När är det dags att byta fönster?

Detta är en fråga de flesta husägare ställer sig. Faktum är att det inte finns något exakt svar på den frågan. Ofta beror det på hela fönstrets kvalitet och utsatthet för väder och vind.

Därför är det svårt att säga när de bör bytas. Har man väldigt gamla fönster som dessutom är enkla så kan det uppvärmningsmässigt vara ekonomiskt försvarbart att byta fönster då de inte håller ute kylan på ett önskvärt sätt. Några anledningar till att byta fönster är:

  • Att dämpa oönskade ljud utifrån som exempelvis förbipasserande tåg.
  • Byta ut mot dubbelglasfönster för att hålla värmen inne.
  • Glaset har blivit slitet
  • Man vill helt enkelt ha snyggare fönster.

Att sätta in nya fönster

Är man händig och van att bygga och renovera kan man ge sig på att byta fönster själv. Är man det minsta osäker så är en det en bra ide att hyra in kunnig arbetskraft med bra meriter. Fönster är inte något man vill ska bli fel då det kan bli dyrt i förlängningen. Tanken är nog snarare tvärtom - att man ska spara in på el och som bonus få bra ljus i fastigheten. Idag är det enkelt att hitta bra entreprenörer då de flesta företag har en egen hemsida på nätet. Prova att googla på hemstaden eller kommunen. Bor man exempelvis i Närke kan man googla på “Fönster Örebro” och hitta flera företag som kan bistå med sin expertis och arbetskraft. På så sätt kan man känna sig trygg och lägga sin energi på andra saker.

En bra kontakt att ha när det kör ihop sig

Det är bra att ha olika kontakter i sitt nätverk då man aldrig riktigt vet vad som kan hända. Allt kan gå väldigt snabbt och plötsligt har en boll eller något annat kraschat igenom en av fönsterrutorna. Då kan det vara viktigt att snabbt få hjälp att sätta in ett nytt fönster eller åtminstone få till ett provisoriskt sådant då vädret plötsligt kan slå om och regnet ösa ner. Har man otur är det mitt i vintern och lokalen eller lägenheten blir iskall. Eller kanske kommer man på att man vill göra om och skapa ett nytt uterum där man kan umgås med vänner och familj. Har man då tur så kan samma firma som man anlitar för sina fönster även hjälpa till med att glasa in husets veranda eller något annat typ av uterum för exempelvis bostadsrättsföreningen eller företaget.

28 May 2020