar förvisso lång tid – den måste göra så för att resultatet ska bli så tillförlitligt som möjligt – men du kommer inte att märka att den äger rum. Vid en radonmätning så kommer man nämligen att placera ut små dosor i ert hem och detta under den så kallade eldningssäsongen – mellan den 1:a oktober och den 30:e april – och då minst två månader passerat så kommer företaget du anlitat för din radonmätning att analysera denna. Skulle det då visa sig att din radonmätning visar för höga halter så går detta att åtgärda.

Det är viktigt att poängtera i sammanhanget – man kan sänka halterna och göra ett hus beboeligt även om en radonmätning visat ett högt värde. Det viktigaste är att man genomför en radonmätning och säkerställer vilken status huset i fråga befinner sig i. Skulle halterna av radon vara för höga – ja, då får man ta det därifrån och anlita samma företag för att vidta de åtgärder som krävs.

Badrumsrenovering i Täby

11 aug 2017

Bor du i Täby och funderar över att renovera om ditt badrum? Badrummet är en plats i huset som man spenderar väldigt mycket tid i och det är också ett ställe i huset som har förmågan att avgöra hur folk utifrån uppfattar huset eller lägenheten. När man planerar sin badrumsrenovering måste man ta hänsyn till praktiska förhållanden, utrymme och design. Därför kanske inte en badrumsrenovering behöver slutföras över en helg. Att genomföra en badrumsrenovering kan vara tidskrävande och ett stort projekt som står på väldigt många personers prioriteringslista, antingen genom att renovera själv om man har den kunskapen eller anlita en firma.

Gör man sin badrumsrenovering i Täby kan man spendera en blygsam summa om man gör det själv, hittar man å andra sidan den rätta hantverksfirman för badrumsrenovering kan man spara en förmögenhet. Det som är viktigt är att se till att firman är certifierad, annars kan det bli svårt att till exempel få ersättning från försäkringsbolag om det skulle bli fel på installation och renovering. Väljer man en pålitlig och certifierad firma för badrumsrenovering i Täby kan man lita på att de kan ge dig garanti på arbetet de utför.

Man ska inte glömma bort att en väl gjord renovering av badrummet inte bara ger glädje och mer livskvalitet, det kommer också öka värdet på hemmet. Det är den bästa investeringen man kan göra för att öka värdet på bostadsrätten eller sitt hus. Har man till exempel planer på att sälja sitt hus eller bostad finns det chans att tjäna mer pengar. Att sälja sin bostad är en stor affär som alla vill gå med vinst på och det har visat sig att just en badrumsrenovering är det bästa sättet för att öka värdet på sin bostad. Ett tips är att satsa på neutrala färger och en modern fräsch stil till badrummet.

Att tänka på vid badrumsrenoveringen

Om man ska renovera badrummet och byta det mesta kring vatten och avlopp så kan det vara bra att byta rör hela vägen från källaren. Då försäkrar man sig att allt är fräscht hela vägen, bor man i lägenhet är det oftast föreningen som har hand om stammarna.

När det kommer till att välja kakel eller klinkers, matta eller en kombination så finns det en hel del valmöjligheter. Ett tips är att välja kakelplattor i storleken 15x15 cm för att få ett snyggt fall mot golvbrunnen. Man kan också välja större golvplattor i badrummet och mindre plattor i en avgränsad duschdel.

När det kommer till belysning i badrummet så är det oerhört viktigt att tänka på att det ska vara funktionellt och samtidigt klar och ren för att underlätta vid städning och rengöring. Det som ger bästa möjliga ljus är att ha en ljuskälla i taket helst i ögonhöjd vid badrumsspegeln. För att utesluta fuktskador i badrummet så kan man installera en badrumsfläkt med automatisk fuktstyrning om bostaden inte har ett slutet system med värmeåtervinning.

Att välja inredning till badrummet kan ibland kännas svårt och inte alltid så lätt, men det man i första hand kan tänka på är om man vill ha dusch, badkar eller en kombination. Sedan styr valet av blandare, vill man ha en takdusch eller det enklare duschsetet kanske? Utefter det kan man välja storlek på badrumsmöbler, tvättställsblandare, storlek och spegelskåp samt vilken typ av toalett.

