Blogg

Kakel nyckeln till det perfekta badrummet

5 aug 2020

Drömmer du om det perfekta badrummet? Du är inte ensam. Många längtar efter ett nyrenoverat badrum med vacker kakel bland väggar och golv. Det är snyggt samt lätt och praktiskt att rengöra.

Få saker klår ett riktigt fint badrum. Det är inte konstigt att många drömmer om att renovera badrummet för en riktig helhetsupplevelse. För det är ju faktiskt så att man spenderar rätt mycket tid i badrummet, mer än vad du kanske är medveten om. Förutom de obligatoriska toalettbesöken är det även rummet där du borstar tänderna, duschar, torkar dig, sminkar dig, fixar håret och mycket annat. Och i badrummet är det inte särskilt praktiskt med trägolv eller gipsväggar. Det blir ju som bekant ganska fuktigt. Betydligt bättre, och för att inte säga snyggare, är det med kakel längs väggar och golv. Det är tjusigt och stilrent och symboliserar verkligen ett fräscht badrum. Det är dessutom enkelt att städa då det går lätt att torka av kakel med en trasa.

Hur sätter man kakel?

För den händige som vill ta initiativet att kakla sitt badrum på egen hand finns det några tips och råd man inte bör bortse från. Underskatta inte betydelsen av planering och tumma inte på underarbetet som måste göras innan du kan börja kakla på riktigt. Du behöver bland annat mäta noggrant i ditt badrum så att du kan beställa rätt antal material. Se också till att väggar och golv ser jämnt ut med hjälp av en tumstock.

När du har spacklat sprickor, planerat kakelmönstret och tätat vattenanslutningar är du snart redo att börja sätta ditt kakel. Men du behöver förbereda underlaget innan kaklet kan börja fästas på väggar och golv. Använd en fixkam för att kavla ut det fix du har spridit längs underlaget.

Kakel höjer värdet på badrummet

Nu ska du vara redo att börja sätta kaklet på plats. Men även detta är lättare sagt än gjort och kräver enorm precision och noggrannhet. Du vill ju ha kaklet jämnt och rakt och för detta finns metoder bland annat med hjälp av kakelsnöre. Glöm inte göra hål för vattenanslutningar eller strömbrytare.

Låter det omständligt och jobbigt? Ingen fara. Det finns ingen skam i att anlita en entreprenör för att sköta kakelsättningen och renoveringen åt dig. För resultatets skull är det kanske till och med det bästa. Ett riktigt snyggt renoverat badrum med vacker kakel kommer höja din bostads värde med råge.

När du bestämt dig för att skapa drömhemmet

4 aug 2020

Det är många detaljer som kräver din uppmärksamhet om du ska uppföra ett eget hus. Vilken stil har du valt? Hur ser din planering ut? Är alla tillstånd klara? Håller din budget ända in i mål?

Synen på drömhemmet utvecklas

För många av oss är det en dröm sedan barnsben att få skapa vårt eget hem helt utan begränsningar. Kanske var du begåvad och byggde jättefina torn redan som liten, eller gjorde skisser över din framtida bostad? De flesta tonåringar har bestämda uppfattningar om inredning. Det är viktigt att posters med artister eller fotbollsspelare får täcka väggarna, att sängen är bekväm, att det finns en schysst tv-skärm och plats för kompisarna. Med åldern så kommer insikten om att det är dyrt med bostad. Vuxna vet att de bästa lägena har höga hyror eller insatser i bostadsrätten. Vilka kompromisser kan du göra? Om du jobbar på distans eller kan pendla en bit kan du kanske hitta drömtomten?

Förutsättningar för byggnationen

Många villaområden fördelas av en byggfirma och förhoppningsvis har de en typ av hus som du gillar. Örementhus kan hjälpa dig med detta framförallt i Skåne. Det går givetvis att leta fram en enskild tomt också. Problemet är att den kan ligga utanför kommunala nät för vatten och el. Det betyder att du måste ge dig i kast med en del byråkrati och blanketter, vilket kostar tid och kraft. Funderar du på lösvirkeshus, det vill säga att själv bygga huset från grunden? Då får du vara beredd på att det blir krävande och kommer kosta dig många timmar. Dessutom är det svårt att beräkna kostnader och tidsåtgång. Om du vill bygga stenhus, välj istället ett typhus som du kan variera till viss del, men som har prefabricerade delar som snabbt kommer på plats.

Rätt material inne och ute

Under förberedelserna för bygget kommer du att läsa på om olika lösningar; självklart om stilen på huset, fasadmaterial och planlösningar. Gillar du nostalgiskt röda trähus eller är putsad fasad och stora fönster din grej? Lättbetong är ett material som har många fördelar. Att använda samma material i hela väggkonstruktionen innebär att du slipper fylla med mineralull som isolering. Väggarna är täta ändå, eftersom de har luftceller inbyggda. Du sparar kostnader för energi och slipper drag. Materialet är värmetrögt. Det betyder att det håller värmen bra under den kalla årstiden och står emot sommarvärmen så du får det lagom varmt inomhus året runt.

Behöver man göra en bygganmälan för att installera en kamin?

