De övergripande stegen i planeringen inför en badrumsrenovering

En badrumsrenovering är ett stort projekt, och kan delas in i flera olika moment. Det gäller att få allt från budgetplanering till fogmassan rätt, för att badrumsrenoveringen ska bli lika bra som du har tänkt dig. Givetvis beror det dock på vad man menar och hur man definierar ordet renovering. För vissa kan det innebära ett byte av handfat och handduksstänger, medan det för andra innebär att dra om rör, slå ut väggar och lägga nytt golv. I den här texten fokuserar vi på mer omfattande renoveringar.

Hur ska badrummet se ut?

Det är det här steget som många tycker är roligast med en badrumsrenovering – att bestämma hur det ska se ut. Fundera på vilken stämning och känsla du vill att badrummet ska ge ifrån sig. Det är i samma veva bra att fundera på hur färgmönster, handtag, kakel etc. ska se ut.

Ett tips är att börja med ett tema och en stil. Visserligen kan det bli snyggt att kombinera flera olika stilar, men det är ganska djärvt och kräver att man är säker på sin sak. Annars finns en risk att det blir pannkaka av alltihopa. Tänk även på att matcha badrummet med resten av huset. En lantlig stil i en modern lägenhet i t.ex. Stockholm kanske inte lämpar sig särskilt bra, till exempel. Det är dock din magkänsla som bör avgöra.

Något att ta hänsyn till är värdet på bostaden. Ett badrum som är väldigt personligt renoverat kan avskräcka spekulanter vid en eventuell försäljning. Om du planerar att bo i bostaden under mycket lång tid framöver, är det dock något som du kanske inte behöver ta särskilt stor hänsyn till.

Budget

Man tjänar mycket på att göra en noggrann budget. Bor du i Stockholm eller annan storstad, som har ett stort utbud, kan du enkelt redan nu jämföra priser för att se vad projektet kommer att landa på. Titta även på firmapriser hos olika aktörer. Ett tips är att använda dig av offerttjänster för att få flera prisförslag. I storstäder som Stockholm kan du få många offerter på kort tid.

Tänk på att sätta ett tak som tål att överskridas. Risken finns alltid att oförutsedda utgifter dyker upp. Till exempel finns det flera skräckhistorier om hur firmor i framförallt Stockholm, Göteborg och Malmö har saltat fakturor eller gjort ett mycket undermåligt arbete. Vid sådana lägen kan extra kapital behövas för att fortsätta projektet.

Vad kan du göra själv?

Innefattar din badrumsrenovering rörläggning? I sådana fall är det ett arbete du inte bör göra själv. Samma gäller om det finns elarbeten som behöver utföras. Utöver det finns det många saker man kan göra själv, till exempel att måla om eller sköta själva möbleringen. Ju mer du gör själv – desto mer pengar kan du spara. Vill du anlita en professionell renoverare? Läs då denna site.

31 Jan 2018