Skapa en hall som lämnar intryck med en platsbyggd garderob

18 jul 2017

Hallen är en del av huset som inte sällan glöms bort eller nedprioriteras till förmån för andra delar av hemmet. Och visst kan ibland en köks- eller badrumsrenovering kännas mer angeläget än att sätta in en platsbyggd garderob i hallen. Oavsett var man har sina prioriteringar är dock hallen något som inte bör förbises. Bor man stort är det, kanske till skillnad från många andra rum i huset, ett utrymme man vistas i dagligen.

Hallen är dessutom det första du ser när du kommer från jobbet. För den delen är det också det första som gästerna ser när du får besök. Således är hallen ett utrymme som kan vara värt att lägga ner lite extra tid och pengar på.

Utnyttjar utrymmet så gott det går

Hallar är ofta ganska trånga och det gäller således att utnyttja utrymmet så bra som det går. Vill man göra det på ett stilrent och praktiskt sätt är en platsbyggd garderob ett bra alternativ. Dessa kan ibland byggas själva, men kan också kräva hjälp av en professionell firma beroende på dina förutsättningar och förkunskaper.

Hitta firman

Har man bestämt sig för att låta någon annan bygga garderoben är det dags att börja leta efter en firma som kan göra jobbet. Här ger vi exempel på hur man kan gå till väga.

  1. Hitta flera alternativ. Skriv in ”Platsbyggd Garderob” i någon sökmotor. För mer effektivt sökande kan du även få med din stad i sökfrasen. Bor du till exempel i Stockholm kan du testa med ”Platsbyggd Garderob Stockholm”, annars, byt ut Stockholm mot din stad.
  2. Titta på firmornas priser. Sökte du på ”Platsbyggd Garderob Stockholm” som i exemplet ovan, har du sannolikt många aktörer att välja mellan. Kolla av priserna för att välja vilka firmor du ska kontakta. Ta sedan referenser och sök efter recensioner på nätet för att säkerställa att firmorna är seriösa.
  3. Förhandla. Har du flera offerter kan du ställa dem mot varandra och på så vis försöka få ner priserna ännu mer. Kanske finns det möjlighet att du får rabatt på materialkostnader eller annat som hör jobbet till. Tänk även på att en platsbyggd garderob ger rätt till ROT-avdrag, en subvention av hantverkarnas arbetskostnad. Observera dock att materialkostnaderna inte omfattas av avdragets regelverk.
  4. Anlita. Sista steget är att anlita firman. Glöm inte att få det som kan vara viktigt fäst på papper. Till exempel kan det vara bra att komma överens om en deadline och vad som händer ifall deadline inte hålls. Allt som kan tänkas bra att ha vid en konflikt bör du ha papper på. Visserligen ska muntliga avtal också gälla – men de är desto svårare att bevisa om det skulle gå så långt att en juridisk process inleds.

Förnya ditt hus med fräscha markiser

13 jul 2017

Om du just har köpt ett hus som har gamla markiser så kan du vara säker på att det behöver någon form av service eller uppdatering för att fungera bra. Markiser som är i bra skick ger ett mervärde till huset och mycket mer flexibilitet än ett fast tak över terrassen eller uteplatsen och en lösning som inte är i vägen på samma sätt som ett parasoll.

Det kan vara värt att reparera eller uppdatera de existerande markiserna istället för att byta ut dem helt, då nya markiser är en rätt stor investering om de ska täcka en större yta.

Är det märkesmarkiser?

Det första du kan ta en titt på är om de markiser som sitter på huset har en märkesbeteckning och kanske en modellbeteckning någonstans. Många av de större märkena håller reservdelar i många år och går att få service på. De är ofta bakåtkompatibla så att nyare reservdelar även fungerar på äldre modeller.

