Blogg

Takläggare i exempelvis Södermanland vet när ett tak måste bytas

14 sep 2020

Är ni oroliga över om taket klarar en vinter till? Eller kanske har sommarstugans tak börjat läcka? Sluta oroa er. Det finns takläggare i Södermanland som kan både laga och lägga nya tak.

Att lägga om taket är en stor investering men det är inte alltid som man behöver göra detta. Om taket fast att det är gammalt håller tätt så kan det i stället behöva underhållas och kontrolleras. En gång om året bör man kolla sitt tak och kanske någon gång extra då det har blåst och stormat mer än vanligt. Det man ska titta efter då man besiktigar ett tak är om man kan se några sprickor eller om det finns några trasiga takpannor och om någon har flyttat på sig. Man ska var extra noga då man tittar runt skorstenen då det är ett känslig ställe där fukt lätt letar sig in. Väl uppe på taket kan man passa på att rensa rännor och borsta bort smuts.

Leta efter fuktskador uppe på vinden

Även invändigt ska man kolla taket. Lättast att göra detta är efter ett skyfall för då brukar det vara enkelt att hitta eventuella fuktskador. Dålig lukt kan också vara ett tecken på att fukt letar sig in via taket så gå upp på vinden och lukta. Där ska dofta friskt och gör det inte det så kan det tänkas att det regnar in. Så fort man upptäcker att det finns eller om man misstänker att det finns en skada på taket så ska man kontakta en takläggare.

Passa på och byt takmaterial om ni ändå måste lägga om taket

En takläggare börjar alltid med att besiktiga taket för att se vad som behövs åtgärdas. Ibland går det inte att laga och man måste byta takbeläggningen och ofta lägger man då samma typ som tidigare. Men man kan också passa på att byta takmaterial då taket ändå måste ner. I så fall måste man först försäkra sig om att konstruktionen klarar ett annat material om det nya taket är tyngre än det gamla. Det kan behövas ett bygglov om man vill byta takbeläggning så det är bäst att kolla detta med sin kommun. Det finns takläggare i Södermanland som kan erbjuda kostnadsfria kalkyler på hur mycket det kommer att kosta att lägga om taket. Man kan även använda sig av rot avdraget så får man ner kostnaden ytterligare.

Så hittar man rätt rörmokare för uppdraget

12 sep 2020

En rörmokare associeras ofta med stopp i avloppet och läckande rör. Men en rörmokare eller VVS-installatör som det också heter kan även installera golvvärme och renovera badrum.

En rörmokare eller VVS-ingenjör som är den moderna benämningen har en betydligt bredare arbetsbeskrivning än vad ordet betyder. Dagens rörmokare gör så mycket mer än att ligga på rygg under diskhon i köket och åtgärda stopp i avloppet eller läckande rör även om det också förekommer. En rörmokare drar rör i nybyggen, installerar golvvärme, värmepumpar och hela värmesystem men utför även kompletta badrumsrenoveringar. Med andra ord är en rörmokare nödvändig vid ganska många renoveringar och byggen och det kan därför vara svårt att få tag på någon när man väl behöver det. Det gäller därför att vara ute i god tid.

För att försäkringen ska gälla krävs det att man anlitar certifierade hantverkare

Att på egen hand fixa stopp i avlopp och byta packning i vattenkranen går ofta bra om man vet hur man gör men att på egen hand dra vattenledningar och rör är väldigt dumt. För dessa arbeten krävs det både rätt kunskap och rätt sorts verktyg. En feldragen ledning eller installation kan leda till stora problem som kostsamma fuktskador och annat. Det är inte heller säkert att försäkringsbolaget godkänner skadan och betalar ut ersättning då arbetet inte utförs av certifierad hantverkare. Därför gör man bäst i att anlita en ordentlig och kompetent rörmokare för alla VVS-installationer. Det är bara dumt att chansa och tro att man ska spara pengar på att utföra jobbet själv.

Skriv ett ordentligt kontrakt innan uppdraget

När man anlitar en hantverkare är det alltid viktigt att man även kollar upp vilka certifikat de har och om de har den utbildning som krävs för uppdraget. Till en badrumsrenovering måste man exempelvis anlita våtrumscertifierade hantverkare. Det duger alltså inte med vilken rörmokare som helst. Be även om referensobjekt på tidigare uppdrag som de utfört och prata med tidigare uppdragsgivare och fråga om de var nöjda med arbetet. Innan man anlitar en hantverkare är det också viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt över uppdraget. Där ska stå vilka moment som ingår och vad som ska göras med en slutsumma på hela uppdraget. Även när uppdraget ska vara klart bör stå med samt vad som händer vid eventuella förseningar. Ett tydligt kontrakt motverkar missförstånd och förhindrar många konflikter. Att skriva ett kontrakt är därför jätteviktigt.

Glas i husets fasader

5 sep 2020

Väggarna på hus brukar delvis bestå av fönster och någon dörr. Men vilket typ av fönsterglas finns det att välja bland? Vad består arbetet av för de som lagar och installerar glasrutor?

