Blogg

Rätt takbeläggning för taket

8 okt 2020

På marknaden finns det en ganska stor mängd olika takbeläggningar som man kan välja bland. Men hur väljer man vilken som blir bäst och hur ska man sköta om det tak som man har valt att lägga?

När man väljer tak så kan man också välja att hitta på något lite mer ovanligt och bra med sitt tak. Det är ju en ganska stor yta som man annars inte använder till något mer än som en mössa till huset. Så varför inte göra något lite extra? Har man dessutom en tomt som inte är så stor så kan det vara ännu mer intressant att nyttja den extra ytan som taket ger. Och gör man valet att börja undersöka möjligheter så öppnar sig plötsligt en helt ny värld.

En lite ovanlig lösning på ett tak är att göra en takterrass. Har man möjlighet till en trevlig utsikt så kan det vara både härligt och dessutom höja värdet på huset ganska rejält. Det är inte heller så svårt att göra som man kan tro. Åtminstone inte om taket är platt, pulpet eller om man ska bygga nytt och direkt kan göra en takterrass istället för tak.

En egen elförbrukning

På senare år har det blivit mer och mer vanligt att man använder sina tak till att dryga ut sin elförsörjning. Det är en rimligt liten kostnad att installera solceller på taket och sedan kunna sänka sina elkostnader rejält framöver. Elen som produceras kan användas till hushållets förbrukning men även till andra extrafunktioner som pool eller liknande. Och det är lätt att våga unna sig fler elslukare när man kan driva dem med el som ändå bara finns gratis i naturen.

Skötsel och omvårdnad

Antingen man väljer ett annorlunda tak, takterrass eller solceller på taket, så är det lika viktigt att man sköter om sitt tak. Och gäller det solceller så är det extra viktigt att de är rena så de kan ta emot solens strålar. Mossa på tak är det vanligaste bekymret som drabbar den delen av huset. Och även om det inte finns mossa någon annanstans så kan det växa glatt på taket. Så hur får man bort mossan från taket? Jo, antingen kan man ge sig upp på taket och rensa bort den mekaniskt. Eller så finns det medel som man tillsammans med vatten på högt tryck spolar taket med. Ett enkelt och ganska snabbt sätt.

Att bygga timmerhus för framtiden

6 okt 2020

Den tid där hus enbart skulle vara billiga och funktionella är förbi. Idag har vi högre krav. Hus ska byggas av hållbara material på miljövänligt sätt. Och de ska vara estetiskt tilltalande!

Våra bostäder fortsätter att fascinera oss. Det har de alltid gjort och det kommer de alltid att göra. Det ligger inga underliga och udda intressen i det. Våra bostäder är våra skydd. Mot främmande människor, mot väder och vind. De är privata och de utgör grunden för våra liv. Där slappnar vi av. Där gråter och skrattar vi, där älskar och grälar vi.

Ett nytt hem och ett annorlunda hus är ett ständigt löfte om förnyelse och om mänskliga möjligheter. Vi bedömer automatiskt för och nackdelar i varje bostad vi besöker. Vi tar med oss idéer och lärdomar. De kunskaper våra förfäder samlat genom årmiljonerna slutar inte idag utan fortsätter utvecklas så länge människan finns kvar.

Ett hållbart material med potential

Det är lätt att förälska sig i timmerhus. Det är ännu lättare att bli intagen av vackra välbyggda timmerhus. När man börjar intressera sig för dessa speciella hus är det så spännande och attraktivt att man får svårt att tänka sig något annat material.

Så, vad är då så speciellt med just timmerhus? Trä som trä, eller varför inte tegel? Timmer, speciellt från långsamväxande trädarter, är unikt. Det håller i århundraden och förblir vackert med mycket små åtgärder. Träet andas och håller och släpper fukt medan utetemperaturerna varierar.

Det är sunt för hälsan och det gör gott för själen med naturmaterial. Det sparar in på energikostnaderna och kombinerat med större ytor av välisolerat glas ger det en alltigenom hälsosam atmosfär för det dagliga livet.

Ett hus för livet eller för fritiden

Ja, fritiden är förstås en del av livet, fast olika stor för olika människor. Tanken bakom påståendet är den att du väljer själv. Du kanske bor i en större stad, i villa eller lägenhet. Då kan timmerhuset vara ditt vackra andningshål och din återhämtning. Din vackra fritidsbostad med mörkt timmer och ljust glas som du längtar till.

Står du i begrepp att bygga en villa är timmerhuset lika attraktivt. Ett unikt hus byggt av de bästa material som finns och med ett utseende som slår allt. En investering för livet och en plats att återvända till efter varje arbetsdag och varje resa.