2 aug 2020

Många tänker säkert att det inte behövs någon anmälan eller bygglov när man bara ska göra en mindre ändring i sin bostad. Men man bör först kolla vad det är som gäller, innan man startar.

Om man har planer på att förändra saker i sin bostad som har en direkt påverkan på brandskydd, så krävs det antingen ett bygglov eller en bygganmälan till den kommun som man bor i. Det finns inget som säger att det skulle vara ett undantag bara för att det skulle gälla något så litet som en installation av en braskamin. Dessa behöver man alltså också anmäla att man tänker installera i sin bostad. Det kan vara olika regler som gäller från kommun till kommun, så se till att höra efter ordentligt med just er kommun om vad som gäller innan ni startar något projekt.

Olika regler i många kommuner

I de allra flesta av fallen så krävs det en bygganmälan när man ska installera en kamin. Det som är själva syftet med att det behövs en anmälan innan man får installera den är att kommunen vill vara helt säker på att den kamin ni har tänkt att installera är helt brandsäker. Att själva jobbet kring installationen och tätningen blir ordentligt gjort och på ett säkert sätt. Om det i just er kommun visar sig att ni inte behöver någon bygganmälan, ja då är det bara att köra på. Men som sagt, i de flesta kommuner runtom i landet så vill de att ni gör en bygganmälan innan börjar installera en kamin. Kommunerna vill gärna att allting ska ske på rätt sätt och att alla papper är i sin ordning, hör efter med dem vad de vill ha av er för att bygganmälan ska gå igenom.

Inspektion av installerad kamin

Se också till att den typen av kamin som ni vill ha installerat i ert hem är godkänd på den svenska marknaden. Annars kommer er kommun inte att godkänna er bygganmälan. Om man av någon anledning helt skulle strunta i vad kommunen säger, om man inte lämnar in alla papper eller struntar i den icke godkända bygganmälan, då kan man riskera att få betala dyra böter. Efter att en installation är klar så är det bara att elda på, detta efter att en sotare har varit hemma hos er och godkänt kaminen och installationen så klart. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.skorstensrenoveringstockholm.com/

En värld i färg

30 jul 2020

Alla vi som längtat efter ett grisskärt hus och blivit övertalade att låta bli. Alla vi som målat ljuvligt rosa ändå. Alla vi som fått bassning av kommunen. Nu börjar vi om och börjar rätt!

Jo, det är tyvärr alldeles sant. Kommunen har möjlighet att sätta stopp för dina vildare planer på en annorlunda och vackrare husfärg. Ibland kan de välja att bortse från reglerna. Men bor du inom detaljplanerat område och huset hitintills varit gult behöver du bygglov. Detta om du vill ha något helt annat i färgväg, som grisskärt.

Skulle det vara så att du har ett hus som så att säga ligger mitt ute i skogen är läget ett annat. Där kan du välja vad du vill. Det kan tas som ytterligare ett skäl att välja ett lantligt boende. Anledningen till allt detta är förstås att det i bostadsområden anses som önskvärt med en någorlunda homogen färgskala. Inomhus kan du däremot måla hur du vill.

Spelar det någon roll vilken färg jag väljer?

Om du tänker på rött, grönt, blått och vitt så är svaret ja. Färger påverkar oss betydligt mer än vi kanske inser till vardags. Det är dels en generell sak - blått anses till exempel fungera bra i sovrum och ha en lugnande inverkan. Förutom det generella är det väldigt personligt. Du kan älska lindblomsgrönt medan grannen aldrig skulle kunna tänka sig att använda den nyansen. I värsta fall finns olika preferenser inom familjen och då får man slåss om saken. Eller kompromissa. Husets yttre ser du kanske några gånger om dagen men färgen i ditt vardagsrum kommer du att leva med länge.

Vilken färg kan också syfta på ingredienserna i färgen. Den kan ge blank yta och den kan vara tillverkad med olika typer av bas. Det finns färg som passar inomhus eller utomhus. Mycket frågor finns det!

Hur gör jag jobbet?

Så är det ju detta med vem som ska göra vad också. Det är inte skrivet i sten på något vis. Det är också skillnad på att måla ett rum eller måla fasaden på en medelstor villa. Det förstnämnda kan fungera bra men det kan också vara mindre enkelt än beräknat. Att få till det snyggt är inte alltid helt simpelt och förarbeten tar tid. Att fasadmåla är ett stort projekt och kräver troligen byggnadsställningar och gott om tid. Förutom böner till högre makt om lämpligt väder! Så - det är inte fel att hyra in proffsen!

När du vill skapa något extra

29 jul 2020

Förnya och skapa något extra vackert i ditt hem? Lyxa till det och framhäv vackra tak i kontrast mot enkla väggar och avskalad interiör. Här får du tips på hur du kan skapa de vackraste av tak.

