Blogg

Dags att måla fasaden?

2 okt 2019

Är det dags att måla fasaden? Då är det en bra idé att även måla fönster och dörrar, då en nymålad fasad kommer att påverka hur man ser på både fönster och dörrar. Ofta ser man att även fönster och dörrar behöver en ommålning. Så förbered dig på att även måla fönster och dörrar, när du väl bestämmer dig för att måla fasaden. Så hur ska du gå till väga? Ska du göra allt själv eller ska du anlita en målare? Bor man i Stockholm har man flera tusen målare som man kan välja mellan, vem av alla dem ska man välja?

Googla "målare Bromma"

Känner man inte till någon målare, som kan arbeta, till exempel i Bromma, kan man ju alltid fråga vänner och bekanta, om de känner till någon duktig målare i Bromma. Om inte så kan man alltid googla "målare Bromma" för att få några som man kan tycka passar att måla fasaden. Sedan kan man ta kontakt med några av de föreslagna målarna som man har fått fram av Googles sökmotor. När man tar kontakt är det bäst att fråga om referenser för att kunna avgöra vilka av dem som är bäst. Sedan kan man jämföra de olika målarna med varandra och välja den som man tycker är bäst. 

Anlita målare som är servicevänlig

Att man vill anlita en servicevänlig målare är inte så konstigt. Man har ju åsikter om hur slutresultatet ska bli, då vill man ha en målare som lyssnar och tar hänsyn till hur man vill ha det. Kunden är väl kung, eller hur? Då är det fin åsikt som är det viktigaste, eller hur? Det gäller att hitta en målare som är servicevänlig och som bryr sig om att arbetet blir bra och till stor belåtenhet för kunden innan arbetet är färdigt. Det händer ju tyvärr att kunderna och målarna är osams om när och hur arbetet är färdigt. Blir man inte nöjd vill man kanske få arbetet gjort ännu en gång tills det är fint och just så som man önskar det. Då är det mycket viktigt att få tag i en målare som bryr sig om sina kunder.

Målare i Bromma som du kan lita på

Om man vill få tag i målare i Bromma som man kan lita på och blir nöjd med, bör man fråga om referenser och följa upp dem. Läs mer om målare i Bromma på: https://www.målarebromma.nu.

Hur renoverar man putsfasad?

20 sep 2019

Är det dags för en fasadrenovering? En fasad behöver underhållas med minst 20 års mellanrum. Det finns inget som är så snyggt som en nyrenoverad fasad. Här presenterar vi tips om hur man kan renovera sin fasad om den är av putsbruk.

Är det så att man har en villa, eller radhus som är byggd med en putsfasad, bör man ta reda på vilken slags puts som fasaden är byggd av. Det största felet som man kan göra är att använda fel slags puts till fasaden. Då kan hela fasaden rämna och man måste bygga om hela fasaden. Känner man sig det minsta osäker bör man rådfråga en hantverkare som kan komma ut och titta på fasaden och säga vad det är för putsbruk som har använts.

Så kan du ta reda på vilken puts som har använts

Har huset en trästomme? Man kan ta reda på det, genom att titta på konstruktionsritningen, eller möjligen objektbeskrivningen (som man eventuellt fick av sin mäklare). Där bör det framgå om huset har en putsad trävägg utan luftspalt. Man kan även knakca försiktigt på putsfasaden; låter det ihåligt när man knackar på den, kan den vara monterad med en tunn cellplast. Man kan kontrollea mellan putsfasaden och sockeln vid ytterväggens underkant. Ser man att det saknas en uftspalt är fasaden enstegstätad. Det vill säga, det finns stor risk för att fasaden kan drabbas av mögel och bör renoveras, enligt villaägarna.se.

Vill man renovera en putsfasad själv, kan man gå till väga på följande sätt:

 1. Ta bort dålig puts – använd till exempel en huggmejsel och hammare. Ta bort åtminstone 4 centimeter kring sprickan så att kanterna häftar mot underlaget. Spola sedan och borsta med en stålborste på ytan som man har tagit bort. Använd inte högtrycksspolning. Den kan förstöra fasaden och göra så att fukten tränger in i den.
 2. Blanda bruk – blanda samma slags bruk som fasaden är byggd med. Det bästa är att ta reda på om putsen innehåller cement. De allra flesta hus som inte är från Antiken eller Hedenhös, innehåller cement. Bland då till en bruk för tunngrundning, ser mest ut som välling. Slå av vällinen på fasaden och använd en borste för detta. Vänta sedan några timmar så att vällingen har torkat.
 3. Lägga på putsbruk – när den första tunngrundningen har torkat är det sedan dags att lägga på av själva putsbruken. Använd en skrapa eller murskrapa för detta. När du har lagt på ordentligt med puts på det ställe som du arbetar med, kan du ta en helt rak bräda och dra av överfllödigt bruk. Det bäst är om du tar sikte på en punkt som du vet är rak, och håller fast brädan vid denna pukt och låter brädan gå i en cirkel runt den fast punkten. Låt putsen torka.
 4. Putsa putsen – när putsen har torkat ordentligt, så ska man "riva" ytan med en träriv. 

