Blogg

Behöver du golvslipning i Uppsala?

9 jan 2020

Är det dags för en golvslipning i Uppsala? Har man ett vackert, men slitet trägolv, till exempel, bör man inte bara riva ut det. Det är så mycket bättre att slipa om det i stället. På så vis kan man bespara både energi och material till ett helt nytt golv. Du vet väl om att man kan slipa om nästan alla slags golv? Det beror på att de nya golvslipmaskinerna är så effektiva och de nya plastmattorna är så pass bra att det faktiskt går att måla om dem med.

Man bör alltid tala om vad det är för slags golv som man önskar få slipat, innan man anlitar en hantverkare som kommer och slipar om det. Då kan de välja den slags golvslip som passar för det golvet. Sedan bör man även efter behandla det efteråt. Och de olika slags golven kräver olika material till efterbehandlingen.

 1. Slipa linoleumgolv. Ett linoleumgolv kräver liksom andra golv, minst en tjocklek som är mer än 2,5 millimeter för att det ska gå att slipa om det. Linoleum har alltid varit ett passande material att slipa. När man har slipat linoleummattan, eller golvet bör man enbart använda vax. Vaxen fyller i de porer som kan förekomma i linoleumgolv. Och när man sedan har vaxat det kan man polera golvet. Men använder man för mycket vax kan golvet bli mycket halt. Vill man inte använda vax, kan man istället använda golvpolish.
 2. Slipa parkett, laminat- och klickgolv. Det går att slipa om parkett, och även laminatgolv och de användarvänliga klick-golven. Parkettgolvet kan man nästan slipa om hur många gånger som helst. Och är fint även när det har några år på nacken. En parkett blir som vackrast om man använder lack på det. Lacken lägger sig som en osynlig hinna ovanpå parketten. Laminat och klick-golv som behandlas, syns inte lika mycket vilket material som man har efterbehandlat det med.
 3. Slipa trägolv i tiljor. Detta slags golv som är lagt med tjocka tiljor, går alldeles utmärkt att slipa. Rätt behandlat blir ett trägolv nästan vackrare ju äldre det är. Men är det mycket gammalt, går till sist inte smuts och repor bort utan att man slipar om det. Det enda då som återstår är att slipa golvet. Här syns de olika behandlingsmaterialen bättre än i parkettgolv. Det kan vara bra att tänka till om man vill efter behandla det med hårdvax, lut, bets, olja eller lack. Om det finns ett trägolv i tiljor i köket passar lack bäst, då det skyddar golvet mot spill.
 4. Slipa stengolv. Även ett stengolv går alldeles utmärkt att slipa om. Just sten på golv är en tusen år gammal tradition. Alldeles för få tänker på att man kan slipa om ett stengolv. Sedan bör man behandla det med vanlig såpa. Den återfettar stenarna i golvet och ger en mycket fin yta åt stengolvet.

Behöver du mer utrymme hemma?

9 dec 2019

Har du funderat på att skapa mer utryme hemma? Det finns ju flera sätt att skapa mer utrymme hemma. Den som funderar på att bygga ut kan ju göra det på lite olika sätt. Här tar vi upp på vilka sätt man kan skapa mer utrymmen hemma. Bland det första som man behöver göra är ju att se över vilka möligheter som man har, vad kostar det? Vem ska utföra det? Och var kan man bygga ut? Vad man vill använda det större utrymmet till, spelar också in. Vill man exempelvis bygga bastu kan det med tanke på fukten som bastun skapar, passa bättre att bygga ut på markplanet, om utrymme finns. Vill man ha en tvättstuga, eller en gillestuga kan det passa bättre i källaren och vill man ha fler sovrum passar det bättre att bygga en till våning.

Kostnad för utbyggnaden

Som villaägare kan du gott och väl räkna på att en tillbyggnad av villan kommer att kosta mellan 10.000-35.000 kronor per kvadratmeter. Priset beror på hur du bygger ut. Skulle du vilja bygga ut på markplanet och endast använda utrymmet till sovrum – som inte kräver bygge av våtutrymmen såsom bastu, tvättstuga eller kök, får du ett lägre pris för tillbyggnaden. Bygger du ut genom att bygga en övervåning kan du till och med landa på 50.000 kronor per kvadratmeter, beroende på om du redan har en kallvind, som du kan renovera och isolera för sovrum på övervåningen. Man kan även bygga neråt, så att man inredder en befintlig källare. Beroende sedan på vilket material som du vill använda i källaren landar kostnaderna på lite olika summor.

Praktiska tips

Om du tänker dig att renovera källaren, är det nödvändigt att dränera. Har du nyss dränerat huset, behövs ju inte det göras, förrän om 20-30 år på nytt. Har du inte dränerat huset under de senaste 20 åren är det alltid bäst att passa på att dränera när du ändå ska renovera källarutrymmet. Om du önskar dig en gillestuga eller vill renovera utrymmet för ett vuxet barn som vill bo hemma, går det på en lägre kostnad än om du planerar bygga om källaren till exempelvis tvättstuga eller en bastu, då du med det bör räkna in bygge av våtutrymmen i den renoveringen. 

