Kakel nyckeln till det perfekta badrummet

Drömmer du om det perfekta badrummet? Du är inte ensam. Många längtar efter ett nyrenoverat badrum med vacker kakel bland väggar och golv. Det är snyggt samt lätt och praktiskt att rengöra.

Få saker klår ett riktigt fint badrum. Det är inte konstigt att många drömmer om att renovera badrummet för en riktig helhetsupplevelse. För det är ju faktiskt så att man spenderar rätt mycket tid i badrummet, mer än vad du kanske är medveten om. Förutom de obligatoriska toalettbesöken är det även rummet där du borstar tänderna, duschar, torkar dig, sminkar dig, fixar håret och mycket annat. Och i badrummet är det inte särskilt praktiskt med trägolv eller gipsväggar. Det blir ju som bekant ganska fuktigt. Betydligt bättre, och för att inte säga snyggare, är det med kakel längs väggar och golv. Det är tjusigt och stilrent och symboliserar verkligen ett fräscht badrum. Det är dessutom enkelt att städa då det går lätt att torka av kakel med en trasa.

Hur sätter man kakel?

För den händige som vill ta initiativet att kakla sitt badrum på egen hand finns det några tips och råd man inte bör bortse från. Underskatta inte betydelsen av planering och tumma inte på underarbetet som måste göras innan du kan börja kakla på riktigt. Du behöver bland annat mäta noggrant i ditt badrum så att du kan beställa rätt antal material. Se också till att väggar och golv ser jämnt ut med hjälp av en tumstock.

När du har spacklat sprickor, planerat kakelmönstret och tätat vattenanslutningar är du snart redo att börja sätta ditt kakel. Men du behöver förbereda underlaget innan kaklet kan börja fästas på väggar och golv. Använd en fixkam för att kavla ut det fix du har spridit längs underlaget.

Kakel höjer värdet på badrummet

Nu ska du vara redo att börja sätta kaklet på plats. Men även detta är lättare sagt än gjort och kräver enorm precision och noggrannhet. Du vill ju ha kaklet jämnt och rakt och för detta finns metoder bland annat med hjälp av kakelsnöre. Glöm inte göra hål för vattenanslutningar eller strömbrytare.

Låter det omständligt och jobbigt? Ingen fara. Det finns ingen skam i att anlita en entreprenör för att sköta kakelsättningen och renoveringen åt dig. För resultatets skull är det kanske till och med det bästa. Ett riktigt snyggt renoverat badrum med vacker kakel kommer höja din bostads värde med råge.

5 Aug 2020