Källan som aldrig tar slut

En behaglig värme i hemmet är inte enbart trevligt utan det kan vara förutsättningen för ett friskt hus. Allt som finns inuti hemmet mår bättre av en lämplig temperatur där fukten hålls borta.

Den som står för betalning av räkningarna i hushållet vet hur summorna kan förändras under årets månader. Och beroende på vem som är hemma och vad man gör. Har man till exempel en ovanjordspool så kan man direkt se kostnaden för vatten och avlopp gå upp markant när man fyller sin pool. En post som även går upp när tonåringen gått in i träningssäsongen och vill duscha fyra gånger per dag. Eller ännu värre, när svärmor kommer på besök och vrider upp alla radiatorer till max för att inte frysa när det är minusgrader ute.

Det kan låta gnidigt att be familjemedlemmarna minimera sina duschar. Eller att ta på sig en extra tröja och mormors stickade strumpor. Men det som varje dag kan ses som litet kan innebära många tusenlappar på månadens fakturor. Och de som dessutom bor i hus med dålig isolering kan drabbas av månader där de går på knä på grund av räkningarnas storlek.

Läs mer om bergvärme.

Elda för kråkorna

Innan man ger sig på att se över sin uppvärmning så är det viktigt att man ser över sin isoleringsgrad. Det räcker med ett fönster som läcker värme för att hela bostaden ska ha en uppvärmningskostnad som sticker iväg. Och det som uppvärmningen kostar kan på bara en månad bekosta flera nya fönster. Så om isoleringen känns bristfällig så är det klokt att satsa pengarna där för att snabbt kunna spara i andra änden.

Spara i längden

När man sett över husets skal så är det dags att se över uppvärmningssystemet. Det är lite som att ta ett lån. Man kan välja något som har rörliga kostnader, som el, olja eller ved. Eller så väljer man något som startar med en större kostnad men som sedan i stort sett inte kostar någonting. Om man jämför med de andra. Varför inte en källa som aldrig sinar? Det finns idag en mängd olika system där man själv kan försörja bostaden med något som aldrig tar slut. Som solpaneler, bergvärme, jordvärme eller kanske till och med skaffa sig ett alldeles eget vindkraftverk. Alla är källor som aldrig sinar och som löpande har mycket låga kostnader. Man kan till och med sälja vidare sitt eget överskott.

22 Oct 2020