Obs! Vill du hellre anlita hantverkare för en fasadrenovering? Bor du i Nyköping och vill anlita proffsen? Läs då mer på: fasadrenoveringnyköping.se.

När du behöver rörmokare i Stockholm

2 aug 2019

Behöver du en rörmokare i Stockholm? Får man stopp i avloppet kan det vara bäst att se till så att man har de rätta kontakterna till en rörmokare som kan komma och ställa hela vattenledningarna och avloppet rätt igen. Det kan innebära att en rörmokare behöver gå in i rören och ta reda på vad det är som stoppar flödet och som gör att inte avloppet går ner som det ska. Om det visar sig att man har slitna rör, som antingen är på väg att gå sönder eller är sönder, måste man lägga nya rör, göra ett stambyte. Vid ett stambyte kan man välja mellan olika material på rören, gjutjärnsrör har den längsta hållbarheten och kan hålla mellan 50-100 år, beroende på slitaget. Man kan även välja kopparrör för samma långa hållbarhet. De rör som inte håller så länge är plaströr och bör då bytas ut efter 20-30 år.

Göra en relining

Om det inte är så att rören är sönder, men ändå slitna kan man välja att göra en relining. Då kan man spruta in plast i rören. Sedan härdar man plasten i rören, så att plasten lägger sig i rören, som en ny hinna inuti. På så sätt förstärker man rören inifrån så att de håller för en längre tid. Det förlänger hållbarheten med 10-20 år, minst. Du behöver då inte göra ett stambyte, bara förstärka det som redan finns där. Du slipper riva upp allt som finns i badrum och kök med en relining, och det kostar bara en bråkdel av vad ett stambyte kostar.

Man kan spola rör

Om rören är jättefina, men har stopp i avlopp och har en massa smuts kan rörmokaren spola med hett vatten så att det som finns där kommer bort. Med hett vatten sköljer man bort allt som kan stoppa i rören. Genom att spola rören med hett vatten är det som att börja om på nytt med samma rör. Många gånger kan det komma in sådant som inte ska finnas i rör. En rörmokare kan gå in med en mini-kamera och man kan då se vad som finns i rören. Många villaägare blir överraskade över vad de kan hitta när man går ner i rören med en minikamera; fettklumpar, råttor och rötter är bara några av de saker som de har hittat i sina rör. För alla dessa tjänster som man kan behöva, bör man ta kontakt med en rörmokare i Stockholm.

Anlita snickare för husbygget

1 jul 2019

Ska du bygga nytt hus? Även om det skulle vara så att du ska bygga ett hus i moduler kommer du att behöva en snickare som kan hjälpa till med att bygga allt möjligt som man behöver på ett nytt hus; man behöver någon som installerar köks- och badrumsinredning. Man behöver någon som lägger det slags golv som man vill ha, som installerar fönster, innertak, väggar, tapeter, lister och allt som behövs såväl inom- som utomhus. Vill man bygga en balkong eller altan, behöver man en snickare. Du behöver en snickare till allt möjligt.

Bygga själv eller anlita snickare

Endast om man är erfaren av diverse byggen kan man bygga ett eget hus. Det är inte rekommenderbart att göra det själv, även om man tycker att man själv är duktig. Vet du hur du ska få taket på plats? Vet du hur man bygger takstolar, vindspalt eller monterar fönster själv? Om inte bör du alltid anltia en snickare som kommer och gör det arbetet åt dig. En snickare är så gott som garanti på att arbetet blir bra, i alla fall blir det bättre än det man gör som lekman. Många tror att de är duktiga på att bygga saker själva. De ser på olika TV-program med någon Ernst på TV, men glömmer att det hela är ett underhållningsprogram och inget annat. Man kan tyvärr inte lära sig bygga genom att försöka härma det som de gör på TV. Det man som tittare inte ser, är att allt byggs av professionella snickare bakom kulisserna, och inte av någon Ernst som går omkring barfota och säger lustigheter eller djupa saker i TV-rutan.

Anlita snickare i Stockholm?