Är du inredningsnörd och älskar ditt hem? Att bläddra i magasin och scrolla på Instagram och Pinterest ger mycket inspiration. Troligen har du ett ordentligt sug att lägga till det lilla extra i ditt hem. Att förhöja ett rum eller alla med hjälp av vacker stuckatur. Det är inte bara kändisar som Bianca Ingrosso som har råd med detta vackra hantverk - det har även du. Extra fint är det förstås i hem som har något högre i tak, men även vanlig takhöjd funkar. Om du har en enfärgad vägg och vitt tak är det galet snyggt att lägga en taklist av stuckatur. Mängden krusiduller bestämmer du så klart själv. Även takrosetter är populära och enkla att tillföra.

Vad är stuckatur?

Stuckatur är vägg- och takdekorationer som idag görs i gips. Det finns en lång tradition av denna typ av dekorationer både inom- och utomhus. Du kan se det på fasader på äldre hus och i tak och vid lampfästen. Historiskt sett så är stuckatur en konstform som troligen började på 1500-talet och som nu är väldigt populär i våra hem. Vanligast är att tillföra stuckatur som taklister i vardagsrum. En list med stuckatur kan ha sirliga vackra ornament, vara skapad på fri hand eller formgjuten. Vanligt är även att den dras med hjälp av schablon. Stuckaturen som är gjord av gips är relativt lätt och stelnar fort då det enbart är en blandning av gips och vatten.

Ett vardagsrum som sticker ut

Se framför dig hur du väljer en enfärgad vägg i ditt vardagsrum. Kanske är den helt vit, kanske är den ljust grön eller varför inte helt svart? I rummet har du takhöga, platsbyggda hyllor och skåp som ger en lyxig och elegant känsla. Du inreder sparsmakat och minimalistiskt. Pricken över i blir garanterat när du tillför en stuckatur i taket, en taklist med det lilla extra. Du väljer en ornamenterad och kontrasterande taklist som blir effektfull mot den minimalistiska stilen. För att mjuka upp och skapa ytterligare effekt pryder du fönstren i rummet med hellånga sammetsgardiner i en mörkare ton av grönt eller vinrött. I detta rum har du givetvis även en stor maffig soffa i glansig sammet och ett stiligt glasbord. Är du intresserad i stuckatur så tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.stuckaturstockholm.se/

När du behöver en låssmed i Bromma

20 jul 2020

Har du tappat bort dina nycklar? Låst dig ute när du bara skulle gå ut för att slänga sopor i sopnedkastet? Du är nog inte ensam. En låssmed i Bromma kan komma väl till pass ibland.

Ibland händer det som inte får hända. Du har tappat bort dina hemnycklar och du har inte en aning om var de kan ha försvunnit någonstans eller var de är. Eller så har du låst dig ute, du kanske bara skulle gå ut en snabbis för att slänga sopor men glömde ta med nyckeln eller ställa upp dörren under tiden. Helt plötsligt har dörren slagit igen och går inte att öppna utan en nyckel. I den situationen svär nog många och förbannar sig själva för att dem inte varit försiktiga nog eller tagit med sig sin nyckelknippa. Men, det är sådant som händer och det är faktiskt inte hela världen. Det går att ordna och det bästa sättet att göra det på är att ringa en låssmed. Bor man i Stockholmsområdet finns det definitivt en låssmed i Bromma tillgänglig.

Jour dygnet runt

En låssmed har ofta öppet dygnet runt. De har någon som sitter på jouren och är redo så fort någon ringer och behöver hjälp. Det är ingenting ovanligt att folk behöver en låssmed, det är vanligare än man tror och det faktum att det faktiskt finns låssmeder som jobbar dygnet runt tyder ju på att det finns en stor efterfrågan, eller hur? En låssmed jobbar inte bara med utryckningar till folk som låst sig ute eller tappat bort nycklar. De hjälper även till med att säkra ditt hem och monterar lås på fönster och dörrar som håller tjuven borta.

Säkerheten

I det hus eller i den lägenhet man bor i så vill man ju självfallet att det ska vara säkert. Säkra lås och säkra fönster. En låssmed kommer ut till er med den hjälp och de lås som just ni vill ha till ert hem. Det finns en massa olika lås att välja på, det är nästan bara en fråga om prisklass och vad man själv är villig att betala för lås på dörr och fönster i sitt hem. Alla lås fyller ju sin funktion, men om man går upp lite i pris kan det såklart finnas lite andra finesser och säkerheten på låsen kanske är något högre. Det beror alltså helt och hållet på ens ekonomi och vad man prioriterar.

Tänk på detta när du ska bygga nytt hus

19 jul 2020

Står du i startgroparna för att bygga nytt hus? Vägen dit kan kännas lång, men med god planering så kan ditt nya hus stå färdigt inom mindre än ett år, i vissa fall på bara några månader förutsatt att allt klaffar. Här bjuder vi på några av våra bästa tips för dig som planerar att bygga nytt.

Färdighus med tomt eller dags att leta mark?

Vet du redan var huset ska stå eller måste du först leta efter en passande tomt? Det är givetvis en stor fördel om du redan har en markplätt där det finns ett bygglov. Annars är det viktigt att du letar upp en tomt där du åtminstone kan få ett förhandsbesked. Det brukar finnas båda sorter på marknaden. Se även efter hur det ligger till med anslutningar som el, vatten och avlopp då de kan bli mycket kostsamma om avståndet från tomten till närmaste anslutningspunkt är långt. Vatten och avlopp kan ofta lösas med egna lösningar om det handlar om ett bygge ute på landsbygden, men kom ihåg att budgetera för detta i så fall.