Ska du bygga själv? Om du kan och ahr renoverat och byggt tidigare, är det ingen dum idé. Men den som aldrig har byggt hus eller renoverat tidigare bör anlita en hantverkarfirma för bygget. Vill man få tag i en duktig hantverkare som kan arbeta till exempel med källarrenovering i Stockholm kan man alltid börja med att googla "källarrenovering Stockholm" för att få tag i hantverkare som erbjuder sig att göra sådana renoveringar i Stockholm. Läs mer här om hantverkare för en källarrenovering i Stockholm på: källarrenoveringstockholm.se.

Ta hjälp av badrumsinredare för att sätta badrumsstilen

22 nov 2019

Att göra iordning ett badrum är ett stort projekt där många bitar ska falla på plats och för att få bra resultat kan det vara bra att anlita professionell hjälp. Ta hjälp av en badrumsinredare för att sätta badrumsstilen!

Unika helhetslösningar 

Att köpa ett färdigt badrum rakt av må vara enkelt men det blir inte särskilt unikt och det är heller inte säkert att det kommer uppfylla dina krav och, varken på kort eller lång sikt. Med hjälp av en badrumsinredare kommer man tillsammans fram till vilka badrummets viktigaste funktioner är utifrån dina behov och önskemål och ser till att dessa bli verklighet. 

Oavsett storlek och utformning kan han eller hon ta fram praktiska lösningar som förmodligen ingen annan har, vilket skapar unika helhetslösningar till ditt nya badrum. Kanske gäller det extra förvaring, möjlighet för hela familjen att duscha samtidigt eller någon annan detalj som känns särskilt viktig men som kan vara svår att lösa på egen hand. 

Ett badrum som speglar din personlighet 

Den som arbetar med inredning har inte bara förmågan att skapa snygga och trivsamma rum – dom gör det utifrån din personlighet. Dom hittar det där lilla extra för att få till känslan som är svår att lyckas få till på egen hand och man får något att trivas med i längden. 

Din stil och din personlighet går hand i hand men eftersom trender inom inredning har exploderat dom senaste åren så kan det vara svårt att hålla stilen. Med en badrumsinredare kan man räkna med ett personligt och snyggt resultat oavsett vilken stil man föredrar. 

Budgeten håller 

Även om man anlitar en badrumsinredare för att sätta badrumsstilen så är det inte ovanligt att man har en budget. Att planera, renovera och inreda på egen hand innebär ofta att det tillkommer oväntade utgifter – antigen för att man missat något redan i planeringsstadiet eller för att något oväntat dykt upp på vägen. 

Anlitar man en inredare är risken minimal att sådana tillfällen uppstår. Dom flesta har lång erfarenhet av att planera och skapa perfekta badrum utifrån en strikt budget, där dom noggrant räknar med alltifrån grovjobbet till dom allra minsta detaljerna som att hitta rätt tvålpump. 

Någon som leder arbetet 

Planerar man sitt nya badrum helt på egen hand är man också den som håller i alla tänkbara trådar. Rätt hantverkare ska dyka upp på rätt tidpunkt, varje moment ska hamna rätt i tidsplanen, material och andra produkter ska beställas i tid samt flera andra saker. 

Det är minst sagt mycket att tänka på men genom att anlita en badrumsinredare slipper man mycket av detta. Dom fungerar nämligen också som en slags projektledare över hela processen, vilket är både smidigt och skönt för att allt ska rulla på enligt plan. Man behöver alltså inte själv oroa sig eller stressa över renoveringen när någon annan håller i trådarna.

Här kan du hitta mer tips och inspiration för en lyckat badrumsrenovering: https://www.renoverabadrumuppsala.nu/

Anlita totalentreprenad till renoveringen

4 nov 2019

Det lönar sig oftast, åtminstone för den som inte har renoverat en bostad tidigare, att anlita ett byggföretag som har totalentreprenad. Om man inte har en sådan, bör man känna till hur en renovering av en lägenhet går till. Detta eftersom om man anlitar en delentreprenad, så bör man mycket väl känna till hur en renovering går till då det krävs att man är sin egen byggherre och planerar renoveringen på egen hand.

Anlitar man en delentreprenad bör man känna till i vilken ordning som de olika hantverkarna bör komma för att utföra sin del av renoveringen. Det innebär också att man måste lägga ett arbetsschema för hantverkarna när de ska komma och i vilken ordning.

Få hantverkarna komma när de ska

Ska man lägga sitt eget arbetsschema för en lägenhetsrenovering, till exempel i Stockholm, gäller det att man både kan i vilken ordning allt ska göras och att man får hantverkarna att komma på de dagar och tider som man kommer överens med dem om. Om man någon gång har varit med om att hantverkare som har sagt att de ska komma en viss dag och klockslag och sedan sett att de har försvunnit från jordens yta, vet att det inte är så lätt att få hantverkare att komma när de lovar att komma. Tycker man att dessa saker är svåra att få till stånd, kan det löna sig att i stället anlita ett hantverkarföretag som ger en totalentreprenad i stället.

