Blogg

Att tänka på vid takläggning

5 jun 2020

Vad ska man tänka på när man ska lägga ett nytt tak? Vilka regler gäller när man lägger tak och kan man som privatperson lägga tak själv? Vilka takbeläggningar finns och hur väljer man bland dem?

Vare sig man skall lägga ett helt nytt tak eller renovera ett befintligt sådant så är det en del man bör tänka på i förväg. Om man lägger ett helt nytt tak eller om man ska förändra taklutningen eller beklädnaden på ett befintligt, så är det viktigt att söka bygglov eller att kontrollera med stadsbyggnadsnämnden i kommunen angående vilka regler som gäller. Såväl taklutningen, takhöjden och takbeklädnaden är sådant som det finns regelverk för, och det kan bli mycket besvärligt och dyrt om man inte följer dessa regler. När man vet vad som gäller så kan man fundera över hurdant tak man vill ha och vilken beklädnad man vill ha. Eftersom taklutning och takhöjd också påverkar boendeytan så finns här en möjlighet om man ändå ska lägga om taket och dessutom vill öka boendeytan. Många passar på att lägga till en hel våning eftersom det är billigare att bygga på höjden än att bygga på längden eller bredden.

Många olika takbeklädnader

När det kommer till takbeklädnad så kan man välja såväl efter funktion som tycke och smak. Det som skiljer sig är, förutom utseendet, hur länge taket håller, hur tåligt taket är, hur mycket omvårdnad och underhåll taket kräver och hur miljövänligt det är. Dessutom kan man använda sitt tak till energiförsörjning med hjälp av exempelvis solceller. På senare år har det tagits fram en mängd olika alternativ till takbeklädnader och det har även blivit mer vanligt att variera sig och inte bara ha de traditionella takpannorna på sitt hus. Levande tak har också blivit mycket vanligt, där olika sorters fetbladsväxter hjälper till att dränera och isolera.

Vem som lägger tak

Om man är normalt händig så kan man lägga om sitt tak själv. Många väljer ändå att anlita ett företag eftersom det går snabbare, takläggarna vet vad de gör och kan alla regler, samt att det är en farlig uppgift då man arbetar på en höjd där även ett enplanshus kan orsaka stora kroppsliga skador om man skulle råka trilla ner eller råka tappa något. Ta gärna tips från släkt, vänner och grannar gällande pålitliga företag och var noga med offerter och vem som ansvarar för att arbetet blir korrekt utfört.

Skalskyddet på huset

3 jun 2020

Vilken funktion har egentligen ett tak och vad är viktigt att tänka på vid takläggning? Hur ser moderna tak av idag ut och får man lägga precis vilket tak man vill på sitt hus eller behövs bygglov?

Skalskyddet på ett hus är det som hindrar något ovälkommet att komma in, som objudna gäster men även vind, kyla, värme och väta. Taket är den delen av huset som är högst upp och därmed får ta den värsta smällen gällande både vind och nederbörd. Därför är det viktigt att man noga ser om sitt tak och har återkommande kontroller gällande skador efter hårda vintrar och höga vindstyrkor. En lossnad takpanna eller plåt kan inte bara orsaka skador på person eller egendom, utan även låta väta från snö och regn tränga in under takbeklädnaden. Något som kan ta tid att upptäcka och som kan kosta stora summor att åtgärda. Därför är det också viktigt att man väljer en takhöjd, taklutning och takbeklädnad som passar såväl huset som var i landet huset står och hur utsatt huset är för vind och andra omständigheter. Exempelvis kan ett hus på en oskyddad mark vid havet långt i norr kräva annan takbeklädnad än ett hus som står skyddat i landets södra delar.

Moderna tak av idag

Idag har det blivit modernt att bygga hus med pulpettak, eller med flera olika tak och takhöjder. Det är en slags tak som också ger möjlighet till fler ljusinsläpp och ökad boyta. Det har även blivit vanligt att man lägger en takbeklädnad av takpapp, plåt eller ett levande tak med sedum-växter, istället för de mer traditionella takpannorna. Den friheten skapar en mer dynamisk miljö och större variation för husägarna att skapa sin egen stil och lägga tak efter smak och plånbok.

Proceduren vid takläggning

Om man ska lägga om sitt tak så kan det vara värt att inte bara fundera över takbeklädnad utan även ifall man vill behålla sin ursprungliga taklutning och takhöjd, eller passa på att ändra den. Har man funderingar på någon slags ändring så bör man börja med att kontrollera vilka regler som gäller i hemkommunen och vilka ändringar som kräver bygglov. Det kan till och med krävas bygglov om man byter färg på takbeklädnaden, så kontrollera alltid först. Om man har svårt att bestämma sig så kan man alltid få hjälp av en arkitekt eller en byggfirma, som även kan åta sig hela takläggningen.

Fasadmålning - överväg professionell hjälp

2 jun 2020

Att måla en fasad är något som många ser lätt på. Man ser det som ett lämpligt projekt att genomföra under sommaren och där man - pö om pö - kan förbättra husets estetik. Riktigt så är det inte och riktigt så simpelt kan man inte behandla en fasadmålning. Vi skulle snarare slå ett slag för behovet av ett mer professionellt utförande. Väldigt många fördelar finns nämligen med att anlita ett företag för en fasadmålning snarare än att göra jobbet på egen hand.