Beroende på vad det är som är trasigt kan man höra efter med en firma som säljer markiser i Stockholm om de vet ifall det finns reservdelar för just det märke och den modell som sitter på ditt hus.

Trasig markisväv

Ifall det bara är väven som har fått någon reva, tyget blivit blekt eller om du helt enkelt inte gillar färgen går det ofta att bara byta ut den. Det finns ingen anledning att byta ut hela mekanismen om du har en markisinstallation som i övrigt fungerar som den ska. Det ger dig chansen att välja en markisväv som är lite mer modern och som passar till huset, om du exempelvis skulle vilja måla om fasaden.

Nya typer av väv är också mer regntäta och man kan välja om man vill ha ett kraftfullt solskydd eller något som släpper igenom en aning mer ljus. Flera företag som säljer markiser i Stockholm erbjuder i dagsläget många moderna alternativ att välja mellan.

Problem med mekaniken

Om det är mekaniken som krånglar eller om du helt enkelt har en modell med en äldre typ av funktion för att fälla ut och vinkla markisen kan det vara värt att se över om den går att uppdatera. I vissa fall kan man behålla fästen och markisduk medan man byter ut själva utfällningsmekanismen.

Kom ihåg att det idag finns praktiska motoriserade lösningar för markiser så att man slipper veva för hand. Det gör handhavandet mycket enklare och man kan även installera timers och automatik som styrs av solsensorer. Alternativen är många. Automatiska markiser kostar som regel lite mer, men det finns inget som hindrar att man bara motoriserar över uteplatsen och använder samma markiser med manuell hantering över andra fönster på huset.

Hör av dig till en erfaren leverantör av markiser i Stockholm så ger de dig tips och råd kring vilka lösningar som finns för just din modell av markiser. Om det skulle visa sig att de inte går att reparera får du istället hjälp med förslag på vilka typer som du skulle kunna byta ut dem till.

Trendiga färger till huset

11 jul 2017

Att välja rätt färg till huset både invändigt och utvändigt kan vara svårt och samtidigt väldigt roligt. När det kommer till nordisk design används gärna lätta, ljusa färger från början på året till långt in på sommaren. Nu läggs istället mer fokus på mörkare färger med skarpa mörka och dekadenta färger. Mörka färgtoner, men inte mörkt på ett negativt sätt utan snarare med en touch av exklusivitet och gärna med en färggrann färgklick som inredningsdetalj. Det som har blomstrat upp i hemmen på senare tid är gröna växter och det kommer bara fortsätta när det kommer till inredningen. Naturnära färger såsom grönt är en riktig hit och växer allt mer i popularitet. Gråa färger har tidigare spelat en stor roll inom inredningen och det kommer den fortsätta att göra, men intresset för bruna toner och gråbruna, jordfärgade nyanser kommer växa starkt.

Funderar man på att även sätta ny färg på huset utvändigt finns det trendiga färger att välja mellan. Tro det eller ej, men fastighetens färg är mycket viktig för dess identitet och påverkar värdet på huset i högsta grad. De senaste tre åren har det varit populärt med vitt, grått och svart när det kommer till färgnyanserna på husen. Enligt arkitekterna är det numera rött som kommit och blivit en trend. Men den vita färgen håller också i sig och gäller de kommande tio år framåt. Färgen röd har kommit och blivit lite av ett trendbrott, likaså grönt som är en bubblare på väg upp.

Väljer man att måla om huset eller bygga ett nytt hus är färgen vit ett säkert kort, men arkitekter ser även en trend kring personliga och unika hus. Så när det kommer till materialval och färg på huset finns det definitivt utrymme att ta ut svängarna. Genom att hitta en erfaren och duktig målare kan man också få hjälp med att hitta den perfekta kulören till sitt hus.

När det kommer till fasadmaterial är träpanel, tegel, och fibercement i toppen. Miljövänlighet, underhållsfria material, personlig design och olika materialkombinationer är värt att tänka på då dessa ligger högst på trendlistan. Likaså stora glaspartier med färger som smälter in och passar in med omgivningen är stora trendsättare.

 

← Äldre inlägg