Ett annat alternativ är att välja ett hus från en hustillverkare som erbjuder ett paketpris för både hus och tomt. Det brukar kunna hjälpa till att hålla kostnaderna nere och alla tillstånd brukar redan finnas på plats.

Ditt hus ska passa både din livsstil och tomten

Sen är det det där med att välja husmodell. En viktig faktor är förstås priset, men minst lika viktigt är att huset passar din och din familjs livsstil och att det ser ut att höra hemma på tomten. Alldeles för ofta ser man hus där det är uppenbart att någon har blivit bländad av de fina bilderna i huskatalogen, men inte sett till omgivningarna och att huset faktiskt ska passa till familjens verkliga behov. En öppen hall rakt in i vardagsrummet funkar inte särskilt bra om man har barn eller husdjur till exempel. Gå mindre på dagens trender och fundera istället över hur ni faktiskt vill leva och hur husets stil kommer att fungera även på sikt.

Likaså kan det se konstigt ut att ställa en herrgårdsliknande byggnad på en skogstomt med mycket klippor och tallar. Kort sagt, försök att tänka dig helheten utifrån hur tomten ser ut. Skulle huset du önskar dig passa in just där eller skulle det se bättre ut med en annan husmodell? Med lite enkla kunskaper i bildredigering kan du åtminstone klippa ut en byggnad från en bild och klistra in den på ett foto av din tomt för att få ett hum om hur det skulle kunna se ut.

Vilka ytor behöver du?

Tänk igenom vilka praktiska funktioner du faktiskt behöver i ditt hus. Något som många glömmer bort att tänka på är rejäla förvaringsutrymmen. Idag byggs många hus utan både vind och källare, så fundera över var du kan förvara ägodelar som inte används varje dag. Antingen så kan man planera in ett extra förråd i anslutning till groventré eller tvättstuga eller fundera över möjligheten att bygga en komplementbyggnad som ett stort garage med extra förvaringsutrymme. Brist på förvaring är nämligen ett väldigt vanligt problem i moderna bostäder, så se till att lösa detta redan från start.

Har någon i familjen en hobby som behöver lite extra utrymme? Utöver vardagsrum, kök, badrum och allas sovrum kan det vara trevligt att ha en yta där man inte behöver städa undan efter sig varje gång man har ägnat sig åt ett projekt. Någon form av hobbyrum eller kanske ett hemmagym kan vara på sin plats. Enkelt att bara stänga dörren efter sig och sen komma tillbaka där man lämnade senast.

Kolla utbudet hos olika leverantörer

Det finns en uppsjö av husleverantörer på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Innan du bestämmer dig bör du göra en ordentlig marknadsundersökning för att se till att du hittar en husmodell som både passar din plånbok och dina önskemål om utseende och komfort.

Kom ihåg att många hustillverkare erbjuder möjligheten att modifiera existerande hus om du hittar något som på det stora hela passar bra, men som skulle behöva några smärre förändringar för att bli perfekt för just dig och din familj. Det kan till exempel handla om att ändra planlösningen en aning eller välja en annan sorts fönster för att förändra byggnadens karaktär. Det brukar vara ett billigare alternativ än att välja ett helt arkitektritat hus, även om det förstås också är en möjlighet.

Välj ett hus med låg energiförbrukning

Idag gäller strikta normer kring en byggnads energiförbrukning när man bygger nytt hus. Det gäller bland annat isolervärden i väggar, tak och fönster men även hur byggnaden värms upp. Reglerna är baserade på EU-direktiv, men de har faktiskt en hel del fördelar för dig som privatperson. Med bättre isolering och energieffektiva lösningar för uppvärmning, belysning och ventilation kommer du på sikt att spara pengar på både uppvärmning och hushållsel. Sen är det ju förstås bättre för miljön också.

Men går inte de tjocka väggarna och taken ut över boytan, frågar du dig kanske? Hos https://www.reformhus.se/ hittar du många fina exempel på hus som både är väldigt energieffektiva samtidigt som de är luftiga och har en optimal användning av byggytan. Detta lyckas de med tack vare att de använder sig av specialdesignade byggelement som har en god isolerande förmåga samtidigt som de är tunna. Bra energivärde och mer boyta till dig helt enkelt! Även detta är alltså en faktor som du bör titta på när du planerar ett nybygge. Jämför bygg- och boyta hos olika leverantörer och försök att hitta en husmodell med så få “döda ytor” som möjligt. Undvik långa korridorer utan förvaringsmöjlighet och satsa hellre på öppna planlösningar som utnyttjar varje kvadratmeter till max. Ett hus med gott om plats måste nämligen inte vara jättestort. Effektivt utnyttjande av utrymmet kan göra att även en mindre byggnad känns rymlig - vilket ytterligare hjälper dig att spara pengar både vid bygget och senare i form av lägre driftskostnader.

Hoppas att dessa tips har givit dig några punkter att fundera över för att ta smarta beslut i dina husplaner. Lycka till med bygget!

Ska du byta tak i sommar?

