Ett hus med mansardstak ger det lilla extra

I många fall så är det taket som ger huset karaktär och det är också det som egentligen är det första som man ser då man betraktar ett hus från håll. Man tänker dock sällan på det; men taket spelar definitivt en stor roll i det viktiga första intrycket. Går du exempelvis på en visning av ett hus så kommer du omedvetet att registrera taket, väva in det i din samlade bedömning om huruvida huset i fråga är ett hus för dig eller om din jakt ska fortsätta.

Taket ska du också titta närmare på då det väl är dags för att gå vidare och eventuellt köpa huset i fråga. Att besiktiga taket är något som kan komma att sparar dig både pengar och besvär. Då coh då så måste ett tak bytas och detta av förklarliga skäl då det trots allt är det som utgör det yttersta skyddet mot regn, snö, sol och blåst – och som därmed också nöts och slits ut i takt med tiden. Det är dock en framtida renoveringen som du vill vara medveten om att den bör göras – du vill inte flytta in i ett hus bara för att ise att en takrenovering är i nära anstående. Det är inte på något sätt gratis, det handlar om relativt stora pengar. Vilket tak är det då som är snyggast? Frågan är omöjlig att svara på – smaken är som baken och så vidare – men det finns åtminstone ett tak som tilltalar väldigt många. Hus med mansardstak drar alltid till sig många spekulanter på visningar och detta är lätt att förstå. 


 

Ett mansardtak – döpt efter den franske arkitekten Mansart – är de facto väldig snygg och det har dessutom andra väldiga fördelar. Genom denna taktyp så får man nämligen mer utrymme på övervåningen och det har en dokumenterat god termisk förmåga och god avrinning.

Det är naturligtvis möjligt att bygga ett mansardtak även på ett hus vars tak egentligen har ett annat typ av tak; det gör man med fördel om man vill ha mer utrymme. Dock så handlar det om i första hand ta hjälp. Mansardtaket är betydligt svårare att bygga- och sätta på plats än vad fallet är med exempelvis ett sadeltal eller ett tak i pulpettmodell.

Bygga ett hus då; ska man överväga ett göra det med ett mansardtak. Definitivt! Vill man ha ett hus som sticker ut på ett bra sätt, som smälter in och som har det där lilla extra så är ett mansardtak verkligen att rekommendera. Så även om det handlar om ett nyckelfärdigt hus. Det finns många leverantörer som erbjuder hus med mansardtak i sina kataloger. Det man ska vara uppmärksam på här – liksom vid alla typer av nyckelfädiga hus – är att läsa på om leverantören innan man genomför köpet.

Taket är ofta en svag punkt på nyckelfärdiga hus och i och med att mansardtaket är lite knivigare att sätta på plats så bör man läsa omdömen, betyg och höra med referenser från tidigare kunder. Det förutsätter vi dock att du gör oavsett – att köpa och bygga ett hus kommer förmodligen att vara den största affären i ditt liv, eller hur?