Glas i husets fasader

Väggarna på hus brukar delvis bestå av fönster och någon dörr. Men vilket typ av fönsterglas finns det att välja bland? Vad består arbetet av för de som lagar och installerar glasrutor?

Fönster har som funktion att släppa in ljus och stänga ute väder och vind. Men om man börjar titta på vad det finns i utbudet så finns det tusentals valmöjligheter som man kan göra. Förutom att välja olika fönsterkarmar, som fasta eller öppningsbara på olika sätt, så finns det också stora skillnader i själva glaset. Beroende på storlek och funktion så kan man välja bland olika tjocklekar på så kallat vanligt glas. Ju tjockare ett glas är desto tåligare är det och dessutom ökar isoleringsfunktionen. Men det finns även glas som redan har andra funktioner i sig. Ett isolerglas är ett glas som i sig har bättre isolering. I och med det så kan man klara sig med exempelvis tvåglasfönster istället för treglasfönster. Köper man färdiga fönster så är det viktigt att kontrollera u-faktorn för bästa köp. Men det går även att ta hjälp av ett företag som arbetar med glas för att i efterhand byta ut glas eller lägga till så det blir fler.

Skydd vid attacker

Som glasmästare i Göteborg kan det hända att man även får arbeta med de lite mer ovanliga typerna av glas som exempelvis armerat glas. Det är som namnet beskriver ett glas som stärkts upp så att det i stort sett är okrossbart. De bilar som kör runt högre politiker eller kungligheter brukar ha armerat glas i sina rutor. Men det finns även en del butiker, konsulat med mera som väljer detta glas. Installationen är ungefär densamma och följden blir att inbrott minimeras. Glaset stoppar även de flesta kulor från pistoler och gevär.

Risk för skärskador

De som arbetar med installation och lagning av glasrutor brukar ha en hel del ärr på händerna. Även om man använder sig av de idag mycket smidiga handskar som skyddar mot skärsår, så är det sådant som händer. Men det finns glas som är mindre riskabelt att hantera. En viss typ av glas går inte sönder i skärvor utan krossas till småbitar. Skillnaden för den som ska hantera det skadade glaset är i och med det mycket stor. Även om glaskrosset kan leda till mindre sår så blir det inte så allvarligt. Stora glasskärvor kan dock skapa sår som blir allvarliga och livshotande.

5 Sep 2020