Få ett allsidigt renoveringsbolag

Om man väljer ett byggbolag som har många olika hantverkare så kan man få hantverkare som är allsidiga och som kan allt som har med renoveringar att göra. Ibland kan det vara stressande att hålla uppsikt över hantverkare som ska komma och vara den som bestämmer över tider, och i vilken ordning som de ska komma för att utföra sin del av lägenhetsrenoveringen. Då kan det spara både tid och engagemang att slippe det och lägga det ansvaret på en firma som erbjuder totalentreprenad. Då tar de själva ansvaret för allting och erbjuder istället en kontaktperson som håller dig informerad om allting som händer och om du behöver välja någon särskild färg eller tapeter, kakel- och klinkerplattor. Det händer om man väljer ett byggbolag som kan erbjuda en totalentreprenad istället för en delentreprenad. I Stockholm finns det åtminstone över 80 sådana buggbolag. Välj den som har bäst referenser. Här kan du läsa mer om lägenhetsrenovering i Stockholm på: lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

Stensättning – så mycket kostar det

18 okt 2019

En stenbelagd garageuppfart eller uteplats gör mycket för trädgårdens utseende. Det är väldigt elegant men också hållbart. Planerar man på att stensätta någon del av gården funderar man säkert också på vad det kostar. Det finns flera faktorer som avgör priset, bland annat val av sten, hur stor ytan är samt om man planerar att göra jobbet själv eller anlita en firma. 

Val av sten 

Det finns en mängd olika typer av marksten som lämpar sig för stensättning och med det kommer även olika prisklasser. Betong är ett billigt material och ligger tunt 150 – 300 kronor kvadratmetern. För kullersten gäller ungefär samma pris men för andra material får man räkna på en högre materialkostnad. För gatsten av mindre storlek, natursten och marktegel ligger snittpriset per kvadratmeter på ungefär 500 – 700 kronor. När man väljer material till sin stensättning bör man ha i åtanke att en stensort av högre kvalitet har en längre livslängd och på så vis kan vara ett bättre val än det som är billigast att köpa in. 

Ytans storlek 

Självklart kommer ytans storlek också vara avgörande för priset. Ju större yta desto större åtgång av sten. Här får man vara noggrann att mäta för att kunna beräkna den exakta materialåtgången. Det kan dock vara klokt att köpa lite mer än det man beräknar eftersom vissa stenar kan vara kantstötta och fula när man köper stora partier. För att en stenläggning ska bli snygg och inte innefatta stora glipor bör man dessutom inte snåla vad gäller materialet. 

Anlita firma eller inte 

En av posterna man kan spara in en del pengar på är att genomföra stenläggningen själv. Har man rätt kunskaper är det inga större problem men man bör tänka på att man kan behöva hyra in en del verktyg och maskiner för att få ett bra resultat. Anlitar man en firma som ägnar sig åt stensättning tar dessa normalt sett mellan 400 – 700 kronor i timmen för att utföra arbetet. Många erbjuder även paketpris där även materialet är inräknat och då får man räkna på en kostnad på mellan 500 – 1000 kronor per kvadratmeter. 

Bestämmer man sig för att arbetet känns för svårt att utföra på egen hand och att det faktiskt skulle löna sig att anlita en firma bör man börja med att ta in offerter från några olika. Fundera även kring om det är mer lönsamt att köpa materialet själv eller om dom kan erbjuda ett förmånligt pris. 

Priset för en stensättning kan alltså variera ganska kraftigt. Väljer man en billig sten och utför jobbet på egen hand kan man klara sig undan ganska billigt. För en firma som tar ut en arbetskostnad på ett par hundralappar i timmen blir det genast betydligt dyrare men resultatet kan istället bli desto bättre. Ett bra första steg är att fundera på val av sten samt mäta hur stor ytan är för att sedan räkna på vad det kostar att göra det själv och hur mycket en firma skulle ta för samma jobb.

Dags att måla fasaden?

2 okt 2019

Är det dags att måla fasaden? Då är det en bra idé att även måla fönster och dörrar, då en nymålad fasad kommer att påverka hur man ser på både fönster och dörrar. Ofta ser man att även fönster och dörrar behöver en ommålning. Så förbered dig på att även måla fönster och dörrar, när du väl bestämmer dig för att måla fasaden. Så hur ska du gå till väga? Ska du göra allt själv eller ska du anlita en målare? Bor man i Stockholm har man flera tusen målare som man kan välja mellan, vem av alla dem ska man välja?

