Måla eller tapetsera om barnrummet?

Grattis! Du har barn som behöver ett eget rum - det betyder att du ska få ägna dig åt den roligaste inredning som finns.

Barnrum är rum där man verkligen ska ta ut svängarna. Du behöver inte tänka så långsiktigt utan mer här och nu. Om några år kommer ditt barn att vara i en annan fas i livet och väggar, färger och former ska ändå bytas ut. Så våga gå “all in” på vad som känns rätt just i den här åldern.

“Vem” är den viktigaste faktorn här. Ett barnrum finns förstås till för barnet och inte för att du som förälder ska trivas. Ta gärna med dig barnet ut och titta på olika färger och tapeter. Det kan inte bli roligare! Bli inte besviken om barnet snabbt hittar en favorit, det finns något självklart över barn och deras smak. Du hade kanske strosat runt längre i affären och jämfört färgprover men njut då istället av att du har ett barn som inte känner sig ängslig inför ett val!

Lekfulla med tapeter

Barn gillar i regel färg och mönster. Särskilt yngre barn brukar tycka om tapeter med föreställande figurer som djur, tecknade favoriter eller sagoväsen som de känner igen och kan bygga sin fantasi runt. Det blir som att ha en saga på väggarna. Den här fascinationen brukar hålla i sig i några år och kanske känns det onödigt för dig som vuxen att sätta upp en tapet som troligen kommer att bytas inom fem år, men tänk på att det här är ett mönster som ditt barn kommer att minnas. Spara en tapetbit i en pärm och ditt barn kommer kunna njuta av minnet från sitt barndomsrum också som vuxen.

Det kan vara svårt att själv sätta upp detaljrika tapeter med mycket mönster snyggt, men ta då hjälp av en målare i Uppsala så slipper du strulet med krångligt mönsterpass. Många mönstrade tapeter är lite dyrare eftersom de har just välarbetade detaljer, därför är det klokt att ta hjälp av en målare när du sätter upp dem på alla fyra väggar. Eller så satsar du på en tapetserad fondvägg och låter resten av väggarna vara enfärgat målade.

Innan du köper tapet - kolla vilken som är avtorkningsbar! Tyvärr är inte alla tapeter för barnrum det, även om det borde vara så av praktiska skäl.

Lugn vrå med målade väggar

Om du har ett barn som kanske är lite äldre eller bara vill ha sitt rum till lugn och ro så är det klokt att måla väggarna i enhetlig färg. I dag finns många snygga smutsiga pasteller att välja bland. Det passar bra för lite äldre barn som vill ha mysiga men lite “vuxnare” stil.

Har du ett yngre barn som älskar pyssel kan det vara smart att låta väggarna gå i en lugn färg. Barnet kommer troligen hänga upp massor med teckningar och egna skapelser och på en småmönstrad tapet kan det snabbt kännas rörigt. Satsa istället på en och samma färg på väggarna.

2 Feb 2017