Blogg

Anlita en rörmokare för din badrumsrenovering i Stockholm

6 apr 2020

Dagligen så inträffar det ungefär 300 vattenskador i Sverige. Detta ger en samlad kostnad om hisnande fem- till tio miljarder kronor varje år. En viktigt detalj i sammanhanget är att det också ser ut att öka. Mellan 2008 och 2018 så såg man en ökning på hela 64 %. Många av dessa vattenskador skulle kunna ha undvikits och detta då de varit frukten av ett undermåligt arbete utan en involverad rörmokare.

Det borde egentligen skett en minskning. Idag har vi bättre tekniker, vi har bättre material och vi har större kunskap som samtliga skulle kunna leda till färre vattenskador. Hur kan då en ökning ske? En anledning till detta rör renoveringar. Vi renoverar mer frekvent idag och vi gör saker på egen hand. Trenden syns tydligast i Stockholm där en renovering kan ske i syfte att höja värdet på en bostad. I mindre städer renoverar man, så att säga, för sig själv och det ger också mer noggranna och säkrare jobb där man ofta väljer att betala för exempelvis en rörmokare.

I Stockholm så kan en renovering av ett badrum ge flera hundratusentals kronor vid en vidareförsäljning - där blir en rörmokare förvandlad till en extra, onödig utgift. Kan man göra jobbet på egen hand så sparar man pengar och får därigenom också en högre vinst. Det är en, minst sagt, vansklig väg att vandra. En renovering som inkluderar vatten bör alltid hanteras av en rörmokare och detta oavsett om den sker i syfte att kunna sälja en bostad i Stockholm med vinst. Varför? Jo, för att ditt ansvar slutar inte i det ögonblick du säljer bostaden.

Fler vattenskador i kök än badrum

Vi ska säga en sak som är intressant i sammanhanget. Idag är en vattenskada i badrummet ovanligare än vad den är i köket. Detta av två skäl. Det första är att standarden blivit högre i samband med renoveringar i badrummet - det finns tydliga byggregler att förhålla sig till och kraven på korrekt utförande har ökat.

Det andra skälet är att ett kök idag kräver mer vatten; vi har fler maskiner som har vatten som element - kyl, diskmaskin, frys, ismaskiner och så vidare - och att det ökar risken för skador. I samband med en badrumsrenovering - där man vet att vatten finns på tydligare sätt - så är man mer noggrann. Ska man renovera ett kök så är man inte fullt lika benägen att anlita en rörmokare. Det visar också den nya statistiken.

Ökning av konflikter för dolda fel

Konflikter gällande dolda fel har ökat lavinartat och inte sällan så gäller dessa vattenskador som uppkommit i kök efter en renovering. Har du renoverat ditt kök i Stockholm på egen hand - utan rörmokare - så kan detta alltså potentiellt komma tillbaka i form av en framtida konflikt med köparen. Det är inte värt det. Oavsett utgången på konflikten så kommer det att handla om en segdragen historia. Har du utfört renoveringen på egen hand så kommer det att krävas dokumentation och det kommer att krävas att du kan bevisa att allt skett enligt konstens alla regler.

Väljer du att anlita en rörmokare i Stockholm inför en köksrenovering så har du lagt ansvaret på denne - givet att företaget har ansvarsförsäkring - och kan därmed också sälja bostaden på ett tryggare sätt.

Köpare - fråga vilken rörmokare som utfört renoveringen

Du som köpare av en bostad i Stockholm bör också vara lite mer skeptisk. Det finns more than meets the eyes i många fall. En snygg finish på en köksrenovering säger egentligen ingenting om det egentliga skicket. Rådet är att du är mer skeptisk och kritisk i samband med köpet. Du ska definitivt använda dig av en besiktningsman och uppfylla din undersökningsplikt. Du kan även med fördel kontakta exempelvis en rörmokare och en elektriker i Stockholm för att titta noggrannare på vissa detaljer.

Och, du ska definitivt ställa frågor. Vilken rörmokare har dragit vatten, vem har skött installationerna och finns det dokument som visar att allt skett enligt konstens alla regler? Att köpa en bostad är förmodligen den största investeringen du gör - att betala några kronor extra för en rörmokare kan förhindra dig från en massa besvär i framtiden.

När blåsten tar tag i huset

1 apr 2020

När det kommer till toppen på huset, så är det lite som att sätta kronan på verket. Taket kanske inte syns så väl som resten av huset för förbipasserande men det är viktigt med ett stadigt tak.