Googla "målare Bromma"

Känner man inte till någon målare, som kan arbeta, till exempel i Bromma, kan man ju alltid fråga vänner och bekanta, om de känner till någon duktig målare i Bromma. Om inte så kan man alltid googla "målare Bromma" för att få några som man kan tycka passar att måla fasaden. Sedan kan man ta kontakt med några av de föreslagna målarna som man har fått fram av Googles sökmotor. När man tar kontakt är det bäst att fråga om referenser för att kunna avgöra vilka av dem som är bäst. Sedan kan man jämföra de olika målarna med varandra och välja den som man tycker är bäst. 

Anlita målare som är servicevänlig

Att man vill anlita en servicevänlig målare är inte så konstigt. Man har ju åsikter om hur slutresultatet ska bli, då vill man ha en målare som lyssnar och tar hänsyn till hur man vill ha det. Kunden är väl kung, eller hur? Då är det fin åsikt som är det viktigaste, eller hur? Det gäller att hitta en målare som är servicevänlig och som bryr sig om att arbetet blir bra och till stor belåtenhet för kunden innan arbetet är färdigt. Det händer ju tyvärr att kunderna och målarna är osams om när och hur arbetet är färdigt. Blir man inte nöjd vill man kanske få arbetet gjort ännu en gång tills det är fint och just så som man önskar det. Då är det mycket viktigt att få tag i en målare som bryr sig om sina kunder.

Målare i Bromma som du kan lita på

Om man vill få tag i målare i Bromma som man kan lita på och blir nöjd med, bör man fråga om referenser och följa upp dem. Läs mer om målare i Bromma på: https://www.målarebromma.nu.

Hur renoverar man putsfasad?

20 sep 2019

Är det dags för en fasadrenovering? En fasad behöver underhållas med minst 20 års mellanrum. Det finns inget som är så snyggt som en nyrenoverad fasad. Här presenterar vi tips om hur man kan renovera sin fasad om den är av putsbruk.

Är det så att man har en villa, eller radhus som är byggd med en putsfasad, bör man ta reda på vilken slags puts som fasaden är byggd av. Det största felet som man kan göra är att använda fel slags puts till fasaden. Då kan hela fasaden rämna och man måste bygga om hela fasaden. Känner man sig det minsta osäker bör man rådfråga en hantverkare som kan komma ut och titta på fasaden och säga vad det är för putsbruk som har använts.

Så kan du ta reda på vilken puts som har använts

Har huset en trästomme? Man kan ta reda på det, genom att titta på konstruktionsritningen, eller möjligen objektbeskrivningen (som man eventuellt fick av sin mäklare). Där bör det framgå om huset har en putsad trävägg utan luftspalt. Man kan även knakca försiktigt på putsfasaden; låter det ihåligt när man knackar på den, kan den vara monterad med en tunn cellplast. Man kan kontrollea mellan putsfasaden och sockeln vid ytterväggens underkant. Ser man att det saknas en uftspalt är fasaden enstegstätad. Det vill säga, det finns stor risk för att fasaden kan drabbas av mögel och bör renoveras, enligt villaägarna.se.

Vill man renovera en putsfasad själv, kan man gå till väga på följande sätt:

 1. Ta bort dålig puts – använd till exempel en huggmejsel och hammare. Ta bort åtminstone 4 centimeter kring sprickan så att kanterna häftar mot underlaget. Spola sedan och borsta med en stålborste på ytan som man har tagit bort. Använd inte högtrycksspolning. Den kan förstöra fasaden och göra så att fukten tränger in i den.
 2. Blanda bruk – blanda samma slags bruk som fasaden är byggd med. Det bästa är att ta reda på om putsen innehåller cement. De allra flesta hus som inte är från Antiken eller Hedenhös, innehåller cement. Bland då till en bruk för tunngrundning, ser mest ut som välling. Slå av vällinen på fasaden och använd en borste för detta. Vänta sedan några timmar så att vällingen har torkat.
 3. Lägga på putsbruk – när den första tunngrundningen har torkat är det sedan dags att lägga på av själva putsbruken. Använd en skrapa eller murskrapa för detta. När du har lagt på ordentligt med puts på det ställe som du arbetar med, kan du ta en helt rak bräda och dra av överfllödigt bruk. Det bäst är om du tar sikte på en punkt som du vet är rak, och håller fast brädan vid denna pukt och låter brädan gå i en cirkel runt den fast punkten. Låt putsen torka.
 4. Putsa putsen – när putsen har torkat ordentligt, så ska man "riva" ytan med en träriv. 

Obs! Vill du hellre anlita hantverkare för en fasadrenovering? Bor du i Nyköping och vill anlita proffsen? Läs då mer på: fasadrenoveringnyköping.se.

När du behöver rörmokare i Stockholm

2 aug 2019

Behöver du en rörmokare i Stockholm? Får man stopp i avloppet kan det vara bäst att se till så att man har de rätta kontakterna till en rörmokare som kan komma och ställa hela vattenledningarna och avloppet rätt igen. Det kan innebära att en rörmokare behöver gå in i rören och ta reda på vad det är som stoppar flödet och som gör att inte avloppet går ner som det ska. Om det visar sig att man har slitna rör, som antingen är på väg att gå sönder eller är sönder, måste man lägga nya rör, göra ett stambyte. Vid ett stambyte kan man välja mellan olika material på rören, gjutjärnsrör har den längsta hållbarheten och kan hålla mellan 50-100 år, beroende på slitaget. Man kan även välja kopparrör för samma långa hållbarhet. De rör som inte håller så länge är plaströr och bör då bytas ut efter 20-30 år.

