5 saker som tyder på att det är dags att renovera taket

Luktar det konstigt på vinden? Har du fått mögel runt takfönstren eller mossa vid skorstenen? Alla är tecken på att taket inte håller tätt. Gör en besiktning. Det vinner du på i längden.

Vi har hört det sedan vi var små. Skaffa dig goda vanor, det är enklare än att ändra på dåliga. Den här typen av rutiner är ofta förknippade med plikt. Att stiga upp tidigt på morgonen, borsta tänderna och att sköta sin hygien till exempel. Andra saker är att träna lagom mycket och att äta nyttigt. Om du har bra koll på din fysiska hälsa, kommer du lätt att ta väl hand om ditt hus och hem också.

Årlig besiktning

Det finns naturligtvis en rad skäl till att vi inte lever våra liv helt perfekt. Även med god planering kan verkligheten överraska. Både på gott och ont. De flesta av oss får uppleva såväl segrar som besvikelser under ett liv. Om du äger ett hus eller en stuga och verkligen vill ta hand om ditt hem kommer du inte ifrån det här med underhåll. Det går ut på att du inte låter din fastighet förfalla så att den tappar i värde och kanske till och med blir farlig för dig eller din omgivning. En superbra rutin är att åtminstone en gång per år klättra upp på vinden och/eller taket för att kontrollera status. Ta med dig en byggare eller takläggare direkt, eller kika själv.

Träna ditt öga

Förutom vattenskador som syns i form av fläckar på innertak finns ytterligare några tecken du ska lära dig känna igen. Lukta efter avvikande dofter, spana i skarvar mot skorsten eller takfönster. Upplever du att det blivit dragigt på nya platser, kolla tak och isolering. Se över alla trädetaljer så att de är torra och inte har börjat spricka. Rensa takrännor från höstlöv och smuts. Använd det gamla tricket att inspektera när det regnar. Då avslöjas eventuella problem effektivt om taket läcker. Ett välskött tak håller länge. I allmänhet 100 år om det är av tegel eller betong, ett förzinkat plåttak och nyare papptak uppemot 30 år. Om du funderar på att byta tak, är det lämpligt att lägga om med samma material som tidigare. Kolla med fastighetsregistret eller tidigare ägare om du tror att någon gjort ett mindre lyckat byte tidigare. Takets lutning och vikten på det material du väljer är andra viktiga aspekter.

12 Jul 2020