En utökad komfortzon

Ditt hem är din fredade zon. Hemmet är platsen där du fullt ut kan vara dig själv och må bra. Vill du göra den säkra zonen något större? En inglasad balkong ökar både ytan och komforten året om.

Hemmet är viktigt för de allra flesta av oss. Vi är oftast medvetna om att vi är lyckligt lottade att ha ett hem, för det första. Det är inte mycket som toppar känslan då du efter bortavaro stänger dörren och är för dig själv eller med de du delar livet med. Här sover vi, äter vi, och umgås i precis den utsträckning vi själva önskar. Vill vi vara för oss själva behöver vi inte släppa in någon alls och vill vi ha sällskap bjuder vi hem den vi vill. Inte konstigt att många hyser ett stort intresse för inredning och för att förbättra bostaden.

Balkongen som frihet och uteplats

Balkong är en möjlighet och en frihet, i synnerhet för den som bor i lägenhet. Men även för den stolte husägaren ger balkongen möjligheter till utevistelse utan att nudda marken så att säga. Nutida balkonger är ofta inbyggda eller halvt inbyggda men alla varianter förekommer. Frånvaro av inglasning kan medföra en del specifika problem, men passar säkert bra för vissa. Många tycker dock att det är tråkigt att balkongen kan utnyttjas så lite. Regn och blåst gör det omöjligt att utnyttja ytan till fullo stora delar av året. Textilier fungerar inte och odlingar blir svårskötta när allt är vidöppet för vindarna. Även kyla är en faktor stora delar av året. Den gör ytan omöjlig att använda som sällskapsutrymme och hindrar att man kan utnyttja platsen för lagring.

nglasning som lösning

De flesta har funderat på att glasa in sin balkong. Många har avstått. Dels tänker man på kostnaden, men det handlar även om en oro för minskad luftväxling och hettan under de varma delarna av året. Antagandet att det blir för varmt bygger ofta på en del missförstånd. Dagens sätt att glasa in utförs inte på detta sätt och taket fungerar även som värmeisolering. Systemet med skjutbara glas gör också att man kan öppna och låta frisk luft cirkulera. Inte för att vi brukar ha alltför många sådana varma dagar i Uppsala. För den hugade husägaren finns även möjligheten att göra en altaninglasning. Plötsligt kan ytan användas större delen av året då tiden har ökats på rätt rejält. Full frihet är möjlig.

26 Aug 2020