Fönster har som funktion att släppa in ljus och stänga ute väder och vind. Men om man börjar titta på vad det finns i utbudet så finns det tusentals valmöjligheter som man kan göra. Förutom att välja olika fönsterkarmar, som fasta eller öppningsbara på olika sätt, så finns det också stora skillnader i själva glaset. Beroende på storlek och funktion så kan man välja bland olika tjocklekar på så kallat vanligt glas. Ju tjockare ett glas är desto tåligare är det och dessutom ökar isoleringsfunktionen. Men det finns även glas som redan har andra funktioner i sig. Ett isolerglas är ett glas som i sig har bättre isolering. I och med det så kan man klara sig med exempelvis tvåglasfönster istället för treglasfönster. Köper man färdiga fönster så är det viktigt att kontrollera u-faktorn för bästa köp. Men det går även att ta hjälp av ett företag som arbetar med glas för att i efterhand byta ut glas eller lägga till så det blir fler.

Skydd vid attacker

Som glasmästare i Göteborg kan det hända att man även får arbeta med de lite mer ovanliga typerna av glas som exempelvis armerat glas. Det är som namnet beskriver ett glas som stärkts upp så att det i stort sett är okrossbart. De bilar som kör runt högre politiker eller kungligheter brukar ha armerat glas i sina rutor. Men det finns även en del butiker, konsulat med mera som väljer detta glas. Installationen är ungefär densamma och följden blir att inbrott minimeras. Glaset stoppar även de flesta kulor från pistoler och gevär.

Risk för skärskador

De som arbetar med installation och lagning av glasrutor brukar ha en hel del ärr på händerna. Även om man använder sig av de idag mycket smidiga handskar som skyddar mot skärsår, så är det sådant som händer. Men det finns glas som är mindre riskabelt att hantera. En viss typ av glas går inte sönder i skärvor utan krossas till småbitar. Skillnaden för den som ska hantera det skadade glaset är i och med det mycket stor. Även om glaskrosset kan leda till mindre sår så blir det inte så allvarligt. Stora glasskärvor kan dock skapa sår som blir allvarliga och livshotande.

En utökad komfortzon

26 aug 2020

Ditt hem är din fredade zon. Hemmet är platsen där du fullt ut kan vara dig själv och må bra. Vill du göra den säkra zonen något större? En inglasad balkong ökar både ytan och komforten året om.

Hemmet är viktigt för de allra flesta av oss. Vi är oftast medvetna om att vi är lyckligt lottade att ha ett hem, för det första. Det är inte mycket som toppar känslan då du efter bortavaro stänger dörren och är för dig själv eller med de du delar livet med. Här sover vi, äter vi, och umgås i precis den utsträckning vi själva önskar. Vill vi vara för oss själva behöver vi inte släppa in någon alls och vill vi ha sällskap bjuder vi hem den vi vill. Inte konstigt att många hyser ett stort intresse för inredning och för att förbättra bostaden.

Balkongen som frihet och uteplats

Balkong är en möjlighet och en frihet, i synnerhet för den som bor i lägenhet. Men även för den stolte husägaren ger balkongen möjligheter till utevistelse utan att nudda marken så att säga. Nutida balkonger är ofta inbyggda eller halvt inbyggda men alla varianter förekommer. Frånvaro av inglasning kan medföra en del specifika problem, men passar säkert bra för vissa. Många tycker dock att det är tråkigt att balkongen kan utnyttjas så lite. Regn och blåst gör det omöjligt att utnyttja ytan till fullo stora delar av året. Textilier fungerar inte och odlingar blir svårskötta när allt är vidöppet för vindarna. Även kyla är en faktor stora delar av året. Den gör ytan omöjlig att använda som sällskapsutrymme och hindrar att man kan utnyttja platsen för lagring.

nglasning som lösning

De flesta har funderat på att glasa in sin balkong. Många har avstått. Dels tänker man på kostnaden, men det handlar även om en oro för minskad luftväxling och hettan under de varma delarna av året. Antagandet att det blir för varmt bygger ofta på en del missförstånd. Dagens sätt att glasa in utförs inte på detta sätt och taket fungerar även som värmeisolering. Systemet med skjutbara glas gör också att man kan öppna och låta frisk luft cirkulera. Inte för att vi brukar ha alltför många sådana varma dagar i Uppsala. För den hugade husägaren finns även möjligheten att göra en altaninglasning. Plötsligt kan ytan användas större delen av året då tiden har ökats på rätt rejält. Full frihet är möjlig.

Ett hem i din egen stil

23 aug 2020

Är du en av många som föredrar dina fiskar inte varma utan lagda på golvet? Fiskbensparkett är det yttersta tecknet på god smak. Dessutom varar trägolv i decennier, som allra minst.