Ja, när vi drabbas av oväder i form av hårda vindar, regn, storm och snökaos så gäller det att vi ser till att ha ett dugligt och rejält tak. Taket är det som skyddar på toppen av huset och bör vara konstruerat på ett sätt som gör att det är så stadigt som möjligt för att det ska sitta kvar vid eventuella oväder. Taket och allt annat som gör att det sitter kvar behöver vara i god form ifall det till exempel regnar mycket. Ett rejält oväder kan ställa till det enormt mycket inne i huset annars, genom att det läcker in vatten till exempel och skapar vattenskador på väggar och tak inomhus.

Vilket material på taket?

Vilket material ska man då välja när den dagen kommer då det är dags att byta ut det nuvarande taket? Det är en djungel och det finns en hel del olika material att välja bland. Man bör se till att vara påläst och veta lite kring de olika typerna som finns. Takplåt, till exempel, finns det många olika fördelar med att välja. Det är ett mycket pålitligt materialval som håller för både hårda vindar och regnets framfart. Sedan ska det icke förglömmas hur vackert ett plåttak är att se på och det är ju även det estetiska man vill få fram eller hur, inte enbart det funktionella.

Ett lättare arbete

En till sak som är väldigt positivt med plåttak, förutom att det är stilfullt och snyggt att se på och dess tålighet, är att det är väldigt mycket lättare att lägga om man jämför med andra typer av tak. Plåten är även lätt att underhålla, det krävs faktiskt inte ens mycket underhåll och omvårdnad för ett tak gjort i plåt, det räcker med en enkel tvätt då och då. Om man ska jämföra med exempelvis tegel så är ju plåten bra mycket enklare att hålla ren, från mossa och så vidare. Vilket typ av utseende man vill ha på sitt plåttak beror mest på vilket man själv föredrar. Gillar man det typiska tegelutseendet men ändå vill ha plåt så finns det plåttak som är formade och ser ut precis som tegelpannor. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.ostermalmsplat.se

Ren och underhållsfri uppfart

29 mar 2020

Trött på att rensa ogräs mellan stenar? Trött på att få in grus i hallen? Trött på att gräset aldrig växer? Är din tomt belagd med gräs eller grus? Tänk i nya banor, testa ett nytt material.

Visst är det charmigt med grus, lite ogräs, lite sten, men när snön kommer är det inte lika charmigt. Om man nån gång har skottat en grusad gång, eller en med makadam, vet man hur besvärligt det kan vara. Det fastnar sten och grus mellan skyffeln och underlaget, man får aldrig bort all snö. Är den gräsbevuxen är det inte heller jättekul när den där ytan alltid är brun och kal, eftersom den slits och gräset aldrig får växa till sig. Har man en uppfart, som används dagligen av fötter och av bildäck, blir det slitage.

Bort med leran, på med asfalt

Ett annat problem som man kan ha under framför allt hösten, är regn och lera. Har man otur kan det bli riktig lervälling där man brukar parkera. Det blir djupa spår i marken efter bildäck, det blir lera överallt. Varför inte göra dig själv och din närmiljö en tjänst, och fundera på om inte asfalt är ett alternativ. Det finns firmor som har erfarenheten och som asfalterar åt dig, så att du blir nöjd många år framöver. Som vet att ett bra underarbete är otroligt viktigt. Utan ett gott förarbete finns risken att det hela behöver göras om inom några år. Inte kul. Vill du ändå köra med stenplattor, kan du få hjälp med det också. Även snöröjning när det blir aktuellt.

Rationellt, praktiskt och säkert

Kanske tänker du att det inte är din stil att ha asfalt på tomten? Och det behöver man inte heller ha överallt. Resten av tomten och trädgården går att göra precis så lummig och härlig som du tänker dig. Men där du ska köra in med bilen varje dag, där du går dagligen in och ut, där kan det få vara underhållsfritt. En asfalterad uppfart är en bra plattform om du behöver köra in med tunga fordon, kanske en leverans av möbler eller en flyttbil. Utan hållbar infart blir det till att stå nere på gatan, och inte ha nära till ingången. Har man en liten lutning på sin uppfart med asfalt, har man alltid naturlig avrinning av regnvatten och smältvatten. En ren och torr gång till huset, sparar mycket rengöring invändigt. Vi rekommenderar att läsa vidare på denna sida: https://www.asfalterauppfart.se/

Vad är bra att tänka på gällande taksäkerhet?

24 mar 2020

Har du koll på skicket på ditt tak? Om inte är det bra att ta en titt. Taksäkerhet är viktigt för såväl funktion och hållbarhet, som för värdet på ditt hus.