Göra en relining

Om det inte är så att rören är sönder, men ändå slitna kan man välja att göra en relining. Då kan man spruta in plast i rören. Sedan härdar man plasten i rören, så att plasten lägger sig i rören, som en ny hinna inuti. På så sätt förstärker man rören inifrån så att de håller för en längre tid. Det förlänger hållbarheten med 10-20 år, minst. Du behöver då inte göra ett stambyte, bara förstärka det som redan finns där. Du slipper riva upp allt som finns i badrum och kök med en relining, och det kostar bara en bråkdel av vad ett stambyte kostar.

Man kan spola rör

Om rören är jättefina, men har stopp i avlopp och har en massa smuts kan rörmokaren spola med hett vatten så att det som finns där kommer bort. Med hett vatten sköljer man bort allt som kan stoppa i rören. Genom att spola rören med hett vatten är det som att börja om på nytt med samma rör. Många gånger kan det komma in sådant som inte ska finnas i rör. En rörmokare kan gå in med en mini-kamera och man kan då se vad som finns i rören. Många villaägare blir överraskade över vad de kan hitta när man går ner i rören med en minikamera; fettklumpar, råttor och rötter är bara några av de saker som de har hittat i sina rör. För alla dessa tjänster som man kan behöva, bör man ta kontakt med en rörmokare i Stockholm.

Anlita snickare för husbygget

1 jul 2019

Ska du bygga nytt hus? Även om det skulle vara så att du ska bygga ett hus i moduler kommer du att behöva en snickare som kan hjälpa till med att bygga allt möjligt som man behöver på ett nytt hus; man behöver någon som installerar köks- och badrumsinredning. Man behöver någon som lägger det slags golv som man vill ha, som installerar fönster, innertak, väggar, tapeter, lister och allt som behövs såväl inom- som utomhus. Vill man bygga en balkong eller altan, behöver man en snickare. Du behöver en snickare till allt möjligt.

Bygga själv eller anlita snickare

Endast om man är erfaren av diverse byggen kan man bygga ett eget hus. Det är inte rekommenderbart att göra det själv, även om man tycker att man själv är duktig. Vet du hur du ska få taket på plats? Vet du hur man bygger takstolar, vindspalt eller monterar fönster själv? Om inte bör du alltid anltia en snickare som kommer och gör det arbetet åt dig. En snickare är så gott som garanti på att arbetet blir bra, i alla fall blir det bättre än det man gör som lekman. Många tror att de är duktiga på att bygga saker själva. De ser på olika TV-program med någon Ernst på TV, men glömmer att det hela är ett underhållningsprogram och inget annat. Man kan tyvärr inte lära sig bygga genom att försöka härma det som de gör på TV. Det man som tittare inte ser, är att allt byggs av professionella snickare bakom kulisserna, och inte av någon Ernst som går omkring barfota och säger lustigheter eller djupa saker i TV-rutan.

Anlita snickare i Stockholm?

Är det i Stockholm som du behöver en snickare? Om du inte känner till någon snickare i Stockholm kan du alltid börja med att googla "snickare Stockholm" så du får tag i några kontaktuppgifter till en snickare i Stockholm. Det bästa som du kan göra är att anlita någon som bara har fina referenser och goda omdömen. Man kan leta omdömen för snickare på olika omdömessajter. Att någon får någon kommentar som de inte är nöjda med, kan hända även den bäste, men om alla tycker att det är något fel på snickaren så bör man kanske inte riktigt anlita en sådan snickare. Är det många som skriver att snickaren inte är bra, kan det ju vara så. Ingen rök utan eld. Läs mer om en bra snickare i Stockholm. 

Dags renovera fasaden?

19 jun 2019

Det är sommar och sommar brukar innebära renoveringar för alla som är villaägare. Så är det. Det är bara att acceptera att som villaägare bör man ständigt vara beredd att dra på sig blåstället och greppa penseln, hyveln eller hammaren, beroende på vad det är som ska renoveras. Är det dags att renovera fasaden? Det är ett drygt arbete om man skulle göra det själv. Då kan det pågå under hela semestern om man ska göra det på egen hand. Då går det mycket snabbare att anlita målare som kommer och gör det på mindre än en vecka. Varför inte anlita målare i Uppsala som gör fasadrenoveringen åt dig?