Det finns golv och så finns det golv. En överväldigande majoritet gör jobbet. De bildar underlag i ditt hem och i alla andra fastigheter. Förhoppningsvis håller de borta kyla och fungerar som sovplats för husdjur och andra intresserade. Annars skiljer sig golv åt rätt rejält. Det finns en uppsjö av material. Det finns flera uppsjöar med mönster och färger. Det finns golv som ska användas i våtutrymmen och hallar, i sovrum och sällskapsrum. Det är inte alltid självklart vad du som husägare vill ha för golv i ditt hem. De olika materialen finns att få för olika prislappar och har olika egenskaper. Det finns linoleum, klinker och laminat. Slutligen så finns det också trä, vilket är mångas favorit.

Det ultimata materialet för golv?

Det ska sägas direkt - trä och fiskbensparkett hör inte hemma i kök och i badrum. Trä och väta går inte riktigt ihop. Självklart kan du spilla på ett trägolv och ingen katastrof sker. En daglig dos vatten är däremot inte alls att rekommendera. I badrum passar klinker eller en speciell våtrumsmatta bäst. Men hamnar man i sovrum eller vardagsrum blir läget genast ett helt annat. Trägolv är snällt mot bara fötter. Trägolv kan idag ofta kombineras med golvvärme och bli både snällt och lite extra varmt. Trägolv kan ytbehandlas på flera olika sätt beroende på vilket utseende du önskar få. Olika ytbehandlingar ger också olika egenskaper åt golvet. Trä är en förnyelsebar råvara och ett trägolv kan slipas när det börjar se slitet ut. Efter slipning är golvet som nytt igen.

Fiskbensparkett är det ultimata trägolvet

Att lägga ett golv i fiskbensparkett kräver yrkeskunnande. Som glad amatör kan man oftast lägga olika typer av golv och klara sig bra och få ett lyckat resultat. När det gäller fiskbensparkett fungerar det inte så. En oerhörd yrkesskicklighet ska till för att ett sådant golv ska bli korrekt lagt. När en kompetent person lagt ett sådant golv blir resultatet perfekt. Inga springor syns mellan de stavar som används för att forma golvet. En oerhört noggrann planering har resulterat i ett golv som varar livet ut. Vad det gäller ytfinish kan du välja - olja, lack eller vax? Allt har sin skönhet och sina fördelar. Det kan slipas gång på gång om du bara väljer rätt.

Den viktiga funktionaliteten i köket

18 aug 2020

Köket är oftast den delen av bostaden där man har mest behov av funktion. Men vad ska man tänka på när man renoverar kök? Kan man välja vilket kök man vill? Vad är vanliga fel vid köksrenovering?

Skillnaden mellan att renovera ett kök och att bygga ett nytt är att man redan har en del förutsättningar som man kan nyttja. Det finns anslutningar för vatten, avlopp och el som gör att man enkelt kan installera nytt på samma plats igen. Eller så väljer man att skapa ett helt annat kök än tidigare. Det beror mycket på varför man väljer att renovera sitt kök. Om det är för att köket är gammalt och slitet men i övrigt fungerar bra så ger det ett annat utgångsläge än om funktionen lämnar mer att önska. En god idé är därför att börja med att uppsöka en köksfirma som kan titta på köket man redan har. De kan sedan ge råd för hur planeringen eventuellt kan bli bättre. Målet med ett kök är vanligtvis att det ska vara så lättarbetat som möjligt. Det innebär så få steg som möjligt och bra och praktiska arbetsytor.

Snabbt och lätt

Det finns noggranna beräkningar för hur man får ett kök så lättarbetat som möjligt. Närheten mellan kylen, vasken, arbetsytan och spisen är något man tittar på. Det bästa köket är det där man tar så få steg som möjligt för att kunna tillaga en middag. Det är dessa funktioner som man tänker på när man planerar ett kök som köksdesigner. Om man tänker efter så följer de flesta kök också ungefär samma upplägg där till exempel vasken har en arbetsyta mellan sig och spisen. Kryddhyllan är också oftast vid spisen. Allt detta för att skapa ett så funktionellt och praktiskt kök som möjligt där det är enkelt och roligt att laga mat.

Att välja nytt

Vanliga fel man gör när man renoverar kök är att inte tänka på hur man rör sig vid tillagningen av en måltid. Två andra fel som är vanliga är att man inte skapar tillräckligt med förvaringsmöjligheter och arbetsytor. Idag finns kök där det till och med finns förvaring i socklarna, vilket annars är ett utrymme som endast består av luft. Det är också viktigt att inte välja ett kök som är för ömtåligt eller svårt att rengöra. Det kommer bara skapa mycket frustration. Så tänk noga igenom funktionaliteten och bästa planeringen för bästa priset.

Målarhjälp med nya huset

10 aug 2020

Det är lätt att vara entusiastisk när det är dags att börja rusta det nya huset. Men att sätta sig ner och ta sig en riktig funderare först kan visa sig vara ett av de bästa besluten man tagit.

