Behöver du mer utrymme hemma?

Har du funderat på att skapa mer utryme hemma? Det finns ju flera sätt att skapa mer utrymme hemma. Den som funderar på att bygga ut kan ju göra det på lite olika sätt. Här tar vi upp på vilka sätt man kan skapa mer utrymmen hemma. Bland det första som man behöver göra är ju att se över vilka möligheter som man har, vad kostar det? Vem ska utföra det? Och var kan man bygga ut? Vad man vill använda det större utrymmet till, spelar också in. Vill man exempelvis bygga bastu kan det med tanke på fukten som bastun skapar, passa bättre att bygga ut på markplanet, om utrymme finns. Vill man ha en tvättstuga, eller en gillestuga kan det passa bättre i källaren och vill man ha fler sovrum passar det bättre att bygga en till våning.

Kostnad för utbyggnaden

Som villaägare kan du gott och väl räkna på att en tillbyggnad av villan kommer att kosta mellan 10.000-35.000 kronor per kvadratmeter. Priset beror på hur du bygger ut. Skulle du vilja bygga ut på markplanet och endast använda utrymmet till sovrum – som inte kräver bygge av våtutrymmen såsom bastu, tvättstuga eller kök, får du ett lägre pris för tillbyggnaden. Bygger du ut genom att bygga en övervåning kan du till och med landa på 50.000 kronor per kvadratmeter, beroende på om du redan har en kallvind, som du kan renovera och isolera för sovrum på övervåningen. Man kan även bygga neråt, så att man inredder en befintlig källare. Beroende sedan på vilket material som du vill använda i källaren landar kostnaderna på lite olika summor.

Praktiska tips

Om du tänker dig att renovera källaren, är det nödvändigt att dränera. Har du nyss dränerat huset, behövs ju inte det göras, förrän om 20-30 år på nytt. Har du inte dränerat huset under de senaste 20 åren är det alltid bäst att passa på att dränera när du ändå ska renovera källarutrymmet. Om du önskar dig en gillestuga eller vill renovera utrymmet för ett vuxet barn som vill bo hemma, går det på en lägre kostnad än om du planerar bygga om källaren till exempelvis tvättstuga eller en bastu, då du med det bör räkna in bygge av våtutrymmen i den renoveringen. 

Ska du bygga själv? Om du kan och ahr renoverat och byggt tidigare, är det ingen dum idé. Men den som aldrig har byggt hus eller renoverat tidigare bör anlita en hantverkarfirma för bygget. Vill man få tag i en duktig hantverkare som kan arbeta till exempel med källarrenovering i Stockholm kan man alltid börja med att googla "källarrenovering Stockholm" för att få tag i hantverkare som erbjuder sig att göra sådana renoveringar i Stockholm. Läs mer här om hantverkare för en källarrenovering i Stockholm på: källarrenoveringstockholm.se.

9 Dec 2019