Lyft rummen med golvslipning

På den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm kan det vara svårt att hitta lägenheter som både har ett överkomligt pris och samtidigt är i såpass bra skick att det bara är att flytta in. För de flesta som köper lägenhet, och ändå nästan belånar sig upp till tänderna, är det renoveringsobjekt i olika stadier av förfall som gäller.

Tur då att vi Stockholmare älskar att renovera. Hur vi fixar och donar med våra hem anses spegla vilka vi är, vår identitet sitter mycket i hur fint vi gör i våra hem. Faktum är att en majoritet av Stockholmarna ständigt går och fundera på olika renoveringsprojekt de kan ta sig för i hemmet. Vi är antagligen inte helt fel ute om vi kallar det en ny folksport.

Att slipa golven gör dem som nya

Status och identitetsbyggande i all ära, men det viktigaste i slutändan är ändå hur vi själva trivs i våra hem, och att flytta in i en nedgången lägenhet där tapeten lossnat från väggarna och kranarna droppar är okej för en del, men outhärdligt för många. Så vi renoverar. Kök, badrum och väggar kommer högst på mångas prioriteringslista, men vi vill även slå ett slag för vikten av att slipa golven. Ett nyslipat golv kan verkligen höja upplevelsen av ett rum och göra att det känns nästan nytt. Det är en härlig känsla att gå på ett golv som slipats lent och mjukt och sedan ytbehandlats med vax eller olja. Dessutom är en golvslipning en nog så viktig värdehöjare för bostaden.

Golvslipning är varken dyrt eller krångligt

Många som är ute och letar lägenhet blir avskräckta om golven är i dåligt skick. Man har en föreställning om att det är krångligt och dyrt att slipa golv och vill hellre betala mer för en lägenhet med bra golv än en med exempelvis nymålade väggar. Det kan dock vara ett misstag, för sanningen är att det varken är särskilt krångligt eller dyrt att slipa golven. För den som anlitar professionell hjälp kostar det så klart en slant, men det är ändå billigare än att till exempel anlita en målare för att måla ett helt rum, något man dessutom definitivt kan klara av själv.

Att slipa golven själv

Att slipa sina golv själv går bra, förutsatt att man läser på innan. För att själv kunna slipa sina golv måste man i regel hyra en golvslipmaskin från en maskinuthyrare eller golvfirma. En större golvslipmaskin kan verka respektingivande och lite läskig att manövrera själv, men man lär sig förvånansvärt snabbt.

Det viktigaste att tänka på när man manövrerar en golvslipningsmaskin är att den ständigt måste vara i rörelse när sliprondellen är nere. Annars är det lätt att maskinen slipar för mycket på ett ställe och då har man en ovälkommen fördjupning i golvet som är omöjlig att bli av med. Om man lugnt och metodiskt för maskinen framåt över golvet är det inte mycket som kan gå fel vid en golvslipning. Visst är det ett tungt arbete, och det dammar en hel del men de flesta som är någorlunda händiga klarar av det.

Ytbehandla golven efteråt

Efter en golvslipning måste golvet ytbehandlas igen. Tidigare var lack den vanligaste ytbehandlingen för trägolv, men nuförtiden har golvolja och hårdvaxolja tagit över som de populäraste ytbehandlingarna. Dessa behandlingar ger golven ett mjukare och lugnare utseende än lack och de gör golven sköna att gå på. Med hårdvaxolja får man både oljans mjuka utseende och lackens ytskikt, så det är en golvbehandling vi verkligen rekommenderar.

Hitta hjälp med golvslipning i Stockholm

Vill du ha professionell hjälp med att slipa golv och ytbehandla så hittar du lätt en bra golvslipningsfirma i Stockholm. De flesta har även andra tjänster på menyn, så det är inte omöjligt att du hittar en firma som kan hjälpa till med hela renoveringen av lägenheten. Fortsätt läsa mer om golvslipning i Stockholm på: http://www.golvexperternastockholm.se.

16 Nov 2018