Glöm inte besiktningen när du ska köpa hus

Ska du köpa hus är det en stor affär och det finns många detaljer som bör kollas. Överlåtelsebesiktning är en detalj som kan vara avgörande i framtiden. Glöm inte din undersökningsplikt.

Ska du köpa hus pirrar det kanske lite i magen. Du har kanske som många andra letat ett bra tag utan att hitta det där huset som inte ser ut att ha varit med i filmen “Huset Som Gud Glömde”. När du väl hittat drömvillan så är det lätt att bli ivrig och missa lite detaljer. Din undersökningsplikt är en av dem och överlåtelsebesiktningen är en viktig del. För hur vackert huset än ser ut på utsidan kan det bakom fasaden gömma sig blivande skräckhistorier som kan gå i generationer.

Varför överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning granskar de där potentiella felen som kan resultera i sömnlösa nätter. Själva besiktningen går igenom huset byggnadstekniskt. En besiktningsman med rätt kompetens går bland annat igenom våtrum. Våtrum är en vanlig källa till problem. Framför allt om förra ägaren trott sig vara händig och råkat renovera över sin förmåga. Det har hänt att det sedan visat sig att det gömde sig fukt, och det som ägaren trodde var ett vackert badrum blev en mögelhärd. Har du inte gjort en överlåtelsebesiktning kan det bli svårare att hävda dolda fel. Som köpare har du ansvar för att undersöka huset noga, även om mäklaren ger dig ett besiktningsprotokoll bör du själva ta dit en oberoende besiktningsman. På så sätt är det mindre risk att du slipper otrevliga överraskningar.

17 Jun 2021