När du behöver målare i Uppsala

Behöver du målare i Uppsala? Det finns ett tiotal målare som erbjuder renoveringar både inomhus och utmohus. Då är det viktigt att välja någon som har arbetat med det i flera år. Välj en som har både erfarenhet och rätt utbildning för jobbet. Välj en målarfirma som tycker att det är viktigt med kvalitet, som tycker att kunderna är viktiga och som är mån om att lyssna på dem och som lägger en ära i att arbetet gör så att kunderna blir nöjda. Det finns de som ger garantier på sitt arbete och som garanterar att kunderna blir nöjda. Här kan man gå till väga på olika sätt. Ge nöjd-kund-garanti är ett sätt. Att hålla sig med egen kvalitetssäkring är ett annat sätt. 

Renovera fasaden mer än bara pensla färg

Att renovera hus, innebär mer än att bara pensla på med färg, det vet alla seriösa målare. Det är viktigt att ta bort all flagnad färg, om det finns det. Sedan bör man arbeta ordentligt med underlaget och ersätta allt gammalt och dåligt material med nytt och fräsct sådant. Ser man då till att materialet är bra och fräscht och färskt, håller fasaden för minst 20 år framåt. När man sedan målar med grundfärg och den valda färgen kommer en rätt fasadrenovering att höja värdet på hela villan och gör att huset håller för många år framöver.

Måla om fönster och knutar och källare

Många vill passa på att måla om fönster, knutar och källare när man målar om fasaden. Att inte måla om fönster, gör att de kommer att synas att det inte är åtgärdat och kommer att se fulare ut än förut. Ska man då göra om hela villan så att den är fin är det viktigt att även måla om resten av huset. Här kan du läsa mer om målare i Uppsala: https://www.målareuppsala.net.

Gipsarbeten inom puts och stuckatur

17 jun 2019

Gips är ett mycket tackgipsputssamt material att jobba med då det har en rad olika användningsområden. I skivor används gips vid byggnationer inomhus och gipsputs är vanligt för att skapa släta fina ytor på väggar och andra material. Det går även att skapa gipsfigurer och annat genom att hälla gips i olika formar.

Om man enbart tittar på puts och stuckatur och därmed lämnar byggnationer åt sidan finns ett par vanliga arbetsmoment. Följande tre exempel är tagna från ett företag i Stockholm med fokus enbart på gipsarbeten med gipsputs, annan slags puts samt just stuckatur.

Gipsputs

I likhet med andra gipsprodukter har gipsputs ett brett användningsområde. Ett exempel är att gipsputs mycket ofta används för att göra ojämna väggar mer jämna. Detta bland annat inför tapetsering. Fördelen med detta material är att det är lätt att applicera och att man kan välja mellan att enbart lägga en fin yta eller skapa lager på lager som totalt blir några centimeter tjockt.

Nackdelen med gipsputs är däremot hållbarheten. Det finns väldigt liten bäring i gips vilket exempelvis märks om man vill sätta upp saker på en gipsvägg. Ett alternativ kan därmed vara att välja multiputs. Det är mer hållbart men däremot inte lika flexibelt som gipsputs.

Akustikputs

Akustikputs används främst för att förbättra akustiken i ett rum. Detta för att minska hårda ytor där ljudet lätt studsar och upplevs hårt. Det kan exempelvis användas i offentliga lokaler, skolor och kontor. Platser där det rör sig många människor och där ljudnivån snabbt kan upplevas hög. Genom att applicera akustikputs på dessa plana ytor dämpas ljudnivån rejält. Det finns flera olika material och arbetssätt att använda för att möta de olika behoven av ljudabsorbering.

Stuckatur

Stuckatur är vackra ornament och detaljer som används på väggar och tak. Ett exempel på ett hus med vacker stuckatur är Börsen i Stockholm. Ett hus som renoverades mellan 2016 och 2019 och där man just valde att behålla så mycket som möjligt av textilier, stuckatur och takkronor för att behålla den känsla som huset länge varit känt för.

Det finns även andra arbeten som kan utföras med gips.  Företaget i Stockholm vars tjänster tagits som exempel kan även eventuellt erbjuda andra tjänster inom området men det var dessa som presenterades på hemsidan. Det speglar även branschen relativt bra då både gipsputs, akustikputs och stuckatur är breda områden med olika mindre inriktningar och arbetsmoment.

Källor:

Bolag i Stockholm med fokus på gipsarbeten

GDS – En av Sveriges största tidningar för dig som helst gör arbetet själv

Wikipedia

 

 

 

Homestyling – enligt vetenskapen

12 jun 2019

Homestyling har blihomestylingvit en populär tjänst på senare år, inte minst i städer där bostadsmarknaden är het (Stockholm och Göteborg, till exempel, i synnerhet Stockholm). Men hur fungerar det egentligen?

En svensk mäklarbyrå anlitade en amerikansk designpsykolog för att ta reda på hur det egentligen ligger till. De lät tre experter inreda en lägenhet i Stockholm – på tre olika vis. Kan homestyling verkligen öka priset väsentligt på en villa eller en lägenhet? Tanken är att man ska besvara den frågan på vetenskapligt vis.

Tre punkter som alla kan ta med sig från rapporten är som följer:

Människor vill känna sig trygga. Det innebär att miljöer som är lätta att överblicka, som är tydligt uppdelade och som inte innehåller alltför mycket visuell komplexitet är att föredra.