Ingenstans mår människan bättre än i en egen bostad av tillräcklig storlek och tydlig naturlig design. Läs mer om timmerhus på denna sida: https://www.timmerhus.biz/

Badrum för komfort och lite till

4 okt 2020

Ingen har ett snyggt badrum som sin största livsdröm. Alla önskar sig lyxigt och bekvämt badrum däremot. Det gör livet roligare och ditt hem attraktivt. Och gör underverk för marknadsvärdet!

Hur ser ditt badrum ut? Vitt, vanligt och välment? En plats för nödvändigheter och när du duschat eller använt toaletten kan du gå därifrån och glömma det? Inget konstigt och inget fel och så har de flesta det. Ett badrum ska vara funktionellt och det är det allra viktigaste.

Andra har det inte lika kul i badrummet. En del av oss bor i hus där badrummen senast blev iordninggjorda på 1970-talet eller tidigare ändå. Fräcka våttapeter från någon längre bortglömd färghandel färgchockar oss med mörkorange varje gång vi vågar oss in. Golvet vågar vi inte ta upp och titta efter vad som döljer sig där. Duschutrymmet har troligen trästomme. Modet sjunker bara hygien kommer på tal.

Modernt eller klassiskt eller bara eget?

Alla helveten har nivåer och det finns de som lever i en pågående badrumskatastrof. När avloppet inte längre fungerar som det ska och fuktskadorna hotar har det gått för långt för längesen. Ditt badrum ska inte vara ett skammens rum utan ett rum för njutning. Så se till att börja planera!

Idag finns andra regler och krav än tidigare och det beror på en större medvetenhet om vikten av fuktspärr och annat. En golvbrunn idag får inte konstrueras som på 50-talet och väggar och golv ska byggas med tanke på att inte bryta fuktspärren.

Sedan är det ju detta med stilen och smaken…

Ett badrum kräver proffsarbete

Nej, ditt badrum ska inte byggas av morbror Evert. Försåvitt han inte är VVS-tekniker eller liknande. Försäkringsbolag tycker inte om amatörer. Ta kontakt med en vettig badrumsfirma och inled ett samarbete.

Du har en vision om hur ditt badrum ska se ut och vad det ska innehålla? De drar ner dig på jorden igen och visar hur allt fungerar och ger bättre förslag. Sedan gör de jobbet. Steg för steg och allt i enlighet med de bestämmelser som finns. Vad blir resultatet?

Du får ett badrum som i allt är gjort enligt gällande regler och därmed välfungerande på alla sätt. Du får hållbara och snygga material och du får precis den snygga och ändamålsenliga inredning som behövs. Du får ett personligt nytt badrum i Göteborg som du kommer att trivas i.

Och försäkringsbolaget strålar med ögonen och stämplar med godkänt.

Anlita en elektriker

3 okt 2020

Ska du dra om elledningar inomhus? Eller kanske utomhus? Eller ni kanske vill sätta upp nya spotlights-lampor, eller dra ny el till ett hus. Då är det rätt val att anlita en elektriker.

Om ni behöver ha något med el fixat är det ett måste att ta in en utbildad elektriker. El är något som kan bli väldigt farligt om man handskas med det fel. Det är dessutom olagligt att arbeta med el utan att vara certifierad. Något som också tåls att tänka på är att elfel kan leda till stora skador på huset och ännu värre att det blir en brand där. Så var försiktiga med att göra sådant själva.

När det något du behöver få fixat; ta tryggheten och anlita en elektriker och få det gjort rätt. Det finns ett stort urval av elektriker och du hittar olika företag bara genom att söka på elektriker och där du bor online. Innan du bokar kan du alltid ringa in för råd och tips, de flesta företag har kostnadsfri rådgivning.

Vad kostar en elektriker?

Priset för elektriker är väldigt olika beroende på vad som ska göras. Ska du dra helt nya ledningar ovan eller under jord kan det bli mer, men om du ska installera nya vägguttag blir det inte lika mycket. Priserna ligger normalt på mellan 400-550 kronor per timme. Det är att rekommendera att ringa upp olika elektriker och få deras prisförslag.

Sedan är det givetvis viktigt att det känns bra mellan er och dem också, så det blir som ni tänkt er och ni känner er trygga med att lämna över ansvaret. Det finns även något som kallas ROT-avdrag där olika saker ingår och man får 30% rabatt, betalar alltså endast 70%. Var noga med att kolla upp det också.

Vad krävs för att bli en elektriker?