Ett tåligt, helt och fräscht tak är viktigt av flera anledningar. För det första skyddar det naturligtvis de boende mot väder, vind och objudna gäster - och för det andra skyddar det även husets övriga konstruktioner som väggar och golv från att bli fuktskadade. Dessutom spelar takets skick mycket stor roll för värdet på ett hus. För många är det en avgörande faktor när de ska köpa en ny bostad. Ett risigt tak kan få många spekulanter att stå över en budgivning och se sig om efter andra objekt, helt enkelt. Men vad är då bra att känna till när det kommer till taksäkerhet? Och hur bör man på bästa sätt sköta om sitt tak? Regelbundna inspektioner är förstås viktigt. Ta för vana att någon gång per år kolla av statusen på såväl själva taket, som hängrännor och tillhörande snickerier. Det är bästa sättet för att upptäcka trasiga pannor, påväxt av mossa eller andra skador. Ett säkert och bra tak kräver underhåll, men med relativt små medel kan man faktiskt lyckas skjuta upp ett kostsamt takbyte ganska många år.

Takarbeten kräver kompetens och kunskap

Det finns ytterligare en aspekt att tänka på när det gäller säkerhet för tak - nämligen sin egen säkerhet när man ska upp på nocken och balansera. För att kunna inspektera sitt tak ordentligt och ha möjlighet att upptäcka skador och slitage, krävs det naturligtvis att man faktiskt tar sig upp på taket. Detsamma gäller vid eventuella reparationer eller andra underhållsarbeten. Känner man sig inte trygg med de höga höjderna är det absolut bäst att ta hjälp av en professionell takfirma. Då kan man dessutom känna sig 100% trygg med att arbetet blir proffsigt gjort, med fackmannamässig standard och enligt konstens alla regler.

Byta tak eller reparera?

Ett komplett takbyte är förstås en kostsam historia och något man gärna vill undvika så länge som möjligt. Är taket bortom räddning finns oftast inte så många alternativ, men innan det har gått så långt finns det bra knep att ta till för att förlänga livslängden på taket. En duktig takfirma kan ge tips och råd, samt stå till tjänst med alltifrån borttagning av mossa och reparation av trasiga pannor - till skyddande takmålning och andra ytbehandlingar.

Husets utsida ska hålla fukten borta och värmen inne

22 mar 2020

Det brukar sägas att det är insidan som räknas. Men så är inte alltid fallet då det kommer till hus. Då är utsidan jätteviktig och hur man på bästa sätt skyddar huset mot vårt nordiska klimat.

Taket och fasaden är två jätteviktiga ytskikt på våra hus. Ska man välja fasadmaterial har man en del att fundera över. Ett trähus ska till exempel målas med jämna mellanrum till skillnad från ett betonghus som står där det står utan att man behöver göra särskilt mycket. Självklart spelar också känslan in i val av fasadmaterial. Dessutom är betong inte bra för miljön då det vid tillverkning släpps ut stora mängder kolmonoxid. Också landskapet spelar in i val av material och i olika delar av Sverige är vissa material dominerande. Som exempelvis korsvirkeshus i Skåne eller faluröda stugor som i Småland. Därför bör man ta hänsyn till omgivningen och ska man byta material helt på en fasad så krävs det bygglov.

Trä är ett miljövänligt material som kan hålla i flera hundra år

Olika fasader kräver också olika slags underhåll. I Sverige är trä vanligt då tillgången har varit relativt god då vi har stora arealer av skog i vårt land. Trä är också ett hållbart, lättarbetat och miljövänligt material. En träfasad kan ha både stående eller liggande panel. Även blandat förekommer på vissa äldre hus med snickarglädje. Är man noga med att sköta om sitt trähus med regelbundna färgstrykningar vart sjunde år så kan det hålla i flera hundra år. Men utsätts huset för mycket väder och vind så kan det behöva ses om oftare. Särskilt om huset ligger nära kusten.

Passa på att tilläggsisolera då ni byter fasad

Har man ett hus med en putsad fasad så ska den helst renoveras efter 40-50 år. Det kan vara svårt att själv putsa sin fasad och det är bäst att anlita en renoveringsfirma. Måla kan man däremot göra själv men man ska vara noga med att använda färg avsedd för puts och inget annat. Har man ett eternithus som behöver ny fasad kan man idag inte få tag i eternitplattor. Fibercement är materialet som har ersatt eterniten men varför inte passa på att i stället klä fasaden i trä? Och när man ändå håller på kan det vara en god idé att också tilläggsisolera väggarna och kanske även byta ut fönstren. En bättre chans till energibesparande åtgärder finns inte. Vi rekommenderar att göra det på fasadrenovering i Nacka

Att göra om hemma behöver varken vara särskilt svårt eller dyrt

19 mar 2020

Dags att renovera huset? Ska du måla om och är i behov av en skicklig målare? Anlita rätt målare för dig - på dina villkor och skapa just det hem du drömmer om. Be om en offert från en duktig målare.

