Därför måste du ta fram konstruktionsritning i Västerås

En konstruktionsritning är nödvändig när du ska bygga nytt i Västerås. De flesta byggen kräver bygglov, och de flesta bygglov kräver en konstruktionsritning.

Du som ska bygga så litet, inte behöver väl du ansöka om bygglov? Jodå, sannolikt behöver du det. Det är nämligen en lång rad olika typer av byggprojekt som kräver att du skickar in en bygglovsansökan till kommunen, och får den godkänd. Även den typen av byggen som du kanske inte trodde behövde ansökas om lov för.

Byggnationer som kräver bygglov är till exempel en nybyggnation, en tillbyggnad, större altanbyggen, garage och carports. Eller, faktiskt, om verksamhetsområdet ska ändras för en fastighet. Det vill säga, nästan alla typer av byggen. Och till de flesta av dem – särskilt till de lite större byggena – räcker det inte bara med en arkitektritning. Det krävs också en konstruktionsritning.

Konstruktionsritning tas fram av en konstruktör i Västerås

Den som tar fram en konstruktionsritning för ett bygge kallas konstruktör. Han eller hon är alltså inte arkitekten som slarvigt brukar sägas “ritar” huset som ska byggas. Konstruktören omvandlar arkitektens skisser eller ritningar till en djupgående konstruktionsritning som visar hur huset faktiskt kommer att byggas.

Och för större byggnationer är denna typ av ritning alltså helt avgörande för att din bygglovsansökan ska gå igenom. Kommunen vill helt enkelt veta att huset du planerar att bygga verkligen kommer bli ett ordentligt byggt hus när det står klart, och att dina byggplaner faktiskt är genomförbara och inte bara några rosa husdrömmar.

11 Jun 2022