Tanken på att måla huset själva kan lätt få ett fantasifullt rosa skimmer över sig. Tanken på hur mysigt det kommer att vara att göra ett projekt tillsammans. Då är det dags att ta det där steget tillbaka och bli lite realistisk. Tänka på allt förarbete med puts och tvätt. De långa dagarna med penseln i handen och värk i hela kroppen. Samt hålla tummarna för att man kan hålla sams under hela projektet så att man vill flytta in tillsammans när det är över. Det kan givetvis vara annorlunda om man är målare till yrket. Men allvarligt talat, vill man verkligen komma hem och fortsätta med samma sak när arbetsdagen är slut?

Låt proffsen göra sin magi

Ett skönare scenario kan vara att bo i ett hem som fortfarande är intakt medans olika entreprenörer tar hand om det nya huset. Att ha kontakt med målarna dagligen för att se hur huset dag för dag förändras till drömkåken har sin fördel. Försäkra sig om att allt blir som du tänkt. Låt dem först måla fasaden för ett vackert första intryck. Få sedan hjälp med både ideer och själva jobbet när det gäller rummens väggar. Golv som skapar en ombonad effekt läggs in. Sedan som pricken över iet, om man valt rätt företag, så sätter de in ett nytt kök och skapar ett badrum med den där önskade spa-känslan.

Bara att flytta in

Inte nog med att målarfirmorna har massor av kunskap och erfarenhet. När allt jobb är klart så städar de upp efter sig. Så när det är klart finns inget gammalt material som måste köras på tippen. Det är bara att flytta in och börja sitt nya liv. När det sedan är dags att betala för kalaset så får man allt på samma faktura. Smidigare än så kan det inte bli. Man går in och söker på exempelvis “Målare i Älvsjö” och när man hittat ett företag som känns rätt för jobbet så kan man kontakta dem med sina önskemål och få en offert på vad det kommer att kosta. När man kommit överens gör man ett avtal och sedan är det bara att sätta igång och få jobbet gjort. Läs mer om målare i Älvsjö

Kakel nyckeln till det perfekta badrummet

5 aug 2020

Drömmer du om det perfekta badrummet? Du är inte ensam. Många längtar efter ett nyrenoverat badrum med vacker kakel bland väggar och golv. Det är snyggt samt lätt och praktiskt att rengöra.

Få saker klår ett riktigt fint badrum. Det är inte konstigt att många drömmer om att renovera badrummet för en riktig helhetsupplevelse. För det är ju faktiskt så att man spenderar rätt mycket tid i badrummet, mer än vad du kanske är medveten om. Förutom de obligatoriska toalettbesöken är det även rummet där du borstar tänderna, duschar, torkar dig, sminkar dig, fixar håret och mycket annat. Och i badrummet är det inte särskilt praktiskt med trägolv eller gipsväggar. Det blir ju som bekant ganska fuktigt. Betydligt bättre, och för att inte säga snyggare, är det med kakel längs väggar och golv. Det är tjusigt och stilrent och symboliserar verkligen ett fräscht badrum. Det är dessutom enkelt att städa då det går lätt att torka av kakel med en trasa.

Hur sätter man kakel?

För den händige som vill ta initiativet att kakla sitt badrum på egen hand finns det några tips och råd man inte bör bortse från. Underskatta inte betydelsen av planering och tumma inte på underarbetet som måste göras innan du kan börja kakla på riktigt. Du behöver bland annat mäta noggrant i ditt badrum så att du kan beställa rätt antal material. Se också till att väggar och golv ser jämnt ut med hjälp av en tumstock.

När du har spacklat sprickor, planerat kakelmönstret och tätat vattenanslutningar är du snart redo att börja sätta ditt kakel. Men du behöver förbereda underlaget innan kaklet kan börja fästas på väggar och golv. Använd en fixkam för att kavla ut det fix du har spridit längs underlaget.

Kakel höjer värdet på badrummet

Nu ska du vara redo att börja sätta kaklet på plats. Men även detta är lättare sagt än gjort och kräver enorm precision och noggrannhet. Du vill ju ha kaklet jämnt och rakt och för detta finns metoder bland annat med hjälp av kakelsnöre. Glöm inte göra hål för vattenanslutningar eller strömbrytare.

Låter det omständligt och jobbigt? Ingen fara. Det finns ingen skam i att anlita en entreprenör för att sköta kakelsättningen och renoveringen åt dig. För resultatets skull är det kanske till och med det bästa. Ett riktigt snyggt renoverat badrum med vacker kakel kommer höja din bostads värde med råge.

När du bestämt dig för att skapa drömhemmet

4 aug 2020

Det är många detaljer som kräver din uppmärksamhet om du ska uppföra ett eget hus. Vilken stil har du valt? Hur ser din planering ut? Är alla tillstånd klara? Håller din budget ända in i mål?