Idag finns det massor av olika utbildningar man kan välja mellan. Detta är ett jobb för den som klarar att jobba ensam, ta egna initiativ, vara modig då det förekommer höjder och andra obekväma situationer. Det är ju också en sak man vänjer sig vid efterhand. Du kan välja att gå El- och energiprogrammet direkt efter högstadiet.

Det finns även andra alternativ om du vill testa det i vuxen ålder, tex via Högskolan, Astar och distansspecialisten Sverige, som är olika skolor som har elutbildningar. Det tillkommer både i gymnasiet och i vuxenutbildningar en ca 1 årig lärlingsperiod när pluggandet är klart.

Mer info om elektrikeryrket finns att hitta på sidan www.elektrikerstockholm.nu

Lacka om luckorna

30 sep 2020

Har du tröttnat på dina köksluckor där hemma? Eller har de helt enkelt blivit så pass slitna att någonting måste göras åt det? Då är en omlackering ett bra val. Men hur går det till egentligen?

Man kan välja att lackera sina köksluckor själv eller ta hjälp av proffs. Intresse, tid och plånbok får kanske styra vilket valet faller på. Det man ska tänka på om man väljer att göra det själv är att ha tålamod, och att inte inte vara en perfektionist. För en perfektionist är det nog definitivt bättre att ta hjälp av proffs. När man gör det själv kan det nämligen vara svårt att uppnå det där perfekta slutresultatet. Med pensel blir det ofta så att penseldragen syns när färgen torkar. Med lackering i sprutform är det istället lätt hänt att färgen rinner. Ett helt perfekt och slätt resultat är således svårt att uppnå som amatör. Men om man vet att man inte är den som kommer granska luckorna nitiskt varje gång man går förbi, kanske en perfekt slutfinnisch inte är det viktigaste.

När man tar hjälp av proffs

Hur går det till om man väljer att anlita proffs? Det kan vara så att man själv får transportera luckorna till lackeringsverkstaden. Fast om det är ett företag med riktigt bra service brukar de istället komma hem till er. Där hämtar de luckorna och kanske även att de kan montera ner dem. Sedan tar de med sig dem till sin verkstad. Tiden för arbetet kan såklart variera beroende på hur många luckor det gäller, men det är ofta färdigt efter en till två veckor. En del företag lackar även om andra interiörer, inte bara köksluckor. Så har man något mer man vill förnya kan man passa på samtidigt.

Vad händer på verkstaden?

Inne på verkstaden kommer luckorna att genomgå besiktning och behandling innan själva lackeringen. Man måste se vad som ska åtgärdas på luckorna innan den nya färgen kan appliceras. I vissa fall räcker det med en enklare slipning, i andra fall behöver de en mer ordentlig sådan och kanske även lite lagningar. Det kan vara skador som jack och gropar som behöver spacklas först. När lagning och slipning väl är utfört är det så dags för lackering. Ofta finns många, många färger i all världens nyanser att välja på. Sedan kör de hem luckorna, alternativt att man själv hämtar upp dem. Alltså en ganska snabb, smidig och smärtfri renovering. Läs mer om lackering av köksluckor på denna sida: https://www.lackeringköksluckorstockholm.se

Därför är markarbetet så viktigt

25 sep 2020

Alla byggen börjar med markarbetet. Detta oavsett om det är en pool eller ett hus som ska byggas. Men inget markarbete är det andra likt då det är beroende av markens sammansättning.

Oavsett vad det är man ska uppföra måste man först bearbeta marken där man ska bygga eller anlägga. Detta så att bygget sedan ska stå stadigt. Markarbetets omfattning är självklart beroende av storleken på bygget, men också av hur marken ser ut. Finns det många träd och annan växtlighet, sten, berg eller lera etc?

Markarbete är ett omfattande och tungt arbete som kräver att man gräver, borrar, spränger och schaktar bort stora mängder material. Ofta är själva bortforslandet av schaktmassorna en av de största kostnaderna. En annan viktig del av markarbetet är dränering. Detta gör man för att skydda fastigheten från vatten och fukt. En skickligt utförd dränering kan ofta även skydda huset mot översvämningar.

Så kan man räkna ut kostnaderna

Kostnaderna för markarbetet varierar beroende på hur tomten ser ut och det kan vara väldigt svårt att själv bedöma arbetets storlek. Det är inte ovanligt att man gör felaktiga beräkningar som sedan får budgeten att spricka. Ta därför hjälp av en kunnig entreprenör på markarbete för att beräkna kostnaderna. Man kan även kolla med någon som byggt i närheten på en liknande tomt vad deras markarbete kostade. Vid markarbeten i Stockholm är det inte ovanligt att man kan behöva spränga bort berghällar eller sten. Ibland är tomten där man vill bygga en tidigare sjöbotten med lera och då kan pålning behövas.