Först och främst så skiljer sig en fasadmålning från en målning inomhus. Målar du en vägg inne i ditt hem så handlar det enbart om att du vill få mer skönhet. Misslyckas du så är det inte värre än att du kan göra om jobbet.

En fasadmålning handlar om estetik - men även om skydd och funktion. Färgen som adderas kommer att utgöra det yttersta skyddet för byggmaterialet och vara det som hindrar regn, fukt och snö från att ta sig igenom och åsamka skador. Det är en tydlig skillnad och det är den stora anledningen till varför professionell hjälp är att rekommendera.

Fasadmålning är krävande och tar tid att genomföra

Det finns emellertid även andra anledningar till varför professionell fasadmålning är att föredra. Vi tänkte rada upp några av dessa här nedan och förhoppningsvis få dig att inse värdet av att anlita ett företag för uppgiften.

 • Fasadmålning tar tid: Du har tänkt dig att måla under några dagar av semestern? Tänk om - en fasadmålning kommer att ta några veckor av din semester. Det krävs ett gediget grundjobb som tar både tid och kraft. Den gamla färgen måste slipas och skrapas bort innan den nya kan strykas på - i flera omgångar dessutom. Allt detta ta tar tid och tänker man dessutom på att ett hus - oavsett modell - är högt så måste du även ha exempelvis stegar och ställningar för att kunna göra jobbet. Det tar lång tid att förbereda och det tar lång tid att måla: hur mycket tid har du över och hur stor del av semestern är du beredd att offra?
 • Hyra av ställning - är det möjligt? Vi berörde detta ovan. För att genomföra en fasadmålning så krävs det en ställning. Dels för att effektivisera jobbet och dels för att göra det säkert. Har du en ställning så underlättar det, om inte så måste du hyra en sådan. Här kan andras projekt stå i vägen för dina planer. Du är långt ifrån ensam om att planera en fasadmålning eller någonting annat som kräver en ställning. Det kanske inte finns någon att hyra - och finns det en sådan så kommer priset att vara högre än normalt; allt enligt formeln om tillgång och efterfrågan. Väljer du professionell hjälp så inkluderas allt material i priset och så även ställningen som företaget har i sin ägo.

Längre livslängd och bättre resultat

Att välja professionell hjälp ger dig ett bättre resultat - både sett till det rent estetiska och sett till livslängd och hållbarhet. Att du dessutom kan använda rot-avdraget för jobbet är ytterligare ett starkt argument till varför du ska välja den lösningen.

Med rot-avdraget så finns en möjlighet för dig att dra av kostnaden för arbetet - ej material - med 30%. Det enda som du behöver göra är att se till att du är berättigad - det gör du genom att logga in på Skatteverkets hemsida - och att företaget du anlitar är registrerat för F-skatt. Allt annat sköts av företaget du väljer och beloppet är draget redan på den faktura du erhåller.

En viktig sak får avsluta vår text: se till att aldrig betala i förskott. Du ska betala för din fasadmålning då den är färdigställd och besiktigad - aldrig innan. Tyvärr så har många privatpersoner blivit lurade på pengar genom att betala i förskott. Undvik det! Vi tipsar att läsa mer om fasadmålning på denna sida: https://www.fasadmålningstockholm.com

När är det dags att byta fönster?

28 maj 2020

Detta är en fråga de flesta husägare ställer sig. Faktum är att det inte finns något exakt svar på den frågan. Ofta beror det på hela fönstrets kvalitet och utsatthet för väder och vind.

Därför är det svårt att säga när de bör bytas. Har man väldigt gamla fönster som dessutom är enkla så kan det uppvärmningsmässigt vara ekonomiskt försvarbart att byta fönster då de inte håller ute kylan på ett önskvärt sätt. Några anledningar till att byta fönster är:

 • Att dämpa oönskade ljud utifrån som exempelvis förbipasserande tåg.
 • Byta ut mot dubbelglasfönster för att hålla värmen inne.
 • Glaset har blivit slitet
 • Man vill helt enkelt ha snyggare fönster.

Att sätta in nya fönster

Är man händig och van att bygga och renovera kan man ge sig på att byta fönster själv. Är man det minsta osäker så är en det en bra ide att hyra in kunnig arbetskraft med bra meriter. Fönster är inte något man vill ska bli fel då det kan bli dyrt i förlängningen. Tanken är nog snarare tvärtom - att man ska spara in på el och som bonus få bra ljus i fastigheten. Idag är det enkelt att hitta bra entreprenörer då de flesta företag har en egen hemsida på nätet. Prova att googla på hemstaden eller kommunen. Bor man exempelvis i Närke kan man googla på “Fönster Örebro” och hitta flera företag som kan bistå med sin expertis och arbetskraft. På så sätt kan man känna sig trygg och lägga sin energi på andra saker.