Är det dags att skapa en ny och fräsch känsla i hemmet och renovera? Varför inte en spännande och glad tapet eller kanske nya, fräscha nyanser av årets färger. Blått, lila, beige och grönt är både trendiga och klassiska färger. Så varför inte skapa en tidlös grund i varmt beige ton och kontrastera med en kulör eller tapet som säger wow. Tänk dig en helt mörkblå vägg med guldiga detaljer. Eller ett grönt rum med möbler i guld och beige. Låt fantasin spira!

Privatpersoner i Sverige har rätt till ROT-avdrag upp till 50 000 kronor per år, vilket omfattar arbete utfört i hemmet och målare ingår självklart. Att måla är något alla kan, men att anlita proffs gör att det går både fortare och blir av högsta kvalitet. En målare är expert på för- och underarbetet och vet vilka material och färger som passar bäst. Du väljer kulören - de utför!

Anlita en bra målare

När det är dags så se till att kolla runt en del och jämföra - hitta en kvalitets leverantör med tjänster som breder sig även utanför måleri och tapetsering. En målerifirma som hjälper till i samband med försäljning. Ofta kan värdet på en bostad höjas i samband med försäljning då det ser nytt och fräscht ut. Så ta in en offert på målning inför bostadsförsäljning.

Ska det målas inomhus, kanske utomhus eller är ni en bostadsrättsförening som vill förnya era trapphus? Be om kostnadsfria offerter hos olika måleriföretag. När beslutet är taget och proffs ska anlitas, se då gärna till att hitta en helhetsleverantör. Vid renovering är det ofta mer än målning/tapetsering som utförs. Hos vissa firmor kan du även få utfört badrums- och köksrenovering, andra renoveringsarbeten och snickerier. Gäller det kontors och underhållstjänster - ta in en offert, luta er tillbaka och låt proffsen sköta resten.

Referenser och rekommendationer

Hur ska man välja? Ofta säljs hantverkstjänster på rekommendation - någon som känner och har testat. Be om referenser. Vad har företaget gjort förr? Se till att de är försäkrade och innehar gällande F-skatt. Fråga om företagets miljötänk, hur länge de varit i branschen och testa deras flexibilitet och kreativitet.

Hur fungerar rullgardiner?

19 mar 2020

Inom inredning finns det mycket som kan påverka funktion och stil och en av dessa är rullgardinen. Men vad är en rullgardin och vilka olika sorters rullgardiner finns det på marknaden?

En rullgardin är en gardin som man kan rulla ner för fönstret. Rullgardinen består oftast av ett tjockt och lite stelt tyg som är snurrat runt en rund stång av plast, metall eller trä. Rullen fästs ovanför fönstret i en slags hållare som den kan snurra runt i och på sidan brukar det finnas ett snöre av något slag som snurrar tyget nedåt eller uppåt beroende på vilket håll man drar snöret åt. Syftet med rullgardinen är att enkelt kunna stoppa att man ser in i rummet utifrån och att man slipper se till exempel ljuskällor som solen, inifrån.

Rullgardin i olika färg och funktion

En rullgardin kan komma i olika färger, mönster och tjocklek och ofta så väljer man ett tyg som stämmer överens med färgerna och stilen i rummet den ska sitta i. Det är viktigt att bredden på rullgardinen är lika bred som fönsterglaset, eller lite bredare, för att få den funktionen som man önskar. Speciellt viktigt är det när man monterar en mörkläggningsgardin som i stort sett stänger ute allt ljus. Det finns även rullgardiner som sitter i själva fönstret så om fönstret består av två olika delar så kan det finnas en rullgardin i var del. Vanligaste färgerna på rullgardiner är vitt, svart och mörkblått men ofta så hänger man vanliga gardiner över som antingen matchar eller inte matchar rullgardinen, då den inte brukar synas bakom gardinerna.

Att göra egen rullgardin

Det är enklare än man tror att göra sin egen rullgardin om man vill. Antingen kan man använda en gammal rullgardin som man tar bort tyget på och sätter dit ett nytt, eller så kan man ta en rundstav och häfta fast sitt favorittyg längs med rundstaven. Sedan fäster man ett långt snöre i rundstaven och hänger upp den i en hållare. Det finns även något som heter hissgardin som har ett liknande koncept men där man hänger rundstaven längst ner i tyget och drar upp den med ett snöre som man fäster i ett flertal kanaler som går uppifrån tyget och ner. Att göra sin egen rullgardin är ett kul pyssel att prova på och så kan man även få ett tyg som är likadant som soffkuddarna eller gardinen.

Tvärdrag? Byt fönster

18 mar 2020

Har du bestämt dig att byta fönster? Att byta mot PVC är ett smart sätt att spara pengar på och få en bättre isolering inomhus. PVC-fönster är en bevisad, kostnadseffektiv och bra lösning.