Synen på drömhemmet utvecklas

För många av oss är det en dröm sedan barnsben att få skapa vårt eget hem helt utan begränsningar. Kanske var du begåvad och byggde jättefina torn redan som liten, eller gjorde skisser över din framtida bostad? De flesta tonåringar har bestämda uppfattningar om inredning. Det är viktigt att posters med artister eller fotbollsspelare får täcka väggarna, att sängen är bekväm, att det finns en schysst tv-skärm och plats för kompisarna. Med åldern så kommer insikten om att det är dyrt med bostad. Vuxna vet att de bästa lägena har höga hyror eller insatser i bostadsrätten. Vilka kompromisser kan du göra? Om du jobbar på distans eller kan pendla en bit kan du kanske hitta drömtomten?

Förutsättningar för byggnationen

Många villaområden fördelas av en byggfirma och förhoppningsvis har de en typ av hus som du gillar. Örementhus kan hjälpa dig med detta framförallt i Skåne. Det går givetvis att leta fram en enskild tomt också. Problemet är att den kan ligga utanför kommunala nät för vatten och el. Det betyder att du måste ge dig i kast med en del byråkrati och blanketter, vilket kostar tid och kraft. Funderar du på lösvirkeshus, det vill säga att själv bygga huset från grunden? Då får du vara beredd på att det blir krävande och kommer kosta dig många timmar. Dessutom är det svårt att beräkna kostnader och tidsåtgång. Om du vill bygga stenhus, välj istället ett typhus som du kan variera till viss del, men som har prefabricerade delar som snabbt kommer på plats.

Rätt material inne och ute

Under förberedelserna för bygget kommer du att läsa på om olika lösningar; självklart om stilen på huset, fasadmaterial och planlösningar. Gillar du nostalgiskt röda trähus eller är putsad fasad och stora fönster din grej? Lättbetong är ett material som har många fördelar. Att använda samma material i hela väggkonstruktionen innebär att du slipper fylla med mineralull som isolering. Väggarna är täta ändå, eftersom de har luftceller inbyggda. Du sparar kostnader för energi och slipper drag. Materialet är värmetrögt. Det betyder att det håller värmen bra under den kalla årstiden och står emot sommarvärmen så du får det lagom varmt inomhus året runt.

Behöver man göra en bygganmälan för att installera en kamin?

2 aug 2020

Många tänker säkert att det inte behövs någon anmälan eller bygglov när man bara ska göra en mindre ändring i sin bostad. Men man bör först kolla vad det är som gäller, innan man startar.

Om man har planer på att förändra saker i sin bostad som har en direkt påverkan på brandskydd, så krävs det antingen ett bygglov eller en bygganmälan till den kommun som man bor i. Det finns inget som säger att det skulle vara ett undantag bara för att det skulle gälla något så litet som en installation av en braskamin. Dessa behöver man alltså också anmäla att man tänker installera i sin bostad. Det kan vara olika regler som gäller från kommun till kommun, så se till att höra efter ordentligt med just er kommun om vad som gäller innan ni startar något projekt.

Olika regler i många kommuner

I de allra flesta av fallen så krävs det en bygganmälan när man ska installera en kamin. Det som är själva syftet med att det behövs en anmälan innan man får installera den är att kommunen vill vara helt säker på att den kamin ni har tänkt att installera är helt brandsäker. Att själva jobbet kring installationen och tätningen blir ordentligt gjort och på ett säkert sätt. Om det i just er kommun visar sig att ni inte behöver någon bygganmälan, ja då är det bara att köra på. Men som sagt, i de flesta kommuner runtom i landet så vill de att ni gör en bygganmälan innan börjar installera en kamin. Kommunerna vill gärna att allting ska ske på rätt sätt och att alla papper är i sin ordning, hör efter med dem vad de vill ha av er för att bygganmälan ska gå igenom.

Inspektion av installerad kamin

Se också till att den typen av kamin som ni vill ha installerat i ert hem är godkänd på den svenska marknaden. Annars kommer er kommun inte att godkänna er bygganmälan. Om man av någon anledning helt skulle strunta i vad kommunen säger, om man inte lämnar in alla papper eller struntar i den icke godkända bygganmälan, då kan man riskera att få betala dyra böter. Efter att en installation är klar så är det bara att elda på, detta efter att en sotare har varit hemma hos er och godkänt kaminen och installationen så klart. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.skorstensrenoveringstockholm.com/

En värld i färg

30 jul 2020

Alla vi som längtat efter ett grisskärt hus och blivit övertalade att låta bli. Alla vi som målat ljuvligt rosa ändå. Alla vi som fått bassning av kommunen. Nu börjar vi om och börjar rätt!

Jo, det är tyvärr alldeles sant. Kommunen har möjlighet att sätta stopp för dina vildare planer på en annorlunda och vackrare husfärg. Ibland kan de välja att bortse från reglerna. Men bor du inom detaljplanerat område och huset hitintills varit gult behöver du bygglov. Detta om du vill ha något helt annat i färgväg, som grisskärt.

Skulle det vara så att du har ett hus som så att säga ligger mitt ute i skogen är läget ett annat. Där kan du välja vad du vill. Det kan tas som ytterligare ett skäl att välja ett lantligt boende. Anledningen till allt detta är förstås att det i bostadsområden anses som önskvärt med en någorlunda homogen färgskala. Inomhus kan du däremot måla hur du vill.

