Rätt takbeläggning för taket

På marknaden finns det en ganska stor mängd olika takbeläggningar som man kan välja bland. Men hur väljer man vilken som blir bäst och hur ska man sköta om det tak som man har valt att lägga?

När man väljer tak så kan man också välja att hitta på något lite mer ovanligt och bra med sitt tak. Det är ju en ganska stor yta som man annars inte använder till något mer än som en mössa till huset. Så varför inte göra något lite extra? Har man dessutom en tomt som inte är så stor så kan det vara ännu mer intressant att nyttja den extra ytan som taket ger. Och gör man valet att börja undersöka möjligheter så öppnar sig plötsligt en helt ny värld.

En lite ovanlig lösning på ett tak är att göra en takterrass. Har man möjlighet till en trevlig utsikt så kan det vara både härligt och dessutom höja värdet på huset ganska rejält. Det är inte heller så svårt att göra som man kan tro. Åtminstone inte om taket är platt, pulpet eller om man ska bygga nytt och direkt kan göra en takterrass istället för tak.

En egen elförbrukning

På senare år har det blivit mer och mer vanligt att man använder sina tak till att dryga ut sin elförsörjning. Det är en rimligt liten kostnad att installera solceller på taket och sedan kunna sänka sina elkostnader rejält framöver. Elen som produceras kan användas till hushållets förbrukning men även till andra extrafunktioner som pool eller liknande. Och det är lätt att våga unna sig fler elslukare när man kan driva dem med el som ändå bara finns gratis i naturen.

Skötsel och omvårdnad

Antingen man väljer ett annorlunda tak, takterrass eller solceller på taket, så är det lika viktigt att man sköter om sitt tak. Och gäller det solceller så är det extra viktigt att de är rena så de kan ta emot solens strålar. Mossa på tak är det vanligaste bekymret som drabbar den delen av huset. Och även om det inte finns mossa någon annanstans så kan det växa glatt på taket. Så hur får man bort mossan från taket? Jo, antingen kan man ge sig upp på taket och rensa bort den mekaniskt. Eller så finns det medel som man tillsammans med vatten på högt tryck spolar taket med. Ett enkelt och ganska snabbt sätt.

8 Oct 2020