Är det i Stockholm som du behöver en snickare? Om du inte känner till någon snickare i Stockholm kan du alltid börja med att googla "snickare Stockholm" så du får tag i några kontaktuppgifter till en snickare i Stockholm. Det bästa som du kan göra är att anlita någon som bara har fina referenser och goda omdömen. Man kan leta omdömen för snickare på olika omdömessajter. Att någon får någon kommentar som de inte är nöjda med, kan hända även den bäste, men om alla tycker att det är något fel på snickaren så bör man kanske inte riktigt anlita en sådan snickare. Är det många som skriver att snickaren inte är bra, kan det ju vara så. Ingen rök utan eld. Läs mer om en bra snickare i Stockholm. 

Dags renovera fasaden?

19 jun 2019

Det är sommar och sommar brukar innebära renoveringar för alla som är villaägare. Så är det. Det är bara att acceptera att som villaägare bör man ständigt vara beredd att dra på sig blåstället och greppa penseln, hyveln eller hammaren, beroende på vad det är som ska renoveras. Är det dags att renovera fasaden? Det är ett drygt arbete om man skulle göra det själv. Då kan det pågå under hela semestern om man ska göra det på egen hand. Då går det mycket snabbare att anlita målare som kommer och gör det på mindre än en vecka. Varför inte anlita målare i Uppsala som gör fasadrenoveringen åt dig?

När du behöver målare i Uppsala

Behöver du målare i Uppsala? Det finns ett tiotal målare som erbjuder renoveringar både inomhus och utmohus. Då är det viktigt att välja någon som har arbetat med det i flera år. Välj en som har både erfarenhet och rätt utbildning för jobbet. Välj en målarfirma som tycker att det är viktigt med kvalitet, som tycker att kunderna är viktiga och som är mån om att lyssna på dem och som lägger en ära i att arbetet gör så att kunderna blir nöjda. Det finns de som ger garantier på sitt arbete och som garanterar att kunderna blir nöjda. Här kan man gå till väga på olika sätt. Ge nöjd-kund-garanti är ett sätt. Att hålla sig med egen kvalitetssäkring är ett annat sätt. 

Renovera fasaden mer än bara pensla färg

Att renovera hus, innebär mer än att bara pensla på med färg, det vet alla seriösa målare. Det är viktigt att ta bort all flagnad färg, om det finns det. Sedan bör man arbeta ordentligt med underlaget och ersätta allt gammalt och dåligt material med nytt och fräsct sådant. Ser man då till att materialet är bra och fräscht och färskt, håller fasaden för minst 20 år framåt. När man sedan målar med grundfärg och den valda färgen kommer en rätt fasadrenovering att höja värdet på hela villan och gör att huset håller för många år framöver.

Måla om fönster och knutar och källare

Många vill passa på att måla om fönster, knutar och källare när man målar om fasaden. Att inte måla om fönster, gör att de kommer att synas att det inte är åtgärdat och kommer att se fulare ut än förut. Ska man då göra om hela villan så att den är fin är det viktigt att även måla om resten av huset. Här kan du läsa mer om målare i Uppsala: https://www.målareuppsala.net.

Gipsarbeten inom puts och stuckatur

17 jun 2019

Gips är ett mycket tackgipsputssamt material att jobba med då det har en rad olika användningsområden. I skivor används gips vid byggnationer inomhus och gipsputs är vanligt för att skapa släta fina ytor på väggar och andra material. Det går även att skapa gipsfigurer och annat genom att hälla gips i olika formar.

Om man enbart tittar på puts och stuckatur och därmed lämnar byggnationer åt sidan finns ett par vanliga arbetsmoment. Följande tre exempel är tagna från ett företag i Stockholm med fokus enbart på gipsarbeten med gipsputs, annan slags puts samt just stuckatur.

Gipsputs

I likhet med andra gipsprodukter har gipsputs ett brett användningsområde. Ett exempel är att gipsputs mycket ofta används för att göra ojämna väggar mer jämna. Detta bland annat inför tapetsering. Fördelen med detta material är att det är lätt att applicera och att man kan välja mellan att enbart lägga en fin yta eller skapa lager på lager som totalt blir några centimeter tjockt.

Nackdelen med gipsputs är däremot hållbarheten. Det finns väldigt liten bäring i gips vilket exempelvis märks om man vill sätta upp saker på en gipsvägg. Ett alternativ kan därmed vara att välja multiputs. Det är mer hållbart men däremot inte lika flexibelt som gipsputs.

Akustikputs

Akustikputs används främst för att förbättra akustiken i ett rum. Detta för att minska hårda ytor där ljudet lätt studsar och upplevs hårt. Det kan exempelvis användas i offentliga lokaler, skolor och kontor. Platser där det rör sig många människor och där ljudnivån snabbt kan upplevas hög. Genom att applicera akustikputs på dessa plana ytor dämpas ljudnivån rejält. Det finns flera olika material och arbetssätt att använda för att möta de olika behoven av ljudabsorbering.

