Att bygga hus i Skåne

Vad ska man tänka på när man ska bygga hus i Skåne? Vilka beslut ska man ta och vad skiljer sig mot att bygga hus i övriga landet? Läs för att få tips på vad man ska tänka på inför ett husbygge.

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och har sin sydligaste punkt hela 157 mil ifrån den punkt som ligger högst norr ut. Det innebär att klimatet skiljer sig rejält beroende på var i landet man bygger hus och det är något som man bör ta hänsyn till för att dels få ett så fungerande hus som möjligt och dessutom ett hus som kräver så lite underhåll som möjligt. Söder har lägre temperaturer å ena sidan men å andra sidan mer fukt och salt i vindarna, som dessutom är hårdare eftersom det inte finns skog eller fjäll som stoppar upp.

Vilka beslut ska man ta när man ska bygga hus?

När man ska bygga hus i Skåne, eller annan del av landet, så innebär det en diger mängd beslut och det är viktigt att man tar dem i rätt ordning. Först och främst bör man välja tomten noggrant. Det går alltid att bygga om ett hus men det går inte att flytta en tomt. Så läget, storleken och tomtens beskaffenhet är nummer ett på listan. Efter det bör man välja hur stort huset ska bli, kolla upp vad detaljplanen säger, hur många sovrum man behöver, hur många våningar man vill ha och vad som passar på tomten, med mera. När man gjort de valen så är det bara ytskikten kvar som golv, väggar och tak.

Vilka kontakter behöver man vid ett husbygge?

Kommunen brukar ha billiga tomter och god information gällande husbyggnation, så det är en god idé att börja där. Efter det är det klokt att kontakta banken för att få besked om hur mycket man får låna. När det gäller hustillverkare så finns det en mängd olika på internet och det kan vara bra att kolla runt och även ta kontakt med flera för att få tips och även beräkna samtliga kostnader. En lokal firma som gör markarbeten är alltid bra att ha kontakt med. Finns det grannar som byggt för inte så länge sedan, så brukar de ha många matnyttiga tips och kontakter som man kan få ta del av. Det är därför viktigt att våga fråga och inte tänka att man klarar allt själv då det är mycket att hålla reda på när man bygger hus.

28 Jan 2020