Planera din fönsterputs på ett bättre sätt

Få saker kan förändra ett boende på samma effektiva sätt som ett par nyputsade fönster har förmågan att göra. Ljusinsläppet blir bättre, hinnan av smuts försvinner och hela rummet blir betydligt mer inbjudande och fräschare – utan att man tänker på det. Alla som någon gång genomfört en fönsterputs vet vilken effekt det ger.

Tyvärr så vet alla som genomfört en sådan också vilket svårt och frustrerande projekt det handlar om. Dels så är det svårt, dels så tar det lång tid (varje fönster har ofta fyra sidor som ska putsas; man måste även öppna – och putsa – på insidan) och då det dessutom i många fall handlar om höga höjder så kan en fönsterputs utöver det även vara direkt farlig.

Tips för din fönsterputs i Stockholm

Vi tänkte dock försöka lindra besväret genom att rada upp några tips kring hur man ska tänka vid en fönsterputs; några tips gällande arbetssätt, några som rör planering samt några lite mer generella sådana. Vi kan säga att du bor i Stockholm och står inför att genomföra en fönsterputs och där vi säger följande, kort och koncist: tänk på detta!

  • Hur många fönster har du? Det är det första steget. Räkna med att varje fönster tar ungefär en halvtimme att putsa (här utgår vi från att du är nybörjare). Du kommer att få avsätta en hel del tid; en fönsterputs som forcerars fram blir aldrig bra.
  • Är det farligt? Bor du högt upp i en fastighet i centrala Stockholm så skulle vi direkt säga att du bör ta hjälp. Ett fall kan innebära ren livsfara och om du skulle tappa något så utsätter du även andra för fara. Professionell fönsterputs kostar inte så mycket och det är en tjänst som ingår i rut-avdraget. Räkna på riskerna innan du sätter igång – detta oavsett om du, som här, bor i centrala Stockholm eller i en tvåplans-villa i någon annan stad i Sverige.
  • Köp utrustning: Viktigt är att du har en bra fönsterraka och en sådan kostar några kronor. Det handlar dock om en investering då den kommer att hålla i några år. En bra fönsterputs (alltså medlet) ska du också köpa. Vidare behövs en tvättsvamp, en hink samt – viktigt: massor av handdukar.
  • Börja putsa fönstren: En fönsterputs inleds med att du sprutar ditt valda rengöringsmedel på fönstret. Därefter så applicerar du mycket vatten (varmt) och gnuggar bort all smuts med din tvättsvamp. Steg nummer tre: ta din fönsterraka och börja högst upp i ena hörnet. Dra bestämt nedåt och avsluta med att torka bort allt vatten från gummit. Upprepa bredvid och fortsätt samma procedur till dess att hela rutan är ren. Avsluta med att lägg en handduk över pekfingret och dra längs kanterna (toppen, botten och sidorna) på fönstret. Kom ihåg att det här är en ruta och att varje fönster har fyra sidor. Insidorna är svårast och vid dessa kan du försöka använda något typ av huvud/hårskydd då exempelvis vax kan ge fläckar och fönstret åker ihop. Passa på att rengöra persienner samt lister inuti också.
  • Avslutningsvis: Se till att byta handduk efter varje avslutat fönster. Det är viktigt att din fönsterraka hela tiden är torr (annars bildas de där förargliga vita strecken). Ta ett par steg tillbaka och se fönstren från håll. Är det något du missat så ta itu med det direkt.
13 Jan 2017