Stuckatur

Stuckatur är vackra ornament och detaljer som används på väggar och tak. Ett exempel på ett hus med vacker stuckatur är Börsen i Stockholm. Ett hus som renoverades mellan 2016 och 2019 och där man just valde att behålla så mycket som möjligt av textilier, stuckatur och takkronor för att behålla den känsla som huset länge varit känt för.

Det finns även andra arbeten som kan utföras med gips.  Företaget i Stockholm vars tjänster tagits som exempel kan även eventuellt erbjuda andra tjänster inom området men det var dessa som presenterades på hemsidan. Det speglar även branschen relativt bra då både gipsputs, akustikputs och stuckatur är breda områden med olika mindre inriktningar och arbetsmoment.

Källor:

Bolag i Stockholm med fokus på gipsarbeten

GDS – En av Sveriges största tidningar för dig som helst gör arbetet själv

Wikipedia

 

 

 

Homestyling – enligt vetenskapen

12 jun 2019

Homestyling har blihomestylingvit en populär tjänst på senare år, inte minst i städer där bostadsmarknaden är het (Stockholm och Göteborg, till exempel, i synnerhet Stockholm). Men hur fungerar det egentligen?

En svensk mäklarbyrå anlitade en amerikansk designpsykolog för att ta reda på hur det egentligen ligger till. De lät tre experter inreda en lägenhet i Stockholm – på tre olika vis. Kan homestyling verkligen öka priset väsentligt på en villa eller en lägenhet? Tanken är att man ska besvara den frågan på vetenskapligt vis.

Tre punkter som alla kan ta med sig från rapporten är som följer:

Människor vill känna sig trygga. Det innebär att miljöer som är lätta att överblicka, som är tydligt uppdelade och som inte innehåller alltför mycket visuell komplexitet är att föredra.

Anpassa din homestyling efter köparna. Många objekt har en tydlig målgrupp som troligtvis kommer vara mest benägna att lägga ett bud. Är det singlar? Barnfamiljer? Äldre? Anpassa stylingen efter dem – det är fördelaktigt att de har det enkelt att föreställa sig hur det skulle vara att leva i bostaden.

Omgivningen tolkas med hjälp av våra sinnen. Upplevelsen av ett hem kan förändras radikalt genom att använda sig av dofter, färger och former.

Mål med en homestyling

Rapporten som Sally sammanställde innehåller också ett antal mål. Ett av de målen är att satsa mycket på det första intrycket. Entrén och trädgården står sannolikt för både det första och det sista intrycket. Många gånger kommer man starkare ihåg början och slutet av saker och ting, snarare än det som sker mittemellan.

Viktigt är också att spekulanterna kan känna sig avslappnade och trygga i miljön. Är visningen väldigt populär, och lägenheten liten, skulle det till exempel kunna leda till en sämre upplevelse för spekulanterna. Ligger bostaden nära en tungt trafikerad väg i centrala Stockholm till exempel, bör man se till att ljudet från bullret minimeras. I korthet kan det leda till att det blir svårare att visualisera funktioner och sitt eget liv i bostaden, vilket i sin tur kan sänka viljan att lägga ett bud.

Skapa gärna en speciell känsla

Det står också att det är fördelaktigt att skapa en speciell känsla i bostaden. Sannolikt kommer spekulanten att gå på fler visningar – inte bara på din bostad – och det kan vara fördelaktigt att göra det man kan för att ens objekt ska sticka ut. Det här skapar man lättast med homestyling – med inredning, och genom att använda sig av dofter, färger och former för att påverka den som går på visningen.

Vidare kan man läsa att den som går på visningen bör få en känsla av vem den nuvarande ägaren är. Men det får inte lysa igenom allt för mycket. När man gör homestyling brukar man ha i åtanke att hemmet visserligen ska vara lite personligt, men på ett ganska neutralt sätt. Är det alltför personligt finns en risk att spekulanten får svårt att visualisera sitt eget liv i bostaden.

Ett tips på ett kompetent företag inom branschen finns här: insyninterior.se

Snygga hus kräver snygga tak

6 jun 2019

Är du villaägare i Stockholm? Då vet du säkert om vilket omfattande arbete det innebär att äga och bo i en villa. Det är alltid något som behöver åtgärdas på en villa i Stockholm. Är det inte staketet som behöver underhållas, är det vinden, en altan som ska byggas, stammarna som ska bytas ut eller så behöver man se över sitt tak. Särskilt tak behöver ständig uppmärksamhet. Det är mycket viktigt med taket och att det är felfritt. Får man skada på taket, drabbar det hela huset. Då måste man åtgärda det på en gång. Om det är mer än 20 år sedan som du som villaägare gjorde något åt taket, är det verkligen dags att göra något åt det nu.

Vilket takmaterial önskar du dig?