Totalentreprenad spar både tid och pengar

Eftersom markarbetet innehåller så många olika moment kan det vara bra att anlita en totalentreprenör som kan erbjuda en helhetslösning. Då spar man mycket tid och inte sällan även pengar. Man slipper också skriva kontrakt med flera olika företag. Ofta går dessutom markarbetet snabbare om endast en firma är inblandad och man kan snart börja bygga.

Det är dock viktigt att kommunikationen med företaget man anlitar fungerar väl. Detta brukar underlättas om företaget har en projektledare som ansvarar för markarbetet och som hela tiden står i kontakt med beställaren. Det är bra att höra av sig till ett par olika markentreprenörer och be om ett kostnadsförslag innan man bestämmer sig. Titta på hur erfarna de olika företagen är och be också om referenser och ring upp dessa. Eftersom markarbetet är så viktigt ska man vara extra noga med vem man anlitar.

Takläggare i exempelvis Södermanland vet när ett tak måste bytas

14 sep 2020

Är ni oroliga över om taket klarar en vinter till? Eller kanske har sommarstugans tak börjat läcka? Sluta oroa er. Det finns takläggare i Södermanland som kan både laga och lägga nya tak.

Att lägga om taket är en stor investering men det är inte alltid som man behöver göra detta. Om taket fast att det är gammalt håller tätt så kan det i stället behöva underhållas och kontrolleras. En gång om året bör man kolla sitt tak och kanske någon gång extra då det har blåst och stormat mer än vanligt. Det man ska titta efter då man besiktigar ett tak är om man kan se några sprickor eller om det finns några trasiga takpannor och om någon har flyttat på sig. Man ska var extra noga då man tittar runt skorstenen då det är ett känslig ställe där fukt lätt letar sig in. Väl uppe på taket kan man passa på att rensa rännor och borsta bort smuts.

Leta efter fuktskador uppe på vinden

Även invändigt ska man kolla taket. Lättast att göra detta är efter ett skyfall för då brukar det vara enkelt att hitta eventuella fuktskador. Dålig lukt kan också vara ett tecken på att fukt letar sig in via taket så gå upp på vinden och lukta. Där ska dofta friskt och gör det inte det så kan det tänkas att det regnar in. Så fort man upptäcker att det finns eller om man misstänker att det finns en skada på taket så ska man kontakta en takläggare.

Passa på och byt takmaterial om ni ändå måste lägga om taket

En takläggare börjar alltid med att besiktiga taket för att se vad som behövs åtgärdas. Ibland går det inte att laga och man måste byta takbeläggningen och ofta lägger man då samma typ som tidigare. Men man kan också passa på att byta takmaterial då taket ändå måste ner. I så fall måste man först försäkra sig om att konstruktionen klarar ett annat material om det nya taket är tyngre än det gamla. Det kan behövas ett bygglov om man vill byta takbeläggning så det är bäst att kolla detta med sin kommun. Det finns takläggare i Södermanland som kan erbjuda kostnadsfria kalkyler på hur mycket det kommer att kosta att lägga om taket. Man kan även använda sig av rot avdraget så får man ner kostnaden ytterligare.

Så hittar man rätt rörmokare för uppdraget

12 sep 2020

En rörmokare associeras ofta med stopp i avloppet och läckande rör. Men en rörmokare eller VVS-installatör som det också heter kan även installera golvvärme och renovera badrum.

En rörmokare eller VVS-ingenjör som är den moderna benämningen har en betydligt bredare arbetsbeskrivning än vad ordet betyder. Dagens rörmokare gör så mycket mer än att ligga på rygg under diskhon i köket och åtgärda stopp i avloppet eller läckande rör även om det också förekommer. En rörmokare drar rör i nybyggen, installerar golvvärme, värmepumpar och hela värmesystem men utför även kompletta badrumsrenoveringar. Med andra ord är en rörmokare nödvändig vid ganska många renoveringar och byggen och det kan därför vara svårt att få tag på någon när man väl behöver det. Det gäller därför att vara ute i god tid.

För att försäkringen ska gälla krävs det att man anlitar certifierade hantverkare

Att på egen hand fixa stopp i avlopp och byta packning i vattenkranen går ofta bra om man vet hur man gör men att på egen hand dra vattenledningar och rör är väldigt dumt. För dessa arbeten krävs det både rätt kunskap och rätt sorts verktyg. En feldragen ledning eller installation kan leda till stora problem som kostsamma fuktskador och annat. Det är inte heller säkert att försäkringsbolaget godkänner skadan och betalar ut ersättning då arbetet inte utförs av certifierad hantverkare. Därför gör man bäst i att anlita en ordentlig och kompetent rörmokare för alla VVS-installationer. Det är bara dumt att chansa och tro att man ska spara pengar på att utföra jobbet själv.