Anpassa din homestyling efter köparna. Många objekt har en tydlig målgrupp som troligtvis kommer vara mest benägna att lägga ett bud. Är det singlar? Barnfamiljer? Äldre? Anpassa stylingen efter dem – det är fördelaktigt att de har det enkelt att föreställa sig hur det skulle vara att leva i bostaden.

Omgivningen tolkas med hjälp av våra sinnen. Upplevelsen av ett hem kan förändras radikalt genom att använda sig av dofter, färger och former.

Mål med en homestyling

Rapporten som Sally sammanställde innehåller också ett antal mål. Ett av de målen är att satsa mycket på det första intrycket. Entrén och trädgården står sannolikt för både det första och det sista intrycket. Många gånger kommer man starkare ihåg början och slutet av saker och ting, snarare än det som sker mittemellan.

Viktigt är också att spekulanterna kan känna sig avslappnade och trygga i miljön. Är visningen väldigt populär, och lägenheten liten, skulle det till exempel kunna leda till en sämre upplevelse för spekulanterna. Ligger bostaden nära en tungt trafikerad väg i centrala Stockholm till exempel, bör man se till att ljudet från bullret minimeras. I korthet kan det leda till att det blir svårare att visualisera funktioner och sitt eget liv i bostaden, vilket i sin tur kan sänka viljan att lägga ett bud.

Skapa gärna en speciell känsla

Det står också att det är fördelaktigt att skapa en speciell känsla i bostaden. Sannolikt kommer spekulanten att gå på fler visningar – inte bara på din bostad – och det kan vara fördelaktigt att göra det man kan för att ens objekt ska sticka ut. Det här skapar man lättast med homestyling – med inredning, och genom att använda sig av dofter, färger och former för att påverka den som går på visningen.

Vidare kan man läsa att den som går på visningen bör få en känsla av vem den nuvarande ägaren är. Men det får inte lysa igenom allt för mycket. När man gör homestyling brukar man ha i åtanke att hemmet visserligen ska vara lite personligt, men på ett ganska neutralt sätt. Är det alltför personligt finns en risk att spekulanten får svårt att visualisera sitt eget liv i bostaden.

Ett tips på ett kompetent företag inom branschen finns här: insyninterior.se

Snygga hus kräver snygga tak

6 jun 2019

Är du villaägare i Stockholm? Då vet du säkert om vilket omfattande arbete det innebär att äga och bo i en villa. Det är alltid något som behöver åtgärdas på en villa i Stockholm. Är det inte staketet som behöver underhållas, är det vinden, en altan som ska byggas, stammarna som ska bytas ut eller så behöver man se över sitt tak. Särskilt tak behöver ständig uppmärksamhet. Det är mycket viktigt med taket och att det är felfritt. Får man skada på taket, drabbar det hela huset. Då måste man åtgärda det på en gång. Om det är mer än 20 år sedan som du som villaägare gjorde något åt taket, är det verkligen dags att göra något åt det nu.

Vilket takmaterial önskar du dig?

Om det är dags att lägga om taket bör du också ta ställning till vilket material som du ska renovera taket med. Här tar vi upp en del material som det både finns för- som nackdelar.

Tegelpannor

Detta material är det mest klassiska av alla material som man kan bygga och lägga om tak med. Tegelpannor har använts i flera hundra år i Sverige och passar därför på alla slags hus från 1800- och 1900-talet. Fördelarna är deras hållbarhet. De slits inte ut, men kan skadas av yttre påverkan, om någon gren faller på taket, till exempel.

Plåttak

Plåttak är också lika klassiskt takmaterial som tegelpannor. Om man tittar på alla gamla hus i storstäderna och på kyrktak från medeltiden fram till idag, ser man att man har använt plåt på taken. Plåten har en mycket lång hållbarhet och är lätt att måla om så att den håller ännu längre. Plåten har varit mycket underskattad och har ansetts som ett dåligt och billigt material, men det är ett material som inte går sönder. Däremot kanske det inte är så vackert tak att titta på.

Betongpannor

Betongpannor på taket är inte alls vanligt. Det är vanligare i våra nordiska grannländer. Betongen har ansetts som opassande på taket på grund av dess tyngd, men de senaste betongpannor som man har tillverkat är avsevärt lättare än de gamla. Betongpannorna är mycket hållbara och håller och går knappt sönder ens av yttre påverkan och slits inte ut heller, men är däremot inte särskilt vackert som takmaterial.

Papptak

Papptak är billigt och håller ungefär i 20 år. Det är det vanligaste takmaterial som man använder till alla slags hus som byggdes under 1950- och 1960-talet.

När du ska upp på taket, tänk då på säkerheten så att ingen ramlar ner och skadas. Läs mer om taksäkerheten på: https://www.taksäkerhetstockholm.nu.

Ska du renovera golvet hemma?

