Bygga balkong på villa

Har du köpt en villa med trädgård men drömmer om att bygga en balkong att sitta på om morgnarna och höra fåglarna kvittra när du dricker ditt morgonkaffe? Nyligen togs ett riksdagsbeslut om bygglovsbefrielse vid bl a balkongbyggande på villor och fritidshus, så inom en snar framtid är det fritt fram att bygga en balkong på ditt hus. Att bygga en balkong själv är dock inget vi rekommenderar, kraven på säkerhet är mycket hög och följderna av slarvigt hantverk kan bli katastrofala. Vid balkongbyggande skall alltid en entreprenör eller hantverkskunnig snickare kallas in.

Bygglov

Regeln är som sagt på väg bort, men än så länge krävs bygglov för att bygga balkong. Det bygglovsnämnden tittar på är hur mycket balkongen förändrar husets karaktär, och även hur väl stilen passar in i områdets övriga bebyggelse. Generellt är det dock ganska lätt att få bygglov för en balkong om alla handlingar är i ordning och ritningarna är noggrant utförda. Titta på din kommuns hemsida för anvisningar om hur du korrekt fyller i en bygglovsansökan. Känner du dig osäker kan entreprenören hjälpa dig med ansökningarna, de har i regel stor erfarenhet av detta.

Design

När man planerar sin balkong är det viktigt att man tänker på husets och områdets stil och ålder. Det vanligaste är att man bygger en träbalkong med bärande reglar ner mot marken. Det ger den bästa hållfastheten och säkerheten. Bor man i ett stenhus kan man bygga en frihängande balkong med hjälp av betongreglar som sticks in i fasaden, dock måste en ordentlig besiktning av husets skick och väggarnas bärförmåga göras först. Tänk också på att betong kräver regelbunden ytbehandling för att inte släppa in fukt, annars är det lätt att den börjar vittra sönder.

Dimensionerna är viktiga att tänka på, framför allt gäller det att inte bygga en balkong som ser överdimensionerad ut i förhållande till huset. Träet man använder måste vara väderbeständigt och dessutom ytbehandlat för att stå emot väderleken där du bor, i Sverige innebär det regn, vindar, snö och is. Balkongen måste vara designad så att den leder bort regnvatten och lätt torkar upp. Även dropp och regnvatten från taket måste ledas bort så att det inte samlas på balkongen.

Anlita ett proffs

Anlita en byggfirma specialiserad på balkongbygge så hjälper de dig att komma upp med en bra bygglovsansökan och en balkongritning som passar ditt hus. Själva byggandet av balkongen tar inte särskilt lång tid och oftast går det att bo kvar i huset under hela byggperioden. Oftast går det också att utföra arbetet såväl vinter som sommar.

Läs mer på http://www.byggabalkong.org/bygga-balkong-bostadsratt.

15 Oct 2017