Hur kan man behandla ett trägolv

Alla som har slipat ett trägolvgolv har upplevt känslan av hur ombonat och luftigt det kan bli på samma gång precis efter att slipningen är färdigställd. För att behålla samma känsla som direkt efter en golvslipning så behöver ett trägolv behandlas. Det finns flera sätt att göra det på och här ska vi gå igenom några av de vanligaste metoderna. Vi ska dessutom gå igenom ett sätt att ge golvet en alldeles ny stil. Vi utgår från en sekelskiftesvilla i Täby som exempel.

Brädgolv

I en gammal sekelskiftesvilla i Täby så har golvet en alldeles speciell stil. Långt innan fiskbensparkettens glansdagar så hade man ett stadigt brädgolv, gärna i ek eller något annat robust träslag. De här golven är väldigt vackra men blir oftast slitna, smutsiga och fula genom åren. När ni väl har gjort slag i saken och gjort en golvslipning så blir brädgolvet som nytt.

Hårdvaxolja

För att behålla den vackra stilen så kan det vara klokt att behandla bräderna direkt efter slipningen med hårdvaxolja. Det här är ett medel som kombinerar lackens egenskaper med oljans och ger ett slags mellanting som har fått med sig bådas styrkor i mångt och mycket. Träet får en yta som skyddar mot skador och förslitningar och dessutom skyddas det mot fukt. Tack vare den impregnerande effekten så håller sig golvet fritt från väta.

Lacka golvet

För den som vill behandla sitt golv men inte lämna efter sig ett golv som ser behandlat ut så kan lack vara ett bra alternativ. Med lacken så ser inte golvet behandlat ut även om det får de goda egenskaperna som eftersträvas. Damm och smuts har svårt att fastna på lackade golv vilket gör dem mer lättstädade än många av alternativen. Vill man få brädgolvet att bli mörkare, till skillnad från ljusare som det ofta blir när man slipar bräderna, så är lack rätt väg att gå.

Färgning av golvet

Den som vill ge den gamla sekelskiftsvillan i Täby ett rejält lyft kan ta steget till att färga golvet i någon nyans. Det är inte samma sak som att måla golvet utan en infärgning blir mer betsad i stilen där ådring i träet syns igenom. Om väggarna främst är Stockholmsvita så kan en golvslipning med vit infärgning vara en bra kombination. Trappor är trånga utrymmen som inte kan slipas och behandlas med de stora maskinerna. Det kan vara ett bra tillfälle att färga trappan efter en slipning eftersom den i vilket fall måste behandlas på något sätt och den processen görs för hand.

Läs mer om golvslipning i Täby här. 

5 Oct 2018