Tvärdrag och kyla inomhus? För hög räkning för uppvärmning? Är du en av dem som känner att plånboken blir allt tunnare pga för hög kostnad för uppvärmning av huset samtidigt som det ändå är för kallt inne? En av orsakerna till dessa två problem är faktiskt fönstren. Har du äldre träfönster som är vackra men har dålig isoleringsförmåga kan det lätt händ att det drar och att du får betala extra för uppvärmning. Lösningar finns det många men en av dem är att byta fönster mot PVC. Dess lite slitartade rykte är allmänt känt men om sanningen ska fram har den finslipats en hel del på sistone och idag gläds PVC fönster inte bara åt en stigande popularitet men även åt en bättre kvalitetsstatus.

Varför PVC-fönster?

Att välja PVC-fönster för huset eller lägenheten är den rätta vägen att gå av flera orsaker. En av de största fördelarna är det enkla underhållet. PVC behöver inte slipas eller oljas med jämna mellanrum. En enkel rengöring med vanlig trasa är det endas som krävs för att hålla dem i gott skick. Utbudet är stort vilket alltid är en plus. Varianter finns både i en billigare och dyrare skala samtidigt som det även erbjuds många och olika färger. Vanligtvis väljs det ett vitt alternativ då det passar till de flesta interiörer.

Nu ska vi inte glömma att vissa byggnader kräver en annan typ av fönster. Anrika fastigheter behöver ha kvar sina träfönster för att bevara sitt utseende. I de fallen är inte PVC en passande lösning. Gäller det däremot modernare hus och industribyggnader är det alltid ett bra alternativ.

Isolera mera

PVC-fönster är kända för sin isoleringsförmåga. Bättre inomhustemperatur leder till två saker – lägre kostnader för uppvärmning och en bättre hälsa. Varma hus är något väldigt viktigt för oss svenskar på grund av det kalla och hårda klimatet. Därför är det också av väsentlig betydelse att göra allt för att hålla en skön temperatur inne i bostäder, arbetsutrymmen och industrilokaler. Att PVC har en bättre isoleringsförmåga jämfört med den som trä-, eller aluminiumfönster ger är redan bevisat. Deras energivänlighet gör dem till ett självklart val för alla som vill hålla sina uppvärmningskostnader låga och slippa allt trassel med krävande underhåll.

Torrsugning Uppsala – vad är det?

18 mar 2020

Torrsugning Uppsala är en effektiv metod för sanering. Torrsugen är ett fordon anpassad för att suga in torrt material. Snabbt, enkelt och miljövänligt!

En vanlig och bra metod för sanering är den så kallad torrsugning. Den utförs med hjälp en torrsug, ett fordon vars främsta användningsområde är att suga in torra material. Syftet är att snabbt kunna suga ut material i exempelvis trånga utrymmen. Metoden är populär vid sanering av mögel. För att kunna föreställa sig vad en torrsugning Uppsala innebär så kan man beskriva det som att man dammsuger med en gigantisk maskin. Materialen sugs in i torrsugen tills bilen är full. Sedan transporteras det insugna materialet till en lämpad plats. Sugbilen är ett bra verktyg som kan användas för olika uppdrag. Det kan exempelvis suga ut kutterspån, sand, grus eller singel med flera. Behöver man behandla mögelskadat material så är torrsugning ett bra alternativ då själva sug-processen dammar mindre jämfört med andra typer av sanering. Mindre damm leder till mindre luftföroreningar på platsen som behandlas av skadan. Med andra ord betyder det en bättre arbetsmiljö både för kunden och arbetsteamet.

Torrsugning och dess fördelar

Torrsugning hanterar materialet på ett riskfritt sätt då farliga eller hälsovådliga, allergiframkallande partiklar sugs åt snabbt och de hinner inte hamna i luften. Det är en av metodens största fördelar och även orsaken till att den används vid saneringar. Sugen måste utrustas med speciella filter för att garantera saneringens lyckade resultat. Ytterligare ett plus är att en torrsugning även kan utföras i trånga utrymmen till exempelvis på vindar eller krypgrund.

Metoden har ett bevisat bra effekt vid förflyttning av bland annat sand, grus, isolering och en rad andra material. Man suger helt enkelt upp det material man vill förflytta och blåser sedan ut det där man ska ha det. Exempelvis om man ska byta singel på ett tak eller lägga ny isolering på en vind.

Torrsugning vs vakuumsugning

Vakuumsugning är ett alternativ till torrsugning. Skillnaden de emellan är att torrsugning i de allra flesta fall används endast vid hanteringen av torra material. Något som är likt dessa två metoder emellan är att båda kan behandla och hantera stora volymer med precis lika snabba resultat. Både torr och vakuumsugning är vänliga mot miljön. Sugfordonen är inte skadliga för miljön och uppfyller alla branschkrav. Det enda negativa med torrsugning är dess bullernivå, något som industrin ständigt jobbar med att förbättra. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.torrsugninguppsala.se/

Byt dina fönster och se bättre ut

10 mar 2020

Svårt att se ut genom rutan? Är dina fönster repiga eller fönsterbågar trasiga och har hängt med länge kan det vara dags att byta till snygga och moderna fönster. Ett byte skadar aldrig.

