En värld i färg

Alla vi som längtat efter ett grisskärt hus och blivit övertalade att låta bli. Alla vi som målat ljuvligt rosa ändå. Alla vi som fått bassning av kommunen. Nu börjar vi om och börjar rätt!

Jo, det är tyvärr alldeles sant. Kommunen har möjlighet att sätta stopp för dina vildare planer på en annorlunda och vackrare husfärg. Ibland kan de välja att bortse från reglerna. Men bor du inom detaljplanerat område och huset hitintills varit gult behöver du bygglov. Detta om du vill ha något helt annat i färgväg, som grisskärt.

Skulle det vara så att du har ett hus som så att säga ligger mitt ute i skogen är läget ett annat. Där kan du välja vad du vill. Det kan tas som ytterligare ett skäl att välja ett lantligt boende. Anledningen till allt detta är förstås att det i bostadsområden anses som önskvärt med en någorlunda homogen färgskala. Inomhus kan du däremot måla hur du vill.

Spelar det någon roll vilken färg jag väljer?

Om du tänker på rött, grönt, blått och vitt så är svaret ja. Färger påverkar oss betydligt mer än vi kanske inser till vardags. Det är dels en generell sak - blått anses till exempel fungera bra i sovrum och ha en lugnande inverkan. Förutom det generella är det väldigt personligt. Du kan älska lindblomsgrönt medan grannen aldrig skulle kunna tänka sig att använda den nyansen. I värsta fall finns olika preferenser inom familjen och då får man slåss om saken. Eller kompromissa. Husets yttre ser du kanske några gånger om dagen men färgen i ditt vardagsrum kommer du att leva med länge.

Vilken färg kan också syfta på ingredienserna i färgen. Den kan ge blank yta och den kan vara tillverkad med olika typer av bas. Det finns färg som passar inomhus eller utomhus. Mycket frågor finns det!

Hur gör jag jobbet?

Så är det ju detta med vem som ska göra vad också. Det är inte skrivet i sten på något vis. Det är också skillnad på att måla ett rum eller måla fasaden på en medelstor villa. Det förstnämnda kan fungera bra men det kan också vara mindre enkelt än beräknat. Att få till det snyggt är inte alltid helt simpelt och förarbeten tar tid. Att fasadmåla är ett stort projekt och kräver troligen byggnadsställningar och gott om tid. Förutom böner till högre makt om lämpligt väder! Så - det är inte fel att hyra in proffsen!

30 Jul 2020