1 jun 2019

Visste du om att du kan slipa om nästan alla material som du kan bygga golv med? Till och med stenskivor, plastmatta, linoleummatta, viss klinker och trägolv kan du slipa om. Liksom parkett, laminatgolv och klickgolv går alldeles utmärkt att slipa om. Och när du gör så, tar du fram en helt ny yta på golvet, du får tillbaka golvet så som det såg ut när det var helt nytt.

Passa på att renovera trappa också

Om renoverar golvet, passa på att renovera din trappa också om det är så att du har en trappa hemma. Många glömmer bort trappan, det är som att en får "leva" sitt eget liv, men en snygg trappa blir en otroligt snygg inredningsdetalj om man ser till att renovera den med fina färger och snygga material. Här är det bra att även passa på att renovera trappräcket också, tapetsera eller måla med snygga färger på väggarna som omgärdar trappan.

Så här renoverar du trappan

Det är egentligen inte så svårt att renovera en trappa. Det beror på hur sliten den är. Det som kan vara svårt är om du behöver ersätta hela trappsteg med nya sådana. Det är lite krångligt eftersom du behöver ta hänsyn till om trappan vrider sig, när du sågar till trappstegen. Följande beskrivning är tillämpbart på trappor som inte behöver byta ut material.

 1. Ta bort materialet som trappa när klädd med – om det finns en heltäckningsmatta på trappan, så bör mattan avlägsnas. Prova att dra i någon flik som är lös i trappan. Finns det ingen sådan, och det är näst intill omöjligt att få bort mattan, ka ndu bejöver använda limlösande medel som till exempel T-röd. Stryk ut det på mattan och låt den verka en stund. Ta sedan bort limmer med en spackel och en trasa.
 2. Spackla – när du väl har fått bort allt det gamla materialet kan du spckla med en trä-spackel. Finns det större skador kan du behöva sand-spackel. Låt torka ordentligt innan du går till nästa steg.
 3. Slipa om trappan – när spacklet har torkat är det sedan dags att slipa om alla trappsteg, använd antingen finkornigt sandpapper, eller slipmaskin. Slipa längs träets fiberriktning. Se till så att ytorna blir jämna innan du slutar.
 4. Måla den – när väl allt gammal material och färg är borta är det sedan dags för den roliga delen; måla den i valfri färg. Grundmåla och måla sedan i valfri färg.

Tyckte du att det lät som ett för stort jobb att göra själv? Prova att anlita hantverkare för jobbet. Läs mer här.

När du vill koppla av i badrummet

25 maj 2019

Om du bara vill, kan du inreda badrummet för mer än bara ett rum där du blir ren. Vi verkar spendera alltmer tid i badrummet och kanske vill vi därför använda badrummet till mer än bara ställa ett badkar där och bada. Vi gör i ordning oss både för morgonen och kvällen i badrum och behöver därför bättre förvaring i badrummet. Män rakar sig förutom duschar på morgnarna och behöver därför produkter för rakning och grooming i badrummet. Kvinnorna brukar sminka sig i badrummet efter duschen och behöver därför kammar, borstar och make-up-saker i förvaringen. En del brukar dessutom ha sitt linneskåp där för alla handdukar, plus tvättmaskin och torktumlare. Men man kan ju använda badrummet för fler ändamål än så, varför inte inreda det för avkoppling? 

Ha egen jacuzzi hemma

Man kan inreda med egen jacuzzi, eller något annat slags bad, som man gillar. Ett bad är ett mycket effektivt sätt att slappna av. Hela kroppen slappnar av i det heta badet. En jacuzzi gör så att man får en vattenstråle som masserar ryggen där man kanske behöver det.

Inreda med en mini-bastu

Varför inte inreda med en liten bastu? Då kan man inreda den med träpaneler och smala bastubänkar och en liten bastukamin. Värmen i den lilla bastun gör så att du glömmer alla bekymmer i vardagen. I bastun kan du lägga dig ner och sluta ögonen en stund. Prova ha håret i en hårinpackning och sitt med det i bastun. Du kommer att få ett silkesrent hår. Eller prova att ha en ansiktsinpackning i bastun. Det är som att ha inpackning och fördubbla effekten i bastun.

Vila i badrummet 

Andra möblerar badrummet med fåtöljer. Om man inte vill sitta i en bastu, kan man i stället sitta med hår- eller ansiktsinpackningen i en fåtölj. Varför inte passa på att läsa en bra bok under tiden? Har du en fåtölj i badrummet kan du dessutom få sällskap. Varför inte? Vi gör ju så mycket mer i badrummen numera. Om du blivit inspirerad att renovera om ditt badrum och vill göra om det till ett avkopplande badrum så kan du ta kontakt med ett byggföretag i Stockholm som arbetar just med badrumsrenoveringar. De är erfarna och har renoverat många badrum. Sådant är viktigt när det kommer till att hantera saker som kan hända när man arbetar med renoveringar. Läs mer här om hur de kan renova badrum i Stockholm.

← Äldre inlägg