Mobilkran – vad ska den användas till?

Frågan är vad en mobilkran används till och vem får lov att sköta en sådan? Det kan vara frågor du ställer dig om du har riktigt tunga saker som ska lyftas.

En vacker dag i livet kanske du står där med en last som väger flera hundra ton, låt oss säga en fraktbåt eller liknande. Då är det inte läge att fråga grannarna om hjälp när du ska lyfta den in i en docka för att se över den. Det enda som gäller då är en stor mobilkran och en skötare till den.

Vet du om att en mobilkran klarar av att lyfta upp till 300 ton? Det gäller när det sker på en begränsad yta. Det går inte att köra land och rike runt med din båt hängandes i en kran direkt. En kran lyfter alltså enorma tyngder och kan lyfta en sådan tyngd för att sedan släppa ner den på en plats inom den radie kranen kan arbeta på.

Mobilkran är en praktiskt och användbar maskin

En mobilkran är med andra ord ett näst intill oumbärligt verktyg, eller rättare sagt en helt och hållet oumbärlig maskin, för dig som ska eller vill förflytta något som är så här tungt. Mobilkranen består av en teleskopisk bom. Den kan vara tillverkad av järn eller stål.

Denna teleskopiska bom sitter fast på en plattform med hjälp av ett gångjärn. Plattformen i sig är oftast mobil. Hydraulcylindrar eller kablar används för att kunna manövrera bommen. Det behövs utbildade kunniga mobilkransförare för att hantera dessa enorma kranar.

14 May 2023