Ett hem i din egen stil

Är du en av många som föredrar dina fiskar inte varma utan lagda på golvet? Fiskbensparkett är det yttersta tecknet på god smak. Dessutom varar trägolv i decennier, som allra minst.

Det finns golv och så finns det golv. En överväldigande majoritet gör jobbet. De bildar underlag i ditt hem och i alla andra fastigheter. Förhoppningsvis håller de borta kyla och fungerar som sovplats för husdjur och andra intresserade. Annars skiljer sig golv åt rätt rejält. Det finns en uppsjö av material. Det finns flera uppsjöar med mönster och färger. Det finns golv som ska användas i våtutrymmen och hallar, i sovrum och sällskapsrum. Det är inte alltid självklart vad du som husägare vill ha för golv i ditt hem. De olika materialen finns att få för olika prislappar och har olika egenskaper. Det finns linoleum, klinker och laminat. Slutligen så finns det också trä, vilket är mångas favorit.

Det ultimata materialet för golv?

Det ska sägas direkt - trä och fiskbensparkett hör inte hemma i kök och i badrum. Trä och väta går inte riktigt ihop. Självklart kan du spilla på ett trägolv och ingen katastrof sker. En daglig dos vatten är däremot inte alls att rekommendera. I badrum passar klinker eller en speciell våtrumsmatta bäst. Men hamnar man i sovrum eller vardagsrum blir läget genast ett helt annat. Trägolv är snällt mot bara fötter. Trägolv kan idag ofta kombineras med golvvärme och bli både snällt och lite extra varmt. Trägolv kan ytbehandlas på flera olika sätt beroende på vilket utseende du önskar få. Olika ytbehandlingar ger också olika egenskaper åt golvet. Trä är en förnyelsebar råvara och ett trägolv kan slipas när det börjar se slitet ut. Efter slipning är golvet som nytt igen.

Fiskbensparkett är det ultimata trägolvet

Att lägga ett golv i fiskbensparkett kräver yrkeskunnande. Som glad amatör kan man oftast lägga olika typer av golv och klara sig bra och få ett lyckat resultat. När det gäller fiskbensparkett fungerar det inte så. En oerhörd yrkesskicklighet ska till för att ett sådant golv ska bli korrekt lagt. När en kompetent person lagt ett sådant golv blir resultatet perfekt. Inga springor syns mellan de stavar som används för att forma golvet. En oerhört noggrann planering har resulterat i ett golv som varar livet ut. Vad det gäller ytfinish kan du välja - olja, lack eller vax? Allt har sin skönhet och sina fördelar. Det kan slipas gång på gång om du bara väljer rätt.

23 Aug 2020