14 jul 2020

Hål i taket? Trasiga takpannor eller fel färg i förhållande till ytterväggen? Skälen att byta eller renovera taket på ditt hus kan vara flera. Läs mer och fundera på hur just du väljer att göra.

Till slut är det oundvikligt, taket bara måste bytas innan det är för sent. Om oturen är framme och du upptäcker att taket läcker in vatten är det hög tid att ta hjälp. Ring en takläggare som kan kontrollera hur stor skadan är och hur mycket som behöver repareras. Har du tur så är det någon enstaka takpanna som råkat illa ut. Annars behöver du kanske byta hela taket. När takläggaren ändå är uppe och klättrar kanske hen kan göra en bedömning av hur taket ser ut under pannorna. Är det ruttet eller i fint skick? Nöjd med den takläggare du ringde in akut? Be hen om en offert på att byta hela taket eller att renovera det som behövs. Ta med fördel in fler offerter och jämför.

Vilket jobb behöver utföras

När du fått en besiktning i samband med skadan på ditt tak vet du hur stort jobb som behöver utföras. Handlar det om en takrenovering eller om att lägga om taket helt och hållet? I samband med att jobbet utförs kanske du ska öka din taksäkerhet eller byta stuprör, rännor etc. Väl en firma som ger ett lämpligt pris, som verkar pålitliga och som jobbar effektivt. Beroende på vilken firma du väljer att anlita kan garantier och liknande variera. Är garantin densamma vad gäller kosmetiska och tekniska skador till exempel? Kan takläggaren utföra jobbet under den tidsperiod du önskar? Kommer de med en eller med flera hantverkare? Var placerar de allt arbetsmaterial?

Materialval och stil

När takbyte ska ske är det ett läge att fundera kring om du vill byta material i ditt tak. Har du tidigare haft takpannor och funderar på att lägga plåt istället? Plåt är i princip underhållsfritt och har lång hållbarhet. Dock kan ljudnivån vara en annan. Ogillar du ljudet av regn och har sovrummet på övervåningen ? I så fall ska du hellre välja takpannor av tegel eller betong som släpper igenom mindre ljud. Dessa frågor och liknande kan du få hjälp att reda ut via din takläggare. Har du en firma med mångårig erfarenhet så kan du lita på att de vet vad de snackar om. Troligen har de också väl etablerade inköpskanaler och kan få till bra priser. Är du intresserad på att byta tak i sommar så tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.takläggareborlänge.biz

5 saker som tyder på att det är dags att renovera taket

12 jul 2020

Luktar det konstigt på vinden? Har du fått mögel runt takfönstren eller mossa vid skorstenen? Alla är tecken på att taket inte håller tätt. Gör en besiktning. Det vinner du på i längden.

Vi har hört det sedan vi var små. Skaffa dig goda vanor, det är enklare än att ändra på dåliga. Den här typen av rutiner är ofta förknippade med plikt. Att stiga upp tidigt på morgonen, borsta tänderna och att sköta sin hygien till exempel. Andra saker är att träna lagom mycket och att äta nyttigt. Om du har bra koll på din fysiska hälsa, kommer du lätt att ta väl hand om ditt hus och hem också.

Årlig besiktning

Det finns naturligtvis en rad skäl till att vi inte lever våra liv helt perfekt. Även med god planering kan verkligheten överraska. Både på gott och ont. De flesta av oss får uppleva såväl segrar som besvikelser under ett liv. Om du äger ett hus eller en stuga och verkligen vill ta hand om ditt hem kommer du inte ifrån det här med underhåll. Det går ut på att du inte låter din fastighet förfalla så att den tappar i värde och kanske till och med blir farlig för dig eller din omgivning. En superbra rutin är att åtminstone en gång per år klättra upp på vinden och/eller taket för att kontrollera status. Ta med dig en byggare eller takläggare direkt, eller kika själv.

Träna ditt öga

Förutom vattenskador som syns i form av fläckar på innertak finns ytterligare några tecken du ska lära dig känna igen. Lukta efter avvikande dofter, spana i skarvar mot skorsten eller takfönster. Upplever du att det blivit dragigt på nya platser, kolla tak och isolering. Se över alla trädetaljer så att de är torra och inte har börjat spricka. Rensa takrännor från höstlöv och smuts. Använd det gamla tricket att inspektera när det regnar. Då avslöjas eventuella problem effektivt om taket läcker. Ett välskött tak håller länge. I allmänhet 100 år om det är av tegel eller betong, ett förzinkat plåttak och nyare papptak uppemot 30 år. Om du funderar på att byta tak, är det lämpligt att lägga om med samma material som tidigare. Kolla med fastighetsregistret eller tidigare ägare om du tror att någon gjort ett mindre lyckat byte tidigare. Takets lutning och vikten på det material du väljer är andra viktiga aspekter.

Förbättra helhetsupplevelsen med en golvslipning

29 jun 2020

Att slipa golvet kan göra underverk för dina rum och den totala upplevelsen av din bostad. Du jämnar ut gamla repor och får bort smutssamlingar. Golvet blir som nytt av en god golvslipning!