Den dagen fönstret hänger på sned eller haspen gått av kan det vara alldeles för sent. Kanske har du gått i tankarna om att göra något åt saken eller åtminstone be någon hjälpa till att lösa problemet. Men av någon anledning har det bara inte blivit av. Så här kan ett tidigt scenario se ut. Det tar emot när fönstret ska stängas så du får rycka och dra eller lirka tills du får ett utbrott. Det ser illa skött ut eftersom färgen har flagnat och hänger i långa trådar längs med fönsterbågarna. Glaset i rutorna är repigt och det är svårt att se ut, allt får ett blurrigt utseende.

Välja rätt fönster för en storstad

När du vill göra ett fönsterbyte i Stockholm ligger utmaningen i att välja rätt sorts fönster och det kan vara en riktig svår konst för den som är ovan. Är det första gången du funderar på att byta dina fönster gör du rätt i att titta vad marknaden har att erbjuda. Vill du ha kvar den sortens fönster du har nu eller vågar du dig på ett byte till något helt annat? Men innan du sätter fart och botaniserar bland alla fönster kan det vara värt att tänka igenom varför du vill byta och vad du vill vinna på att byta. Är du ute efter en energibesparing? Vill du ha fönster med självrengörande glas? Behöver du fönster som dämpar bullret i storstaden så ska du titta på fönster med bra isolering och ljuddämpande funktion.

Arkitektur och modetrend

Det är ju faktiskt så att man inte bara kan titta på vad man vill ha och byta direkt. Viss hänsyn ska väl ändå tas till arkitekturen av huset eller byggnaden. Är fastigheten byggd på tidigt 1900-tal så ser det förmodligen helt annorlunda ut än en byggnad från -70 talet. Väl inne på 2000-talet kan det återigen vara en annan stil. Någonstans på vägen till bytet av fönster behöver man ta hänsyn till utseendet på ett hus även om det viktiga sitter på insidan eller som i detta fallet i fönstrena. Utöver hänsyn till arkitektur vill du spara energi, ha nya rutor så du kan se ut, tåliga fönsterbågar och sist men inte minst, ett bra pris.

Håll koll på tak, fönster och fasad

10 mar 2020

Har ni som mål att tänka mer på miljön? Spara på uppvärmningskostnader och vatten till exempel? Inte slösa utan förbättra och renovera det som går istället för att hela tiden köpa nytt?

Att se om sitt hus är en bra investering både för miljön men också för plånboken. En regelbunden kontroll av de yttre delarna som tak, fönster och fasad görs med fördel årligen. Hittar man felen innan skadorna uppstår så kan man spara mycket bekymmer, pengar och tid. Tänk att slippa åtgärda stora fuktskador som ofta är det som uppstår då tak och fönster inte håller tätt. Att underhålla och isolera håller också uppvärmningskostnaderna nere. Fönster är det som oftast släpper ut mest värme på ett hus och det som verkligen lönar sig att åtgärda. Bor man i ett äldre hus med fönster gjorda av trä brukar man kunna renovera dem. Det är ett tidskrävande jobb men att behålla husets originalfönster brukar vara det bästa.

Att renovera fönster inte så svårt

Det första man gör är att lyfta ut fönsterbågarna och lägga dem på en plan yta. Alla metalldelar monteras sen av. Ta bort allt gammalt kitt som sitter löst och är sprucket. Glaset hålls på plats av fönsterstift så det är ingen risk att det ska falla ut bara för att kittet tas bort. Äldre kitt innehåller ofta asbest så man bör bära skyddsmask då man utför detta moment. Ta sen försiktigt ur alla fönsterglas och numrera dem så att ni vet exakt var de satt. Sen rengör man fönsterbågarna och tar bort all gammal färg- och kittrester. Använd gärna varmluftspistol för att få bort gammal färg eller slipa lätt med en slipmaskin. När bågen är ren från färg kan man om det behövs reparera den innan den impregneras med linolja.

