Behöver du förnyelse hemma?

När väggarna i bostaden börjar bli slitna eller när du blivit trött på färgerna och vill förnya dig finns det del du kan göra. Antingen kan du tapetsera om väggarna för att få att få rummet att kännas som nytt. Eller så kan du såklart måla om i någon härlig färgkolör som får känslan i rummet att förändras helt. 

När du bestämt dig för att måla om i bostaden eller fasaden på villan finns det en hel del att tänka på. Först och främst måste du komma underfull med vilken känsla du vill åstakomma i rummet i fråga. Sedan ska du bestämma om du kan och vill sköta själva målningen själv eller anlita en kunnig och seriös målarfirma. Kanske passar du på att måla om flera rum när du ändå är i farten?

Låt dig inspireras

Det är ett stort beslut när du väljer färg i ett rum. Ett nymålat rum håller i många år och det är trist om man märker att man inte är nöjd med färgvalet. Så ta god tid på dig att söka efter den färg som passar dig och rummet allra bäst. Ett bra tips för inspiration är att söka på nätet eller att läsa inredningsmagasin.

Du kommer bli förvånad över alla oändliga möjligheter som finns gällande färgkulörer och kombinationer med border eller mönster. Ett annat sätt är att besöka en färgaffär och prata med deras experter som har lång erfarenhet och vet dagens trender. De kan också förklara skillnader i kvalitet mellan olika färgsorter. 

Målning invändigt

När det gäller målning i våra hem kan det kännas som en djungel av färger och tekniker. Men låt dig inte stressas av det, ta en sak i taget. När du noggrant valt färgsort och färgkulör ska du noga mäta rummet så du vet hur mycket färg du behöver. Beroende på färgsort kan behöva målas i flera lager.

Sedan måste väggen förberedas inför målningen. Är väggen tapetserad måste den gamla tapeten tas bort och spacklas så den är jämn och fin. Det är lättare om den är målad, men behöver ändå göras jämn från hål och sprickor. Förarbetet är avgörande för slutresultetet. Du behöver ett antal målarverktyg och tillbehör om du ska måla själv. 

Målning utvändigt

När det är en villafasad som ska målas om behöver du hänsyn till materialet på fasaden. När det handlar om en träfasad måste förarbetet göras noggrant och där den gamla måste skrapas skrapas bort och även se över träet så det inte är stora sprickor och skador. Är det ett betongshus måste all lös puts tas bort samt göra ytan så jämn som möjligt. Målarfirmor använder sig av byggställningar för att komma åt alla ytor, men det kan också fungera med en lång stege. Färgen för utomhusbruk är såklart en helt annan än den man använder inne. Den ska klara väder och vind under många år. Målningen behöver säkerligen göras i flera lager så var noga med att mäta hur stora ytor som ska målas.

Läs mer om måleri eller anlita en målare här: www.måleritäby.se.

25 Feb 2019