Föreställ dig att din granne spontant bjuder över dig till sitt hus. Han har någonting att visa säger han. Du har ingen aning om vad det är, men har lite misstankar över att han renoverat eller fixat av något slag. Du har sett bilarna och hantverkarna utanför hans hus under veckan men inte haft möjlighet att fråga om saken. När du stiger in i hallen och sedermera in i vardagsrummet ser du direkt vad det är som har pågått. Golvet verkligen glänser. Det ser som förbytt ut och har gett nytt liv i hela helhetsupplevelsen av samtliga rum i huset. “Har du lagt nya golv?” undrar du såklart när du ser skillnaden. Du blir både inspirerad och motiverad när du får svaret av grannen att det är samma golv – men det har slipats av professionella golvslipare.

 

När ska man slipa golvet?

Det finns egentligen inget facit på när man ska slipa golvet. En del säger att vart femtonde år är att rekommendera. Men det som verkligen styr och avgör är den belastning och det slitage som golvet utsätts för samt vilken typ av golv det är. Ett mjukt trägolv där det springer hundar och barn som leker slits förstås fortare än ett golv i ett rum som sällan används.

Det finns dock en poäng i att med jämna mellanrum låta golvet slipas. Golv är generellt sett i behov av kontinuerlig underhållning av något slag. Resultatet av ett golv man tar hand om är förutom ett snyggt golv också ett mer hållbart sådant över tid.

Imponera på gästerna

Ett ordentligt slipat golv kommer imponera på dina gäster som kommer på besök. De kommer garanterat fråga hur du har lyckats få ett så fräscht och blänkande golv. Där och då vet du vilken golvslipare du ska rekommendera efter ett framgångsrikt resultat i din egen bostad.

Du kanske har övervägt att slipa golvet på egen hand. Kom då ihåg att det är ett tungt arbete som kräver både rätt utrustning och rätt metodik. Våra erfarna hantverkare har bådadera och mer därtill. Det är det trygga valet som leder till ett finslipat golv som kommer förändra hela totalupplevelsen av ditt hem. Har man låtit slipa ett golv är det svårt att sluta!

Takmålning - ett snabbare och billigare alternativ till att lägga nytt

24 jun 2020

Saker och ting behöver inte alltid göras om från grunden. Ibland kanske det räcker med en uppfräschning istället för en totalrenovering. Är ert tak i behov av lite kärlek? Läs vidare här!

Man behöver faktiskt inte lägga om hela taket på sitt hus för att det ska få sig en uppfräschning och se ut som nytt igen. Ibland behövs det så klart, men om taket inte har så många år på nacken så kan man istället renovera det. Genom att renovera taket och utföra en så kallad takmålning istället för att lägga nytt så sparar man både tid och pengar; det går nämligen mycket snabbare att få gjort, och att anlita någon för att måla om taket - eller om man gör det själv - kommer inte heller göra lika ont i plånboken som att lägga ett sprillans nytt tak.

Hur går takmålning till?

Nog för att takmålning är en smart lösning, men det är inte riktigt så simpelt som det låter. Man kan inte bara traska upp på taket och måla på lite färg; det måste först göras ett förarbete som innebär både det ena och det andra. Först och främst behöver det genomföras en besiktning av taket. Detta görs för att se om det finns några eventuella skador på taket och helt enkelt för att kunna se vilket skick taket är i. Efter att besiktningen är gjord så behöver den som ska måla taket bestämma vad för typ av färg som ska användas vid själva målningen. Detta bestäms utefter vad det är för slags tak man har på huset.

Att göra takmålning eller lägga nytt beror på takets skick

Om taket på ditt hus är i alldeles för dåligt skick och har för många år på nacken så kommer man troligtvis inte att kunna utföra en takmålning, utan väljer istället att lägga om taket helt och hållet - vilket är ett mer avancerat och kostsamt projekt. Det är dock sådant som man kan bedöma först när besiktningen av taket genomförs. När taket gått igenom besiktningen så ska det tvättas och grundmålas. Vissa firmor utför även en borttagning av all mossa, alger och eventuella lavar innan själva grundmålningen. Efter genomfört arbete med både rengöring och målning kommer det städas rent av firman som utfört takmålningen. Sedan har man ett rent och fräscht tak igen, helt utan att ha behövt lägga några nya takpannor eller lagt ut en massa pengar på jobbet.

Letar du efter en snickare i Uppsala till ditt nya sommarhus?

22 jun 2020

Har du ett projekt du vill förverkliga? Kanske är det dags att isolera vinden? Du kanske bor i Uppsala med omnejd och behöver proffshjälp? Anlita en snickare i Uppsala. Uppfyll drömmen!

Du kanske har hittat ett litet torp i Skäggesta eller Bälinge? Eller ett sommarhus i Björklinge? Det är lite att göra, det är inte inflyttningsklart och du har helt enkelt inte tid att göra det själv. Eller så kan du helt enkelt inte, det är inte något du klarar själv. Du behöver professionell hjälp. Att anlita hjälp kan visa vara det bästa du gjort. Det blir klart i tid, det blir professionellt gjort och det blir gjort enligt de regler och förordningar som gäller. Det blir säkert och tryggt och du kan flytta in till sommaren precis som du drömt om.

