Golvslipning och ROT

En golvslipning blir betydligt billigare med ROT-avdraget. Du som är privatperson kan kvitta en del av arbetskostnaden mot din inbetalda skatt, förutsatt att du är över 18 år och bor i lokalen där golvslipningen ska utföras. En annan förutsättning är givetvis att du har betalat in tillräckligt mycket skatt under året, för att det ska finnas några inbetalda pengar att dra av arbetskostnaden ifrån. Tänk dock på att avdraget har sina begränsningar – RUT och ROT räknas ihop och ger dig en maximal subventionering på 50 000 kronor per år. 

Du behöver inte göra någonting

I de allra flesta fall behöver du inte göra någonting för att få ta del av ROT. Normalt drar firmorna själva av summan redan på fakturan, varpå de i sin tur får betalt av Skatteverket. Givetvis gäller fortfarande att du ska ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året. Om du är osäker på detta är det bra att tala med firman på förhand. 

Prisexempel

Variationer mellan olika firmor när det kommer till priser finns givetvis. Tittar vi på en firma på Östermalm i Stockholm kan den vara dyrare än en i till exempel Malmö eller i en annan mindre stad. För att ge en rättvis bild ger vi prisexempel från golvslipare på två olika platser – Östermalm och Malmö. 

Östermalm

Tittar vi på firman i Östermalm ser vi att priserna börjar på 182 kronor per kvadratmeter och inkluderar en lackning. Det här avser då parkettgolv. Firman i Östermalm har något högre priser för furugolv, där det börjar på 206 kronor per kvadratmeter inklusive lack. Med naturell olja eller hårdvax olja blir priserna högre, då det ligger på 250 respektive 271 kronor per kvadratmeter. 

Malmö

Hos firman i Malmö är priserna något lägre. Den golvslipning som kostade 182 kronor per kvadratmeter i Östermalm (det vill säga golvslipning plus lack) kostar 136 kvadratmeter i Malmö. Priset på golvslipningen är efter ROT, precis som priserna som firman på Östermalm visar. 

Även den här firman har dyrare golvbehandlingar än så. Till exempel kostar en golvslipning med 2-komponentslack 199 kronor per kvadratmeter – fortfarande billigare än merparten av de behandlingar som golvsliparen i Östermalm håller. 

Liten prisskillnader på golvslipning 

Det är inte dyrare att anlita en firma för golvslipning på Östermalm än i Malmö. Givetvis går det att hitta billigare firmor i Stockholm, och dyrare i Malmö, men många av priserna tenderar att vara lite högre i större städer än i mindre. 

9 Mar 2018