Om det är dags att lägga om taket bör du också ta ställning till vilket material som du ska renovera taket med. Här tar vi upp en del material som det både finns för- som nackdelar.

Tegelpannor

Detta material är det mest klassiska av alla material som man kan bygga och lägga om tak med. Tegelpannor har använts i flera hundra år i Sverige och passar därför på alla slags hus från 1800- och 1900-talet. Fördelarna är deras hållbarhet. De slits inte ut, men kan skadas av yttre påverkan, om någon gren faller på taket, till exempel.

Plåttak

Plåttak är också lika klassiskt takmaterial som tegelpannor. Om man tittar på alla gamla hus i storstäderna och på kyrktak från medeltiden fram till idag, ser man att man har använt plåt på taken. Plåten har en mycket lång hållbarhet och är lätt att måla om så att den håller ännu längre. Plåten har varit mycket underskattad och har ansetts som ett dåligt och billigt material, men det är ett material som inte går sönder. Däremot kanske det inte är så vackert tak att titta på.

Betongpannor

Betongpannor på taket är inte alls vanligt. Det är vanligare i våra nordiska grannländer. Betongen har ansetts som opassande på taket på grund av dess tyngd, men de senaste betongpannor som man har tillverkat är avsevärt lättare än de gamla. Betongpannorna är mycket hållbara och håller och går knappt sönder ens av yttre påverkan och slits inte ut heller, men är däremot inte särskilt vackert som takmaterial.

Papptak

Papptak är billigt och håller ungefär i 20 år. Det är det vanligaste takmaterial som man använder till alla slags hus som byggdes under 1950- och 1960-talet.

När du ska upp på taket, tänk då på säkerheten så att ingen ramlar ner och skadas. Läs mer om taksäkerheten på: https://www.taksäkerhetstockholm.nu.

Ska du renovera golvet hemma?

1 jun 2019

Visste du om att du kan slipa om nästan alla material som du kan bygga golv med? Till och med stenskivor, plastmatta, linoleummatta, viss klinker och trägolv kan du slipa om. Liksom parkett, laminatgolv och klickgolv går alldeles utmärkt att slipa om. Och när du gör så, tar du fram en helt ny yta på golvet, du får tillbaka golvet så som det såg ut när det var helt nytt.

Passa på att renovera trappa också

Om renoverar golvet, passa på att renovera din trappa också om det är så att du har en trappa hemma. Många glömmer bort trappan, det är som att en får "leva" sitt eget liv, men en snygg trappa blir en otroligt snygg inredningsdetalj om man ser till att renovera den med fina färger och snygga material. Här är det bra att även passa på att renovera trappräcket också, tapetsera eller måla med snygga färger på väggarna som omgärdar trappan.

Så här renoverar du trappan

Det är egentligen inte så svårt att renovera en trappa. Det beror på hur sliten den är. Det som kan vara svårt är om du behöver ersätta hela trappsteg med nya sådana. Det är lite krångligt eftersom du behöver ta hänsyn till om trappan vrider sig, när du sågar till trappstegen. Följande beskrivning är tillämpbart på trappor som inte behöver byta ut material.

 1. Ta bort materialet som trappa när klädd med – om det finns en heltäckningsmatta på trappan, så bör mattan avlägsnas. Prova att dra i någon flik som är lös i trappan. Finns det ingen sådan, och det är näst intill omöjligt att få bort mattan, ka ndu bejöver använda limlösande medel som till exempel T-röd. Stryk ut det på mattan och låt den verka en stund. Ta sedan bort limmer med en spackel och en trasa.
 2. Spackla – när du väl har fått bort allt det gamla materialet kan du spckla med en trä-spackel. Finns det större skador kan du behöva sand-spackel. Låt torka ordentligt innan du går till nästa steg.
 3. Slipa om trappan – när spacklet har torkat är det sedan dags att slipa om alla trappsteg, använd antingen finkornigt sandpapper, eller slipmaskin. Slipa längs träets fiberriktning. Se till så att ytorna blir jämna innan du slutar.
 4. Måla den – när väl allt gammal material och färg är borta är det sedan dags för den roliga delen; måla den i valfri färg. Grundmåla och måla sedan i valfri färg.

Tyckte du att det lät som ett för stort jobb att göra själv? Prova att anlita hantverkare för jobbet. Läs mer här.

När du vill koppla av i badrummet

25 maj 2019

Om du bara vill, kan du inreda badrummet för mer än bara ett rum där du blir ren. Vi verkar spendera alltmer tid i badrummet och kanske vill vi därför använda badrummet till mer än bara ställa ett badkar där och bada. Vi gör i ordning oss både för morgonen och kvällen i badrum och behöver därför bättre förvaring i badrummet. Män rakar sig förutom duschar på morgnarna och behöver därför produkter för rakning och grooming i badrummet. Kvinnorna brukar sminka sig i badrummet efter duschen och behöver därför kammar, borstar och make-up-saker i förvaringen. En del brukar dessutom ha sitt linneskåp där för alla handdukar, plus tvättmaskin och torktumlare. Men man kan ju använda badrummet för fler ändamål än så, varför inte inreda det för avkoppling? 