Anlita en fönsterhantverkare om ni inte själva har tiden

Sen är det dags att sätta tillbaka glasen och fästa dem med nya stift och kitta om fönstren. När kittet har stelnat något kan man så börja måla fönstren. Måla även över kittet så att färgen sen kan hindra vätska från att tränga in. Att måla och torka ett fönster brukar ta 2-3 dagar men det är tack och lov inte varje år detta måste göras. Det finns även hantverkare som är specialister på att renovera fönster så om man inte själv vill ägna semestern åt att skrapa fönster och kitta kan man låta någon annan göra det. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sajt: https://www.fönsterrenoveringstockholm.com

Ta hjälp av en målare från Täby om ni tänker måla om huset

9 mar 2020

Är fasaden sliten? Flagnar färgen? Då är det kanske dags att måla om huset. Varför inte också passa på att byta kulör? Det finns målare i Täby som vet allt om färg och hur man målar om bäst.

Är er fasad sliten och dörren i söderläge där solen ligger på som mest blekt kan det vara läge att måla om huset. Det sägs att man bör måla om sitt hus vart sjunde år. Innan man kan börja så måste ytan vara ren, fast och torr. All smuts och eventuell mögel, alger eller mossa måste skuras bort. Färg som sitter löst ska skrapas bort och trasiga murkna brädor måste bytas. Det kanske låter konstigt men det bästa är att tvätta fasaden då det är mulet väder. Är det för varmt och solen ligger på så dunstar vatten och rengöringsmedel för fort och hinner inte verka. Vill man ha ett bra slutresultat så slarvar man inte med underarbetet.

Vädret ska vara lagom då man målar om

Även då man målar ska det helst vara mulet och inte för stark sol. Regna ska det inte göra och det får heller inte vara för kallt. Har det regnat en längre period måste träet torka ordentligt innan man börjar måla. För att planera in den bästa tiden för ommålning av huset kan man kolla väderleksrapporten och sen hoppas att den håller vad den lovar. Det kan vara ett hästjobb att måla om huset och vill man hellre vara ledig på sin semester så är det bäst att anlita en målare från exempelvis Täby som gör jobbet. Ta in offerter från några olika målare men glöm inte att också beräkna eventuella kringkostnader som att sätta upp byggställningar eller hyra en skylift. Ofta får man nämligen själv stå för den kostnaden.

En målare ser till att det blir rätt färg

Har ni svårt att själva välja rätt kulör så kan de flesta målerifirmor hjälpa till med detta. De vet vad som passar och vad som är tidstypiskt för just ert hus. Man kan också titta runt i kvarteret och se hur andra har målat sina hus. Helst ska man måla huset i samma färgtyp som tidigare. En professionell målare kan allt om detta och vet när det går att byta färgtyp eller inte. De använder sig också bara av kvalitetsfärg för att försäkra sig om ett slutresultat som består länge. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsidan: https://www.målaretäby.com

Vackert och funktionellt solskydd

5 mar 2020

Solens strålar värmer och väcker liv och glädje. Ibland måste man dock styra strålarna så man inte blir för varm eller bländad. Varför inte satsa på något som är både snyggt och funktionellt.

När man tänker solskydd så tänker man oftast markiser, persienner eller rullgardiner. Alla tre är funktionella men i samtliga fall måste man lägga till en gardin eftersom den ena monteras på husets utsida och de två andra inte fyller skönhetsfunktionen av en gardin. Vill man endast ha en installation i fönstret som skyddar mot solen och samtidigt är vacker så kan man satsa på en speciellt framtagen plisserad gardin som fyller båda dessa roller med den äran. Gardinen finns i olika färger så den kan anpassas efter stil och smak och även bredd och längd går att anpassa efter fönstrets storlek.

Varmt och bländande

Solskydd kan oftast endast vara till för att man inte ska bländas när man tittar på tv, arbetar vid datorn eller i övrigt spenderar tid i sitt hem eller på arbetet. Men solens strålar skapar inte enbart en bländande effekt utan kan även värma genom ett fönster så att det blir olidligt och ohälsosamt att vara där för såväl människor som djur. Har man dessutom stora fönster, eller till och med fönster i taken, så kan temperaturen snabbt gå upp till mycket höga och oönskade grader. Då behöver man ett solskydd som även kan stoppa värmen så pass att man kommer ner till behagliga temperaturer. Montage i tak är möjligt av till exempel solskyddsgardiner och väljer man en sort som är plisserad så är de såväl enkla som snygga att reglera till den mängd täckning av fönstret som man önskar och behöver för stunden. Vi rekommenderar starkt måttbeställda plissegardiner.

Inne eller ute

På vintern kan man vilja behålla värmen inne och på sommaren vill man hålla den värsta värmen ute. Under senare år har de stora fönstren blivit populära på villor och i och med det så kommer även ett större behov av att kunna reglera mängden värme som försvinner ut genom fönstren och mängden värme som genereras genom fönstren och in i huset. På grund av att fönstren är stora så är det ännu viktigare att det solskydd man väljer är enkelt att reglera efter behov och de behöver även vara robusta och tåliga. Det är därför klokt att satsa på en solskyddsgardin som är anpassad för att tåla många års användning och slitage.

