Behöver du golvslipning i Uppsala?

Är det dags för en golvslipning i Uppsala? Har man ett vackert, men slitet trägolv, till exempel, bör man inte bara riva ut det. Det är så mycket bättre att slipa om det i stället. På så vis kan man bespara både energi och material till ett helt nytt golv. Du vet väl om att man kan slipa om nästan alla slags golv? Det beror på att de nya golvslipmaskinerna är så effektiva och de nya plastmattorna är så pass bra att det faktiskt går att måla om dem med.

Man bör alltid tala om vad det är för slags golv som man önskar få slipat, innan man anlitar en hantverkare som kommer och slipar om det. Då kan de välja den slags golvslip som passar för det golvet. Sedan bör man även efter behandla det efteråt. Och de olika slags golven kräver olika material till efterbehandlingen.

  1. Slipa linoleumgolv. Ett linoleumgolv kräver liksom andra golv, minst en tjocklek som är mer än 2,5 millimeter för att det ska gå att slipa om det. Linoleum har alltid varit ett passande material att slipa. När man har slipat linoleummattan, eller golvet bör man enbart använda vax. Vaxen fyller i de porer som kan förekomma i linoleumgolv. Och när man sedan har vaxat det kan man polera golvet. Men använder man för mycket vax kan golvet bli mycket halt. Vill man inte använda vax, kan man istället använda golvpolish.
  2. Slipa parkett, laminat- och klickgolv. Det går att slipa om parkett, och även laminatgolv och de användarvänliga klick-golven. Parkettgolvet kan man nästan slipa om hur många gånger som helst. Och är fint även när det har några år på nacken. En parkett blir som vackrast om man använder lack på det. Lacken lägger sig som en osynlig hinna ovanpå parketten. Laminat och klick-golv som behandlas, syns inte lika mycket vilket material som man har efterbehandlat det med.
  3. Slipa trägolv i tiljor. Detta slags golv som är lagt med tjocka tiljor, går alldeles utmärkt att slipa. Rätt behandlat blir ett trägolv nästan vackrare ju äldre det är. Men är det mycket gammalt, går till sist inte smuts och repor bort utan att man slipar om det. Det enda då som återstår är att slipa golvet. Här syns de olika behandlingsmaterialen bättre än i parkettgolv. Det kan vara bra att tänka till om man vill efter behandla det med hårdvax, lut, bets, olja eller lack. Om det finns ett trägolv i tiljor i köket passar lack bäst, då det skyddar golvet mot spill.
  4. Slipa stengolv. Även ett stengolv går alldeles utmärkt att slipa om. Just sten på golv är en tusen år gammal tradition. Alldeles för få tänker på att man kan slipa om ett stengolv. Sedan bör man behandla det med vanlig såpa. Den återfettar stenarna i golvet och ger en mycket fin yta åt stengolvet.
9 Jan 2020