Hur du håller markiserna snygga

Markiser kräver väldigt lite underhåll. Man brukar säga att om du endast lägger 120 minuter om året på dem, så är du på den säkra sidan. De här minuterna är en väldigt liten tid att lägga på något som ger ett sådant lyft till huset som det faktiskt gör. Förutom att de gör att huset ser snyggare ut, är de givetvis också praktiska. Markiser minskar insyn och skyddar mot sol, samtidigt som du slipper skymma hela fönstret (så som en persienn gör).

Att hålla markiserna snygga är inte svårt alls. Dock behöver man givetvis känna till de saker man kan göra för att kunna utföra dem. Har du koll på följande faror kommer dina markiser att hålla (och vara snygga) i många, många år.

Tvätta rätt

Markiser bör inte tvättas i en tvättmaskin. Inte heller bör de tvättas med ”vanliga” rengöringsmedel. När det är dags för att rengöra markiserna är det viktigt att inte använda medel som kan första markisduken. Det bästa är att använda sig av en egen gjord tvållösning.

Ta en behållare och fyll den med ljummet vatten. Häll sedan i tvålflingor och blanda runt lite. Tvålflingor kan hittas i de lite mer välsorterade butikerna. Ta sedan en mjuk borste när du rengör duken. Detta efter hårdare borstar kan riskera att skada väven. Använd absolut inte tralltvätt och klortvätt eller liknande när markisen ska rengöras.

Vid monteringen

Montering av markiser är något som inte behöver vara särskilt svårt. Dock är det viktigt att man tänker på vissa saker för att markiserna ska hålla så länge som möjligt. En av de sakerna är vinkeln. Vid monteringen av markiserna bör man se till att det finns ett fall som leder bort väta och annat som kan tänkas falla på markisen. Montering av markiser är ett jobb man kan anlita firmor för att göra, och en seriös firma tar alltid hänsyn till detta. Monterar du dina markiser själv får du dock inte glömma att ha detta i åtanke.

Håll utkik efter skador

Ta en titt lite då och då ifall det finns några begynnande hål eller andra typer av skador i duken. Det är bra att titta så ofta som möjligt. Ju tidigare du ser ett begynnande hål i duken, desto snabbare kan du åtgärda det och förebygga att hålet växer.

Låt den torka innan den förvaras

Ifall du ska plocka undan markiser för förvaring – se för all del till att de är torra när du lägger undan dem. Ifall de förvaras blöta, föreligger en stor risk för att mögel börjar växa fram. Kontrollera alltid att båda sidorna är torra innan du packar ihop markisduken.

För mer information om skötsel av markiser råder vi dig att kontakta ett företag som arbetar med solskydd.

8 Mar 2017