Skriv ett ordentligt kontrakt innan uppdraget

När man anlitar en hantverkare är det alltid viktigt att man även kollar upp vilka certifikat de har och om de har den utbildning som krävs för uppdraget. Till en badrumsrenovering måste man exempelvis anlita våtrumscertifierade hantverkare. Det duger alltså inte med vilken rörmokare som helst. Be även om referensobjekt på tidigare uppdrag som de utfört och prata med tidigare uppdragsgivare och fråga om de var nöjda med arbetet. Innan man anlitar en hantverkare är det också viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt över uppdraget. Där ska stå vilka moment som ingår och vad som ska göras med en slutsumma på hela uppdraget. Även när uppdraget ska vara klart bör stå med samt vad som händer vid eventuella förseningar. Ett tydligt kontrakt motverkar missförstånd och förhindrar många konflikter. Att skriva ett kontrakt är därför jätteviktigt.

Glas i husets fasader

5 sep 2020

Väggarna på hus brukar delvis bestå av fönster och någon dörr. Men vilket typ av fönsterglas finns det att välja bland? Vad består arbetet av för de som lagar och installerar glasrutor?

Fönster har som funktion att släppa in ljus och stänga ute väder och vind. Men om man börjar titta på vad det finns i utbudet så finns det tusentals valmöjligheter som man kan göra. Förutom att välja olika fönsterkarmar, som fasta eller öppningsbara på olika sätt, så finns det också stora skillnader i själva glaset. Beroende på storlek och funktion så kan man välja bland olika tjocklekar på så kallat vanligt glas. Ju tjockare ett glas är desto tåligare är det och dessutom ökar isoleringsfunktionen. Men det finns även glas som redan har andra funktioner i sig. Ett isolerglas är ett glas som i sig har bättre isolering. I och med det så kan man klara sig med exempelvis tvåglasfönster istället för treglasfönster. Köper man färdiga fönster så är det viktigt att kontrollera u-faktorn för bästa köp. Men det går även att ta hjälp av ett företag som arbetar med glas för att i efterhand byta ut glas eller lägga till så det blir fler.

Skydd vid attacker

Som glasmästare i Göteborg kan det hända att man även får arbeta med de lite mer ovanliga typerna av glas som exempelvis armerat glas. Det är som namnet beskriver ett glas som stärkts upp så att det i stort sett är okrossbart. De bilar som kör runt högre politiker eller kungligheter brukar ha armerat glas i sina rutor. Men det finns även en del butiker, konsulat med mera som väljer detta glas. Installationen är ungefär densamma och följden blir att inbrott minimeras. Glaset stoppar även de flesta kulor från pistoler och gevär.

Risk för skärskador

De som arbetar med installation och lagning av glasrutor brukar ha en hel del ärr på händerna. Även om man använder sig av de idag mycket smidiga handskar som skyddar mot skärsår, så är det sådant som händer. Men det finns glas som är mindre riskabelt att hantera. En viss typ av glas går inte sönder i skärvor utan krossas till småbitar. Skillnaden för den som ska hantera det skadade glaset är i och med det mycket stor. Även om glaskrosset kan leda till mindre sår så blir det inte så allvarligt. Stora glasskärvor kan dock skapa sår som blir allvarliga och livshotande.

En utökad komfortzon

26 aug 2020

Ditt hem är din fredade zon. Hemmet är platsen där du fullt ut kan vara dig själv och må bra. Vill du göra den säkra zonen något större? En inglasad balkong ökar både ytan och komforten året om.

Hemmet är viktigt för de allra flesta av oss. Vi är oftast medvetna om att vi är lyckligt lottade att ha ett hem, för det första. Det är inte mycket som toppar känslan då du efter bortavaro stänger dörren och är för dig själv eller med de du delar livet med. Här sover vi, äter vi, och umgås i precis den utsträckning vi själva önskar. Vill vi vara för oss själva behöver vi inte släppa in någon alls och vill vi ha sällskap bjuder vi hem den vi vill. Inte konstigt att många hyser ett stort intresse för inredning och för att förbättra bostaden.