En bra kontakt att ha när det kör ihop sig

Det är bra att ha olika kontakter i sitt nätverk då man aldrig riktigt vet vad som kan hända. Allt kan gå väldigt snabbt och plötsligt har en boll eller något annat kraschat igenom en av fönsterrutorna. Då kan det vara viktigt att snabbt få hjälp att sätta in ett nytt fönster eller åtminstone få till ett provisoriskt sådant då vädret plötsligt kan slå om och regnet ösa ner. Har man otur är det mitt i vintern och lokalen eller lägenheten blir iskall. Eller kanske kommer man på att man vill göra om och skapa ett nytt uterum där man kan umgås med vänner och familj. Har man då tur så kan samma firma som man anlitar för sina fönster även hjälpa till med att glasa in husets veranda eller något annat typ av uterum för exempelvis bostadsrättsföreningen eller företaget.

Behöver jag bygglov för att måla om huset?

27 maj 2020

Att måla om ett hus är ett stort projekt. Som alla stora projekt behöver det planeras. Vem som ska göra jobbet och hur det ska göras. Om du vill byta till en ny färg har du lite extra att fundera på.

Husfärg är inte bara en fråga om utseende. Att ditt hus är snyggt och korrekt målat betyder att fasadmaterialet har ett tillräckligt skydd mot väder och vind. Ett hus som målas professionellt får ett fullgott skydd mot röta och eventuella andra otrevligheter. En husmålning är ett stort jobb. För de allra flesta fastigheter betyder det att en byggnadsställning måste monteras. Få hus är så låga att det räcker med att kravla omkring på stegar som dessutom ständigt behöver flyttas runt. En fasadmålning kräver också ett hyfsat väder utan alltför mycket väta för att bli klart i rimlig tid. Mycket ska stämma!

Färgbyte på gång?

Om du är alldeles säker på att du inte vill fortsätta bo i ett grisskärt hus med orange prickar är det fullt förståeligt. Det är inte alltid den förra husägaren och du själv delar smak. Eller så har du själv kommit på att du vill pigga upp livet med ett färgbyte. Men hur är det, får du verkligen göra precis som du vill? Det finns flera aspekter på detta med färg, både det legala och något som vi kan kalla det affärsmässiga. Faktum är att om du bor i detaljplanerat område behöver du just byggnadslov för att byta fasadfärg. För att vara säker på hur det ligger till just där du bor behöver du antingen höra med den firma du valt för att utföra arbetet eller med din kommun. Den affärsmässiga aspekten rör mest framtiden. Om du någon gång kommer vilja sälja din fastighet kan det vara bra att satsa på en någorlunda neutral och trevlig fasadfärg.

Ett snyggt och proffsigt jobb

Du vill säkert att ditt hem ska se fantastiskt ut. Du ska ju se det varje dag och du kommer att bo i det i ett antal år. Fantastiskt innebär både en färg som du orkar att leva med när nyhetens behag har gått över. Fantastiskt betyder också att huset har blivit omsorgsfullt och snyggt målat rent tekniskt. Oavsett fasadmaterial ska fastigheten se snygg och prydlig ut, från taknock till grund. En seriös målerifirma fixar allt detta plus att de ger garanti på hela kalaset och vill se dig nöjd.

Ge nytt liv åt ditt hem med färg

25 maj 2020

Att måla om kan göra stor skillnad i ditt hem, men det är också ett tidskrävande jobb. För att det ska bli rätt är det därför viktigt att hitta en riktigt duktig målare som ger dig bra resultat.

Att göra stora förändringar i ditt hem behöver inte kosta allt för mycket. Du kan förändra ett helt rum med bara lite färg eller nya tapeter - eller varför inte genom att möblera om? Att måla eller tapetsera är ett perfekt sätt att anpassa ditt hem till just din unika stil och göra det mer hemtrevligt. Att måla ditt hem kommer att göra en stor skillnad och det är bara din fantasi som sätter gränserna för vad du kan åstadkomma. Inte bara kommer det att göra ditt hem unikt för dig, utan det kan också höja värdet på ditt hus. Ett hus som ser bra ut är helt enkelt värt mer om du en dag skulle vilja sälja och flytta vidare.

Få hjälp av en målare för bästa resultat

Att måla är ett jobb som du kan göra själv om du känner att du har både tiden och kunskapen. Att måla är inte enbart att slänga färg på väggarna, utan kräver mycket förarbete och efterarbete för att det ska bli bra. Det kan dessutom vara väldigt tidskrävande arbete. Ibland är det därför smidigare att anlita professionell hjälp för att uppnå de bästa resultaten. Kontakta gärna flertalet målare i ditt område och be dem skicka en preliminär offert. Du kan då jämföra olika offerter för att hitta det som passar din budget bäst. De flesta målare bör erbjuda dig en kostnadsfri offert. Kolla också alltid upp omdömen från tidigare kunder för att se om det är en professionell firma.