Ha egen jacuzzi hemma

Man kan inreda med egen jacuzzi, eller något annat slags bad, som man gillar. Ett bad är ett mycket effektivt sätt att slappna av. Hela kroppen slappnar av i det heta badet. En jacuzzi gör så att man får en vattenstråle som masserar ryggen där man kanske behöver det.

Inreda med en mini-bastu

Varför inte inreda med en liten bastu? Då kan man inreda den med träpaneler och smala bastubänkar och en liten bastukamin. Värmen i den lilla bastun gör så att du glömmer alla bekymmer i vardagen. I bastun kan du lägga dig ner och sluta ögonen en stund. Prova ha håret i en hårinpackning och sitt med det i bastun. Du kommer att få ett silkesrent hår. Eller prova att ha en ansiktsinpackning i bastun. Det är som att ha inpackning och fördubbla effekten i bastun.

Vila i badrummet 

Andra möblerar badrummet med fåtöljer. Om man inte vill sitta i en bastu, kan man i stället sitta med hår- eller ansiktsinpackningen i en fåtölj. Varför inte passa på att läsa en bra bok under tiden? Har du en fåtölj i badrummet kan du dessutom få sällskap. Varför inte? Vi gör ju så mycket mer i badrummen numera. Om du blivit inspirerad att renovera om ditt badrum och vill göra om det till ett avkopplande badrum så kan du ta kontakt med ett byggföretag i Stockholm som arbetar just med badrumsrenoveringar. De är erfarna och har renoverat många badrum. Sådant är viktigt när det kommer till att hantera saker som kan hända när man arbetar med renoveringar. Läs mer här om hur de kan renova badrum i Stockholm.

Så renoverar du miljövänligt

17 maj 2019

Känner du för att renovera hemma? Du kanske har tröttnat på gamla och slitna ytor? Du kanske tycker att det behövs en ny inredning hemma? Då kommer här några bra och miljövänliga tips på hur du kan renovera hemma på sätt som både är miljövänliga och som sparar pengar. Det som är bra med miljövänliga metoder är att det samtidigt är otroligt kostnadsbesparande. Så om du återanvänder i stället för att riva ut, köpa nytt och lägga in, så är du både ekonomisk och miljövänlig.

Återanvänd fönster

Om du vill återanvända fönster, är det bästa som du kan göra, är att ta bort all gammal färg och ersätt gammalt och ruttet material med nytt och fräscht. Sedan kan du putsa glaset, lägga in nytt isoleringsmaterial och lägga på nya beslag så håller fönster längre. Tycker du att det är svårt att själv renovera fönster, kan du alltid be en hantverkare som är erfaren att göra detta.

Återanvänd inredningen

På samma sätt som med fönster, kan man återanvända inredningen i både kök och badrum genom att ta bort gammal färg och måla om, eller bara göra om köksluckor och nya beslag på dem. På så sätt förnyar du köket utan att behöva riva ut och köpa nytt.

Återanvänd golv

Här behöver du inte riva ut det gamla golvet. Du kan gott och väl bara slipa om det gamla golvet. Huvudsaken är att du har mer än 2,5 centimeter av golvets yta som du kan slipa om. Och de flesta golvmaterial går alldeles utmärkt att slipa om; trägolv, parkett, klick-golv, laminatgolv, till och med de nyare plastgolven går att slipa om, liksom linoleummattor. Med en golvslipning tar du helt enkelt fram en nya yta på golvet. Har du slitna och fula golv med mycket smuts på, så tar du fram en ny yta på dem. Det innebär att du får nästan nya golv.

Behandla dem sedan med olika behandlingar

När du väl har tagit fram en ny yta på golvet, bör du behandla dem med antingen olja, hårdvax eller lack. Det krävs eftersom man har tagit fram en ny yta på golvet och det behöver skyddas mot slitaget. Det kommer dessutom att göra att nyanserna blir finare på golvet. har du ett mörkt träslag på ditt golv, kan du antingen göra det ljusare ännu mörkare med hårdvax, lack eller olja. Du kan lägga in pigment i behandlingen om du så önskar. Här kan du läsa mer om golvslipning: https://www.golvslipningsolna.se.

Solskydda boendet

29 apr 2019

Först och främst måste man se vilka behov som finns. Det finns ett stort antal olika solskyddsprodukter som passar vid olika behov. Det kan handla om väder och vind, storlek på fönster, solskydda uteplatsen eller ren mörkläggning av sovrummet.