Balkongen som frihet och uteplats

Balkong är en möjlighet och en frihet, i synnerhet för den som bor i lägenhet. Men även för den stolte husägaren ger balkongen möjligheter till utevistelse utan att nudda marken så att säga. Nutida balkonger är ofta inbyggda eller halvt inbyggda men alla varianter förekommer. Frånvaro av inglasning kan medföra en del specifika problem, men passar säkert bra för vissa. Många tycker dock att det är tråkigt att balkongen kan utnyttjas så lite. Regn och blåst gör det omöjligt att utnyttja ytan till fullo stora delar av året. Textilier fungerar inte och odlingar blir svårskötta när allt är vidöppet för vindarna. Även kyla är en faktor stora delar av året. Den gör ytan omöjlig att använda som sällskapsutrymme och hindrar att man kan utnyttja platsen för lagring.

nglasning som lösning

De flesta har funderat på att glasa in sin balkong. Många har avstått. Dels tänker man på kostnaden, men det handlar även om en oro för minskad luftväxling och hettan under de varma delarna av året. Antagandet att det blir för varmt bygger ofta på en del missförstånd. Dagens sätt att glasa in utförs inte på detta sätt och taket fungerar även som värmeisolering. Systemet med skjutbara glas gör också att man kan öppna och låta frisk luft cirkulera. Inte för att vi brukar ha alltför många sådana varma dagar i Uppsala. För den hugade husägaren finns även möjligheten att göra en altaninglasning. Plötsligt kan ytan användas större delen av året då tiden har ökats på rätt rejält. Full frihet är möjlig.

Ett hem i din egen stil

23 aug 2020

Är du en av många som föredrar dina fiskar inte varma utan lagda på golvet? Fiskbensparkett är det yttersta tecknet på god smak. Dessutom varar trägolv i decennier, som allra minst.

Det finns golv och så finns det golv. En överväldigande majoritet gör jobbet. De bildar underlag i ditt hem och i alla andra fastigheter. Förhoppningsvis håller de borta kyla och fungerar som sovplats för husdjur och andra intresserade. Annars skiljer sig golv åt rätt rejält. Det finns en uppsjö av material. Det finns flera uppsjöar med mönster och färger. Det finns golv som ska användas i våtutrymmen och hallar, i sovrum och sällskapsrum. Det är inte alltid självklart vad du som husägare vill ha för golv i ditt hem. De olika materialen finns att få för olika prislappar och har olika egenskaper. Det finns linoleum, klinker och laminat. Slutligen så finns det också trä, vilket är mångas favorit.

Det ultimata materialet för golv?

Det ska sägas direkt - trä och fiskbensparkett hör inte hemma i kök och i badrum. Trä och väta går inte riktigt ihop. Självklart kan du spilla på ett trägolv och ingen katastrof sker. En daglig dos vatten är däremot inte alls att rekommendera. I badrum passar klinker eller en speciell våtrumsmatta bäst. Men hamnar man i sovrum eller vardagsrum blir läget genast ett helt annat. Trägolv är snällt mot bara fötter. Trägolv kan idag ofta kombineras med golvvärme och bli både snällt och lite extra varmt. Trägolv kan ytbehandlas på flera olika sätt beroende på vilket utseende du önskar få. Olika ytbehandlingar ger också olika egenskaper åt golvet. Trä är en förnyelsebar råvara och ett trägolv kan slipas när det börjar se slitet ut. Efter slipning är golvet som nytt igen.

Fiskbensparkett är det ultimata trägolvet

Att lägga ett golv i fiskbensparkett kräver yrkeskunnande. Som glad amatör kan man oftast lägga olika typer av golv och klara sig bra och få ett lyckat resultat. När det gäller fiskbensparkett fungerar det inte så. En oerhörd yrkesskicklighet ska till för att ett sådant golv ska bli korrekt lagt. När en kompetent person lagt ett sådant golv blir resultatet perfekt. Inga springor syns mellan de stavar som används för att forma golvet. En oerhört noggrann planering har resulterat i ett golv som varar livet ut. Vad det gäller ytfinish kan du välja - olja, lack eller vax? Allt har sin skönhet och sina fördelar. Det kan slipas gång på gång om du bara väljer rätt.

Den viktiga funktionaliteten i köket

18 aug 2020

Köket är oftast den delen av bostaden där man har mest behov av funktion. Men vad ska man tänka på när man renoverar kök? Kan man välja vilket kök man vill? Vad är vanliga fel vid köksrenovering?