Använd ROT-avdraget

Om du är en privatperson som planerar att anlita en målare kan du även använda dig av ROT-avdraget. Detta är ett skatteavdrag som privatpersoner kan använda sig av för att anlita hjälp för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. ROT-avdraget gäller för 30 % av själva arbetskostnaden. Materialet ingår inte i detta, utan enbart arbetskostnaden för att anställa en målare. Detta är ett avdrag som gäller för upp till 50 000 kronor per år per person i hushållet över 18 år. Ofta är detta avdrag inkluderat i ditt första offert; dock kan firmor enbart erbjuda detta om de betalar F-skatt. Det är därför viktigt att enbart använda en firma som betalar F-skatt. Om du funderar på att måla så tipsar vi denna sida: https://www.målarevästerås.nu

Stora och små livsförändringar

20 maj 2020

Tillhör du den delen av befolkningen som går i tankarna att byta miljö? Flytta eller göra om där hemma? Det är otroligt hur mycket man kan förändra ett hem genom att göra nytt av det gamla.

Du har säkert varit med om att du någon gång velat byta miljö. Du kanske har tröttnat på hur du har det i ditt hem, du kanske är trött på grannar, längtar efter semester eller vill ha en förändring i livet. Ibland kan det räcka med ytterst små förändringar för att det ska bli ringar på vattnet och effekterna kännas stora. Du kanske bara behöver byta rutiner eller ha andra färger runt dig. Göra dig av med onödigt. Rensa i skåp och lådor. Sätta ny färg på tillvaron helt enkelt. Då vi lever i en tid där hållbarhet har blivit ett honnörsord finns det kanske lite att hämta ur det. Låt oss titta närmare på hur en enkel förändring kan leda till en inre harmoni.

Miljöombyte ute och inne

Att skifta miljö kan vara så enkelt som att göra något på den plats där man tillbringar mest tid. Kanske är hemma eller på jobbet. Hur ser din miljö ut? Kan du ta en annan väg till jobbet? Kan du ta din lunchrast på en annan plats? Är det möjligt att göra några förändringar på din arbetsplats? Sätta upp bilder, ändra på bordens placering eller ha en annan rutin i arbetet. Du kanske spenderar tiden mycket i det fria, det ger dig alla möjligheter att se nya platser. Är du däremot involverad i ett arbete där du reser mycket kanske du vill vara mer på hemmaplan. Du kanske har fördelen att kunna vara i en trädgård. Där kan du själv välja hur du vill göra en förändring genom att plantera nytt eller ansa gammal.

Känna sig som hemma

Att känna sig hemma handlar mycket om förmågan att hitta sitt inre lugn. Men vi vill också hitta en plats i vårt hem där det är rofyllt. Tittar man på var människor spenderar den mesta tiden inomhus är det faktiskt köket. Här samlas familjer och släktingar. Det finns en närhet och trygghet i ett kök. Kaffet doftar gott och kakan smakar bra till. Eller så ligger det mer för dig att fixa en smoothie. Hur vill du att ditt kök ska se ut? Färglöst eller mycket färg? Att byta färg på dina köksluckor kan ge en större hemmakänsla i vardagen.

Förläng utesäsongen på din balkong

18 maj 2020

Vädermässigt är Sverige ett ganska oberäkneligt land. Det kan vara kallt, blåsigt och regnigt eller ljumna vindar. Med en inglasad balkong kan man ha balkonghäng oavsett väderlek!

De flesta svenskar är ett uteälskande folk, man tar gärna en kopp kaffe på balkongen, läser en bok eller bara är. Att förlänga sin bostad med balkongen som ett extrarum är härligt. Ett rum där man kan sitta och umgås med vänner eller kanske njuta av vårens första solstrålar. Det är dock inte lika mysigt att sitta där när det regnar eller blåser kalla vindar. Då är det läge att göra en inglasad balkong. Med en inglasad balkong kan även den odlingsintresserade förlänga säsongen. Det går att odla det mesta på en balkong; tomat, gurka, bönor, morötter med mera, inte bara blomsterdekoration som många tänker på.

Innan man glasar in balkongen

Det är viktigt att man börjar i rätt ända när man vill göra en balkonginglasning. Det första man behöver göra är att skaffa ett bygglov, det kan vara så att bostadsrättsföreningen redan har ett, annars behöver man söka ett själv via byggnadsnämnden i kommunen. Ungefär samtidigt kan man även begära in offerter från olika företag som arbetar med inglasningar, för att på så sätt få fram det bästa valet som passar just den aktuella balkongen. När man valt leverantör och byggnadslovet är klart så kommer firman och monterar ihop alla delar. Det är också viktigt att tänka på att det skall vara ett bra brandskydd, så den inglasade balkongen blir en egen brandcell och att det finns en större öppning för eventuella brandstegar.

Fördelar med en inglasad balkong

Det är dags att tänka om när det gäller inglasning, det är inte längre en pensionärskuvös, det är bra för alla som bor i en lägenhet. Förutom att man förlänger säsongen och skapar ett extrarum finns det fler fördelar. Ett är att man höjer värdet på sin bostad, den blir mer attraktiv för köparna. Eventuellt buller och oljud stannar av fortare och det blir tystare i lägenheten jämfört med en balkong som inte är inglasad. En extra bonus som många inte tänker på är att själva balkongplattan också får en ökad livslängd när inte väder och vind sliter på den. Dessutom kommer också balkongmöblerna på balkongen få en längre livstid i en inglasad och skyddad balkong. Kort sagt, det är en suverän investering för framtiden som är mödan värd!