Ett projekt som aldrig kommer till skott

Du kanske har drömt om att isolera vinden och få fler rum. Det är ett projekt som du funderat på länge, men som ännu inte blivit av. Troligen har du tänkt snickra lite själv på ledig tid, men den tiden har inte funnits. Du kanske har varit på väg men aldrig vetat riktigt hur du ska börja. Kanske börjar du fundera på om det ska bli av över huvud taget? Du kanske bor i Uppsala kommun, och har bestämt dig för att anlita en snickare i Uppsala. Det kommer göra att din vind blir isolerad, du får dina extra rum och huset stiger i värde. Inget att vänta på, slå till på en gång och ring din lokala bygghjälp.

Lång erfarenhet av att lösa problem

Det finns så mycket man vill göra med sitt hus, men sällan har man varken tiden eller kunskapen. Ofta vet man inte heller om det ens går. En snickare kan ge råd och förverkliga de flesta av dina byggdrömmar. Det kan röra sig om en ombyggnad eller en tillbyggnad. Det kan vara en nya altan eller att bygga om en lägenhet från en två till en trea. Det kan röra sig om ritningar och bygglovsansökan. Det kan även gälla att renovera en sliten fasad. Det finns en mängd byggrelaterade saker som man kan få hjälp med. Som regel är det en god investering att ta hand om sin bostad då det brukar rendera i en värdeökning. Dessutom är snickeriarbeten berättigade till ROT-avdrag, d.v.s. 30% avdrag på arbetskostnaden. Kontakta din snickare idag för offert. I Uppsala rekommenderar vi denna sajt: https://www.snickareuppsala.nu/

Det ställs hårda krav på en ytterdörr

20 jun 2020

En ny ytterdörr kan ge hela huset ett lyft och de flesta skulle nog hålla med om att ytterdörren är enormt viktig i ett hem, oavsett om man bor i lägenhet, villa, radhus eller fritidshus.

Olika dörrar fyller olika slags funktion. En ytterdörr ska helst vara säker och hålla inbrottstjuven ute. Men det är också viktigt att dörren är energisnål och kan stå emot både kyla och värme. Utseendet är också viktigt och en dörr som även passar husets arkitektur förhöjer det visuella helhetsintrycket. Likaså vilken färg den har eller om den är försedd med ett fönster så att den släpper in lite dagsljus i den annars ofta mörka hallen. Andra saker som kan vara viktiga att tänka på är hur väl dörren klarar brand men också buller utifrån, såsom ljud från trappuppgångar och grannar.

De olika märkningarna definierar dörrens egenskaper och hur bra de är

Alla ytterdörrar som säljs inom EU måste vara CE-märkta. Detta för att det lättare ska gå att jämföra med andra dörrar oavsett var i Europa de säljs då dörrens egenskaper mäts på samma sätt i alla länder. Sen finns det en hel del andra frivilliga märkningar som definierar dörrars speciella egenskaper. Som exempelvis EI-graden som talar om hur länge en dörr klarar att förhindra brand eller U-värdet berättar hur väl den isolerar. Ytterdörrar är ofta gjorda i massivt trä eller i stål medan innerdörrar är lite enklare eftersom det oftast inte ställs samma krav på dem.

Säkerhetsdörrar i sekelskiftsdesign

När man ska välja en ny dörr ska man utgå från vilka egenskaper den bör ha och inte tänka på priset i första hand. Ska det vara en säkerhetsdörr som ska passa som entrédörr eller ska dörren fungera som en branddörr och förhindra att eld sprider sig i ett flerbostadshus ifall brand skulle uppstå? Ståldörrar är både trygga, snygga och brandsäkra och går att få i alla möjliga utföranden och det är inte bara inom industrin eller i källare som man använder ståldörrar idag. De finns ofta i offentliga miljöer som sjukhus, hotell och skolor där det är viktigt att stänga ute oljud och förhindra brand från att sprida sig. Men ståldörrar finns även som säkerhetsdörrar med träpanel på både in- och utsidan och som ser ut som gamla tiders spegeldörrar. Det finns alltså ingen anledning för bostadsrättsföreningen i huset från sekelskiftet att skjuta upp bytet av ytterdörrar längre. Läs mer om ståldörrar på denna sida: https://www.ståldörrar.nu

Är det dags för en golvslipning?

16 jun 2020

Ett trägolv har en estimerad livslängd på omkring en mansålder. Det innebär konkret två saker: har du nyligen lagt ett trägolv - exempelvis en parkett - så kan du vara säker på att den håller för en lång tid framöver. Det andra är att om du har ett äldre, slitet trägolv så kan det fortfarande vara funktionellt. Det som ofta krävs är en golvslipning.

Många tar för givet att ett fult, nött och slitet golv innebär att man ska investera i ett nytt sådant. Riktigt så är det inte. Ett sådant golv kan gå att rädda och där man genomför en golvslipning. Den tar bort det översta lagret och tar således, genom detta, fram det vackra i golvet igen. Golvslipning har många fördelar. Dels så är den billigare än vad ett nytt golv är, dels så går den snabbare och dels så blir resultatet ofta betydligt bättre. Det senare förklaras av att äldre golv har en patina som tar tid för nya golv att få - golven har satt sig, skaffat sig små egenheter och en unik personlighet.

