Hur fungerar rullgardiner?

Inom inredning finns det mycket som kan påverka funktion och stil och en av dessa är rullgardinen. Men vad är en rullgardin och vilka olika sorters rullgardiner finns det på marknaden?

En rullgardin är en gardin som man kan rulla ner för fönstret. Rullgardinen består oftast av ett tjockt och lite stelt tyg som är snurrat runt en rund stång av plast, metall eller trä. Rullen fästs ovanför fönstret i en slags hållare som den kan snurra runt i och på sidan brukar det finnas ett snöre av något slag som snurrar tyget nedåt eller uppåt beroende på vilket håll man drar snöret åt. Syftet med rullgardinen är att enkelt kunna stoppa att man ser in i rummet utifrån och att man slipper se till exempel ljuskällor som solen, inifrån.

Rullgardin i olika färg och funktion

En rullgardin kan komma i olika färger, mönster och tjocklek och ofta så väljer man ett tyg som stämmer överens med färgerna och stilen i rummet den ska sitta i. Det är viktigt att bredden på rullgardinen är lika bred som fönsterglaset, eller lite bredare, för att få den funktionen som man önskar. Speciellt viktigt är det när man monterar en mörkläggningsgardin som i stort sett stänger ute allt ljus. Det finns även rullgardiner som sitter i själva fönstret så om fönstret består av två olika delar så kan det finnas en rullgardin i var del. Vanligaste färgerna på rullgardiner är vitt, svart och mörkblått men ofta så hänger man vanliga gardiner över som antingen matchar eller inte matchar rullgardinen, då den inte brukar synas bakom gardinerna.

Att göra egen rullgardin

Det är enklare än man tror att göra sin egen rullgardin om man vill. Antingen kan man använda en gammal rullgardin som man tar bort tyget på och sätter dit ett nytt, eller så kan man ta en rundstav och häfta fast sitt favorittyg längs med rundstaven. Sedan fäster man ett långt snöre i rundstaven och hänger upp den i en hållare. Det finns även något som heter hissgardin som har ett liknande koncept men där man hänger rundstaven längst ner i tyget och drar upp den med ett snöre som man fäster i ett flertal kanaler som går uppifrån tyget och ner. Att göra sin egen rullgardin är ett kul pyssel att prova på och så kan man även få ett tyg som är likadant som soffkuddarna eller gardinen.

19 Mar 2020