Att tänka på vid takläggning

Vad ska man tänka på när man ska lägga ett nytt tak? Vilka regler gäller när man lägger tak och kan man som privatperson lägga tak själv? Vilka takbeläggningar finns och hur väljer man bland dem?

Vare sig man skall lägga ett helt nytt tak eller renovera ett befintligt sådant så är det en del man bör tänka på i förväg. Om man lägger ett helt nytt tak eller om man ska förändra taklutningen eller beklädnaden på ett befintligt, så är det viktigt att söka bygglov eller att kontrollera med stadsbyggnadsnämnden i kommunen angående vilka regler som gäller. Såväl taklutningen, takhöjden och takbeklädnaden är sådant som det finns regelverk för, och det kan bli mycket besvärligt och dyrt om man inte följer dessa regler. När man vet vad som gäller så kan man fundera över hurdant tak man vill ha och vilken beklädnad man vill ha. Eftersom taklutning och takhöjd också påverkar boendeytan så finns här en möjlighet om man ändå ska lägga om taket och dessutom vill öka boendeytan. Många passar på att lägga till en hel våning eftersom det är billigare att bygga på höjden än att bygga på längden eller bredden.

Många olika takbeklädnader

När det kommer till takbeklädnad så kan man välja såväl efter funktion som tycke och smak. Det som skiljer sig är, förutom utseendet, hur länge taket håller, hur tåligt taket är, hur mycket omvårdnad och underhåll taket kräver och hur miljövänligt det är. Dessutom kan man använda sitt tak till energiförsörjning med hjälp av exempelvis solceller. På senare år har det tagits fram en mängd olika alternativ till takbeklädnader och det har även blivit mer vanligt att variera sig och inte bara ha de traditionella takpannorna på sitt hus. Levande tak har också blivit mycket vanligt, där olika sorters fetbladsväxter hjälper till att dränera och isolera.

Vem som lägger tak

Om man är normalt händig så kan man lägga om sitt tak själv. Många väljer ändå att anlita ett företag eftersom det går snabbare, takläggarna vet vad de gör och kan alla regler, samt att det är en farlig uppgift då man arbetar på en höjd där även ett enplanshus kan orsaka stora kroppsliga skador om man skulle råka trilla ner eller råka tappa något. Ta gärna tips från släkt, vänner och grannar gällande pålitliga företag och var noga med offerter och vem som ansvarar för att arbetet blir korrekt utfört.

5 Jun 2020