Trä är ett levande material som behöver tid för att hitta den egna skönheten och därför är golvslipning det bästa alternativet. Detta förutsatt att en sådan är möjlig att göra.

Professionell golvslipning är att föredra

Som vi inledde texten med - ett trägolv ska hålla i ungefär en mansålder och inom detta tidsspektrum så brukar man räkna med att tre - möjligen fyra - slipningar kan utföras. Det första steget är således att man undersöker om golvet går att slipa. Det kan man göra i samband med att man kontaktar företag inom golvslipning och får offerter presenterade för sig.

En viktig sak gällande detta: det är möjligt att slipa golv på egen hand, men man bör vara beredd på att jobbet är krävande, tungt och känsligt. Maskinerna väger omkring 80 kilo och är inte helt enkla att bemästra. Rådet är därför att man tar professionell hjälp. Med Rot-avdraget blir kostnaden inte så hög och resultatet blir - utan tvekan - bättre.

Välj rätt ytbehandling

Ser man till en golvslipning så är själva slipningen bara en del av projektet. Lika viktig är nämligen finishen och det är den som kommer att ge golvet en ny glans. Då slipningen är genomförd så adderar man antingen lack, olja eller hårdvax över ytan och får genom detta både skydd och skönhet - något som ger golvet den estimerade livslängd vi ovan nämnde.

Här har man fina möjligheter att påverka både sett till utseende och sett till skydd. Lack är exempelvis en ytbehandling som ger extra mycket skydd och som tål vatten på ett bättre sätt. För exempelvis en barnfamilj så kan detta vara ett sundare val än olja. Väljer man olja så får man mer värme och mer skönhet. Det man däremot måste ge upp är skyddet - olja skyddar inte alls på samma sätt som lack. En ytbehandling som ger en blandning av skydd och skönhet är hårdvax och det har också, med all rätt, seglat upp som ett av de mest populära valen i dagsläget.

Rådet är att du utgår från dig själv och från vilket rum det handlar om innan du väljer ytbehandling. Vissa rum - hall och barnrum - har ett högre slitage än andra och i dessa kan lack vara ett bättre alternativ. Detta medan exempelvis ett vardagsrum ofta med fördel kan premieras rent estetiskt och där olja kan vara den lösningen som fungerar som pricken över i:et i inredningen. Som sagt: utgå från dina egna behov och önskemål - rådfråga även företaget du anlitat om de har några tips, råd och idéer.

Läs mer golvslipning på https://www.golvsliparnastockholm.nu/

Utan tak inget hus - kontakta takläggare Eskilstuna

12 jun 2020

Mår ditt hus inte bra? Eller behöver du reparera eller byta tak? Är du mindre pigg på att själv utföra den uppgiften? Takläggare i Eskilstuna fixar det!

Ett hus är summan av sina beståndsdelar. Bjälklag, väggar, tak, fönster, dörrar. För att konstruktionen ska hålla ihop behöver allt fungera. Taket på fastigheten behöver vara i gott skick för att värme och ventilation ska fungera optimalt. Och är det något fel där fungerar ingenting som det var tänkt. Taket är också en viktig del av husets utseende, och skicket och hur det ser ut kan göra ganska stor skillnad då en fastighet ska värderas. Det finns med andra ord all anledning i världen att se över takets skick! Problem med tak kan handla om flera olika saker. Det kan vara att taket inte är tätt på grund av skador och därför kommer fukt och vatten in. I förlängningen talar vi vattenskada och mögel som konsekvens.

Olika åtgärder och olika material

Vilket material är ditt tak gjort av? Vanliga material är takpannor i antingen tegel eller betong. Många hus har plåttak. Andra alternativ är papp eller shingel. Beroende på vilket material som använts har takläggare i Eskilstuna olika sätt att ta hand om skador och andra problem. Ett proffs kan vanligen enkelt identifiera vad som inte fungerar och sedan föreslå lämpliga åtgärder. Om det är dags att helt byta ut taket kanske du också vill byta material? Glöm då inte att kontrollera med kommunen att det är godkänt med annan färg eller annat material. Byggnadsnämnden vet hur reglerna ser ut. Du kan även fråga en takläggare i Eskilstuna! De som arbetar med hus lokalt har även som jobb att hålla reda på vad som fungerar och inte.

Kan jag bo kvar medan mitt tak lagas?

Det absolut vanligaste är att det går alldeles utmärkt att fortsätta bo i huset medan reparationen sker. Sedan kan det tyvärr också vara så att så stora delar av taket tillfälligt måste tas bort så det inte är möjligt att bo där under tiden. Hör med en takläggare i Eskilstuna! Något du också bör överväga när du ska byta tak är övriga skyddande delar - detaljer, hängrännor, vindskivor. Det är en god rekommendation från takläggare i Eskilstuna att se över även detta när ändå takarbeten ska göras. Det minskar också risken för framtida skador om allt är i gott skick, inte bara själva taket.

← Äldre inlägg