När du vill skapa något extra

Förnya och skapa något extra vackert i ditt hem? Lyxa till det och framhäv vackra tak i kontrast mot enkla väggar och avskalad interiör. Här får du tips på hur du kan skapa de vackraste av tak.

Är du inredningsnörd och älskar ditt hem? Att bläddra i magasin och scrolla på Instagram och Pinterest ger mycket inspiration. Troligen har du ett ordentligt sug att lägga till det lilla extra i ditt hem. Att förhöja ett rum eller alla med hjälp av vacker stuckatur. Det är inte bara kändisar som Bianca Ingrosso som har råd med detta vackra hantverk - det har även du. Extra fint är det förstås i hem som har något högre i tak, men även vanlig takhöjd funkar. Om du har en enfärgad vägg och vitt tak är det galet snyggt att lägga en taklist av stuckatur. Mängden krusiduller bestämmer du så klart själv. Även takrosetter är populära och enkla att tillföra.

Vad är stuckatur?

Stuckatur är vägg- och takdekorationer som idag görs i gips. Det finns en lång tradition av denna typ av dekorationer både inom- och utomhus. Du kan se det på fasader på äldre hus och i tak och vid lampfästen. Historiskt sett så är stuckatur en konstform som troligen började på 1500-talet och som nu är väldigt populär i våra hem. Vanligast är att tillföra stuckatur som taklister i vardagsrum. En list med stuckatur kan ha sirliga vackra ornament, vara skapad på fri hand eller formgjuten. Vanligt är även att den dras med hjälp av schablon. Stuckaturen som är gjord av gips är relativt lätt och stelnar fort då det enbart är en blandning av gips och vatten.

Ett vardagsrum som sticker ut

Se framför dig hur du väljer en enfärgad vägg i ditt vardagsrum. Kanske är den helt vit, kanske är den ljust grön eller varför inte helt svart? I rummet har du takhöga, platsbyggda hyllor och skåp som ger en lyxig och elegant känsla. Du inreder sparsmakat och minimalistiskt. Pricken över i blir garanterat när du tillför en stuckatur i taket, en taklist med det lilla extra. Du väljer en ornamenterad och kontrasterande taklist som blir effektfull mot den minimalistiska stilen. För att mjuka upp och skapa ytterligare effekt pryder du fönstren i rummet med hellånga sammetsgardiner i en mörkare ton av grönt eller vinrött. I detta rum har du givetvis även en stor maffig soffa i glansig sammet och ett stiligt glasbord. Är du intresserad i stuckatur så tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.stuckaturstockholm.se/

29 Jul 2020