Ge hemmet ett lyft – tre tips

Att komma hem till ett fräscht hus man är nöjd med kan givetvis göra mycket för humöret. De allra flesta tillbringar trots allt väldigt mycket tid i hemmet. Att ständigt störa sig på ett tråkigt badrum, kök eller vardagsrum kan definitiv vara en energitjuv.

Som tur är finns det en hel del saker man kan göra för att ge hemmet ett riktigt lyft. De flesta av tipsen är ganska svåra att göra själv helt och hållet, då en behörig elektriker eller VVS-montör kan krävas. Dock går det att göra stora delar av arbetet själv, och bara låta fackmännen göra det som de absolut behöver.

Slipa golvet

Om du har ett stort parkettgolv i vardagsrummet, och har haft i det några år, kan det hända att det börjar se lite slitet ut. De flesta är nog bekanta med hur mycket ett nytt parkettgolv kan göra för ett vardagsrum, och i slutändan – ett helt hem.

Att slipa ett parkettgolv är något som de flesta kan göra själv. Lider man inte av något funktionshinder och är ”normalhändig” brukar detta inte vara en alltför svår uppgift. Dock har knappast majoriteten de verktyg som krävs ståendes i garaget. För att slipa golvet krävs ofta två slipmaskiner (en för kanterna och en för de stora ytorna). Detta går att hyra på många olika ställen i landet. Bor du i till exempel Stockholm eller Göteborg är det givetvis mest troligt att du har en uthyrningsfirma nära dig.

Många väljer också att anlita en firma för det här jobbet. Har man tiden och energin kan man dock göra det själv. Att anlita en firma är givetvis inte det mer ekonomiska valet av de två alternativen. 

Badrumsrenovering

Många hem idag har ett fräscht och renoverat badrum. Är man en av dem som inte har det, kan det vara läge för en badrumsrenovering. Mycket av en badrumsrenovering går utmärkt att göra själv – men mycket kräver också hjälp från proffs. Till exempel är det förenat med livsfara att dra elen själv om man inte är utbildad elektriker.

Även om andra saker, så som att dra rör, inte innebär någon fara för livhanken, bör man ändå undvika att göra dessa typer av saker själv. Ett starkt argument för det är att försäkringsbolagen inte betalar ut några pengar om det inte är utfört av en fackman.

Köksrenovering

En köksrenovering är, i likhet med en badrumsrenovering, något man troligtvis behöver anlita hjälp för. Även här går det dock givetvis att göra mycket själv. Något som både är enkelt och mycket effektivt, är till exempel att sätta nytt kakel ovanför diskbänken. Andra saker man kan göra är att ta bort överskåpen, fixa till köksluckorna eller bygga sig en köksö.

Att hitta rätt firma för jobbet

Att hitta rätt firma för jobbet brukar vara lättast om du bor i en storstad (Stockholm eller Göteborg till exempel). Särskilt i Stockholm är utbudet särskilt stort till följd av den stora befolkningen. Givetvis är det dock bara inte de som bor i Stockholm eller Göteborg som kan hitta en bra firma att anlita. Genom att till exempel använda sig av offertsidor eller fråga vänner om de har några rekommendationer kan troligtvis de flesta hitta rätt firma – till ett bra pris.

18 Feb 2017