Spelar det någon roll vilken färg jag väljer?

Om du tänker på rött, grönt, blått och vitt så är svaret ja. Färger påverkar oss betydligt mer än vi kanske inser till vardags. Det är dels en generell sak - blått anses till exempel fungera bra i sovrum och ha en lugnande inverkan. Förutom det generella är det väldigt personligt. Du kan älska lindblomsgrönt medan grannen aldrig skulle kunna tänka sig att använda den nyansen. I värsta fall finns olika preferenser inom familjen och då får man slåss om saken. Eller kompromissa. Husets yttre ser du kanske några gånger om dagen men färgen i ditt vardagsrum kommer du att leva med länge.

Vilken färg kan också syfta på ingredienserna i färgen. Den kan ge blank yta och den kan vara tillverkad med olika typer av bas. Det finns färg som passar inomhus eller utomhus. Mycket frågor finns det!

Hur gör jag jobbet?

Så är det ju detta med vem som ska göra vad också. Det är inte skrivet i sten på något vis. Det är också skillnad på att måla ett rum eller måla fasaden på en medelstor villa. Det förstnämnda kan fungera bra men det kan också vara mindre enkelt än beräknat. Att få till det snyggt är inte alltid helt simpelt och förarbeten tar tid. Att fasadmåla är ett stort projekt och kräver troligen byggnadsställningar och gott om tid. Förutom böner till högre makt om lämpligt väder! Så - det är inte fel att hyra in proffsen!

När du vill skapa något extra

29 jul 2020

Förnya och skapa något extra vackert i ditt hem? Lyxa till det och framhäv vackra tak i kontrast mot enkla väggar och avskalad interiör. Här får du tips på hur du kan skapa de vackraste av tak.

Är du inredningsnörd och älskar ditt hem? Att bläddra i magasin och scrolla på Instagram och Pinterest ger mycket inspiration. Troligen har du ett ordentligt sug att lägga till det lilla extra i ditt hem. Att förhöja ett rum eller alla med hjälp av vacker stuckatur. Det är inte bara kändisar som Bianca Ingrosso som har råd med detta vackra hantverk - det har även du. Extra fint är det förstås i hem som har något högre i tak, men även vanlig takhöjd funkar. Om du har en enfärgad vägg och vitt tak är det galet snyggt att lägga en taklist av stuckatur. Mängden krusiduller bestämmer du så klart själv. Även takrosetter är populära och enkla att tillföra.

Vad är stuckatur?

Stuckatur är vägg- och takdekorationer som idag görs i gips. Det finns en lång tradition av denna typ av dekorationer både inom- och utomhus. Du kan se det på fasader på äldre hus och i tak och vid lampfästen. Historiskt sett så är stuckatur en konstform som troligen började på 1500-talet och som nu är väldigt populär i våra hem. Vanligast är att tillföra stuckatur som taklister i vardagsrum. En list med stuckatur kan ha sirliga vackra ornament, vara skapad på fri hand eller formgjuten. Vanligt är även att den dras med hjälp av schablon. Stuckaturen som är gjord av gips är relativt lätt och stelnar fort då det enbart är en blandning av gips och vatten.

Ett vardagsrum som sticker ut

Se framför dig hur du väljer en enfärgad vägg i ditt vardagsrum. Kanske är den helt vit, kanske är den ljust grön eller varför inte helt svart? I rummet har du takhöga, platsbyggda hyllor och skåp som ger en lyxig och elegant känsla. Du inreder sparsmakat och minimalistiskt. Pricken över i blir garanterat när du tillför en stuckatur i taket, en taklist med det lilla extra. Du väljer en ornamenterad och kontrasterande taklist som blir effektfull mot den minimalistiska stilen. För att mjuka upp och skapa ytterligare effekt pryder du fönstren i rummet med hellånga sammetsgardiner i en mörkare ton av grönt eller vinrött. I detta rum har du givetvis även en stor maffig soffa i glansig sammet och ett stiligt glasbord. Är du intresserad i stuckatur så tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.stuckaturstockholm.se/

När du behöver en låssmed i Bromma

20 jul 2020

Har du tappat bort dina nycklar? Låst dig ute när du bara skulle gå ut för att slänga sopor i sopnedkastet? Du är nog inte ensam. En låssmed i Bromma kan komma väl till pass ibland.

Ibland händer det som inte får hända. Du har tappat bort dina hemnycklar och du har inte en aning om var de kan ha försvunnit någonstans eller var de är. Eller så har du låst dig ute, du kanske bara skulle gå ut en snabbis för att slänga sopor men glömde ta med nyckeln eller ställa upp dörren under tiden. Helt plötsligt har dörren slagit igen och går inte att öppna utan en nyckel. I den situationen svär nog många och förbannar sig själva för att dem inte varit försiktiga nog eller tagit med sig sin nyckelknippa. Men, det är sådant som händer och det är faktiskt inte hela världen. Det går att ordna och det bästa sättet att göra det på är att ringa en låssmed. Bor man i Stockholmsområdet finns det definitivt en låssmed i Bromma tillgänglig.