Hur mycket kostar det att bygga ett eget attefallshus?

9 maj 2020

Från och med januari i år (2020) är det tillåtet att uppföra komplementbostadshus på sin fastighet upp till 30 kvadratmeter utan att behöva ansöka om bygglov om du inte bor i värdefull miljö.

Från och med 11 mars 2020 har reglerna för komplementbyggnader på tomten ändrats. Byggs det för att bli en komplementbostad får det nu vara upp till 30 kvadratmeter mot tidigare 25 kvadratmeter. Är byggnaden däremot tänkt till att vara förvaring, förråd eller gäststuga är det fortsatt 25 kvadratmeter som gäller. Lagen ändras således för att möjliggöra nya boendemöjligheter. Tänk dock på att alltid anmäla till byggnadsnämnden att du uppför din byggnad. Och ligger den närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste dina grannar godkänna byggnaden. Skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus är helt enkelt att den kan användas som permanentbostad.

Bygg ut för nya möjligheter

Är du sugen att bygga ett attefallshus på tomten som du kan hyra ut för att få en inkomst så är de nya reglerna förmånliga för dig i och med att boendeytan ökar något och bostaden därmed blir mer attraktiv. Att bygga attefallshus är enormt populärt och de finns idag i många olika modeller och utföranden och därmed olika prisklasser allt från 20 000 upp mot 800 000 kronor helt beroende av stil, inrednings och kvalitet. Vill du köpa nyckelfärdigt eller vill du få en byggsats. Anlita förslagsvis en entreprenör som sköter hela bygget åt dig, så får du en färdig byggnad med besiktning och allt. Det är ju viktigt att bygga ett hus som passar in i omgivningen och som ser ut att tillhöra huvudbyggnaden.

Från start till mål

Vill du ha en trygg och säker affär där du anlitar en byggfirma med totalentreprenad, se då till att anlita en van entreprenör som har goda referenser och bra underleverantörer. För att attefallshuset ska kunna tjäna som komplementbostad krävs el, vatten och värme precis som i bostadshuset. I och med det behöver byggaren kompetens både i att bygga själva huset men även i att dra vatten och el och färdigställa inredningen. Ta in offerter och anlita en skicklig, kunnig och stabil utförare - kanske har du grannar eller kollegor som kan rekommendera en firma. Gillar du din byggfirma och vill ha mer än bara attefallshuset så kan du garanterat få hjälp även med reparationer, tillbyggnader och annat du kommer på i samband med arbetet. Passa på när du har anlitat en riktigt duktig byggnadsentreprenör!

Det finns målare i Solna som är duktiga på att måla både in- och utvändigt

9 maj 2020

Vill ni sätta lite ny färg på tillvaron? Varför inte måla om huset? Eller måla sovrummet blått så att det känns som man är nära havet då man vaknar? Det finns målare i Solna som är bra på färg.

Det finns många som ägnar sin dyrbara semester åt att renovera och måla. Varför göra det när det finns kompetent hjälp att få? Tänk att slippa stå på stegar eller att behöva flytta byggställningar. Man kan till och med ta den där semesterresan och i stället komma hem till ett helt färdigmålat hus. Det finns företag med stort kunnande med gedigen hantverkskompetens. Vi vet alla att man inte får fuska med grundarbetet som spackling, skrapning och slipning. Gör man det får man snart måla om igen. Så att välja en målare som har varit i branschen länge kan vara bra. Vill man vara helt säker kan man också be om referenser.

En man målar ett hus

Få hjälp med att välja rätt kulör

Att också välja färg av bra kvalitet är viktigt om man vill ha ett bra slutresultat. En bra målare kan dessutom hjälpa till med rekommendationer då det kommer till kulör. Ett mindre rum kan se större ut om man målar det i ljusa kulörer. Kanske vill man ha ett mer ombonat intryck och då kanske man istället ska välja en lite mörkare färg. Man kan också välja mellan hur blank eller matt färgen ska vara. De senaste året har trenden gått mer åt matta färger men i ett kök kan det vara bra att välja en färg med mer glans. Detta för att det är lättare att rengöra en glansig yta då en matt tenderar att få skiftningar om man gnuggar och putsar för mycket på den.

Att inte slarva med detaljerna viktigt

Det finns oändliga möjligheter då det kommer till färg. Ibland kan man med fördel sätta färg även på innertaket och frångå det klassiskt vita. Även tak och golvlister kan målas i andra kulörer och då förslagsvis i färger som går ton i ton med väggarna. Det finns målare i Solna som gärna hjälper till med detta och som inte slarvar med detaljer som lister och hörn. Detta är jätteviktigt för helhetsbilden. Innan man bestämmer sig kan man be ett måleriföretag att komma på hembesök för att sedan lämna offert. Det finns flera företag som gör detta kostnadsfritt. Läs mer på: https://www.målaresolna.nu

Tips på hur du kan brandsäkra hemmet

5 maj 2020

Hur stor risk finns i att förolyckas i samband med en eldsvåda? I Sverige omkommer omkring 100 personer varje år i samband med bränder, de flesta av dessa gör det i det egna hemmet. Det finns således - trots att Sverige ligger långt fram gällande brandsäkerhet - all anledning att agera preventivt och i syfte att förhindra en brand från att ta fart. Vi tänkte ge tips på hur du kan brandsäkra hemmet.

