Behöver man göra en bygganmälan för att installera en kamin?

Många tänker säkert att det inte behövs någon anmälan eller bygglov när man bara ska göra en mindre ändring i sin bostad. Men man bör först kolla vad det är som gäller, innan man startar.

Om man har planer på att förändra saker i sin bostad som har en direkt påverkan på brandskydd, så krävs det antingen ett bygglov eller en bygganmälan till den kommun som man bor i. Det finns inget som säger att det skulle vara ett undantag bara för att det skulle gälla något så litet som en installation av en braskamin. Dessa behöver man alltså också anmäla att man tänker installera i sin bostad. Det kan vara olika regler som gäller från kommun till kommun, så se till att höra efter ordentligt med just er kommun om vad som gäller innan ni startar något projekt.

Olika regler i många kommuner

I de allra flesta av fallen så krävs det en bygganmälan när man ska installera en kamin. Det som är själva syftet med att det behövs en anmälan innan man får installera den är att kommunen vill vara helt säker på att den kamin ni har tänkt att installera är helt brandsäker. Att själva jobbet kring installationen och tätningen blir ordentligt gjort och på ett säkert sätt. Om det i just er kommun visar sig att ni inte behöver någon bygganmälan, ja då är det bara att köra på. Men som sagt, i de flesta kommuner runtom i landet så vill de att ni gör en bygganmälan innan börjar installera en kamin. Kommunerna vill gärna att allting ska ske på rätt sätt och att alla papper är i sin ordning, hör efter med dem vad de vill ha av er för att bygganmälan ska gå igenom.

Inspektion av installerad kamin

Se också till att den typen av kamin som ni vill ha installerat i ert hem är godkänd på den svenska marknaden. Annars kommer er kommun inte att godkänna er bygganmälan. Om man av någon anledning helt skulle strunta i vad kommunen säger, om man inte lämnar in alla papper eller struntar i den icke godkända bygganmälan, då kan man riskera att få betala dyra böter. Efter att en installation är klar så är det bara att elda på, detta efter att en sotare har varit hemma hos er och godkänt kaminen och installationen så klart. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.skorstensrenoveringstockholm.com/

2 Aug 2020