I sovrummet eftersträvar man mörkläggning och då är en effektiv persienn eller en fin rullgardin bra val. Markiser är effektiv på uteplatsen men det finns också bra och vackra markiser för fönster som blivit populära de senaste åren.

Solskydda sovrummet

I sovrummet vill man både ha mörkläggning på kvällstid och morgon för att kunna sova optimalt. Men på sommartid är det också viktigt att man kan reglera solens värme så det inte blir för varmt när det är dags att sova på natten. Eller varför inte en skönt eftermiddagslur på semestern?

De allra flesta väljer en effektiv persienn eller rullgardin. Det går att montera persienner på mellan glasen och utanpå. Det går att välja på klassisk aluminium eller andra material som till exempel olika träslag som ger ett behagligt och naturligt ljus.

Solskydda uteplatsen

Det vanligaste solskyddsprodukterna att skydda utomhus är markiser. Dessa finns i många utföranden. Så kallade terrassmarkiser finns i alla storlekar och utseenden. Den stora fördelen är att det är så populära är att de enkelt kan vevas upp eller ner efter behov.

Det finns många vackra motiv och mönster att välja på vilket gör att det blir ett vackert inslag på utsidan av huset. En annan fördel är att dessa även kan vevas upp vid dåligt väder vilket gör att man kan utnyttja uteplatsen i alla väder. 

Markiser är också vanligt på balkonger, men det är viktigt att veva ner markisen när det blåser eller när man inte är hemma så den inte blåser av och ramlar ner på marken nedanför och kan skada människor.

Säkerhet

Konstruktionen är viktig när det gäller markiser. Det är självklart dyrare med en kraftig konstruktion med det är det värt. En stor markis är tung och det är lätt att den knäcks vid hård vind om man har valt en för svag konstruktion. Ta för vana att alltid veva ner den när du inte är hemma. En kraftig markis har självfallet en längre livslängd. Se till att den monteras på ett korrekt sätt i väggen. 

Det finns olika varianter för att veva upp och ner markisen. allt ifrån vanlig mekanisk vev till elektroniska lösningar med automatiska program där markisen sköter det helt själv. 

När du vill renovera om hemma

26 apr 2019

Hur ska vi inreda hemma? Hur ser trenden ut? Ett är klart, har nog gjort upp med de senaste årens skandinaviska och strama stil i vitt, vitt och vitt. I stället vågar vi fler färger. Men till skillnad från förra årets färgexplosioner har vi fortfarande samma färger i samma färgskalor, men mer dämpade nyanser. Fortfarande ser vi både inredningsfärger i grönt (Salviagrönt), blått (Urban deco), men i år har beiget och grått seglat upp som populära färger och blandningen av färgerna i "Greige". Även rosa fortsätter att vara populärt i inredning. I år är alla färgerna mer dämpade och det gäller även den rosa färgen som numera går i puderrosa och stilla nyanser.

5 måsten i inredning

I år ser vi några måsten i inredningen.

 1. Keramik är hett. Vi använder keramiska krukor som vaser oh som hållare till allt möjligt, eller bara för att de är fina som de är. De får ha både släta och grova ytor.
 2. Inred med dämpade och harmoniska färger. Vi vill koppla av och koppla ur när vi kommer hem.
 3. Mycket grönt gör det snyggt. Man kan blanda gröna växter med torkade blommor. I år är pampasgräs mycket populärt.
 4. Möblerna ska ha runda former. Det mesta ska vara runt; runda bord, runda saker, rundade hörn på sofforna och fåtöljerna. Och sittpuffar – det ska vara sittpuffar i år.
 5. Allt ska vara hemtrevligt och ombonat. Det får man med mattor av olika slag, med både kort som lång lugg, med filtar, kuddar och många prydnadssaker framme.

När du har tröttnat på gammal färg

När du önskar göra om hemma, kan det vara en god idé att riva ut det som går att riva ut. På så sätt får du syn på sådant som du inte vill ha, och kan göra dig av med det. När du väl har börjat slänga, sälja eller ge bort det du inser att du inte vill ha kvar eller inte använder, kommer du att ge plats åt det nya. Då är det sedan lättare för hantverkarna som ska renovera hemma hos dig att  arbeta ordentligt. Behöver du få tag i duktiga målare på Kungsholmen som renoverar bostaden efter de färger som du önskar dig? Googla "målare Kungsholmen" så att du får tag i någon som arbetar just med målerier på Kungsholmen och sedan när du har fått några bra kontaktuppgifter till hantverkare så frågar du dem om offert och kontaktuppgifter.

