Måla ditt hem i naturliga färger

Om man - med en vecka kvar till nyår - får titta lite i spåkulan och försöka sia lite om vilka trender som kommer att gälla 2019 så finns det några godbitar att förhålla sig till. Har du tröttnat på hur det ser ut i din bostad så finns den en stor chans att den tröttheten grundar sig i dina färgval. Eller, bristen på färg snarare.

Du har kanske som så många andra valt den säkra vägen och valt att måla dina väggar vita. Ett säkert kort - men ack så tråkigt. Därför är det glädjande att titta in i spåkulan och se att 2019 blir året då den vita färgen ersätts med andra kulörer. Färger som ger personligare hem - och mer harmoniska sådana. Färgerna som blir extra heta hämtas nämligen från den palett som finns runt omkring oss och som naturen har att erbjuda.

Vad kan ge mer lugn, mer harmoni och skänka en större trygghet än naturen? Vi behöver slappna av och vi behöver ventiler för att hämta andan. Felet som många gjort är att man inrett sina hem på ett uppstressande sätt och här är därför den kommande trenden ytterst välkommen. Att måla om med färger från naturens skala ger, helt enkelt, väldigt mycket tillbaka. Vilka färger är det då som gäller, vad ska du köpa in för något i din lokala färgbutik i Stockholm? Här är några exempel:

    • Beige.
    • Brunt.
    • Grått - en varmare ton
    • Gult - i en lite mer gråtonad nyans.

Andra trender som gäller 2019

De naturliga färgerna är stilfulla, de är lätta att inreda mot och de skänker harmoni. Men, de kan upplevas som lite sparsmakade och de kan utesluta den där wow-känslan som många vill nå. Det finns andra alternativ som kan ge den känslan till besökare i din bostad i Stockholm. Varma och brända toner är exempel på detta; helst i rött, i brända persikotoner eller i grått i en mer dämpad skala.

Dessa färger kräver emellertid en viss typ av inredning för att fullt kunna nå sin potential. Rustika möbler av naturliga element och material är väldigt gångbara. Tänk även på att komplettera paletten med små accentfärger - grönt är en färg som kommer starkt och som verkligen gör sig mot dessa brända toner. I synnerhet mot den röda.

Ta hjälp av en målare i Stockholm

En sak är viktig i detta. Färgerna som kommer att gälla 2019 är mer avslöjande för dina misstag vid strykningen. Till skillnad mot vit färg så kommer det att synas var du missat, fläckar kommer fram och en flammigare yta kan vanpryda väggen. Vårt råd är att du anlitar en målare för målningen. En målare begår inga misstag överhuvudtaget och då jobbet dessutom är rot-berättigat så finns ytterligare en fördel. Tack vare Rot-avdraget så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den målare i Stockholm som du anlitar. Det blir ingen större kostnad i slutändan.

Och: en målare kan även hjälpa sig med att hitta rätt ton på den färg du väljer. Det är en svårighet. Färg skiljer sig åt i det lilla och i det större. Det lilla smakprovet du utgår ifrån kan se ut på ett sätt då du står i butiken, men helt annorlunda då färgen väl är uppe på väggen. Här kan du konsultera en målare innan.

17 Jan 2019