Anlita en rörmokare för din badrumsrenovering i Stockholm

Dagligen så inträffar det ungefär 300 vattenskador i Sverige. Detta ger en samlad kostnad om hisnande fem- till tio miljarder kronor varje år. En viktigt detalj i sammanhanget är att det också ser ut att öka. Mellan 2008 och 2018 så såg man en ökning på hela 64 %. Många av dessa vattenskador skulle kunna ha undvikits och detta då de varit frukten av ett undermåligt arbete utan en involverad rörmokare.

Det borde egentligen skett en minskning. Idag har vi bättre tekniker, vi har bättre material och vi har större kunskap som samtliga skulle kunna leda till färre vattenskador. Hur kan då en ökning ske? En anledning till detta rör renoveringar. Vi renoverar mer frekvent idag och vi gör saker på egen hand. Trenden syns tydligast i Stockholm där en renovering kan ske i syfte att höja värdet på en bostad. I mindre städer renoverar man, så att säga, för sig själv och det ger också mer noggranna och säkrare jobb där man ofta väljer att betala för exempelvis en rörmokare.

I Stockholm så kan en renovering av ett badrum ge flera hundratusentals kronor vid en vidareförsäljning - där blir en rörmokare förvandlad till en extra, onödig utgift. Kan man göra jobbet på egen hand så sparar man pengar och får därigenom också en högre vinst. Det är en, minst sagt, vansklig väg att vandra. En renovering som inkluderar vatten bör alltid hanteras av en rörmokare och detta oavsett om den sker i syfte att kunna sälja en bostad i Stockholm med vinst. Varför? Jo, för att ditt ansvar slutar inte i det ögonblick du säljer bostaden.

Fler vattenskador i kök än badrum

Vi ska säga en sak som är intressant i sammanhanget. Idag är en vattenskada i badrummet ovanligare än vad den är i köket. Detta av två skäl. Det första är att standarden blivit högre i samband med renoveringar i badrummet - det finns tydliga byggregler att förhålla sig till och kraven på korrekt utförande har ökat.

Det andra skälet är att ett kök idag kräver mer vatten; vi har fler maskiner som har vatten som element - kyl, diskmaskin, frys, ismaskiner och så vidare - och att det ökar risken för skador. I samband med en badrumsrenovering - där man vet att vatten finns på tydligare sätt - så är man mer noggrann. Ska man renovera ett kök så är man inte fullt lika benägen att anlita en rörmokare. Det visar också den nya statistiken.

Ökning av konflikter för dolda fel

Konflikter gällande dolda fel har ökat lavinartat och inte sällan så gäller dessa vattenskador som uppkommit i kök efter en renovering. Har du renoverat ditt kök i Stockholm på egen hand - utan rörmokare - så kan detta alltså potentiellt komma tillbaka i form av en framtida konflikt med köparen. Det är inte värt det. Oavsett utgången på konflikten så kommer det att handla om en segdragen historia. Har du utfört renoveringen på egen hand så kommer det att krävas dokumentation och det kommer att krävas att du kan bevisa att allt skett enligt konstens alla regler.

Väljer du att anlita en rörmokare i Stockholm inför en köksrenovering så har du lagt ansvaret på denne - givet att företaget har ansvarsförsäkring - och kan därmed också sälja bostaden på ett tryggare sätt.

Köpare - fråga vilken rörmokare som utfört renoveringen

Du som köpare av en bostad i Stockholm bör också vara lite mer skeptisk. Det finns more than meets the eyes i många fall. En snygg finish på en köksrenovering säger egentligen ingenting om det egentliga skicket. Rådet är att du är mer skeptisk och kritisk i samband med köpet. Du ska definitivt använda dig av en besiktningsman och uppfylla din undersökningsplikt. Du kan även med fördel kontakta exempelvis en rörmokare och en elektriker i Stockholm för att titta noggrannare på vissa detaljer.

Och, du ska definitivt ställa frågor. Vilken rörmokare har dragit vatten, vem har skött installationerna och finns det dokument som visar att allt skett enligt konstens alla regler? Att köpa en bostad är förmodligen den största investeringen du gör - att betala några kronor extra för en rörmokare kan förhindra dig från en massa besvär i framtiden.

6 Apr 2020