Inredning anno 2018

Ser man tillbaka på de senaste tio åren inleddes trenden från den strama skandinaviska inredningen till en mer färggrann och som går i naturens tecken. Här har sten, terracotta, strå och mossa blivit inspiration till tapeter, kakel och inredningen i stort. Numera ser vi både rött, grönt och lila uppåt väggarna. De nya färgerna går i kalla nyanser, vi ser även rosa som går mot grått, en ”smutsrosa” nyans. 

Vi vågar fler färger i inredningen

Överlag vågar vi mer när det kommer till färger. Inredningen kan gå helt i grönt, lila och rött, bara de är i rätt nyanserna. Man kan ”hålla ihop” inredningen, enligt Sköna hems egen blogg. Vill man att inredningen ska gå i grått kan den kompletteras av rosa färger och detaljer. Vill man inreda i sand, kan svarta inredningsdetaljer vika av och komplettera inredningen. Har du till exempel en inredning som går mer i brunt kan du komplettera med många och stora gröna växter. Eller varför inte något som går mot det korallröda? 

Egentligen kan du mixa vilka färger som helst tillsammans bara nyanserna passar tillsammans. Låt gärna väggfärgen gå igen i mönster och färger på mattor och andra textilier. Varför inte låta soffan och fåtöljerna gå i samma nyans som väggen? I princip kan du låta vad som helst inspirera dig i din inredning. Vi vågar mer nu.

Våra kök ska se ut som vilka rum som helst

Numera ska köken inte se ut som kök. Det är mycket annat som äger rum i våra kök än bara matlagning. Här sitter barnen och gör sina läxor, här kopplar vi alltmer av. Vi ser kristallkronor i taket, bekväma stolar, barskåp och lådor som inte vittnar om att detta är ett kök. Istället kan de tas för arbetsrum med strama kanter och linjer. Vi ser mer av konst som hänger på köksväggarna och smakfulla lampor. Låt dig inspireras av de moderna inredningarna.

Vi tänker också att säkerhet kan byggas in i inredningen. Galler för dörrar och fönster är inte så långt borta. Numera tillverkas gallergrindar som dekorationer och svåra att forcera, liksom fönstergaller. Särskilt fönster på bottenvåningen behöver skyddas av fönstergaller. Installerar du en gallergrind kan du även sänka premien på hemförsäkringen, vilket säger en hel del hur säkra försäkringsbolagen ser på gallergrindar.

16 Jan 2018