Den vanligaste anledningen till att det börjar brinna i ett hushåll är vare sig elektronik, elektricitet eller levande ljus. Det handlar istället om män, om kvinnor och om barn. Kort sagt: det är den mänskliga faktorn som ofta är orsaken. En kille glömmer en pizza i ugnen efter en sen utekväll, en stressad mamma glömmer att släcka ljusen efter adventsfikat och ett barn leker med några hittade tändstickor inne på rummet.

Det är också där den stora förändringen kan göras för att brandsäkra hemmet. Genom att vara mer vaksam i vardagen så kan man också slippa de ödesdigra konsekvenser som en brand för med sig.

Tre vanliga orsaker till bränder i hemmet

Man kan emellertid inte heller blunda för att det finns riskzoner i hemmet där fler bränder riskerar att starta och ta fart. Köket är den plats där absolut flest bränder börjar. Detta av naturliga skäl - vi lagar mat på heta plattor, vi glömmer en kastrull på spisen och därefter så är branden ett faktum.

Det andra vanliga skälet till att en brand startar handlar om levande ljus. Något som alltså är väldigt säsongsbetonat och där perioden mellan november och januari - med största risk i December - är den säsong där flest bränder startar. Vi har ett behov av ljus i och med mörkret - och vi har traditioner där vi använder levande ljus vid jul och i samband med advent.

Men, vi har även vardagen och stressen att ta hänsyn till. Det är enkelt att tända ett ljus och veta att det ökar mysfaktorn, men det är svårare att komma ihåg att släcka det om man måste skynda sig till jobbet, klä barnen inför förskola och hinna med alla andra göromål under en vanlig morgon i mitten av December.

Det tredje skälet handlar om vårt ökade behov av elektricitet och elektronik. Idag använder vi mer elektronik än vad vi gjorde förr. Detta belastar dels elsystemen i villorna som inte är byggda för denna påfrestning och som genom detta också blir farliga.

Dessutom är många elektroniska apparater felkonstruerade och drabbas av överhettning i samband med att man laddar dem. En överhettning som kan leda till en brand om de ligger på något material som kan antändas. Placerar du exempelvis din mobil på en bok på nattduksbordet medan du laddar över natten så kan du, bokstavligt talat, alltså leka med elden.

Så skyddar du dig och ditt hem

Om man vet vilka riskområden som finns i hemmet så kan man skydda sig på ett bättre sätt. Vi tänkte ge några mer konkreta tips kring hur man kan brandsäkra hemmet. Men innan dess: kom ihåg att den mänskliga faktorn är den största orsaken. Tänk till innan och försök att agera på ett bättre - och säkrare - sätt i din vardag. Tyvärr räcker det med ett enda misstag om man talar om bränder - en minuts ouppmärksamhet från din sida kan orsaka en katastrof.

 • Brandvarnare. En av de absolut viktigaste uppfinnar som tagits fram. En billig livförsäkring som genom åren räddat åtskilliga liv och förhindrat katastrofer. Du bör ha en brandvarnare i varje sovrum och du bör ha en sådan på varje våningsplan. Kontrollera dessa regelbundet och se till att byta batterier någon gång per år. Ett tips är att du sammankopplar dina brandvarnare så att samtliga löses ut i samband med rökutveckling. Detta speciellt om du bor i ett större hus.
 • Brandsläckare: En brandsläckare med sex kilo pulver ska finnas i ett hushåll. Det kan även handla om två stycken med halva den vikten. Genom att ha en brandsläckare tillhands så kan du snabbt agera och släcka en brand innan den sprider sig.
 • Brandfilt. Se till att det finns en brandfilt i köket. Den kan du ha liggande i en låda i anslutning till spisen. Genom att kväva branden direkt så förhindrar du katastrofen.
 • Handlingsplan: Hur gör ni om det börjar brinna? Panik är den värsta fiende man kan ha i samband med bränder. Genom att skapa en handlingsplan så kan man agera mer rationellt och logiskt; man följer en invand rutin där alla vet vad som ska göras. Träna tillsammans med barnen och lär dem hur de ska agera i händelse av en eldsvåda.
 • Grenkontakt Istället för att gå omkring och dra ut alla sladdar så kan du - läs: en elektriker - koppla in en grenkontakt som gör det möjligt för dig att strypa strömmen med ett enkelt knapptryck.

Fönsterrenovering i Stockholm - tänk på det här

24 apr 2020

En fönsterrenovering är ofta bättre än att byta ut fönstren. I Stockholm finns flera firmor som är experter på renovering av gamla fönster.