Skillnaden mellan att renovera ett kök och att bygga ett nytt är att man redan har en del förutsättningar som man kan nyttja. Det finns anslutningar för vatten, avlopp och el som gör att man enkelt kan installera nytt på samma plats igen. Eller så väljer man att skapa ett helt annat kök än tidigare. Det beror mycket på varför man väljer att renovera sitt kök. Om det är för att köket är gammalt och slitet men i övrigt fungerar bra så ger det ett annat utgångsläge än om funktionen lämnar mer att önska. En god idé är därför att börja med att uppsöka en köksfirma som kan titta på köket man redan har. De kan sedan ge råd för hur planeringen eventuellt kan bli bättre. Målet med ett kök är vanligtvis att det ska vara så lättarbetat som möjligt. Det innebär så få steg som möjligt och bra och praktiska arbetsytor.

Snabbt och lätt

Det finns noggranna beräkningar för hur man får ett kök så lättarbetat som möjligt. Närheten mellan kylen, vasken, arbetsytan och spisen är något man tittar på. Det bästa köket är det där man tar så få steg som möjligt för att kunna tillaga en middag. Det är dessa funktioner som man tänker på när man planerar ett kök som köksdesigner. Om man tänker efter så följer de flesta kök också ungefär samma upplägg där till exempel vasken har en arbetsyta mellan sig och spisen. Kryddhyllan är också oftast vid spisen. Allt detta för att skapa ett så funktionellt och praktiskt kök som möjligt där det är enkelt och roligt att laga mat.

Att välja nytt

Vanliga fel man gör när man renoverar kök är att inte tänka på hur man rör sig vid tillagningen av en måltid. Två andra fel som är vanliga är att man inte skapar tillräckligt med förvaringsmöjligheter och arbetsytor. Idag finns kök där det till och med finns förvaring i socklarna, vilket annars är ett utrymme som endast består av luft. Det är också viktigt att inte välja ett kök som är för ömtåligt eller svårt att rengöra. Det kommer bara skapa mycket frustration. Så tänk noga igenom funktionaliteten och bästa planeringen för bästa priset.

Målarhjälp med nya huset

10 aug 2020

Det är lätt att vara entusiastisk när det är dags att börja rusta det nya huset. Men att sätta sig ner och ta sig en riktig funderare först kan visa sig vara ett av de bästa besluten man tagit.

Tanken på att måla huset själva kan lätt få ett fantasifullt rosa skimmer över sig. Tanken på hur mysigt det kommer att vara att göra ett projekt tillsammans. Då är det dags att ta det där steget tillbaka och bli lite realistisk. Tänka på allt förarbete med puts och tvätt. De långa dagarna med penseln i handen och värk i hela kroppen. Samt hålla tummarna för att man kan hålla sams under hela projektet så att man vill flytta in tillsammans när det är över. Det kan givetvis vara annorlunda om man är målare till yrket. Men allvarligt talat, vill man verkligen komma hem och fortsätta med samma sak när arbetsdagen är slut?

Låt proffsen göra sin magi

Ett skönare scenario kan vara att bo i ett hem som fortfarande är intakt medans olika entreprenörer tar hand om det nya huset. Att ha kontakt med målarna dagligen för att se hur huset dag för dag förändras till drömkåken har sin fördel. Försäkra sig om att allt blir som du tänkt. Låt dem först måla fasaden för ett vackert första intryck. Få sedan hjälp med både ideer och själva jobbet när det gäller rummens väggar. Golv som skapar en ombonad effekt läggs in. Sedan som pricken över iet, om man valt rätt företag, så sätter de in ett nytt kök och skapar ett badrum med den där önskade spa-känslan.

Bara att flytta in

Inte nog med att målarfirmorna har massor av kunskap och erfarenhet. När allt jobb är klart så städar de upp efter sig. Så när det är klart finns inget gammalt material som måste köras på tippen. Det är bara att flytta in och börja sitt nya liv. När det sedan är dags att betala för kalaset så får man allt på samma faktura. Smidigare än så kan det inte bli. Man går in och söker på exempelvis “Målare i Älvsjö” och när man hittat ett företag som känns rätt för jobbet så kan man kontakta dem med sina önskemål och få en offert på vad det kommer att kosta. När man kommit överens gör man ett avtal och sedan är det bara att sätta igång och få jobbet gjort. Läs mer om målare i Älvsjö

Kakel nyckeln till det perfekta badrummet

5 aug 2020

Drömmer du om det perfekta badrummet? Du är inte ensam. Många längtar efter ett nyrenoverat badrum med vacker kakel bland väggar och golv. Det är snyggt samt lätt och praktiskt att rengöra.

