Kostnader för golvslipning och övriga utgifter som kommer med trägolv

Ett trägolv kommer med många fördelar. Det är fint att titta på och skapar ett bättre inomhusklimat. Vidare dämpar det oljud och sänker ljudnivåerna i hemmet i allmänhet. Bor man till exempel i centrala Stockholm där det råder höga bullernivåer utanför huset, kan varje sänkning av ljudnivån inomhus vara mycket värd.

Alla dessa fördelar kommer dock med ett pris. Ett trägolv kan inte bara vara ganska dyrt vid själva inköpet – det kräver även en hel del underhåll. Bland annat behövs en golvslipning med jämna mellanrum och andra tillbehör för att vårda golvet.

Golvslipning

En golvslipning i Stockholm är troligtvis den största utgiften som är förknippat med att ha ett trägolv i hemmet. Visserligen är det inget som måste göras, men om man inte gör det kan golvet börja se slitet och tråkigt ut efter ett tag.

Hur mycket en golvslipning kostar beror på flera faktorer. Ska du anlita en firma för att göra det kan du kanske ha en fördel om du bor i till exempel Stockholm eller annan större stad. Till följd av det stora utbudet finns större möjligheter att förhandla och ställa olika aktörers offerter mot varandra. Samtidigt tar hantverkarna normalt sett högre timpriser i Stockholm och andra större städer.

En golvslipning är, av förklarliga skäl, billigare att utföra på egen hand. Dock krävs det att man tar sig tiden och att man är någorlunda händig. Har man inga förkunskaper behöver man dessutom läsa på om processen så att det utförs rätt från början. Behöver man slipa om golvet flera gånger själv, hade det sannolikt blivit billigare att anlita en firma från början.

Möbeltassar

Visserligen en väldigt liten kostnad – men ändå något nödvändigt. Ett fint trägolv bör skyddas på alla möjliga olika sätt, och att förse möblernas ben och fötter med tassar är mycket effektivt och billigt. Tassarna bör vara av filt eller plast och kan köpas på olika byggvaruhus. Ofta kostar det inte mer än några tiotals kronor och är lätta att hitta, oavsett om du bor i Stockholm eller på en mindre ort.

En ordentlig matta

Att ha en ordentlig matta att torka av sig vid dörren är extra viktigt om man har ett vackert trägolv. Likaså är det av vikt att faktiskt använda den och att stampa och torka av skorna så gott det går innan man går in. Särskilt bör man titta efter gruskorn som har fastnat på undersidan av skon, då dessa kan repa golvet synligt om du går in med det under skorna.

En avtorkningsmatta kostar inte många kronor, men kan spara dig en hel del pengar i form av mindre golvslipning och andra reparerande åtgärder. Samtidigt går det att hitta ordentliga avtorkningsmattor som också ser snygga ut. De finns i många olika former och kan enkelt matchas med övrig interiör.

17 Jun 2017