Jour dygnet runt

En låssmed har ofta öppet dygnet runt. De har någon som sitter på jouren och är redo så fort någon ringer och behöver hjälp. Det är ingenting ovanligt att folk behöver en låssmed, det är vanligare än man tror och det faktum att det faktiskt finns låssmeder som jobbar dygnet runt tyder ju på att det finns en stor efterfrågan, eller hur? En låssmed jobbar inte bara med utryckningar till folk som låst sig ute eller tappat bort nycklar. De hjälper även till med att säkra ditt hem och monterar lås på fönster och dörrar som håller tjuven borta.

Säkerheten

I det hus eller i den lägenhet man bor i så vill man ju självfallet att det ska vara säkert. Säkra lås och säkra fönster. En låssmed kommer ut till er med den hjälp och de lås som just ni vill ha till ert hem. Det finns en massa olika lås att välja på, det är nästan bara en fråga om prisklass och vad man själv är villig att betala för lås på dörr och fönster i sitt hem. Alla lås fyller ju sin funktion, men om man går upp lite i pris kan det såklart finnas lite andra finesser och säkerheten på låsen kanske är något högre. Det beror alltså helt och hållet på ens ekonomi och vad man prioriterar.

Tänk på detta när du ska bygga nytt hus

19 jul 2020

Står du i startgroparna för att bygga nytt hus? Vägen dit kan kännas lång, men med god planering så kan ditt nya hus stå färdigt inom mindre än ett år, i vissa fall på bara några månader förutsatt att allt klaffar. Här bjuder vi på några av våra bästa tips för dig som planerar att bygga nytt.

Färdighus med tomt eller dags att leta mark?

Vet du redan var huset ska stå eller måste du först leta efter en passande tomt? Det är givetvis en stor fördel om du redan har en markplätt där det finns ett bygglov. Annars är det viktigt att du letar upp en tomt där du åtminstone kan få ett förhandsbesked. Det brukar finnas båda sorter på marknaden. Se även efter hur det ligger till med anslutningar som el, vatten och avlopp då de kan bli mycket kostsamma om avståndet från tomten till närmaste anslutningspunkt är långt. Vatten och avlopp kan ofta lösas med egna lösningar om det handlar om ett bygge ute på landsbygden, men kom ihåg att budgetera för detta i så fall.

Ett annat alternativ är att välja ett hus från en hustillverkare som erbjuder ett paketpris för både hus och tomt. Det brukar kunna hjälpa till att hålla kostnaderna nere och alla tillstånd brukar redan finnas på plats.

Ditt hus ska passa både din livsstil och tomten

Sen är det det där med att välja husmodell. En viktig faktor är förstås priset, men minst lika viktigt är att huset passar din och din familjs livsstil och att det ser ut att höra hemma på tomten. Alldeles för ofta ser man hus där det är uppenbart att någon har blivit bländad av de fina bilderna i huskatalogen, men inte sett till omgivningarna och att huset faktiskt ska passa till familjens verkliga behov. En öppen hall rakt in i vardagsrummet funkar inte särskilt bra om man har barn eller husdjur till exempel. Gå mindre på dagens trender och fundera istället över hur ni faktiskt vill leva och hur husets stil kommer att fungera även på sikt.

Likaså kan det se konstigt ut att ställa en herrgårdsliknande byggnad på en skogstomt med mycket klippor och tallar. Kort sagt, försök att tänka dig helheten utifrån hur tomten ser ut. Skulle huset du önskar dig passa in just där eller skulle det se bättre ut med en annan husmodell? Med lite enkla kunskaper i bildredigering kan du åtminstone klippa ut en byggnad från en bild och klistra in den på ett foto av din tomt för att få ett hum om hur det skulle kunna se ut.

Vilka ytor behöver du?

Tänk igenom vilka praktiska funktioner du faktiskt behöver i ditt hus. Något som många glömmer bort att tänka på är rejäla förvaringsutrymmen. Idag byggs många hus utan både vind och källare, så fundera över var du kan förvara ägodelar som inte används varje dag. Antingen så kan man planera in ett extra förråd i anslutning till groventré eller tvättstuga eller fundera över möjligheten att bygga en komplementbyggnad som ett stort garage med extra förvaringsutrymme. Brist på förvaring är nämligen ett väldigt vanligt problem i moderna bostäder, så se till att lösa detta redan från start.

Har någon i familjen en hobby som behöver lite extra utrymme? Utöver vardagsrum, kök, badrum och allas sovrum kan det vara trevligt att ha en yta där man inte behöver städa undan efter sig varje gång man har ägnat sig åt ett projekt. Någon form av hobbyrum eller kanske ett hemmagym kan vara på sin plats. Enkelt att bara stänga dörren efter sig och sen komma tillbaka där man lämnade senast.

