Hitta rätt solskydd för dina fönster

Persienner, markiser, plisségardiner  – det finns många sorters solskydd och de är alla bra på olika saker. Så vad ska man välja? I Stockholm finns det på sommaren som bekant behov av att stänga ute solen tidiga morgnar och sena kvällar. Dagtid kan ett fönster i söderläge släppa in så mycket solljus att rummet blir alldeles för varmt. Persienner är det vanligaste solskyddet i Stockholm, men det kanske bara beror på gammal vana?

Allt fler väljer att experimentera mer med solskydd och har till exempel en jalusi eller en bred träpersienn som hänger fritt innanför fönstren. Eller sätter upp en markis utanför fönstren på solsidan för att minimera värmeinsläppet. Att kombinera olika former av solskydd är ofta det bästa, eftersom man då även ger solskyddet flera funktioner.

Persienner

Persienner är fortfarande det vanligaste solskyddet i Stockholms fönster, framför allt den variant som hängs mellan rutorna. En sådan persienn är oftast gjord i aluminium och stänger ute solen relativt bra, men inte helt. Lyser solen på fönstret så blir rummet ändå ljust. Bredare lameller, helst i svart, kan minska ljusinsläppet, men då finns nackdelen att den svarta färgen drar åt sig värme som kan få glaset att spricka.

I ett fönster med mycket sol passar således mörka lameller eller långa lameller i trä bättre som fritt hängande persienner på insidan av fönstret, vilket också gör dem till en snygg inredningsdetalj. Vill man ha absolut mörker, som i ett sovrum eller en hemmabio, räcker det dock inte med persienner, man måste kombinera med andra typer av solskydd som till exempel rullgardiner.

Markiser

Markiser är så kallade utanpåliggande solskydd. Denna typ av solskydd passar sig bra för att skydda mot värme. Den ger skugga, men är inte jätteeffektivt mot ljusinsläpp. Effekten blir egentligen bara något bättre än är solen är i moln. Som värmebarriär är en markis dock betydligt bättre än en persienn, eftersom den hindrar solens strålar redan innan de hunnit in genom fönsterglasen.

Den vanligaste typen av markis kallas fallarmsmarkis. Det är en rak markis som kan rullas ut till önskad längd från en kassett ovanför fönstret. Den sitter också fast med två reglerbara stag, som gör att man kan justera markisens vinkel. På detta sätt kan man ha en väldigt snäv vinkel när man vill skydda så mycket som möjligt, eller nästan ingen vinkel alls m man vill ha fri utsikt. Om funktionen med solskyddet framför allt är att skydda från värme är en markis ett fullgott alternativ till en persienn. Dessutom ser det väldigt snyggt ut på husfasaden och hjälper till att rama in fönstret. Bor man däremot i lägenhet är chansen ganska liten att få sätta upp en markis på fasaden, vare sig man bor i hyresrätt eller bostadsrätt.

Plisségardiner

Plisségardinen är den stilmedvetnes val av solskydd, och även den variant av solskydd som stiger mest i popularitet, Man kan se plisségardinen som en blandning av en persienn och en rullgardin. Med sin veckade form och heltäckande yta gör den ett bra jobb med att stänga ute ljus och värme. Den stannar också där man släpper den, inget behov finns av snören och borrhål. Dessutom möjliggör plisségardinens konstruktion en mängd olika material, färger och mönster, vilket gör att det är lätt att hitta en som passar till inredningen

Få hjälp med solskydd

Det är bäst att anlita professionell hjälp med att sätta upp persienner, markiser och plisségardiner. Ofta är det viktigt att man är oerhört noggrann och vet på vilket sätt man ska mäta. Särskilt viktig är detta när det gäller mellanglaspersienner. En bra persiennfirma kan även komma med förslag på modeller, material och färger som kan passa till just dina fönster. Ibland ingår upphängningen av solskyddet i priset när man köper nya solskydd. Kontakta en bra persiennfirma idag och hör dig för. Snart är sommaren här!

24 Feb 2018