Drömmer du om en trädgård men bor mitt i staden?

Gården mellan husen glöms bort ibland. Den är en passage mellan jobb och fritid, eller en cykelparkering. Är du lyckligt lottad och har balkong funderar du inte så mycket på markplanet.

Tänk så glada dina grannar skulle bli om du tog ett initiativ för att göra om på innergården. De som bott där länge har kanske blivit hemmablinda eller är rädda att det blir för dyrt. Men det kan räcka långt med att göra en enkel skiss för att få igång diskussionen. Rätt använd kan ytan ge bättre praktiska funktioner, vackrare blomsterprakt och mysigare mötesplatser.

Låt medlemmarna i din bostadsrättsförening göra en önskelista som styrelsen sedan tar ställning till. Möjligheterna är fler än du tror. I det här soliga hörnet skulle det kunna stå en grill, eller kanske en syrenhäck? Vid entrén skulle det vara praktiskt med ett tak för cyklar och barnvagnar. Kanske finns det en grupp som är sugen på skapa en köksträdgård? Även små ytor kan bli lockande och vackra. Och du behöver inte vara expert på växtlighet eller markberedning. Gör en önskelista och ta sedan kontakt med experter som kan hjälpa till.

Ibland blir bekymmer början på något nytt

Kanske har en snörik vinter skapat problem på taket eller ni har upptäckt fuktskador i garaget? Vissa saker är mer tvingande än andra och kan inte vänta. Men problem som måste åtgärdas kan ibland bli en anledning till förbättringar som är både bra och roliga. Inte minst i äldre fastigheter kan det dyka upp ovälkomna överraskningar. Sätt dem i ett större sammanhang. Låt en dränering, ett fönsterbyte eller bortforsling av gamla träd och rötter blir första steget mot en ny inbjudande innergård. Skapa en oas för alla boende.

Ett hörn för varje årstid

Våga tänka nytt och modigt. Kanske lämpar sig just ditt kvarter för en tematrädgård, en fontän eller en hoppbana för kaniner? Finns det plats för en damm, lekplats eller ett hörn för hundägarna? Det finns säkert de i trappuppgången som haft villa eller har sommarstuga. De lever upp igen om de får dela med sig av odlingstipsen och sina kunskaper om städsegröna plantor eller vindtåliga häckar. Ett tips är att engagera så många som möjligt tidigt i processen. Då sprids ansvaret och alla kan komma till tals. Efter de interna diskussionerna; bjud in erfarna byggare och trädgårdsmästare för professionella råd och inspel. Kom ihåg att fira första spadtaget.

10 Jun 2020