Rivning i Stockholm

5 mar 2020

Behöver du hjälp med sanering eller rivning i Stockholm? Ta då hjälp av en firma som har god erfarenhet och de tillstånd som krävs. Då blir arbetet utfört korrekt och du kan känna dig trygg.

De finns många aktörer ute i omlopp som sysslar med rivning och sanering. Det är bra eftersom det är ett jobb som inte alla kan utföra. Vid rivning och sanering krävs det nämligen vissa tillstånd för att få utföra arbetena. Så när du anlitar en firma, se då till att de har de tillstånd som krävs för det är viktigt att dessa arbeten utförs korrekt.

Eftersom en rivning i Stockholm kan medföra risker för andra byggnader och även för människor så är det av största vikt att firman vet vad de gör. Det finns också risker vid sanering och det är även där viktigt att din inhyrda firma har rätt tillstånd för att kunna utföra ett godkänt arbete. När det handlar om sanering så måste den utföras på ett speciellt sätt så att inte ämnen som ej bör komma ut sprids på grund av dåligt utfört arbete. Till exempel vid sanering av asbest så vill man inte att den ska spridas ut till allmänheten för asbest är farligt att andas in.

Rivning av byggnad pågår

Miljövänlig sanering och rivning

Vid en rivning så dammar det mycket och dammet kan spridas med vinden. För att motverka att dammet från rivningen sprids ut så kan det vara en god idé att täcka in hela området som ska rivas. När området täcks så kommer allt damm stanna inne i det täckta området och det är sedan lätt att ta tillvara på dammet. Annars när detta damm sprids kan det orsaka problem med ventilation och vara besvärligt att andas in.

Vid en rivning så blir det mycket material liggandes och vad ska man göra med allt detta? Jo det tar din inhyrda firma tillvara på och hör dig för innan du hyr din rivningsfirma så att de återvinner allt material. För det är ur miljösynpunkt mycket bra om det kommer till användning igen.

Bygga upp nytt

De flesta firmor som sysslar med rivning och sanering utför också markarbeten. De kan hjälpa dig att gräva för grund och sedan gjuta din platta som den nya byggnaden ska stå på. Och det vore ju perfekt om den firma som utfört rivningen även är med och startar upp bygget av din nya byggnad. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.rivningstockholm.nu/

Få hjälp av en elektriker

5 mar 2020

Det är en självklarhet att ta hjälp av elektriker när man ska göra något elrelaterat i hemmet. Men visste du att du att en elektriker faktiskt kan hjälpa till att sänka dina elkostnader?

För många av oss i dagens samhälle är det viktigt att skräddarsy våra behov så att vi endast betalar för det vi behöver. En annan aspekt är miljön som även den gör att vi väljer energisnålare alternativ. Det blir en vinst både för oss och för naturen

Vad är automation

Numera kan din elektriker hjälpa dig med så mycket mer än när du ska sätta upp en lampa eller vill ha en dimmer i ditt vardagsrum. Något som blir mer och mer populärt är automation. Med ett styrsystem kan du enkelt starta och ändra olika funktioner i ditt hem via mobilen. Låt säga att du är ute på sportlovsresa och ser att vädret hemma har blivit mycket mildare än du räknat med. Då kan du enkelt ta din mobil, öppna en app och dra ner värmen i huset. Kanske vill du via samma mobil starta belysningen lite då och då på olika tider för att skapa illusionen att någon är hemma i huset och på så sätt hålla ovälkomna gäster borta. Kanske resan hem har varit lång och du vill starta kaffebryggaren så att doften av nybryggt kaffe slår emot dig när du öppnar ytterdörren. Visst låter det lite som science fiction men idag är det fullt möjligt. Är du typen som alltid oroar sig för om du låst dörren, stängt av spisen eller glömt larma på? Det finns absolut system för det också.

Idag är elektriker mångkonstnärer

Elektriker gör definitivt mer än att bara dra kablar. De har hög kompetens inom många olika områden. Några välkända är internet, telefon och tv. Automation, larm och larmväskor är dock nya, mindre välkända tjänster. Deras tjänster är viktiga för oss alla då elarbeten alltid ska utföras av auktoriserad personal. Inte bara för att det är farligt att utföra arbeten som lekman, utan för att det faktiskt är olagligt. Har du köpt nytt hem bör du ta hjälp av en elektriker som har de fackkunskaper som behövs för att besiktiga hemmet. Finns ojordade kontakter bör de bytas ut och om det saknas jordfelsbrytare är det en bra sak att installera. Om du har barn i huset är det bra att installera petskydd i alla stickkontakter för deras säkerhet. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.elektrikerbromma.nu/

← Äldre inlägg