Förläng utesäsongen på din balkong

Vädermässigt är Sverige ett ganska oberäkneligt land. Det kan vara kallt, blåsigt och regnigt eller ljumna vindar. Med en inglasad balkong kan man ha balkonghäng oavsett väderlek!

De flesta svenskar är ett uteälskande folk, man tar gärna en kopp kaffe på balkongen, läser en bok eller bara är. Att förlänga sin bostad med balkongen som ett extrarum är härligt. Ett rum där man kan sitta och umgås med vänner eller kanske njuta av vårens första solstrålar. Det är dock inte lika mysigt att sitta där när det regnar eller blåser kalla vindar. Då är det läge att göra en inglasad balkong. Med en inglasad balkong kan även den odlingsintresserade förlänga säsongen. Det går att odla det mesta på en balkong; tomat, gurka, bönor, morötter med mera, inte bara blomsterdekoration som många tänker på.

Innan man glasar in balkongen

Det är viktigt att man börjar i rätt ända när man vill göra en balkonginglasning. Det första man behöver göra är att skaffa ett bygglov, det kan vara så att bostadsrättsföreningen redan har ett, annars behöver man söka ett själv via byggnadsnämnden i kommunen. Ungefär samtidigt kan man även begära in offerter från olika företag som arbetar med inglasningar, för att på så sätt få fram det bästa valet som passar just den aktuella balkongen. När man valt leverantör och byggnadslovet är klart så kommer firman och monterar ihop alla delar. Det är också viktigt att tänka på att det skall vara ett bra brandskydd, så den inglasade balkongen blir en egen brandcell och att det finns en större öppning för eventuella brandstegar.

Fördelar med en inglasad balkong

Det är dags att tänka om när det gäller inglasning, det är inte längre en pensionärskuvös, det är bra för alla som bor i en lägenhet. Förutom att man förlänger säsongen och skapar ett extrarum finns det fler fördelar. Ett är att man höjer värdet på sin bostad, den blir mer attraktiv för köparna. Eventuellt buller och oljud stannar av fortare och det blir tystare i lägenheten jämfört med en balkong som inte är inglasad. En extra bonus som många inte tänker på är att själva balkongplattan också får en ökad livslängd när inte väder och vind sliter på den. Dessutom kommer också balkongmöblerna på balkongen få en längre livstid i en inglasad och skyddad balkong. Kort sagt, det är en suverän investering för framtiden som är mödan värd!

18 May 2020