Kolla utbudet hos olika leverantörer

Det finns en uppsjö av husleverantörer på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Innan du bestämmer dig bör du göra en ordentlig marknadsundersökning för att se till att du hittar en husmodell som både passar din plånbok och dina önskemål om utseende och komfort.

Kom ihåg att många hustillverkare erbjuder möjligheten att modifiera existerande hus om du hittar något som på det stora hela passar bra, men som skulle behöva några smärre förändringar för att bli perfekt för just dig och din familj. Det kan till exempel handla om att ändra planlösningen en aning eller välja en annan sorts fönster för att förändra byggnadens karaktär. Det brukar vara ett billigare alternativ än att välja ett helt arkitektritat hus, även om det förstås också är en möjlighet.

Välj ett hus med låg energiförbrukning

Idag gäller strikta normer kring en byggnads energiförbrukning när man bygger nytt hus. Det gäller bland annat isolervärden i väggar, tak och fönster men även hur byggnaden värms upp. Reglerna är baserade på EU-direktiv, men de har faktiskt en hel del fördelar för dig som privatperson. Med bättre isolering och energieffektiva lösningar för uppvärmning, belysning och ventilation kommer du på sikt att spara pengar på både uppvärmning och hushållsel. Sen är det ju förstås bättre för miljön också.

Men går inte de tjocka väggarna och taken ut över boytan, frågar du dig kanske? Hos https://www.reformhus.se/ hittar du många fina exempel på hus som både är väldigt energieffektiva samtidigt som de är luftiga och har en optimal användning av byggytan. Detta lyckas de med tack vare att de använder sig av specialdesignade byggelement som har en god isolerande förmåga samtidigt som de är tunna. Bra energivärde och mer boyta till dig helt enkelt! Även detta är alltså en faktor som du bör titta på när du planerar ett nybygge. Jämför bygg- och boyta hos olika leverantörer och försök att hitta en husmodell med så få “döda ytor” som möjligt. Undvik långa korridorer utan förvaringsmöjlighet och satsa hellre på öppna planlösningar som utnyttjar varje kvadratmeter till max. Ett hus med gott om plats måste nämligen inte vara jättestort. Effektivt utnyttjande av utrymmet kan göra att även en mindre byggnad känns rymlig - vilket ytterligare hjälper dig att spara pengar både vid bygget och senare i form av lägre driftskostnader.

Hoppas att dessa tips har givit dig några punkter att fundera över för att ta smarta beslut i dina husplaner. Lycka till med bygget!

Ska du byta tak i sommar?

14 jul 2020

Hål i taket? Trasiga takpannor eller fel färg i förhållande till ytterväggen? Skälen att byta eller renovera taket på ditt hus kan vara flera. Läs mer och fundera på hur just du väljer att göra.

Till slut är det oundvikligt, taket bara måste bytas innan det är för sent. Om oturen är framme och du upptäcker att taket läcker in vatten är det hög tid att ta hjälp. Ring en takläggare som kan kontrollera hur stor skadan är och hur mycket som behöver repareras. Har du tur så är det någon enstaka takpanna som råkat illa ut. Annars behöver du kanske byta hela taket. När takläggaren ändå är uppe och klättrar kanske hen kan göra en bedömning av hur taket ser ut under pannorna. Är det ruttet eller i fint skick? Nöjd med den takläggare du ringde in akut? Be hen om en offert på att byta hela taket eller att renovera det som behövs. Ta med fördel in fler offerter och jämför.

Vilket jobb behöver utföras

När du fått en besiktning i samband med skadan på ditt tak vet du hur stort jobb som behöver utföras. Handlar det om en takrenovering eller om att lägga om taket helt och hållet? I samband med att jobbet utförs kanske du ska öka din taksäkerhet eller byta stuprör, rännor etc. Väl en firma som ger ett lämpligt pris, som verkar pålitliga och som jobbar effektivt. Beroende på vilken firma du väljer att anlita kan garantier och liknande variera. Är garantin densamma vad gäller kosmetiska och tekniska skador till exempel? Kan takläggaren utföra jobbet under den tidsperiod du önskar? Kommer de med en eller med flera hantverkare? Var placerar de allt arbetsmaterial?

Materialval och stil

När takbyte ska ske är det ett läge att fundera kring om du vill byta material i ditt tak. Har du tidigare haft takpannor och funderar på att lägga plåt istället? Plåt är i princip underhållsfritt och har lång hållbarhet. Dock kan ljudnivån vara en annan. Ogillar du ljudet av regn och har sovrummet på övervåningen ? I så fall ska du hellre välja takpannor av tegel eller betong som släpper igenom mindre ljud. Dessa frågor och liknande kan du få hjälp att reda ut via din takläggare. Har du en firma med mångårig erfarenhet så kan du lita på att de vet vad de snackar om. Troligen har de också väl etablerade inköpskanaler och kan få till bra priser. Är du intresserad på att byta tak i sommar så tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.takläggareborlänge.biz

← Äldre inlägg