Fönsterbyte som sänker uppvärmningskostnaderna

ÄR du oå väg att byta fönster på din villa? De vet väl att om du byter till rätt sorts fönster har du möjligheten att spara in flera tusenlappar på uppvärmningskostnaderna? De Energifönster som numera finns på marknaden är så pass täta att du inte behöver vara med om att den vama inomhusluften behöver sippra ut genom fönster. Ser du dessutom till att byta till FTX-ventiler, om du inte redan har sådana, vill säga, kan du sänka uppvärmningskonstanderan riktigt rejält. Du vet väl om att cirka 30 procent av alla uppvärmningsluft som du förlorar går ut genom ventilerna? Fönster som är otäta kan bidra med nästan lika mycket.

Så fungera Energifönster

De Energifönster som numera finns på marknaden har tre fönsterglas. Det mellersta glaset har ädelgas mellan glasen. Det gör att ingenting sipprar ut genom de fönster. Om du önksar ha en traditionell träkarm, kan du det. Utsidan däremot är tillverkad i ljus eller vit aluminium som gör att du inte behöver renovera fönster, tills du helt nekelt har tröttnat på dem och vill byta ut dem. Om du skaffar Energifönster  släpper de då in solvärmen, men inte ut den varma inomhusvärmen. På somrarna kan du få den motsatta verkan. Du slipper få in den heta solen, och kan behålla en sval luft inomhus. Skaffa effektiva persienner som stänger ute solen för säkerhets skull, eller fina markiser för dina fönster.

Energifönster kan du få i den modell som du önskar

Du kan få dina fönster i den form och modell som du önskar. Du kanske vill behålla huseti den tidsanda som de är byggt. Känner du dig osäker om vilken fönsterform som passar dina fönster bäst? Du kan alltid fråga den leverantör som du anlitar. De brukar veta en hel del om fönster och vilka fönster som man byggde de år som ditt hus är byggt i. 1700- och 1800-talshus hade alla spröjs för sina fönster, mest därför att man inte visste hur man skulle tillverka så stora fönster som krävdes, utan kunde bara göra de små fönster som man ser i spröjsade fönster. Dessutom såg man inte ut riktigt bra. Det var först med funkishusen som man fick de riktigt stora fönster som vi har idag.

Ska du montera fönster själv eller anlita en firma?

Har du bestämt dig för om du ska montera fönster själv eller ska du anlita en fönsterhantverkare som kommer och gör jobbet åt dig? Anlitar du en professionell fönsterfirma gör de arbetet snabbt åt dig. Det som skulle ta dig minst en veckas heltidsarbete, går på endast några dagar för ett företags hantverkare. Läs mer här.

27 Nov 2018