Budgetrenovering - golvslipning

Om du vill göra om hemma men inte lägga så mycket pengar så finns det flera olika saker man kan åtgärda relativt billigt. Att renovera hela sin bostad kan kosta väldigt mycket, men vill man enkelt få det lite fräschare så kan man passa på att göra en golvslipning. Golvslipning innebär att man slipar ner ojämnheter och får en helt ny lyster i golven. När jobbet utförs rätt ser det ut som att du har lagt nya golv. Om du gör det själv eller anlitar ett dåligt företag så kan det dock bli gropigt och fula fläckar.

När arbetet görs rätt så blir golvet jämnt och fint. Hemligheten ligger i att slipa efter golvets egna mönster och ha en jämn rörelse genom hela arbetet. Om du arbetar för länge på samma yta så kan du råka slipa för djupt och då skapas det oönskade ojämnheter i golvet. Har du riktig otur så kan du få brännmärken på golvet av friktionen från maskinen och värmen som uppstår vid slipning. Detta kan även hända om du anlitar ett företag som inte är fullt utbildade inom golvslipning, så det gäller att alltid vara noga med vem man väljer att anlita. Det kommer alltid att finnas företag som gör dåliga jobb och det gäller att läsa på vilka man vill anlita för att garantera ett bra resultat. Här finns ett företag vi kan rekommendera.

Om man vill slipa golvet själv så är det mycket man ska tänka på. Det räcker tyvärr inte med vanligt sandpapper för att göra ett helt rum. Du behöver en slipmaskin för att det ska gå någorlunda fort och för att ett jämnt resultat. Om man går för snabbt med maskinen så hinner inte slipen ta allt som behöver åtgärdas på den ytan, men om du går för långsamt så blir det ojämnheter och vågigt i golvet.

När själva golvslipningen är klar så ska även golvet lackas. Då krävs det att det är helt rent och dammfritt i rummet för att det inte ska bli smuts under lacken. Det ska även lackas två till tre omgångar, så det kan ta sin lilla tid. Så oavsett om du gör det själv eller anlitar ett företag, se till att du eller företaget verkligen vet hur det ska göras. Om det blir fel är det svårt att rätta till och det blir bara dumt och onödigt dyrt om det blir fel och ni måste köpa ett helt nytt golv. Det är bättre att det blir rätt från början. Så är du osäker på om du klarar av att slipa golvet själv, anlita ett bra företag som verkligen kan golvslipning.

23 Apr 2017