Fasadmålning - överväg professionell hjälp

Att måla en fasad är något som många ser lätt på. Man ser det som ett lämpligt projekt att genomföra under sommaren och där man - pö om pö - kan förbättra husets estetik. Riktigt så är det inte och riktigt så simpelt kan man inte behandla en fasadmålning. Vi skulle snarare slå ett slag för behovet av ett mer professionellt utförande. Väldigt många fördelar finns nämligen med att anlita ett företag för en fasadmålning snarare än att göra jobbet på egen hand.

Först och främst så skiljer sig en fasadmålning från en målning inomhus. Målar du en vägg inne i ditt hem så handlar det enbart om att du vill få mer skönhet. Misslyckas du så är det inte värre än att du kan göra om jobbet.

En fasadmålning handlar om estetik - men även om skydd och funktion. Färgen som adderas kommer att utgöra det yttersta skyddet för byggmaterialet och vara det som hindrar regn, fukt och snö från att ta sig igenom och åsamka skador. Det är en tydlig skillnad och det är den stora anledningen till varför professionell hjälp är att rekommendera.

Fasadmålning är krävande och tar tid att genomföra

Det finns emellertid även andra anledningar till varför professionell fasadmålning är att föredra. Vi tänkte rada upp några av dessa här nedan och förhoppningsvis få dig att inse värdet av att anlita ett företag för uppgiften.

  • Fasadmålning tar tid: Du har tänkt dig att måla under några dagar av semestern? Tänk om - en fasadmålning kommer att ta några veckor av din semester. Det krävs ett gediget grundjobb som tar både tid och kraft. Den gamla färgen måste slipas och skrapas bort innan den nya kan strykas på - i flera omgångar dessutom. Allt detta ta tar tid och tänker man dessutom på att ett hus - oavsett modell - är högt så måste du även ha exempelvis stegar och ställningar för att kunna göra jobbet. Det tar lång tid att förbereda och det tar lång tid att måla: hur mycket tid har du över och hur stor del av semestern är du beredd att offra?
  • Hyra av ställning - är det möjligt? Vi berörde detta ovan. För att genomföra en fasadmålning så krävs det en ställning. Dels för att effektivisera jobbet och dels för att göra det säkert. Har du en ställning så underlättar det, om inte så måste du hyra en sådan. Här kan andras projekt stå i vägen för dina planer. Du är långt ifrån ensam om att planera en fasadmålning eller någonting annat som kräver en ställning. Det kanske inte finns någon att hyra - och finns det en sådan så kommer priset att vara högre än normalt; allt enligt formeln om tillgång och efterfrågan. Väljer du professionell hjälp så inkluderas allt material i priset och så även ställningen som företaget har i sin ägo.

Längre livslängd och bättre resultat

Att välja professionell hjälp ger dig ett bättre resultat - både sett till det rent estetiska och sett till livslängd och hållbarhet. Att du dessutom kan använda rot-avdraget för jobbet är ytterligare ett starkt argument till varför du ska välja den lösningen.

Med rot-avdraget så finns en möjlighet för dig att dra av kostnaden för arbetet - ej material - med 30%. Det enda som du behöver göra är att se till att du är berättigad - det gör du genom att logga in på Skatteverkets hemsida - och att företaget du anlitar är registrerat för F-skatt. Allt annat sköts av företaget du väljer och beloppet är draget redan på den faktura du erhåller.

En viktig sak får avsluta vår text: se till att aldrig betala i förskott. Du ska betala för din fasadmålning då den är färdigställd och besiktigad - aldrig innan. Tyvärr så har många privatpersoner blivit lurade på pengar genom att betala i förskott. Undvik det! Vi tipsar att läsa mer om fasadmålning på denna sida: https://www.fasadmålningstockholm.com

2 Jun 2020