Håll koll på tak, fönster och fasad

Har ni som mål att tänka mer på miljön? Spara på uppvärmningskostnader och vatten till exempel? Inte slösa utan förbättra och renovera det som går istället för att hela tiden köpa nytt?

Att se om sitt hus är en bra investering både för miljön men också för plånboken. En regelbunden kontroll av de yttre delarna som tak, fönster och fasad görs med fördel årligen. Hittar man felen innan skadorna uppstår så kan man spara mycket bekymmer, pengar och tid. Tänk att slippa åtgärda stora fuktskador som ofta är det som uppstår då tak och fönster inte håller tätt. Att underhålla och isolera håller också uppvärmningskostnaderna nere. Fönster är det som oftast släpper ut mest värme på ett hus och det som verkligen lönar sig att åtgärda. Bor man i ett äldre hus med fönster gjorda av trä brukar man kunna renovera dem. Det är ett tidskrävande jobb men att behålla husets originalfönster brukar vara det bästa.

Att renovera fönster inte så svårt

Det första man gör är att lyfta ut fönsterbågarna och lägga dem på en plan yta. Alla metalldelar monteras sen av. Ta bort allt gammalt kitt som sitter löst och är sprucket. Glaset hålls på plats av fönsterstift så det är ingen risk att det ska falla ut bara för att kittet tas bort. Äldre kitt innehåller ofta asbest så man bör bära skyddsmask då man utför detta moment. Ta sen försiktigt ur alla fönsterglas och numrera dem så att ni vet exakt var de satt. Sen rengör man fönsterbågarna och tar bort all gammal färg- och kittrester. Använd gärna varmluftspistol för att få bort gammal färg eller slipa lätt med en slipmaskin. När bågen är ren från färg kan man om det behövs reparera den innan den impregneras med linolja.

Anlita en fönsterhantverkare om ni inte själva har tiden

Sen är det dags att sätta tillbaka glasen och fästa dem med nya stift och kitta om fönstren. När kittet har stelnat något kan man så börja måla fönstren. Måla även över kittet så att färgen sen kan hindra vätska från att tränga in. Att måla och torka ett fönster brukar ta 2-3 dagar men det är tack och lov inte varje år detta måste göras. Det finns även hantverkare som är specialister på att renovera fönster så om man inte själv vill ägna semestern åt att skrapa fönster och kitta kan man låta någon annan göra det. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sajt: https://www.fönsterrenoveringstockholm.com

10 Mar 2020