Fönsterrenovering i Stockholm - tänk på det här

En fönsterrenovering är ofta bättre än att byta ut fönstren. I Stockholm finns flera firmor som är experter på renovering av gamla fönster.

Fönstren är tillsammans med taket de delar av ett hus som blir hårdast ansatt av väder, vind och temperaturskillnader. Ett fönster befinner sig ständigt i både inomhus- och utomhusklimat, vilket såklart innebär stora påfrestningar. Glas är ett tåligt material som är väl lämpat för uppgiften. Träet i fönstren blir dock med tiden alltför slitet för att fönstren ska vara motståndskraftiga, och därför är det viktigt att man underhåller och ibland renoverar fönstren för att de ska få ett så långt liv som möjligt.

Tåliga fönster i Stockholm

De flesta fönster i Stockholm sitter i hus byggda före 1960. Fram till dess fanns höga krav på vilken sorts trä som fick användas till fönster. Det handlade om tätvuxet virke som fått växa långsamt i generationer, och som gav fönster som i princip var outslitliga. Därefter sjönk standarden dramatiskt, och även om standarden under de senaste decennierna blivit högre så är det ändå de gamla fönstren som håller bäst och nästan alltid går att renovera. Med fönster från 60- 70- och 80-talen är det i princip alltid fönsterbyte som gäller, om det inte redan har gjorts.

Kan man alltid utföra en fönsterrenovering?

Om ett gammalt fönster har tagits om hand på ett bra sätt, det vill säga målats och kanske kittats om med jämna mellanrum, så går det nästa alltid att renovera genom att man slipar om det och utför ny ytbehandling. Man kan också sätta in extra glas för att göra det mer välisolerat. Att behålla de gamla fönstren är alltid att föredra, eftersom de utgör en stor del av huset utseende och hjälper till att bibehålla dess originalcharm.

Har fönstret tagit mycket stryk och inte fått tillräckligt med kärlek genom åren finns det stor risk att det har fått fuktskador långt in i virket. I så fall kan fönstret vara bortom räddning. Det bästa om du är osäker är att låta en fönsterexpert ta en titt, men du kan också själv känna efter genom att sticka in en liten kniv i nederkanten på fönsterbågen. Om träet är skadat så är det mjukt och kniven glider lätt in. Då måste fönstret antagligen bytas us.

Professionell fönsterrenovering i Stockholm

Om dina fönster behöver renoveras är det alltid bäst att ta in en expert på fönsterrenovering. Då får dina fönster bästa tänkbara behandling och de blir hållbara minst ett decennium till. I gamla hus är varje fönster handgjort och unikt, och de kan inte bytas ut hur som helst. Det är därför viktigt att den som renoverar gör det utan att påverka fönstrets dimensioner.

I övrigt är det mesta möjligt när det gäller fönsterrenovering. Man kan lägga till ett extra glas eller byta ut fönsterglasen mot energiglas för att förbättra isoleringen, man kan ge fönstren en annan nyans och så vidare. Dock är det alltid viktigt att du tar hänsyn till husets utseende och stil så att fönstren inte sticker ut för mycket utseendemässigt från resten av byggnaden. Ett proffs på fönsterrenovering kan hjälpa dig på bästa sätt.

24 Apr 2020