Fönstren är tillsammans med taket de delar av ett hus som blir hårdast ansatt av väder, vind och temperaturskillnader. Ett fönster befinner sig ständigt i både inomhus- och utomhusklimat, vilket såklart innebär stora påfrestningar. Glas är ett tåligt material som är väl lämpat för uppgiften. Träet i fönstren blir dock med tiden alltför slitet för att fönstren ska vara motståndskraftiga, och därför är det viktigt att man underhåller och ibland renoverar fönstren för att de ska få ett så långt liv som möjligt.

Tåliga fönster i Stockholm

De flesta fönster i Stockholm sitter i hus byggda före 1960. Fram till dess fanns höga krav på vilken sorts trä som fick användas till fönster. Det handlade om tätvuxet virke som fått växa långsamt i generationer, och som gav fönster som i princip var outslitliga. Därefter sjönk standarden dramatiskt, och även om standarden under de senaste decennierna blivit högre så är det ändå de gamla fönstren som håller bäst och nästan alltid går att renovera. Med fönster från 60- 70- och 80-talen är det i princip alltid fönsterbyte som gäller, om det inte redan har gjorts.

Kan man alltid utföra en fönsterrenovering?

Om ett gammalt fönster har tagits om hand på ett bra sätt, det vill säga målats och kanske kittats om med jämna mellanrum, så går det nästa alltid att renovera genom att man slipar om det och utför ny ytbehandling. Man kan också sätta in extra glas för att göra det mer välisolerat. Att behålla de gamla fönstren är alltid att föredra, eftersom de utgör en stor del av huset utseende och hjälper till att bibehålla dess originalcharm.

Har fönstret tagit mycket stryk och inte fått tillräckligt med kärlek genom åren finns det stor risk att det har fått fuktskador långt in i virket. I så fall kan fönstret vara bortom räddning. Det bästa om du är osäker är att låta en fönsterexpert ta en titt, men du kan också själv känna efter genom att sticka in en liten kniv i nederkanten på fönsterbågen. Om träet är skadat så är det mjukt och kniven glider lätt in. Då måste fönstret antagligen bytas us.

Professionell fönsterrenovering i Stockholm

Om dina fönster behöver renoveras är det alltid bäst att ta in en expert på fönsterrenovering. Då får dina fönster bästa tänkbara behandling och de blir hållbara minst ett decennium till. I gamla hus är varje fönster handgjort och unikt, och de kan inte bytas ut hur som helst. Det är därför viktigt att den som renoverar gör det utan att påverka fönstrets dimensioner.

I övrigt är det mesta möjligt när det gäller fönsterrenovering. Man kan lägga till ett extra glas eller byta ut fönsterglasen mot energiglas för att förbättra isoleringen, man kan ge fönstren en annan nyans och så vidare. Dock är det alltid viktigt att du tar hänsyn till husets utseende och stil så att fönstren inte sticker ut för mycket utseendemässigt från resten av byggnaden. Ett proffs på fönsterrenovering kan hjälpa dig på bästa sätt.

I behov av badrumsrenovering i Nacka med omnejd - anlita hjälp

20 apr 2020

Ett nytt fräscht badrum, i Nacka eller Lidingö, Saltsjöbaden eller Gustavsberg, en dröm för många. Vänta inte längre. Vill du påbörja en badrumsrenovering i Nacka till exempel, läs här.

Alla har vi en dröm om ett nytt, fräscht och vackert badrum, som alla trivs i. Som kan vara en liten oas i hemmet. En plats där man kan ta sig tid för bad, kroppsvård, avkoppling och lugn. Det får gärna vara praktiskt och lättstädat och så ska det tilltala ögat, vara vackert. Många krav, och alla har sina idéer om hur man vill att badrummet ska se ut. Vad som ska rymmas i det och hur stort det ska vara. Man kanske har en bild av hur det ska se ut, men den måste anpassas till just den egna bostaden. Gammal stil? Hypermodernt? Det finns många ideal. Vilken är din?

Fräsch modern badrum

Nytt badrum höjer trivseln och värdet

Säg exempelvis att du har en fastighet i Nacka, badrummet fungerar men har ett antal år på nacken, är slitet och behöver en ansiktslyftning. Eller så har du precis köpt en bostad och badrummet är på tok för litet och omodernt. En badrumsrenovering i Nacka kommer göra att värdet på din bostad ökar samtidigt som du får ett rum att trivas i, kunna koppla av i och vara i när du vill.

Ett badrum innebär större utmaningar än till exempel ett sovrum. Ett badrum ska klara vatten och fukt, ska ha kranar, dusch, toalettstol och avlopp. Det innebär rörarbeten, ordentliga tätskikt. Vill man ha kaklat, betyder det kakelarbete, kanske golvvärme. Det är specialistjobb som de flesta inte klarar själva.

Planering och genomförande

Planeringen är viktig, gärna i samråd med yrkesfolk. Det är noga reglerat hur tätskikt ska vara utformade för att undvika fuktskador. En badrumsrenovering ska planeras utifrån förutsättningarna; var finns avloppet, går det att flytta? Vill man göra badrummet större? Hur ska det går till, vilka utrymmen kan man ta i anspråk? Vilka kranar, kakel, porslin, handfat, etc finns det att välja på, vilka lösningar blir bäst? Vad vill du själv? Hur ser din badrumsdröm ut? Går den att förverkliga?

