Behöver jag bygglov för att måla om huset?

Att måla om ett hus är ett stort projekt. Som alla stora projekt behöver det planeras. Vem som ska göra jobbet och hur det ska göras. Om du vill byta till en ny färg har du lite extra att fundera på.

Husfärg är inte bara en fråga om utseende. Att ditt hus är snyggt och korrekt målat betyder att fasadmaterialet har ett tillräckligt skydd mot väder och vind. Ett hus som målas professionellt får ett fullgott skydd mot röta och eventuella andra otrevligheter. En husmålning är ett stort jobb. För de allra flesta fastigheter betyder det att en byggnadsställning måste monteras. Få hus är så låga att det räcker med att kravla omkring på stegar som dessutom ständigt behöver flyttas runt. En fasadmålning kräver också ett hyfsat väder utan alltför mycket väta för att bli klart i rimlig tid. Mycket ska stämma!

Färgbyte på gång?

Om du är alldeles säker på att du inte vill fortsätta bo i ett grisskärt hus med orange prickar är det fullt förståeligt. Det är inte alltid den förra husägaren och du själv delar smak. Eller så har du själv kommit på att du vill pigga upp livet med ett färgbyte. Men hur är det, får du verkligen göra precis som du vill? Det finns flera aspekter på detta med färg, både det legala och något som vi kan kalla det affärsmässiga. Faktum är att om du bor i detaljplanerat område behöver du just byggnadslov för att byta fasadfärg. För att vara säker på hur det ligger till just där du bor behöver du antingen höra med den firma du valt för att utföra arbetet eller med din kommun. Den affärsmässiga aspekten rör mest framtiden. Om du någon gång kommer vilja sälja din fastighet kan det vara bra att satsa på en någorlunda neutral och trevlig fasadfärg.

Ett snyggt och proffsigt jobb

Du vill säkert att ditt hem ska se fantastiskt ut. Du ska ju se det varje dag och du kommer att bo i det i ett antal år. Fantastiskt innebär både en färg som du orkar att leva med när nyhetens behag har gått över. Fantastiskt betyder också att huset har blivit omsorgsfullt och snyggt målat rent tekniskt. Oavsett fasadmaterial ska fastigheten se snygg och prydlig ut, från taknock till grund. En seriös målerifirma fixar allt detta plus att de ger garanti på hela kalaset och vill se dig nöjd.

27 May 2020