Fem effektiva sätt att spara på elen

De flesta av oss är helt beroende av el i dag, men samtidigt kan du elektricitetsjälv göra en rad åtgärder för att spara på elen och därmed dina pengar. Här är några detaljer som kan spara in en bra slant på ditt hus om du exempelvis bor i Solna:

Byt fönster och täta kryphål. Uppvärmningen står för ungefär 60 procent av elkostnaderna i ett vanligt svenskt hem. Ett vanligt fel som många i Sverige gör är att ha för dåligt tätade fönster. Moderna fönster är ofta väl tätade men också de slits. Kolla dina tätningslister och hitta hålen där värmen kan krypa ut. Där kan också kylan krypa in. Om alla i Sverige fixade kryphålen skulle uppvärmningskostnaderna minska betydligt.

Minska boytan vintertid. Du som bor stort bör fundera över om du ska använda alla rum hela året om? Kanske kan du klara dig på en mindre boyta under den kallaste tiden av året. Stäng ett rum som kan få stå kallt eller i alla fall sänk temperaturen. Du måste förstås tänka på att ett helt utkylt rum kan skada till exempel antika möbler eller känsliga elprylar. Men annars är det klokt att sänka värmen i ett rum som används sparsamt och spara pengarna.

Bara genom att sänka värmen ett par grader sparar du som villaägare sköna slantar. Det är ofta smart att hålla ner värmen och istället ta på en extra tröja eller investera i ett par riktigt sköna tofflor av ull.

Satsa på belysning som drar lite energi. Byt ut alla glödlampor mot lampor av typen lågenergi eller led. En glödlampa hit eller dit, spelar väl inte så stor roll, tänker du kanske. Nej. Men när alla lampor i ett hushåll är led eller lågenergilampor så har det självklart betydelse.

För några år sen var lågenergilamporna av rätt dålig kvalitet. Men nu har lamporna utvecklats, särskilt inom ledområdet där utvecklingen snarast kan beskrivas som explosionsartad! I dag finns bra ledbelysning för alla husets rum, i många olika funktioner och dessutom i stor variation när det gäller ljusets färg.

Se över kyl och frys. Diskmaskin och kyl/frys är andra områden där det går att spara pengar i ett hem. Moderna kylskåp är ofta mycket energisnålare än sina föregångare. Fundera på om du ska byta ut dem. I längden sparar det pengar. Ett bra knep för att få effektiva kylning är att damma av kyl och frys på baksidan då och då. Diskmaskinen ska packas full.

Minska på onödig tvätt. Tvättmaskiner drar också en hel del el. Tvätta fulla maskiner, en halvfull tvättmaskin drar nämligen nästan lika mycket energi som en fullmatad maskin.

När det gäller torkning så bör du hellre använda torktumlare än torkskåp som drar mer el. Fundera över om du kan lufttorka din tvätt eller i alla fall delar av den. Häng upp torklinor istället för att använda el till torkningen. I dag tvättar vi slentrianmässigt mycket av våra textilier. Ibland helt i onödan. Många plagg, ytterkläder eller plagg gjorda av ull, tjänar snarare på att hängas ut och vädras. Det kostar inget!

Vill du veta mer? Kontakta din elektriker i Solna. En elektriker kan med en komptent uförd installation ge dig en energisnål elinstallation. 

5 Mar 2017