Isolera huset i Eskilstuna

15 apr 2019

Om du har ett kallt hus och bor i Eskilstuna kan du behöva isolera det. För att isolera det på rätt sätt bör du använda så effektiva byggmaterial som möjligt. Här ger vi tips på bästa möjliga material för din isolering i Eskilstuna. Något som verkligen har blivit tydligt den senaste tiden är det att vi alla behöver använda oss alltmer av så miljövänliga metoder och byggmaterial som det bara är möjligt. Har man inte riskerar man att all uppvärmning går förlorad och med det förbrukas kostnader utan att göra någon nytta.

Man bygger element under fönster för att undvika kallras

Av den anledningen har man bestämt att lägga element under fönster för att kompensera en dålig isolering. Utan värmelementet under fönstret sipprar den kalla luften in i bostaden, och åstadkommer kall luft längs golvet. Skulle man i stället ha isolerat fönstret ordentligt hade man inte behövt elementet invid fönstret. Så fungerar passiva hus, som inte behöver uppvärmning. I stället är husen så väl isolerade att det räcker med den värme som de boende i husen själva åstadkommer. Plus den värme som matlagning, bakning, användningen av elektriska apparater, varma duschar och bad ger.

Det går att isolera hus på bra sätt

Det går att isolera hus på rätt sätt och som är bra både för människor och miljö. Ett sådant bra sätt är att isolera med träfiber som är restprodukter från våra sågverk. Det bildas mycket sågspån som kan tas till vara och bli isolering i våra hus både i form av träfiberskivor och som lösullsisolering. Det är alla material som både isolerar effektivt och som inte är skadligt varken för miljön eller för människorna. Många hus är alldels för illa isolerade. Det blir därför både dyrt och ett slösande av energiresurser att bo i sådana dåliga hus. Vem vill bo i ett sådant hus? Här behövs det många fler och bättre hus.

Naturliga material brandfarliga är myt

Det finns en myt om att naturliga material är mer brandfarligt än annat isoleringsmaterial. Det är fel. Isoleringsmaterial som innehåller cellplast som däremot är mycket lättantändligt. Det finns många plastmaterial som är mycket brandfarliga. Jämför man brandegenskaperna med ett massiva skivor av trä, är träet inte särskilt brandfarligt. Det är en myt som har blivit seglivad att trä och spånskivor är lättantändliga. Det som avgör lättantändligheten är hur massiv skivan av trä är eller isoleringsmaterialet av cellull är. Alla hus borde isoleras med miljövänliga isoleringsmaterial.

Därför bör du alltid anlita proffsiga målare

8 apr 2019

Det är många som tror att det är lika lätt i verkligheten att arbeta med renoveringar som det är i TV program som numera går på nästan alla kanaler, saken är den att det är mycket mer arbete bakom varje renoveringsarbete än det som man ser på TV. Bakom kameran arbetar man med underlaget innan det är dags för själva måleriarbetet. Och utan det underliggande arbetet blir målerierna heller inte bra. Det är bara en av anledningarna som man bör anlita en proffsig målare som göra arbetet med renoveringarna åt en.

Erfarenhet av tidigare måleriarbeten

En målare har så stor erfarenhet av tidigare arbeten, och är det en ung målare, har hon, eller han fått så mycket traineearbeten, praktikarbeten så att när det är dags för deras verkliga arbete har de redan hunnit få flera 100-tals timmar med träning innan de är klara som målare och kan börja jobba utanför utbildningen. En erfaren målare kan känna igen tecken på till exempel fukt i fasaden eller byggnaden och kan slå larm om att något inte står rätt till. En erfaren målare kan också komma på lösningar som en lekman inte gör. Det händer för det mesta olika saker under en renovering.

Kunskap om säkra arbetssätt

En målare vet hur hon, eller han ska arbeta på det säkraste sättet för att det inte ska hända någon olycka. Säg att man ska måla vindskivorna på sin villa, och ska balansera flera meter högt upp i luften. Då kan man inte använda en vanlig stege, som på bilden. Det är livsfarligt. Säg att man har bara lite anlag för svindel och det flimrar till under en sekund. Då gäller det att inte tappa balansen och ramla ner från en så hög höjd. Då gäller det att ha en riktig arbetsställning, eller en säker byggställning där man kan tappa balansen utan det riskerar din hälsa. På en sådan kan du även ställa ifrån dig målarburkar, penslar och annat som man kan behöva under ett renoveringsarbete.

Vetskap om underlagsarbetet

En annan sak som en proffsig målare kan är att arbeta med underlaget på rätt sätt. Det är inte bara att börja måla med en pensel på en vägg. Innan man kan det är det viktigt att underlaget är så slätt det bara kan vara. För att få till det på det sättet är det viktigt att både spackla, slipa och sandpappra, ersätta sjukt eller dåligt material med nytt och fräscht.

← Äldre inlägg