Få saker klår ett riktigt fint badrum. Det är inte konstigt att många drömmer om att renovera badrummet för en riktig helhetsupplevelse. För det är ju faktiskt så att man spenderar rätt mycket tid i badrummet, mer än vad du kanske är medveten om. Förutom de obligatoriska toalettbesöken är det även rummet där du borstar tänderna, duschar, torkar dig, sminkar dig, fixar håret och mycket annat. Och i badrummet är det inte särskilt praktiskt med trägolv eller gipsväggar. Det blir ju som bekant ganska fuktigt. Betydligt bättre, och för att inte säga snyggare, är det med kakel längs väggar och golv. Det är tjusigt och stilrent och symboliserar verkligen ett fräscht badrum. Det är dessutom enkelt att städa då det går lätt att torka av kakel med en trasa.

Hur sätter man kakel?

För den händige som vill ta initiativet att kakla sitt badrum på egen hand finns det några tips och råd man inte bör bortse från. Underskatta inte betydelsen av planering och tumma inte på underarbetet som måste göras innan du kan börja kakla på riktigt. Du behöver bland annat mäta noggrant i ditt badrum så att du kan beställa rätt antal material. Se också till att väggar och golv ser jämnt ut med hjälp av en tumstock.

När du har spacklat sprickor, planerat kakelmönstret och tätat vattenanslutningar är du snart redo att börja sätta ditt kakel. Men du behöver förbereda underlaget innan kaklet kan börja fästas på väggar och golv. Använd en fixkam för att kavla ut det fix du har spridit längs underlaget.

Kakel höjer värdet på badrummet

Nu ska du vara redo att börja sätta kaklet på plats. Men även detta är lättare sagt än gjort och kräver enorm precision och noggrannhet. Du vill ju ha kaklet jämnt och rakt och för detta finns metoder bland annat med hjälp av kakelsnöre. Glöm inte göra hål för vattenanslutningar eller strömbrytare.

Låter det omständligt och jobbigt? Ingen fara. Det finns ingen skam i att anlita en entreprenör för att sköta kakelsättningen och renoveringen åt dig. För resultatets skull är det kanske till och med det bästa. Ett riktigt snyggt renoverat badrum med vacker kakel kommer höja din bostads värde med råge.

När du bestämt dig för att skapa drömhemmet

4 aug 2020

Det är många detaljer som kräver din uppmärksamhet om du ska uppföra ett eget hus. Vilken stil har du valt? Hur ser din planering ut? Är alla tillstånd klara? Håller din budget ända in i mål?

Synen på drömhemmet utvecklas

För många av oss är det en dröm sedan barnsben att få skapa vårt eget hem helt utan begränsningar. Kanske var du begåvad och byggde jättefina torn redan som liten, eller gjorde skisser över din framtida bostad? De flesta tonåringar har bestämda uppfattningar om inredning. Det är viktigt att posters med artister eller fotbollsspelare får täcka väggarna, att sängen är bekväm, att det finns en schysst tv-skärm och plats för kompisarna. Med åldern så kommer insikten om att det är dyrt med bostad. Vuxna vet att de bästa lägena har höga hyror eller insatser i bostadsrätten. Vilka kompromisser kan du göra? Om du jobbar på distans eller kan pendla en bit kan du kanske hitta drömtomten?

Förutsättningar för byggnationen

Många villaområden fördelas av en byggfirma och förhoppningsvis har de en typ av hus som du gillar. Örementhus kan hjälpa dig med detta framförallt i Skåne. Det går givetvis att leta fram en enskild tomt också. Problemet är att den kan ligga utanför kommunala nät för vatten och el. Det betyder att du måste ge dig i kast med en del byråkrati och blanketter, vilket kostar tid och kraft. Funderar du på lösvirkeshus, det vill säga att själv bygga huset från grunden? Då får du vara beredd på att det blir krävande och kommer kosta dig många timmar. Dessutom är det svårt att beräkna kostnader och tidsåtgång. Om du vill bygga stenhus, välj istället ett typhus som du kan variera till viss del, men som har prefabricerade delar som snabbt kommer på plats.

Rätt material inne och ute

Under förberedelserna för bygget kommer du att läsa på om olika lösningar; självklart om stilen på huset, fasadmaterial och planlösningar. Gillar du nostalgiskt röda trähus eller är putsad fasad och stora fönster din grej? Lättbetong är ett material som har många fördelar. Att använda samma material i hela väggkonstruktionen innebär att du slipper fylla med mineralull som isolering. Väggarna är täta ändå, eftersom de har luftceller inbyggda. Du sparar kostnader för energi och slipper drag. Materialet är värmetrögt. Det betyder att det håller värmen bra under den kalla årstiden och står emot sommarvärmen så du får det lagom varmt inomhus året runt.

← Äldre inlägg