När blåsten tar tag i huset

När det kommer till toppen på huset, så är det lite som att sätta kronan på verket. Taket kanske inte syns så väl som resten av huset för förbipasserande men det är viktigt med ett stadigt tak.

Ja, när vi drabbas av oväder i form av hårda vindar, regn, storm och snökaos så gäller det att vi ser till att ha ett dugligt och rejält tak. Taket är det som skyddar på toppen av huset och bör vara konstruerat på ett sätt som gör att det är så stadigt som möjligt för att det ska sitta kvar vid eventuella oväder. Taket och allt annat som gör att det sitter kvar behöver vara i god form ifall det till exempel regnar mycket. Ett rejält oväder kan ställa till det enormt mycket inne i huset annars, genom att det läcker in vatten till exempel och skapar vattenskador på väggar och tak inomhus.

Vilket material på taket?

Vilket material ska man då välja när den dagen kommer då det är dags att byta ut det nuvarande taket? Det är en djungel och det finns en hel del olika material att välja bland. Man bör se till att vara påläst och veta lite kring de olika typerna som finns. Takplåt, till exempel, finns det många olika fördelar med att välja. Det är ett mycket pålitligt materialval som håller för både hårda vindar och regnets framfart. Sedan ska det icke förglömmas hur vackert ett plåttak är att se på och det är ju även det estetiska man vill få fram eller hur, inte enbart det funktionella.

Ett lättare arbete

En till sak som är väldigt positivt med plåttak, förutom att det är stilfullt och snyggt att se på och dess tålighet, är att det är väldigt mycket lättare att lägga om man jämför med andra typer av tak. Plåten är även lätt att underhålla, det krävs faktiskt inte ens mycket underhåll och omvårdnad för ett tak gjort i plåt, det räcker med en enkel tvätt då och då. Om man ska jämföra med exempelvis tegel så är ju plåten bra mycket enklare att hålla ren, från mossa och så vidare. Vilket typ av utseende man vill ha på sitt plåttak beror mest på vilket man själv föredrar. Gillar man det typiska tegelutseendet men ändå vill ha plåt så finns det plåttak som är formade och ser ut precis som tegelpannor.

1 Apr 2020