Förnya ditt hus med fräscha markiser

Om du just har köpt ett hus som har gamla markiser så kan du vara säker på att det behöver någon form av service eller uppdatering för att fungera bra. Markiser som är i bra skick ger ett mervärde till huset och mycket mer flexibilitet än ett fast tak över terrassen eller uteplatsen och en lösning som inte är i vägen på samma sätt som ett parasoll.

Det kan vara värt att reparera eller uppdatera de existerande markiserna istället för att byta ut dem helt, då nya markiser är en rätt stor investering om de ska täcka en större yta.

Är det märkesmarkiser?

Det första du kan ta en titt på är om de markiser som sitter på huset har en märkesbeteckning och kanske en modellbeteckning någonstans. Många av de större märkena håller reservdelar i många år och går att få service på. De är ofta bakåtkompatibla så att nyare reservdelar även fungerar på äldre modeller.

Beroende på vad det är som är trasigt kan man höra efter med en firma som säljer markiser i Stockholm om de vet ifall det finns reservdelar för just det märke och den modell som sitter på ditt hus.

Trasig markisväv

Ifall det bara är väven som har fått någon reva, tyget blivit blekt eller om du helt enkelt inte gillar färgen går det ofta att bara byta ut den. Det finns ingen anledning att byta ut hela mekanismen om du har en markisinstallation som i övrigt fungerar som den ska. Det ger dig chansen att välja en markisväv som är lite mer modern och som passar till huset, om du exempelvis skulle vilja måla om fasaden.

Nya typer av väv är också mer regntäta och man kan välja om man vill ha ett kraftfullt solskydd eller något som släpper igenom en aning mer ljus. Flera företag som säljer markiser i Stockholm erbjuder i dagsläget många moderna alternativ att välja mellan.

Problem med mekaniken

Om det är mekaniken som krånglar eller om du helt enkelt har en modell med en äldre typ av funktion för att fälla ut och vinkla markisen kan det vara värt att se över om den går att uppdatera. I vissa fall kan man behålla fästen och markisduk medan man byter ut själva utfällningsmekanismen.

Kom ihåg att det idag finns praktiska motoriserade lösningar för markiser så att man slipper veva för hand. Det gör handhavandet mycket enklare och man kan även installera timers och automatik som styrs av solsensorer. Alternativen är många. Automatiska markiser kostar som regel lite mer, men det finns inget som hindrar att man bara motoriserar över uteplatsen och använder samma markiser med manuell hantering över andra fönster på huset.

Hör av dig till en erfaren leverantör av markiser i Stockholm så ger de dig tips och råd kring vilka lösningar som finns för just din modell av markiser. Om det skulle visa sig att de inte går att reparera får du istället hjälp med förslag på vilka typer som du skulle kunna byta ut dem till.

13 Jul 2017