Köpa hus i funkis – en god idé?

Det går inte att nämna funkis utan att samtidigt säga två stycken namn. Le Corbusier och Gunnar Asplund. Den förre är schweizaren som gjorde funktionalismen till något för alla; den som på allvar introducerade arkitektstilen för den breda massan och där hans paviljong Esprit Nouveau alltjämt räknas som ett litet startskott kring hur funkis kunde se ut. Gunnar Asplund å sin sida är den arkitekt som gav Sverige funktionalismen och som ståtar med verk som exempelvis Stockholm Stadsbibliotek och Skogskyrkogården i samma stad (där han för övrigt ligger begravd).

Funktionalismen och Sverige går på många sätt hand i hand och detta både gällande byggnationer av hus och fastigheter. På något sätt sätt så dras vi till det avskalade, de öppna ytorna och det stora ljusinsläppet. Det ligger bra i förhållande till hur vi svenskar är och uppfattas; lågmälda och eftertänksamma.

Är då funkis tråkigt? Nej, definitivt inte! där Jugendstilen till slut blev larvig med alla sina detaljer och krims-krams så är funkisstilen både vacker och, som namnet antyder, extremt funktionell. Man bygger efter behov och ingenting annat – varje detalj är genomtänkt och finns där för att den verkligen behövs.

Det är också det som utmärker stilen och det vackra ligger i 1) de öppna lösningarna. Ett hus i funkis stämmer väldigt bra överens med de idag så eftertraktade öppna planlösningarna som många eftersöker i sina bostäder. (med vissa undantag, i exempelvis lägenheter i funkisstil så är köket ett kök, vardagsrummet ett vardagsrum – där ges således inga öppningar dem emellan. Som sagt: funktionalitet framför allt)2) materialet. Man bygger med naturliga material – både exteriört och interiört; sten, trä och glas. Något som ger ett harmoniskt intryck och som skänker lugn. 3) ljuset. Väl tilltagna fönster – på många ställen – ger ett ljusinsläpp som är svårslaget. Att det passar oss i Sverige är naturligt sett till att vi har årstider där ljus är att anse som en bristvara.

Adderar man till detta även att kostnaden för att bygga hus i funkisstil är lägre – man sparar in på de onödiga detaljerna – så är det ytterligare en tilltalande och fördelaktig aspekt för arkitekturen i stort. Svaret på rubrikens fråga är alltså ett rungande och definitivt ja. Att köpa ett hus i funkis kommer du definitivt inte att ångra!


Av I, Tyke, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2458671

Funkisstil – några utmärkande drag

Om du befinner dig i ett hus och är osäker på vilken arkitektur som man byggt det i så kan du snabbt avgöra om det handlar om funktionalism genom att titta efter följande saker och detaljer:

  • Pulpettaket stämmer bra överens med tanken om funktion och raka linjer som finns inom funktionalismen.
  • Detaljerna: köksluckor med exempelvis snabelhandtag. Badrum med svart-vitt kakel i kvadratiska former.
  • Slätputsad fasad.
  • Stora fönster och härligt ljusinsläpp. Fönster som sitter i hörn, runda fönster och fönster utan spröjs. Balkonger är också utmärkande för ett hus i funkisstil.