Allt detta ska man tänka ut innan man väl sätter igång. När man väl bestämt sig är det skönt om de man anlitar sköter alla bitar, från rådgivning till ombyggnad, uppsättning av kakel och rörarbeten. Då är det nya badrummet snart inom räckhåll! Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.badrumsrenoveringnacka.se/

Därför bör du skaffa bergvärme i ditt hem

9 apr 2020

Funderar du på vilken värmekälla du ska satsa på? Ett bra alternativ är bergvärme som är en säker och energieffektiv källa till värme. Med ett borrhål och en värmepump så har du allt du behöver.

Det finns många olika sorters värmekällor du kan välja mellan och en av dem är bergvärme som är en källa att lita på. Skaffar du bergvärme så kommer du ha tillgång till värme året runt och behöver inte oroa dig inför vinterns kalla månader. Installerar du ett system med bergvärme och en värmepump så kommer du snart att upptäcka att du sparar på energi. Att välja bergvärme är ett klimatsmart val inför framtiden och du kommer att ha en säker källa till energi för all framtid. Energin som används till att värma upp ditt hem kommer från berggrunden och transporteras till en värmepump som i sin tur skickar ut värme i ditt hus. Allt sker automatiskt och är i princip underhållsfritt vilket är skönt för då slipper du oroa dig över att det ska vara kallt i huset en dag.

Installera bergvärme

Har du tagit beslutet att skaffa bergvärme så bör en första kontakt med en firma som utför borrning ske och ni kan diskutera fram en plan. Att borra för bergvärme utförs på ungefär samma sätt som en brunnsborrning. En skillnad är att man behöver borra djupare för att nå ner till berggrunden. Det är nere i berggrunden som man tar tillvara på solens energi som ligger där lagrad för att sedan föra den vidare till värmepumpen som förser huset med värme i det vattenburna systemet. Att installera bergvärme till ditt vattenburna system ska göras av en fackmannamässig person som har erfarenhet och gör ett godkänt arbete. När du väl har fått din bergvärme så kommer du ha ett säkert system som är mycket hållbart. Det kan vara aktuellt att ibland se över det vattenburna systemet med värmepumpen så att allt ser bra ut, men med dagens teknik så kommer det att skickas ut varningssignaler om något är fel.

Mindre kostnad för energi

Med bergvärme kommer du få en lägre kostnad för din energi och det är ju givetvis alltid uppskattat av alla husägare. Eftersom du tar tillvara på solens energi i berggrunden så är denna uppvärmningsmetod ett bra val för miljön. Bergvärme gör det möjligt för dig att ta ett klimatsmart val som också kommer minska dina räkningar.

7 kontrollfrågor du bör ställa när du anlitar en målare

7 apr 2020

Känner du att det är dags att måla om sommarstugan? Eller längtar du efter ett nymålat kök? Oavsett vilka måleridrömmar du har så är det en god idé att anlita en målare. Ta del av hjälpsamma tips!

Känslan av ett nymålat rum känner de allra flesta av oss till. Det nya rummet känns fräscht, härligt och inspirerande. En ny färg kan verkligen göra all skillnad när det kommer till känslan i ett rum. Men det finns en hel del att tänka på när man funderar på att måla om. Vad är det för något som ska målas om? Utomhus eller inomhus – olika klimat kräver olika förberedelser och typer av färg. Vad är det för rum som ska målas – ett sovrum är enklare än ett badrum då det senare är ett våtrum som kräver speciell färg anpassad för det fuktiga klimatet. Det lättaste är helt klart att anlita någon med erfarenhet av måleri och som vet hur det ska göras, oberoende av plats och yta.

När är det läge att anlita någon?

Rör det sig om ett enklare målerijobb så kan man, om man känner sig tillräckligt självsäker, ofta göra det själv. Så länge ytan fortfarande är bra det vill säga. I vissa fall har man målat en vägg så många gånger att det helt enkelt inte blir bra med ett lager till, och att färgen inte fäster eller att det blir buckligt och bubbligt. Då är det läge att kalla in en målare. Det kan det även vara om du funderar på att måla om i ett badrum. Detta eftersom att våtrum kräver större noggrannhet och en speciell typ av färg. Det gäller även när det ska målas på hög höjd. En husfasad kanske inte kräver lika stor noggrannhet som det gör inomhus, men med tanke på höjden så bör man inte göra det själv.

Vem ska man vända sig till?

En målarfirma kan ofta erbjuda flera olika typer av tjänster. Så att du ska kunna vända dig till dem oavsett vilket typ av jobb som ska utföras. Målaren utför inte bara själva målandet utan lägger även fokus på planering, material, färg och eventuell höjd. För även om du tänker att “äsch, det där klarar väl jag av själv” så är det många gånger som gemene man inte ser de där små detaljerna som i slutändan gör världens skillnad.

← Äldre inlägg