Måla själv eller anlita hantverkare?

Vill ni gärna tapetsera och måla om er bostad? Då ska ni fundera på om ni ska utföra jobbet själva eller om ni ska ta hjälp av en noggrann och erfaren målerifirma. Här är för- och nackdelarna.

Det går att spara pengar genom att själv måla om och tapetsera hemma och det kan faktiskt vara riktigt roligt. Men för att det ska bli bra måste man vara noga med själva förarbetet och spackla igen hål och ojämnheter, skruva bort kontakter och strömbrytare och tejpa kanter och mycket mer. Förarbetet brukar ta mycket längre tid än själva målandet eller tapetserandet och går inte att fuska med om man vill ha ett snyggt resultat som håller länge. Har man inte tålamodet eller den tid som krävs är det därför bättre att man tar hjälp av en riktig målerifirma.

Glöm inte ROT-avdraget

Att måla och tapetsera tar alltid längre tid då man ska göra det själv. En av fördelarna med att anlita en professionell målerifirma är att man kan få delar av bostaden uppfräschad på bara en dag. Man går till jobbet på morgonen och kommer hem till ett nytapetserat sovrum eller nymålat vardagsrum. Dessutom slipper man städa och forsla bort sopor efter renoveringen, för det sköter målarna om. Visst blir renoveringen dyrare då man tar hjälp av en målare än om man själv gör jobbet, men man måste också fundera på hur mycket ens egna tid är värd. Man får också använda ROT-avdraget på måleritjänster och då kommer man ner rejält i kostnad.

4 Jan 2021